Παρουσίαση Δράσης “Ένα απ’τον καθένα”

 

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο «Beluga Cafe – Bar & Restaurant» η Συνέντευξη Τύπου της Πρωτοβουλίας για το Παιδί για την επίσημη παρουσίαση της νέας δράσης «Ένα απ΄τον καθένα». Την παρουσίαση έκαναν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νικόλαος Καρατόλιος, ο Διοικητικός Διευθυντής Κοσμάς Παπαχρήστου, το μέλος του Συλλόγου και Συντονίστρια της Δράσης η Γιάννα Πιλιτσίδου και η Κοινωνική Λειτουργός Ελισάβετ Καραβασίλη.

 

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο «Beluga Cafe – Bar & Restaurant» η Συνέντευξη Τύπου της Πρωτοβουλίας για το Παιδί για την επίσημη παρουσίαση της νέας δράσης «Ένα απ΄τον καθένα». Την παρουσίαση έκαναν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νικόλαος Καρατόλιος, ο Διοικητικός Διευθυντής Κοσμάς Παπαχρήστου, το μέλος του Συλλόγου και Συντονίστρια της Δράσης η Γιάννα Πιλιτσίδου και η Κοινωνική Λειτουργός Ελισάβετ Καραβασίλη.

Η νέα μεγάλη ετήσια δράση έχει στόχο οι 62.064 πολίτες της Βέροιας να γίνουν μια μεγάλη αγκαλιά συμβάλλοντας έμπρακτα και συμμετέχοντας με «Ένα (1 ευρώ) απ’ τον καθένα» στον κουμπαρά του συλλόγου «Το πιο «ακριβό» και πολύτιμο 1 ευρώ σας!». Η ιδέα στηρίχθηκε στη δύναμη των πολλών, με έναν τρόπο που δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.

Από το 2008 η «Πρωτοβουλία» έχει ανοίξει και έχει αγκαλιάσει, φροντίσει, προστατεύσει και θεραπεύσει βαριά παιδικά τραύματα παιδιών από δυσλειτουργικές οικογένειες. Όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» δεν σταμάτησε να έχει καθημερινή έγνοια και να καλύπτει τις ανάγκες των φιλοξενούμενων παιδιών στις πέντε δομές της (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, Το Σπίτι της Βεργίνας, Στέγη Ημιαυτόνομης διαβίωσης Νέων, Κέντρο Αναφοράς και παροχής συμβουλευτικής, Κέντρο Θεραπείας Τραύματος) υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου Τέλη Σιδηρόπουλου.

Οι πρώτες συναντήσεις για την ενημέρωση της δράσης έχουν πραγματοποιηθεί και έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια ο Δήμος Βέροιας, η ΚΕΠΑ, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Βέροιας, το Σωματείο Αρτοποιών Βέροιας και περιχώρων, ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Βέροιας  και πολλοί άλλοι.

Το επόμενο διάστημα η πρόσκληση αυτή θα απευθυνθεί σε όλους τους Επαγγελματικούς κλάδους, στους Επιστημονικούς Συλλόγους της πόλης και σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες και Ιδιωτικούς Φορείς, Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους. Οι κουμπαράδες της Δράσης «Ένα απ΄τον καθένα!» θα βρίσκονται σε πάρα πολλά σημεία της Βέροιας ώστε ο κάθε δημότης εφόσον το επιθυμεί να συνδράμει στην προσπάθειά μας.

Πρόθεση μας εκτός από την οικονομική ενίσχυση είναι η ενημέρωση του έργου της Πρωτοβουλίας κυρίως στα παιδιά που μπορεί να έχουν την ανάγκη να στραφούν και να ζητήσουν την βοήθειά μας, το ίδιο ισχύει για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς (που μπορούν να τηλεφωνήσουν στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 2331023700 και να ζητήσουν την υποστήριξη του εξειδικευμένου προσωπικού μας). Η Πρωτοβουλία έχει ξεπεράσει τα 14 χρόνια λειτουργίας και έχει «μεγαλώσει» ήδη μια γενιά παιδιών και οι ανάγκες για υποστήριξη έχουν αλλάξει και αυτές.

