Αίτημα Κ. Καλαϊτζίδη για άμεση εξόφληση αγροτικών αποζημιώσεων

Επικοινωνία του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας με ΕΛΓΑ για ζημίες από την πρόσφατη χιονόπτωση και τον παγετό

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης είχε σήμερα επικοινωνία με την προϊσταμένη του τοπικού υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Βέροια, κ. Μαρία Παππά, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της επιρροής της πρόσφατης χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών που ακολούθησαν, στις αγροτικές καλλιέργειες της Ημαθίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την πλευρά του ΕΛΓΑ, δεν υπάρχει προς το παρόν εκτίμηση σε σχέση με την επιρροή της συγκεκριμένης κακοκαιρίας στις καλλιέργειες κι αυτό θα φανεί στις προσεχείς ημέρες. Μέχρι τότε η επικοινωνία της Π.Ε. Ημαθίας με τον ΕΛΓΑ θα είναι συνεχής και για οτιδήποτε σχετικό χρειαστεί. Αντίθετα έγινε γνωστό ότι υπάρχει απόφαση για αναγγελία δήλωσης ζημιών προς αποζημίωση σε σχέση με την κακοκαιρία στις 17 Μαρτίου 2020 και αφορά κυρίως ζημιές σε πρώιμα νεκταρίνια και βερίκοκα.

Δήλωση Κωστα Καλαϊτζίδη

Μετά την επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ Βέροιας, ο Κώστας Καλαϊτζίδης δήλωσε:

“Ο ρόλος του ΕΛΓΑ είναι σπουδαίος, είναι σοβαρός και δίνουμε μεγάλη σημασία στην πραγματική μέτρηση των καταστροφών. Στόχος παραμένει πάντα, να ενισχύεται και να αποδίδει το εισόδημα των αγροτών, μέσω της εμπορίας και της Αγοράς. Κι αυτό το θέλουν οι ίδιοι οι αγρότες. Θέλουν τη διάθεση των προϊόντων τους, σε ικανοποιητικές και αξιοπρεπείς τιμές. Συμβαίνουν όμως και απρόβλεπτα, συμβαίνουν καιρικές καταστροφές. Εκεί έχει σημασία η σωστή καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών όπως και η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεών τους.

Δεν γίνεται να πλησιάζει το Πάσχα, να τρέχουν ήδη τα έξοδα της νέας χρονιάς, να πλησιάζει η συγκομιδή για πολλές καλλιέργειες και να μην έχουν εξοφληθεί ακόμη αποζημιώσεις για ζημιές του 2019. Και την ίδια ώρα ο ΕΛΓΑ να απαιτεί πληρωμή εισφορών. Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος κι αυτό ας το λάβουν σοβαρά υπόψη στον ΕΛΓΑ και στα υπουργεία.  Πρέπει να ληφθούν μέτρα, να γίνουν άμεσα διευκολύνσεις και ρυθμίσεις για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν. Τόσο λόγω της ζημιάς που προηγήθηκε στην παραγωγή, λόγω των απλήρωτων αποζημιώσεων, όσο και λόγω της έκτακτης κατάστασης που βιώνουν οι αγρότες όπως και άλλοι κλάδοι της τοπικής οικονομίας. Θα περιμένουμε τις εξελίξεις των επόμενων ημερών και εφόσον χρειαστεί θα επανέλθουμε”.

Βέροια 3 Απριλίου 2020

Προηγούμενο άρθροΔιευκρινιστικές οδηγίες για την υποβολή δηλώσεων ΕΑΕ 2020
Επόμενο άρθροCovid-19: Πάνω από 40.000 οι νεκροί στην Ευρώπη