Από τη Δευτέρα, ο αγροτικός κόσμος είναι αναστατωμένος. Τα 26 εκ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από το αποθεματικό κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πιστώθηκαν σε λογαριασμούς παραγωγών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ. Πολλοί παραγωγοί όμως, έμειναν εκτός των πληρωμών, ενώ το ΥΠΑΑΤ δεν δίνει καμία διευκρίνιση για τη μέθοδο με την οποία επιλέχθηκαν οι δικαιούχοι. Το σίγουρο είναι ότι καμία διαβούλευση δεν προηγήθηκε της απόφασης.
Διαβάσαμε με προσοχή τον κανονισμό που ορίζει τον τρόπο κατανομής του αποθεματικού κρίσης. Είναι γεγονός ότι ξεκάθαρα θέτει ως προϋπόθεση την εφαρμογή μεθόδων παραγωγής φιλικών προς το περιβάλλον και το κλίμα. Με σαφήνεια και ρητά αναφέρεται επίσης μια άλλη βασική προϋπόθεση που διέπει όλες τις Ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Η αποφυγή της στρέβλωσης του ανταγωνισμού και της αγοράς.
Δυστυχώς, γίναμε δέκτες καταγγελιών από πολλούς παραγωγούς που εφαρμόζουν φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους όπως η Ολοκληρωμένη και το Κομφούζιο, ότι δεν πιστώθηκαν χρήματα στους λογαριασμούς τους.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επέλεξε να εφαρμόσει μερικώς τον κανονισμό, ξαφνικά και τιμωρητικά, αφήνοντας έξω από τις ενισχύσεις μεγάλο αριθμό παραγωγών που θα μπορούσαν να συμμετέχουν. Αυτό δημιουργεί ουσιαστική στρέβλωση στην αγορά, αφού παραγωγοί που εφαρμόζουν παρόμοιες μεθόδους καλλιέργειας, με παρόμοια έξοδα και παρόμοιους πελάτες διαχωρίζονται. Κάποιοι ενισχύονται ενώ άλλοι όχι.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εδώ και χρόνια, οι αγρότες-μέλη των Οργανώσεων Παραγωγών αισθάνονται αδικημένοι επειδή διακινούν μέσω των οργανώσεων το σύνολο της παραγωγής