Σκοπός μας είναι να καθιερώσουμε τη δράση ετησίως το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Το σλόγκαν της Δράσης «Ένα απ΄τον καθένα» είναι «Το πιο «ακριβό» και πολύτιμο 1 ευρώ σας!» και η συνάντηση με τον καθένα σας χωριστά έχει την δική της μοναδική αξία και είναι αυτή που ζωντανεύει την ιδέα και υποστηρίζει το έργο μας.

  • Χαιρετισμός Προέδρου Δ.Σ., Νικόλαου Καρατόλιου
  • Τα τελευταία χρόνια η Πρωτοβουλία για το Παιδί έχει αναπτύξει όλες τις Δομές που απαιτεί το δύσκολο και πολύπλοκο έργο της (κλειστή και ανοικτή φιλοξενία, κοινωνική και εργασιακή ενσωμάτωση, πρόληψη-αντιμετώπιση-τεκμηρίωση της κακομεταχείρισης των παιδιών, θεραπεία του ψυχικού τραύματος).
  • Με την ένταξη στα προγράμματα ΕΣΠΑ την τριετία Οκτώβριος 2018-Οκτώβριος 2021 καταφέραμε την επέκταση, διεύρυνση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών όλων των Δομών και πλέον η Πρωτοβουλία αποτελεί έναν Οργανισμό πρωταγωνιστή στον τομέα της παιδικής προστασίας της ελληνικής περιφέρειας, με ορισμένες Δομές και οι υπηρεσίες της να είναι πρωτοποριακού χαρακτήρα για την ελληνική πραγματικότητα.
  • Η πορεία αυτή δεν πρέπει να ανακοπεί, αλλά πρέπει να συνεχιστεί ανοδικά. Είναι μία πορεία με πολλά προβλήματα, με συνεχείς αναθεωρήσεις των στόχων προς το καλύτερο, αλλά και με αποτελέσματα ανυπολόγιστης αξίας για τα ωφελούμενα παιδιά και το κοινωνικό σύνολο.
  • Σήμερα βρισκόμαστε στη δυσμενή συγκυρία της αναμονής νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τον περιορισμό των εσόδων μας λόγω της πανδημίας και παράλληλα της αύξησης των δαπανών μας λόγω της ενεργειακής κρίσης. Το 2022 το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών μας καλύφθηκε από ιδίους πόρους και το ίδιο αναμένεται για το 2023 έως ότου ξεκινήσουν τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ (άγνωστο ακριβώς πότε).
  • Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στα ίδια επίπεδα με σήμερα, ποιοτικά και ποσοτικά και για αυτό αναζητούμε νέους τρόπους για την οικονομική μας ενίσχυση. Έτσι σκεφτήκαμε και τη δράση που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα.
  • Περιγραφή τρέχουσας κατάστασης – Πεπραγμένων, Κοσμάς Παπαχρήστου, Διοικητικός Διευθυντής

Την τελευταία τριετία  Οκτώβριος 2018-Οκτώβριος 2021 καταφέραμε μια σημαντική επέκταση όλων των Δομών μας, με την αύξηση του αριθμού του προσωπικού και κατ’ επέκταση των ωφελούμενων.

  • Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και στήριξης οικογένειας

Παρέχει Ανοιχτή φροντίδα σε παιδιά 6-18 ετών που βρίσκονται σε ανάγκη και κίνδυνο με ταυτόχρονη υποστήριξη και των  μελών  των οικογενειών τους.

Σκοπός του ΚΗΦ είναι να αποτραπεί το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί κάποιο παιδί από το οικογενειακό του περιβάλλον προς κάποια κλειστή δομή φιλοξενίας.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ

Προηγούμενο άρθροΆννα Μισέλ Ασημακοπούλου – Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Επόμενο άρθρο‘Άδικη κατανομή του αποθεματικού κρίσης χωρίς διαβούλευση” ΝΕ Ημαθίας ΠΑΣΟΚ-Κιναλ