Αφρικάνικη Πανώλη των Χοίρων-Το Χονγκ Κονγκ θα σφαγιάσει 6.000 χοίρους. – Της Ειρήνης Αιμονιώτη.

Το Χονγκ Κονγκ θα σφαγιάσει 6.000 χοίρους μετά την ανίχνευση μιας πρώτης περίπτωσης αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε σφαγείο κοντά στα σύνορα με την Κίνα, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

“Όλοι οι χοίροι σφαγείων θα σφαγιαστούν για να μειώσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού”, δήλωσε η Σόφι Τσάν, επικεφαλής του τμήματος τροφίμων και υγείας της πόλης. Είπε επίσης ότι διέταξε μέτρα καθαρισμού και απολύμανσης.

Ο μολυσμένος χοίρος είχε εισαχθεί από αγρόκτημα στη νότια επαρχία της Γκουανγκντόνγκ της Κίνας.

Το χοιρινό είναι βασικό στη κινέζικη κουζίνα. Το Χονγκ Κονγκ εισάγει καθημερινά 4.000 ζώντες χοίρους από την Κίνα, σε σύγκριση με μόλις 200 χοίρους που εισέρχονται στην αγορά της πόλης από τις τοπικές εκμεταλλεύσεις.

Μετά την εξάπλωση της πανώλης των χοίρων σε περισσότερες από τις μισές επαρχίες της Κίνας, το Χονγκ Κονγκ επέβαλε απαγορεύσεις εισαγωγής από όλες τις κινεζικές εκμεταλλεύσεις όπου εντοπίστηκε ο ιός.

Οι κινεζικές αρχές ανέφεραν ότι εκατοντάδες χιλιάδες χοίροι έχουν σφαγιαστεί, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Ένα μέτρο που συνοδεύεται από την απαγόρευση της μετακίνησης των χοίρων από τις πληγείσες περιοχές.