Αυξητική είναι η τιμή των γαλακτοκομικών ,και ειδικά του βουτύρου, τον μήνα Μάιο.

Το κρέας, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και φυτικά έλαια είδαν  αύξηση των τιμών τους τον Μάιο. Ο γενικός δείκτης χρησιμοποιεί αυτές τις τάσεις και έχει αρχίσει να αυξάνεται. Μόνο στη ζάχαρη φαίνεται να υπάρχει πτώση της τιμής της.

Ειρήνη Αιμονιώτη
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO αυξάνεται το Μάιο μετά από τρεις μήνες παρακμής. Παίρνει 2,2% τον Απρίλιο και 10% από το Μάιο του 2016 δείχνει μια δημοσίευση του ΟΗΕ στις 8 Ιουνίου.

Όλες οι κατηγορίες προϊόντων εκτός από τη ζάχαρη, έδειξαν αύξηση των τιμών τους τον Μάιο. 5,1%, είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και  καταγράφουν και  τη μεγαλύτερη αύξηση. «Οι τιμές του βουτύρου υποστηρίχθηκαν από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.Η αύξηση των τιμών του  γάλακτος σε σκόνη, εν τω μεταξύ, ήταν περιορισμένη λόγω της κλίμακας των αποθεμάτων παρέμβασης στην ΕΕ», αναφέρει ο FAO. «Ο δείκτης εξακολουθεί να είναι 30% κάτω από το επίπεδο ρεκόρ,που ανήλθε το Φεβρουάριο του 2014».

Τα φυτικά έλαια , παρουσίασαν σημαντική αύξηση. (+ 4,7% περισσότερο από ένα μήνα). Οι τιμές κυρίως από φοινικέλαιο και η σόγια.

βουτηροΟι τιμές των δημητριακών είναι χαμηλότερες από το 2016.

Οι τιμές των σιτηρών αυξήθηκαν κατά 1,4% στο μήνα Μάιο, αλλά παραμένουν κάτω από 2,9% με τις τιμές κατά την ίδια περίοδο του 2016. «Ο καιρός και η έντονη εμπορική πολιτική στήριξαν τις τιμές εξαγωγής του σιταριού. Όσο για το καλαμπόκι, η άφθονη παροχή, έχει αποτρέψει μια απότομη αύξηση των τιμών εξαγωγής», αναφέρει η ανάλυση του FAO.

Όσον αφορά το κρέας , η αύξηση των τιμών είναι  της τάξης του 1,5% σε σχέση με το μήνα. «Η αύξηση των τιμών χοιρινού κρέατος ήταν λόγω της μεγάλης ζήτησης, η τιμή του βοείου κρέατος από την περιορισμένη διαθεσιμότητα των εξαγωγών της Ωκεανίας. Η τιμή του πρόβειου κρέατος έχει διογκωθεί για τρίτο συνεχή μήνα, λόγω μειωμένης διαθεσιμότητας των εξαγωγών -περιγράφει ο FAO.

Η τιμή της ζάχαρης, είναι η μόνη που συνεχίζει να έχει πτώση από το Φεβρουάριο.(2,3% μέσα στο μήνα), και αυτό είναι η συνέπεια από την αύξηση των εξαγωγών της Βραζιλίας και του Πακιστάν, αλλά και την καθιέρωση υψηλών δασμών από την Κίνα.

Προηγούμενο άρθροΜέση Ημαθίας: Ασχολούταν με το κινητό του τηλέφωνο και τον παρέσυρε το τρένο
Επόμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Ανακοίνωση φωτογραφείων Αλεξάνδρειας