Σε τροχιά ολοκλήρωσης έχει μπει ένα από τα πιο σημαντικά έργα για την καθημερινότητα των πολιτών του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και για την προστασία του περιβάλλοντος, η σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου του Δενδροποτάμου και περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης με τον βιολογικό καθαρισμό της Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, το οποίο συγχρηματοδοτούν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η ΕΥΑΘ ΑΕ.
Το εργοτάξιο στην περιοχή του κόμβου Κ16 στη δυτική Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος πραγματοποίησε επίβλεψη των εργασιών, με τον Υφυπουργό Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη, τους Αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, Υποδομών και Δικτύων Πάρη Μπίλλια και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΑΘ ΑΕ Άνθιμο Αμανατίδη.
Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ ΑΕ, υλοποιούν ένα έργο μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας, με τεράστια οφέλη για χιλιάδες κατοίκους σε όλη τη Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και για την καθημερινότητα των κατοίκων συνολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος. Επιτέλους, μετά από 30 χρόνια βάζουμε ένα τέλος στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής χιλιάδων πολιτών, αλλά και του Θερμαϊκού κόλπου.
Με το έργο που κατασκευάζουμε συνδέουμε με σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης και τον Δενδροπόταμο, με τον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό και με την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της Θεσσαλονίκης στη Σίνδο, ώστε η διαχείριση των λυμάτων να γίνεται με απόλυτη ασφάλεια και να προστατευθεί το περιβάλλον από τη ρύπανση.
Ουσιαστικά με το έργο αυτό πετυχαίνουμε τρεις στόχους: Πρώτον, προστατεύουμε το περιβάλλον και βάζουμε ένα τέλος στην περιβαλλοντική εγκατάλειψη της περιοχής. Δεύτερον, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και των πολιτών που επισκέπτονται και εργάζονται στην περιοχή. Τρίτον, το έργο αυτό αποτελεί τμήμα του μεγάλου έργου ανάπλασης και ανάδειξης του παραλιακού μετώπου όλης της Θεσσαλονίκης, που έχει οραματιστεί και έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης παρέμβασης, τους επόμενους μήνες αρχίζουμε την πλήρη αναβάθμιση της περιοχής μετά το Λιμάνι και μέχρι το Καλοχώρι, σε περιβαλλοντικό επίπεδο και θα δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες μέσα από ποδηλατικές και περιπατητικές διαδρομές να αξιοποιήσουν επιτέλους όλη αυτή τη δυτική πλευρά της πόλης. Μια περιοχή που βίωσε την εγκατάλειψη επί πολλά χρόνια πλέον θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητας όλων των Θεσσαλονικέων, όλων μας.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι εδώ, δίνει λύσεις και θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια τις παρεμβάσεις μας, μέχρι να ολοκληρώσουμε το συνολικό έργο της αναβάθμισης, ανάπλασης και αξιοποίησης όλου του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι».
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 6 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,1 εκ. ευρώ αποτελούν τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας και τα 2,9 της ΕΥΑΘ ΑΕ.
Όπως τόνισε ο κ. Καλαφάτης, «άλλο ένα σημαντικό έργο ολοκληρώνεται στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Είναι ένα από τα πλέον σημαντικά έργα συνολικά για τη Θεσσαλονίκη, με πράσινο αποτύπωμα, που δίνει πνοή και ανάσα στην πόλη. Αποδεικνύεται έτσι εμπράκτως ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει τη Θεσσαλονίκη σε πρώτη προτεραιότητα και ο σχεδιασμός δεν σταματάει εδώ. Πριν από μια εβδομάδα υπογράφηκε σύμβαση επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού από την ΕΥΑΘ. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και προωθεί τα έργα υποδομής».
Όπως ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη ο κ. Αμανατίδης, «με το έργο του δίδυμου αποχετευτικού αγωγού και τα συνοδά έργα στον Κ16, που υλοποιούμε από κοινού ΕΥΑΘ ΑΕ και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επιτυγχάνουμε έπειτα από 30 και πλέον χρόνια το αυτονόητο: να καταλήγει το σύνολο των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων.
Η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου αποτελεί πάγιο αίτημα και διαχρονική διεκδίκηση της ΕΥΑΘ για τη συνολική επεξεργασία των υγρών αποβλήτων του πολεοδομικού συγκροτήματος, προς όφελος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Αποφεύγονται έτσι και φαινόμενα ρύπανσης του Θερμαϊκού κόλπου. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται στο τέλος του 2021 και η λειτουργία του στις αρχές του 2022».