Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Είμαστε δάσκαλοι κι όχι πλασιέδες της …κάθε DOLE

Η DOLE «Γνωρίζει» τις Ανάγκες του Παιδιού – «Στηρίζει» τις Ανάγκες του Παιδιού. Είναι Πάνω Απ’ Όλα… «Ευαίσθητη»

  • Η Διεθνής Οργάνωση Human Rights Watch σε μια έκθεσή της αναφέρει, ότι εντόπισε «παιδιά στο Εκουαδόρ τόσο νέα, ακόμη και 8 ετών, να εργάζονται σε φυτείες μπανάνας σε συνθήκες απαράδεκτες και σκληρές.
  • Chiquita, DelMonte, Dole, La Favorita, Bonita κατηγορήθηκαν επειδή χρησιμοποιούσαν φυτείες όπου εργάζονταν παιδιά.
  • Είναι η εταιρεία που έχει κατηγορηθεί (μαζί με άλλες) για συνεργασία με κολομβιανές παραστρατιωτικές οργανώσεις (αυτές που στρατολογούν και ανήλικα παιδιά) για την παροχή «υπηρεσιών προστασίας» που περιλάμβανε τη δολοφονία συνδικαλιστών.
  • Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian «το 2006 οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες μπανάνας στον κόσμο, η DelMonte, η Dole και η Chiquita, είχαν τζίρο σχεδόν 750 εκατομμυρίων δολαρίων στη Βρετανία», αλλά «πλήρωσαν όλες μαζί φόρο μόλις 235.000 δολαρίων».
Το Υπουργείο Παιδείας και όλοι όσοι υπογράφουν και προωθούν αυτό το πρόγραμμα ή άλλα παρόμοια, είναι φανερό ότι λειτουργούν ως ντίλερ και ατζέντηδες των εταιρειών. Κάνουν τα σχολεία χώρους για «μπίζνες» και τους εκπαιδευτικούς από παιδαγωγούς και επιστήμονες, πλασιέ των εταιρειών. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Κάθε τέτοιο πρόγραμμα αλλάζει το χαρακτήρα του σχολείου και ανοίγει τον δρόμο για το «σχολείο της αγοράς», το «σχολείο επιχείρηση».
  • Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε αν και πόσα πληρώνει η εταιρεία στην Ελληνική Εφορία και πόσα γεύματα θα μπορούσαν να διατεθούν στα σχολεία και τις οικογένειες που λιμοκτονούν, από τις “νόμιμες φοροαπαλλαγές” που οι αστικές κυβερνήσεις τής παρέχουν.

Να σταματήσουμε αυτούς που θέλουν τα σχολεία χώρο επιχειρηματικής δράσης και διαφήμισης με το πρόσχημα της «κοινωνικής ευαισθησίας».

Απαιτούμε εδώ και τώρα, έκτακτο κονδύλιο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τη διάθεση σχολικών γευμάτων σε όλα τα σχολεία της χώρας.