Τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2020 παρουσίασε στη σημερινή ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες, τα έργα και τις δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, που αποτέλεσε κυρίαρχο μέλημα της διοίκησης της Περιφέρειας το προηγούμενο έτος, χωρίς ωστόσο να εμποδίσει την υλοποίηση του σχεδίου της για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο υλοποιείται μέσα από 1.036 έργα και δράσεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας: «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται και το 2020, στις πρώτες θέσεις μεταξύ όλων των φορέων του Δημοσίου, με το υψηλότερο συνολικό ποσό υπογεγραμμένων συμβάσεων και χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν για το έτος, τα 200 εκατομμύρια ευρώ».
Ο απολογισμός του Περιφερειάρχη επικεντρώθηκε στους εξής εννέα τομείς: Υγεία – Κοινωνία, Οικονομία – Πρόγραμμα «Διέξοδος», Υποδομές, Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία, Πρωτογενής Τομέας – Τουρισμός, Περιβάλλον, Πολιτισμός, Ποιότητα Ζωής, Αλληλεγγύη, στους οποίους ανέλυσε διεξοδικά τα κυριότερα έργα που πραγματοποιήθηκαν.
«Από τον Φεβρουάριο του 2020 η χώρα μας, όπως και όλες οι χώρες σε όλο τον κόσμο, δίνει μία διαρκή μάχη με έναν αόρατο εχθρό. Και καθώς πλέον διανύουμε τις πρώτες εβδομάδες του 2021, η ευχή όλων μας είναι το νέο έτος να είναι τελείως διαφορετικό, να είναι καλύτερο, να είναι η χρονιά που θα ξαναβρούμε τη ζωή μας. Και παρά τις καθυστερήσεις στις παραδώσεις των εμβολίων από τις εταιρείες στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας. Όσο όμως, προχωρούν οι εμβολιασμοί, που θα θωρακίσουν την κοινωνία και τη χώρα μας, εμείς δεν εφησυχάζουμε.
Συνεχίζουμε τη συλλογική προσπάθεια, συνεχίζουμε να τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ο πόλεμος με αυτό τον ύπουλο εχθρό, δεν έχει τελειώσει ακόμα και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει να δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή, και στην υγεία και στην οικονομία και στην κοινωνία. Άλλωστε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ήταν η πρώτη Περιφέρεια, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα, στις 26 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη.
Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, προσαρμόσαμε την δουλειά μας στα νέα δεδομένα: με συνεχείς τηλεδιασκέψεις, με εφαρμογή της τηλεργασίας, με εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση και ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους πολίτες, σε όλο το φάσμα της λειτουργίας μας. Σε χρόνο μηδέν, μετατρέψαμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε e-Περιφέρεια. Και από την πρώτη στιγμή, με όλες μας τις δυνάμεις και όλους τους διαθέσιμους πόρους, στηρίξαμε τους συμπολίτες μας, τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή, τους ευάλωτους συνανθρώπους μας, τις επιχειρήσεις του τόπου μας και τις θέσεις εργασίας, το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία μας», τόνισε αναφερόμενος στην πανδημία ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο επόμενο διάστημα υπογραμμίζοντας ότι «η υγειονομική κρίση, μετά τη σαρωτική οικονομική κρίση, βρήκε για δεύτερη φορά τις Περιφέρειες και συγκεκριμένα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έτοιμη να ανταποκριθεί σε ανάγκες που εκτίνονται και πέρα από την αποστολή της, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες, παρά τις διαχρονικές, δομικές αδυναμίες της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης, παρά τις ελλείψεις σε εργαζόμενους και πόρους.
Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα, τα πάντα, γίνονται σωστά, ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις, παραλείψεις, καθυστερήσεις στο έργο μας και στη λειτουργία της Περιφέρειας, όπως συμβαίνει σε κάθε οργανισμό. Θα σας πω όμως με βεβαιότητα, ότι δώσαμε έναν τεράστιο αγώνα, μαζί η διοίκηση και όλοι οι εργαζόμενοι, να σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας, δίπλα στους ήρωες της πρώτη γραμμής.
Αν κάτι θα μείνει ως παρακαταθήκη από αυτή την κρίση για το μέλλον, είναι ότι οι Περιφέρειες έχουν ακόμα μεγαλύτερη γνώση και εμπειρία, ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας εποχής. Ήρθε η ώρα λοιπόν, να δείξουμε όλοι ωριμότητα και αποφασιστικότητα, κάνοντας και στη χώρα μας το επόμενο βήμα, τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.
Με ξεκάθαρες, κάθετες αρμοδιότητες. Με πλήρη θεσμική θωράκιση και διοικητική και οικονομική ανεξαρτησία. Με απ’ ευθείας έσοδα στις Περιφέρειες. Με Μητροπολιτικές Αρμοδιότητες, όπως έχουν προβλεφθεί. Με αυστηρό έλεγχο της νομιμότητας και όχι της σκοπιμότητας των πληρωμών των έργων. Οι Περιφέρειες, δεν είναι μόνο το ανάχωμα που προστατεύει την κοινωνία σε περιόδους κρίσεων, οι Περιφέρειες είναι οι πιο ισχυρές και αποτελεσματικές ατμομηχανές ανάπτυξης για την ανάκαμψη και για την επόμενη ημέρα της χώρας».
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες προκλήσεις που έχει τη νέα περίοδο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης να αποτελούν ευκαιρίες, τις οποίες η διοίκηση της Περιφέρειας σκοπεύει να αξιοποιήσει με συγκεκριμένο σχέδιο, χτίζοντας από σήμερα τη «Μακεδονία του 2030»: «Ήδη, όλες οι κεντρικές ευρωπαϊκές πολιτικές, όλες οι νέες δράσεις και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περνούν μέσα από τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, συμφώνησε σε Κοινά Σχέδια Δράσης με την Κομισιόν, για την υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας, για την Καινοτομία, για την Εκπαίδευση.
Σε όλη την Ευρώπη, οι Περιφέρειες πραγματοποιούν το 30% των δημοσίων δαπανών και το 60% των δημοσίων επενδύσεων. Το 87% του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατευθύνεται σε έργα υποδομών. Το 90% των δράσεων για το Περιβάλλον περνάει μέσα από τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Οι Περιφέρειες είναι αυτές που μετατρέπουν τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για τους πολίτες.
Και ο ρόλος των Περιφερειών σ’ αυτό το νέο ξεκίνημα και στη χώρα μας και στην Ευρώπη, μετά την πανδημία, είναι κομβικός. Τόσο στο νέο ΕΣΠΑ, όσο και στο Ταμείο Ανάκαμψης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει έτοιμο ένα πλήρες και κοστολογημένο σχέδιο, με δράσεις και έργα, που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες του τόπου μας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων.
Οι τομείς αιχμής για την επόμενη περίοδο είναι:
-Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία.
-Οι πράσινες και ψηφιακές υποδομές.
-Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ενεργειακή απόδοση των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων.
-Οι καθαρές μεταφορές.
-Η επέκταση των ευρυζωνικών συνδέσεων για να γίνουν προσβάσιμες σε όλους.
-Ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης.
-Η βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής.
-Η ενίσχυση του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα.
-Η ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού του δικτύου υποδομών μας.
-Η εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάρτιση.
-Η δημιουργία πολλών, καλών, νέων θέσεων εργασίας.
Με απλά λόγια, χτίζουμε σήμερα, τη Μακεδονία του 2030. Μια Περιφέρεια σύγχρονη, πράσινη και ανθρώπινη. Χτίζουμε μία Περιφέρεια που θα είναι πρωτεύουσα εξωστρέφειας της χώρας. Μια Περιφέρεια που θα είναι ατμομηχανή ανάπτυξης για όλη τη χώρα. Ένας εμπορικός, ενεργειακός, τουριστικός, εκπαιδευτικός και πολιτιστικός κόμβος. Χτίζουμε μία Περιφέρεια στην οποία ο κάθε συμπολίτης μας θέλει να ζει και να δημιουργεί, νιώθοντας σιγουριά και αισιοδοξία, για τη ζωή του και για το μέλλον».
Διαβάστε αναλυτικά ανά τομέα τον απολογισμό των πεπραγμένων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εδώ.