Αγρονέα: S.O.S. “Σκοτώνουν” την κτηνοτροφία σε 100 ημέρες

Στις 30 Σεπ 2024 λήγουν οι περίοδοι προσαρμογής στον νόμο 4056/2012 «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις», «απαγορεύοντας» στο 90% των στάβλων της Αττικής να υπάρχουν … και στο 80% περίπου σε όλη την επικράτεια.

Η αρχή του ξεκληρίσματος της κτηνοτροφίας στην Αττική, και σε όλη την Ελλάδα, έγινε με την λανθασμένη, μαξιμαλιστική, μη ισόρροπη, αναποτελεσματική υιοθέτηση προδιαγραφών ακατάλληλων για το Ελληνικό περιβάλλον. Όπου περιβάλλον είναι τόσο το φυσικό, όσο και το τεχνολογικό, το κοινωνικό, το πολιτιστικό, το οικονομικό, το πολιτικό κλπ

Δωδεκάμιση (12,5) χρόνια μετά τον νόμο 4056 και μετά από αλλεπάλληλες τροποποιήσεις και προσαρμογές ο νόμος κρίνεται μη εφαρμόσιμος, αφού έχει αφήσει το 90% των λειτουργούντων το 2012 στάβλων χωρίς άδεια λειτουργίας από τον Σεπ 2024.

Αυτό έχει καταστρέψει τόσο τις δυνατότητες χρηματοδότησης του εκσυγχρονισμού των στάβλων. Αυτό έχει απαγορεύσει την δημιουργία οικοτεχνίας για προστιθέμενη αξία στην κτηνοτροφική παραγωγή. Αυτό έχει οδηγήσει σε καταστροφή της ισορροπίας του περιβάλλοντος, και μη ισόρροπο περιβάλλον είναι θνησιγενές. Αυτό έχει οδηγήσει σε εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας. Και επειδή η κτηνοτροφία δεν είναι απλά επάγγελμα αλλά συγκεκριμένος τρόπος ζωής, όπως λέει η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, 6932094231, γραμματέως του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, αυτό έχει οδηγήσει σε εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας, και στην καταστροφή του τρόπου της ζωής των κτηνοτροφών της Αττικής.

Προεκλογικά (2019) είχε ειπωθεί ότι θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων. Δεν ικανοποίησαν οι τροποποιήσεις και βέβαια, εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι ήταν ανεπαρκείς ρυθμίσεις και ακατάλληλες.

Προεκλογικά (2023) είχε ψηφισθεί τροπολογία στον Ν5043/13-4-2023 που κάλυπτε μόνο την πτηνοτροφία, ενώ παλαιότερα είχαν τακτοποιηθεί οι στάβλοι ιπποειδών και Ιδρυμάτων, οδηγώντας στην καταστροφή την βοοτροφία (Ελληνική αυτάρκεια γύρω στο 15% μόνο), την χοιροτροφία (Ελληνική αυτάρκεια γύρω στο 35%) και την αιγοπροβατοτροφία (Ελληνική αυτάρκεια περίπου 90%). Το εμφανές αποτέλεσμα είναι ότι ενισχύεται κατάφορα το διεθνές εμπόριο (εισαγωγικό) και η αγροδιατροφική εξάρτηση από τρίτους, που πιθανόν οδηγούν σε περιόδους κρίσης σε καταστάσεις επισιτιστικής επισφάλειας.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» θεωρεί σημαντικά για την επιβίωση της κτηνοτροφίας (1) τις σταθερές χρήσεις γης για την παραγωγή τροφής (χωροταξία-βοσκότοποι), (2) την δημιουργία Αγροτικών Σχολείων Μαθητείας για αυτούς που φροντίζουν την ισορροπία στο περιβάλλον και παράγουν τροφή για όλους και (3) τα ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ για την υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Aλλά σε εκατό (100) ημέρες από σήμερα, μέχρι 30 Σεπ 2024, το επείγον για την επιβίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι η τροποποίηση του 4056/2012 προσθέτοντας μόνο δύο λέξεις («και κτηνοτροφίας») στην τροποποίηση του Ν. 5043/13-4-2023.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Προηγούμενο άρθροΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: «Η σταθερότητα της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει στασιμότητα»
Επόμενο άρθροΗ ΕφΑ Ημαθίας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής στο Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας