Α. Α. Αλεξοπούλου: Επικείμενη παραβίαση της Συνταγματικής Αρχής της “Ισότητας” και διαχωρισμός των Ελλήνων πολιτών

ΕΡΩΤΗΣΗ

Της: Αναστασίας — Αικατερίνης Αλεξοπούλου, Βουλευτού Β1′ Βορείου Τομέα Αθηνών

Προς: Τον κ. Υπουργό Υγείας

          Τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ: «Επικείμενη παραβίαση της Συνταγματικής Αρχής της “Ισότητας” και διαχωρισμός των Ελλήνων πολιτών από το υπό Θεσμοθέτηση πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του ιού “Cονίd-19″»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Στο Σύνταγμα της Ελλάδας, στο άρθρο 4 (περί ισότητας των Ελλήνων), παρ. 1, διαβάζουμε: “Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου”. Επίσης, κατά το ως άνω άρθρο, του Συντάγματος της Ελλάδας, στην παρ. 2, διαβάζουμε: “Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις” Τα ως άνω εδάφια, όμως, που προσδιορίζουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών και συνιστούν βασικές Αξίες για τον νομικό και  πολιτικό μας πολιτισμό, θα παραβιαστούν, αναμφίβολα, από τον διαχωρισμό που επιχειρείται, δια της έκδοσης σχετικού πιστοποιητικού, με πρωτοβουλία του κ. Πρωθυπουργού, εξ αιτίας του του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊου («Covid-9»). Όπως πληροφορούμαστε από τον διεθνή τύπο και τα ΜΜΕ, πολίτες που Θα έχουν κάνει το εμβόλιο επιδιώκεται να απολαμβάνουν αυξημένα προνόμια, σε σύγκριση με πολίτες που δεν θα το έχουν κάνει, και συνεπώς, δεν Θα έχουν τη δυνατότητα απολαβής των ίδιων ως άνω προνομίων, με την επίσημη ανοχή και συνέργεια της Πολιτείας.

Πράγματι, με το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του ιού «Covίd-19», που πρότεινε η ελληνική Κυβέρνηση, σε ευρωπαϊκό μάλιστα επίπεδο, επιχειρείται η θεσμοθέτηση δύο κατηγοριών πολιτών: αφενός, εκείνης που Θα έχει πραγματοποιήσει τον εμβολιασμό και επομένως, Θα δύναται (πχ) να ταξιδεύει ή/και να εισέρχεται σε κλειστούς δημόσιους χώρους, και αφετέρου, εκείνης που δεν θα τον έχει πραγματοποιήσει, άρα, αυτομάτως, θα στερείται όλων των προηγουμένων προνομίων. Όλα τα προηγούμενα συμβαίνουν, παρά τη ρητή υπόσχεση της Κυβέρνησης για το ότι, ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού δεν πρόκειται να είναι υποχρεωτικός. Επιπροσθέτως, είναι ανεξήγητος ο λόγος για τον οποίο ένα πιστοποιητικό καθαρά ιατρικής φύσης, που αποτελεί και εμπιστευτικό προσωπικό δεδομένο κάθε πολίτη, όπως είναι αναμφισβήτητα ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, είναι ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί, πέρα από ιατρικούς λόγους, ως απαραίτητη προϋπόθεση, είτε (πχ) για άδεια πραγματοποίησης ταξιδιών, είτε (πχ) για άδεια εισόδου σε θέατρα, κινηματογράφους, μέσα μαζικής μεταφοράς, εστιατόρια ή ακόμη και σε εκκλησίες. Όλα τα παραπάνω, όπως είναι εύλογο, δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά, για τους σκοπούς που Θα εξυπηρετεί το υπό θεσμοθέτηση πιστοποιητικό διενέργειας του εμβολίου κατά του ιού «Covid-19».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί

  1. Για ποιον ακριβώς λόγο ένα πιστοποιητικό απλού εμβολιασμού, όπως αυτό του εμβολίου κατά του κορωνοϊου, πρόκειται να μετατραπεί σε κρίσιμο έγγραφο, που θα προκαλεί στον κάτοχό του το δικαίωμα απολαβής επαυξημένων προνομιών, σε σχέση με τους συμπολίτες του που δεν θα το κατέχουν, οπότε κατ’ ουίσαν, θα δημιουργεί συνθήκες κοινωνικού διαχωρισμού και στιγματισμού εις βάρος των τελευταίων;
  2. Παραβιάζεται ή όχι, κατά τον ανωτέρω τρόπο χρήσης του επιδιωκόμενου από την κυβέρνηση πιστοποιητικού διενέργειας εμβολίου κατά του κορωνοίου, η θεμελιώδης αρχή της ισότητας των Ελλήνων πολιτών, όπως αυτή κατοχυρώνεται στις παραγράφους «1» και «2» του άρθρου 4, του Συντάγματος της Ελλάδας; Αν όχι, ποιες γνωμοδοτήσεις αρμοδίων Ανωτάτων Δικαστηρίων ή αρμόδιων Νομικών Θεσμών της Πολιτείας καθιστούν έγκυρη την αρνητική τοποθέτηση σας επί του παρόντος ερωτήματος;

Η ερωτώσα βουλευτής

Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξόπουλου

Προηγούμενο άρθροΣτέλιος Κωστάκης: Κολύμβηση vs Τρέξιμο: Τι είναι καλύτερο για εσάς;
Επόμενο άρθροΣυνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ)