Βρετανία: Ανεργία στους νέους: Έκθεση υπογραμμίζει τον κίνδυνο για μια “χαμένη γενιά”

Το ποσοστό της ανεργίας στους νέους στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, θα συνεχίσει να αυξάνεται εκτός εάν ληφθούν μέτρα, εντείνοντας τον κίνδυνο μιας «χαμένης γενιάς» στη χώρα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σήμερα, περίπου ένας στους οκτώ νέους (ηλικίας 16 έως 24 ετών) «βρίσκεται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης» και αυτός ο αριθμός κινδυνεύει να «αυξηθεί σε έναν στους έξι μέσα σε πέντε χρόνια ή σε 1,25 εκατομμύρια νέους» συνολικά, σύμφωνα με αποσπάσματα από τη σημερινή προδημοσίευση της έκθεσης.

«Η εγκατάλειψη του σχολείου δεν είναι πλέον προσωρινή. Για πάρα πολλούς νέους, γίνεται μόνιμη. Κινδυνεύουμε να καταλήξουμε με μια χαμένη γενιά», δήλωσε ο Άλαν Μίλμπερν, πρώην υπουργός των Εργατικών υπό τον Τόνι Μπλερ και συγγραφέας της μελέτης που ανατέθηκε από την κυβέρνηση.

Η «έκρηξη της απασχόλησης» που βίωσε το Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες δεκαετίες έχει αφήσει σε μεγάλο βαθμό τους νέους πίσω, ιδίως επειδή οι θέσεις εργασίας εισαγωγικού επιπέδου χαμηλής και μεσαίας ειδίκευσης, ειδικά στον τομέα της φιλοξενίας, έχουν μειωθεί, τονίζει το έγγραφο.

Η έκθεση αποκαλύπτει, ωστόσο, ότι 84% των νέων που επηρεάζονται  θα ήθελαν να βρουν εργασία ή να εκπαιδευτούν, αλλά εκτιμά ότι «το κράτος πρόνοιας επιδεινώνει την αδράνεια»: «Το 2024-25, για κάθε λίρα που δαπανάται για την υποστήριξη της απασχόλησης των νέων, περίπου 25 λίρες δαπανήθηκαν για κοινωνικά επιδόματα».

Ο πρωθυπουργός των Εργατικών Κιρ Στάρμερ σε άρθρο γνώμης στους Times, δεσμεύεται να «ηγηθεί μιας προσπάθειας ολόκληρης της κοινωνίας για να αλλάξει αυτό, να καταργηθεί το κατεστημένο και να δημιουργηθεί μια νέα συμφωνία για τους νέους».

«Οι δυσκολίες που επισημαίνονται στην έκθεση Μίλμπερν έχουν επισημανθεί εδώ και καιρό από τις επιχειρήσεις», σημείωσαν σε ανακοίνωσή τους τα Βρετανικά Εμπορικά Επιμελητήρια. «Είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να λάβει επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».

Το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αυξήθηκε ελαφρώς τους τρεις μήνες έως τα τέλη Μαρτίου, φτάνοντας το 5%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πιερρακάκης: «Παρακολουθούμε τις τιμές στην αμόλυβδη και θα παρέμβουμε αν χρειασθεί»

«Είμαστε πάνω από το πρόβλημα, βλέπουμε που είναι η τιμή της βενζίνης. Ανάλογα θα πράξουμε, ανάλογα δηλαδή με το πρόβλημα και σε συνάρτηση με το τι έχουμε μπροστά μας».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο των στοχευμένων μέτρων, το ένα οριζόντιο που έχει ληφθεί, αφορά στο ντίζελ. Αυτό έγινε, σύμφωνα με τον υπουργό, διότι αυτό δρα πληθωριστικά στην οικονομία.

Ο ίδιος είπε ότι ο πληθωρισμός αποτελεί πρόβλημα και η Ελλάδα επιλέγει, όπως και η Κομισιόν ως κατεύθυνση, μέτρα τα οποία είναι στοχευμένα, παραμετροποιημένα, όπως για τα λιπάσματα, όπως για την αμόλυβδη. Ειδικά για το ντίζελ, πρόσθεσε πως έχει αξιολογηθεί ότι  «θέλουμε ένα οριζόντιο μέτρο γιατί περνάει στον πληθωρισμό γρηγορότερα. Είναι στις εφοδιαστικές αλυσίδες, είναι στις επιχειρήσεις. ‘Αρα, ξεκινήσαμε κάνοντας αυτό και το αξιολογούμε με βάση που είναι οι τιμές του πετρελαίου. Όταν ερχόμουν εδώ ήταν στα 95 (δολάρια ανά βαρέλι)».

Σχετικά δε με μια πιθανή αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, ο υπουργός δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι «αν με ρωτάτε, αν θα πέσει γρήγορα στα 70, σας απαντώ ειλικρινά και κάθετα ότι δεν πιστεύω ότι θα πέσει γρήγορα. Γιατί, το λέω αυτό; Γιατί το τι θα συμβεί στην αξιολόγηση έχει να κάνει με το βάθος της ζημιάς που έχει συντελεστεί, τις ενεργειακές υποδομές της περιοχής, έχει να κάνει με το καθεστώς που θα υπάρχει μετά στα Στενά, το αν οι αγορές θα ενσωματώσουν στην τιμή στοιχεία ρίσκου τέτοια που θα σηκώσουν την τιμή λίγο παραπάνω. ‘Αρα, θα δούμε πτώση, αν ανοίξουν τα Στενά, δεν θα δούμε τόση πτώση, τόσο γρήγορα. Όλα αυτά λοιπόν πρέπει να τα συμπεριλάβουμε στην αξιολόγησή μας και στο πως θα αντιδράσουμε ως Ελλάδα και ως ευρωπαϊκές κοινωνίες».

Για τα μέτρα στήριξης των πολιτών, ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε ότι είναι περίπου 830 εκατ. ευρώ, τα οποία διοχετεύονται στην κοινωνία. Προσθέτοντας ότι «αυτό το οποίο κοιτάζουμε είναι ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος να στηρίξεις την κοινωνία. Είτε πάμε στα συγκεκριμένα μέτρα είτε ευρύτερα, στηρίζεις την κοινωνία από τα χρήματα που έχεις, όχι από αυτά που δεν έχεις. Ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος, ιδανικά με μόνιμα μέτρα πριν πάμε στα άμεσα μέτρα  της ενέργειας διοχετεύεται στην κοινωνία. Είδατε τα μέτρα που ανακοινώσαμε. Διευρύναμε το πόσο στηρίζουμε τον κόσμο στα ενοίκια, πάμε στο 86% των ενοικιαστών, αυξήσαμε την περίμετρο για τους συνταξιούχους, τα 300 ευρώ που πηγαίνουν στους συνταξιούχους και διευρύναμε επίσης την περίμετρο. Έχουμε και κάποια μέτρα, τα οποία είναι στοχευμένα. Τα 150 ευρώ για παράδειγμα που πάνε στο 80% των οικογενειών, στόχος είναι να δοθούν τον Ιούνιο. Αυτό είναι ένα μέτρο προσωρινό, το οποίο αφορά την συγκεκριμένη συγκυρία..».

Τέλος, σχετικά με τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ τον προσεχή Σεπτέμβριο, ο υπουργός δήλωσε ότι «με την Κομισιόν πλέον διαπραγματευόμαστε χώρο, διαπραγματευόμαστε ποσό, το οποίο πρέπει να γυρίσει πίσω στην κοινωνία, υπό αυτή την έννοια η ΔΕΘ είναι αυτή που ήταν. Κάνουμε έναν βέλτιστο σχεδιασμό ως προς το περιεχόμενο, συζητάει το οικονομικό επιτελείο και όσο θα πλησιάζουμε προς τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο θα είναι πιο σαφές το περίγραμμα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μαζέψτε τη! – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Νέο φυντάνι μας προέκυψε από τον Τσίπρα. Ο άνθρωπος που ανέδειξε κάθε μετριότητα, κάθε «τίποτα», κάθε καρυδιάς καρύδι, μας σύστησε ως πολιτικό μια ηθοποιό -ομολογουμένως μετρίως μέτρια- η οποία στην πρώτη της εμφάνιση υπέπεσε σε βαρύ ολίσθημα, υπό τα γέλια του έτερου αστέρα της μετριότητας, του Χειλάκη!

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η περσόνα αυτή, Μαριάννα Τουμαζάτου, πριν φτάσει στο ολίσθημά της, μας είχε πει -μέσω της εκπομπής της Μαρίας Σολωμού- ότι τα… «ρημαδοεμβόλια έχουν κάνει μεγάλες ζημιές στο νευρικό μας σύστημα» κι ότι «όλα τα καρδιακά, τα αυτοάνοσα και τα νευρολογικά είναι αποτέλεσμα των απέραντων εμβολίων»… Μα προχθές ξεπέρασε εαυτόν… Μας είπε από σκηνής Θησείου, ότι αν δεν ήταν ο …καταληψίας, ακόμη μνημόνια θα είχαμε κι η τρόικα θα… έπαιρνε σύνταξη από το ΙΚΑ…  Μα δεν είπε -κρύβοντας την αλήθεια- ότι ειδικά το τρίτο και πιο επώδυνο μνημόνιο ΔΕΝ ήταν αναγκαίο για τη χώρα και μας επιβλήθηκε από την ανεπάρκεια του Τσίπρα και της… πρώτης φοράς Αριστεράς… Κόστισε δε στους Έλληνες σχεδόν 100 δις ευρώ.

Μας είπε ακόμη, ότι το 2015 τα ταμεία … γέμιζαν… Μα δεν μας είπε πόσο είχαν γεμίσει τα ταμεία της …ΔΕΗ που την παρέδωσε ο αγαπημένος της υπό πλήρη κατάρρευση… Και τόσα άλλα…

Και κάπου εκεί, εκτόξευσε αυτό για το οποίο ο Τσίπρας θα έπρεπε να την έχει στείλει ήδη σπίτι της. «Σαν τα σκυλιά του Παβλόφ έχουνε καταντήσει» βροντοφώναξε, αναφερόμενη σε όσους αμφισβητούν τον Τσίπρα!

Πόση ντροπή αλήθεια; Πόσο απαξιωτική; Πόσο ρατσιστική φράση, Πόσο εκπορευόμενη από τα βαθιά υπόγεια του διχασμού;

Προφανώς, η ατάλαντη αυτή κυρία -δευτερότριτη σε αμφιβόλου ποιότητας σήριαλ- δεν θα γνωρίζει ότι τα…Σκυλιά του Παβλόφ αποτελούσαν ένα φρικιαστικό ψυχολογικό πείραμα, με αίμα και θάνατο! Όπου ο Ρώσος φυσιολόγος, μετά το Νόμπελ που έλαβε, επιχειρούσε συνεχώς να αποδείξει ότι ο άνθρωπος διαθέτει τον κτηνώδη αυτοματισμό των σκύλων, ακόμη και στα πιο αδιάφορα ερεθίσματα που λάμβανε. Ο Παβλόφ κτυπούσε ένα κουδούνι (ουδέτερο ερέθισμα) λίγο πριν ταΐσει τα σκυλιά του (φυσικό ερέθισμα). Μετά από επαναλήψεις, τα σκυλιά έτρεχαν τα σάλια τους μόνο ακούγοντας τον ήχο του κουδουνιού, αναμένοντας την τροφή τους.  Κι αυτά τα σκυλιά, αφού τα χρησιμοποιούσε στα πειράματά του, τα σκότωνε και πωλούσε τα υγρά του στομάχου τους…ως φάρμακα!!!

Δεν θα μείνω καν στο ότι η κυρία αυτή μπορεί να είχε άγνοια κι απλώς διάβασε ένα κείμενο που της έδωσαν… Όφειλε να γνωρίζει.  Όφειλε να γνωρίζει ότι αυτές οι ψυχολογικές εξάρσεις μπορεί να αποτελούν μηχανισμούς έρευνας για τρελούς επιστήμονες σαν τον Παβλόφ, αλλά δεν μπορεί να παραλληλίζει τα σκυλιά που ουρλιάζουν ή βγάζουν σάλια υπό το καθεστώς πειραμάτων, με τους πολιτικούς αντιπάλους του Τσίπρα. Είναι αδιανόητο, είναι ντροπιαστικό.

Κι η ευθύνη δεν είναι της κυρίας, αλλά του Τσίπρα. Που

συνεχίζει ν’ ανακυκλώνει ή να παρουσιάζει πρόσωπα χωρίς γνώση, χωρίς ίχνος επίγνωσης του βάρους των λέξεων ή των συμβολισμών που εκστομίζουν. Άνθρωποι που έμαθαν να παίζουν ρόλους μπροστά στις κάμερες και τώρα επιχειρούν να παίξουν τον ρόλο του «διανοούμενου αγωνιστή» στην πολιτική σκηνή.

Ο Τσίπρας παρακολουθεί σιωπηλός, όπως πάντα έκανε όταν οι αυλικοί του ξεπερνούσαν τα όρια. Γιατί αυτό ήταν ανέκαθεν το μεγάλο του ταλέντο: να χαϊδεύει τον φανατισμό, να ανέχεται τη χυδαιότητα και να επενδύει πολιτικά στον διχασμό και στην τοξικότητα.

Μόνο που η κοινωνία κουράστηκε. Κουράστηκε από τους τηλεοπτικούς …επαναστάτες του σαλονιού, από τους επαγγελματίες αγανακτισμένους και από τις φτηνές παραστάσεις δήθεν ηθικής ανωτερότητας. Κουράστηκε από τις στριγγλιές όσων μπέρδεψαν την πολιτική με casting χαμηλού κόστους και το δημόσιο λόγο με καφενειακή ασυναρτησία. Βαριέται πια με τύπους που αναζητούν τρόπους να μπουν στη Βουλή…

Αν ο Τσίπρας θέλει πράγματι να επιστρέψει με μάσκα σοβαρότητας, ας αρχίσει από τα στοιχειώδη: να μαζέψει όσους μετατρέπουν κάθε δημόσια παρέμβαση σε φθηνή επιθεώρηση. Γιατί, όσο τους αφήνει να μιλούν, τόσο αποδεικνύει ότι τίποτα δεν έμαθε και τίποτα δεν κατάλαβε.

Δε βαριέστε, όμως. Την κυριούλα και πιθανή αυριανή …βουλεύτρια, θα την υμνήσουν στην «Εφημερίδα των Συντακτών», του συντρόφου Μελισσανίδη ή στα «Νέα» και το «in» του συντρόφου Ευάγγελου, που χαίρονται με την επιστροφή του…μεγάλου αρχηγού… Σε αγαστή συμπόρευση Αριστερή πολιτική κι εφοπλιστές και δη πετρελαιάδες…

Ταρτάκια με φέτα, σπαράγγια και ντοματίνια – Νόστιμες μπουκίτσες

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μικρά, τραγανά και γεμάτα χρώματα, αυτά τα ταρτάκια θυμίζουν ανοιξιάτικο τραπέζι στην εξοχή.

Η αλμυρή φέτα δένει υπέροχα με τα γλυκά ντοματίνια και τα αρωματικά σπαράγγια, ενώ η βουτυρένια ζύμη γίνεται τραγανή και εύθρυπτη μετά το ψήσιμο.

Κάθε μπουκιά συνδυάζει φρεσκάδα, κρεμώδη υφή και αρώματα ελληνικής φύσης. Ιδανικά για brunch, μπουφέ ή ένα ελαφρύ γεύμα με σαλάτα.

Ταρτάκια με φέτα σπαράγγια και ντοματίνια 1

Ταρτάκια με φέτα, σπαράγγια και ντοματίνια  

Υλικά για 18 ταρτάκια

Για τη ζύμη

300 γρ. αλεύρι

150 γρ. βούτυρο παγωμένο, σε μικρά κομμάτια

1 αβγό

4 κ.σ. κρύο νερό

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

 Για τη γέμιση

300 γρ. φέτα

300 γρ. πράσινα σπαράγγια, κομμένα σε κομμάτια των 3 εκ.

1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

250 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση

200 γρ. τυρί κρέμα

3 αβγά

2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. ρίγανη

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ταρτάκια με φέτα σπαράγγια και ντοματίνια 2

 Τρόπος παρασκευής

 Ετοιμάζουμε τη ζύμη

Χτυπάμε στο  multi το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη για 1 λεπτό, μέχρι να μοιάσει με τριμμένο ψωμί. Σημείωση: Εναλλακτικά, μπορούμε να τρίψουμε το μείγμα και με τα χέρια σας, απλά πρέπει να το κάνουμε γρήγορα, για να μη ζεσταθεί το βούτυρο.

  • Προσθέτουμε το αυγό, το νερό και ξαναχτυπάμε για 1 λεπτό, μέχρι το μείγμα μας να ενωθεί σε μια σφιχτή ζύμη.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

 Ετοιμάζουμε τη γέμιση

 Σοτάρουμε σε τηγάνι το κρεμμυδάκι με το ελαιόλαδο για 5 λεπτά, προσθέτουμε τα σπαράγγια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε χαμηλή φωτιά για άλλα 5 λεπτά. Αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει λίγο.

  • Σε μεγάλο σκεύος τρίβουμε τη φέτα σε μεγάλα κομμάτια, προσθέτουμε το τυρί κρέμα, τα αβγά, τα ντοματίνια, τα σπαράγγια με το κρεμμυδάκι, τη ρίγανη,

λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά.

  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας για ευκολία και με έναν πλάστη την ανοίγουμε σε πάχος μισού

εκατοστού. Κόβουμε δίσκους ζύμης και την πιέζουμε σε μικρές φόρμες για τάρτες ώστε να στρώσει ομοιόμορφα. Με ένα μαχαίρι κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν.

 Τοποθετούμε τις φόρμες με τη ζύμη στο ψυγείο για 10 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

  • Μοιράζουμε τη γέμιση στις τάρτες και απλώνουμε παντού.

 Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά, μέχρι οι άκρες της ζύμης να ροδοκοκκινίσουν και η γέμιση να σφίξει.

Ταρτάκια με φέτα σπαράγγια και ντοματίνια 3

 Σημείωση: Μπορείτε να πειραματιστείτε και με άλλους συνδυασμούς τυριών ή να αντικαταστήσετε τα σπαράγγια με πράσα. Με τη δόση των υλικών μπορείτε να κάνετε και μια τάρτα 30 εκ.

 Οι τάρτες αυτές είναι το ίδιο νόστιμες ζεστές, αλλά και κρύες.

Καιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Παρασκευή 29 Μαΐου 2026

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29-05-2026

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το βόρειο Αιγαίο, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και στην Κρήτη όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και κυρίως στην Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες.
Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες κυρίως στα δυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ στα δυτικά και τα βόρεια.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, κυρίως στα ανατολικά και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 26 με 28 και κατά τόπους στα κεντρικά ηπειρωτικά τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές νεφώσεις έως και τις απογευματινές ώρες με λίγες τοπικές βροχές ή όμβρους και πιθανώς στην περιοχή της Χαλκιδικής μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία τις πρώτες πρωινές ώρες πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα στον Θερμαϊκό νότιοι νοτιοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 και τοπικά έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα όμβρων στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και τις πρώτες πρωινές ώρες πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Από το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με τοπικές βροχές ή όμβρους κυρίως στα ηπειρωτικά και στη δυτική Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες έως και τις απογευματινές ώρες, με τοπικές βροχές ή όμβρους. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στις Σποράδες και την Εύβοια, ενώ από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες μικρής διάρκειας θα εκδηλωθούν κυρίως στην ανατολική Πελοπόννησο.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και τοπικά στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Από το απόγευμα ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 και τοπικά έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες στην Κρήτη το μεσημέρι – απόγευμα οπότε στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 5 στρεφόμενοι από το πρωί στις Κυκλάδες και από το μεσημέρι στην Κρήτη σε βορείων διευθύνσεων τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 και στην Κρήτη έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις στα βόρεια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι και το μεσημέρι, με τοπικές βροχές ή όμβρους.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 30-05-2026
Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά το μεσημέρι – απόγευμα οπότε στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Στα δυτικά θα πνέουν νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και νότια και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 25 με 27 και κατά τόπους στα βόρεια και τα κεντρικά ηπειρωτικά τους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σαν σήμερα 29 Μαΐου – Σημαντικά γεγονότα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της σημερινής ημέρας

1453….. Η άλωση της Κωνσταντινούπολης. Έπειτα από πολιορκία ενός χρόνου από τους Οθωμανούς Τούρκους, “Η Πόλις εάλω”.

1727…..ο Πέτρος Β είναι ο νέος τσάρος της Ρωσίας.

 1886…. Ο χημικός Τζον Πέμπερτον διαφημίζει για πρώτη φορά στην εφημερίδα Ατλάντα Τζούρναλ το μαύρο και εύγευστο υγρό που βγήκε από το εργαστήριο του, το πιο διάσημο αναψυκτικό, την Coca Cola.

1912…..η Ελλάδα συνάπτει συμμαχία με τη Βουλγαρία κατά της Τουρκίας.

 1914…. Το καναδικό υπερωκεάνιο “Αυτοκράτειρα της Ιρλανδίας” συγκρούεται με το νορβηγικό ατμόπλοιο SS Storstad στον κόλπο του Σαιντ Λόρενς στον Καναδά. 1.012 από τους 1.477 επιβάτες πνίγονται, σε ένα από τα χειρότερα ναυτικά δυστυχήματα που έχουν συμβεί μέχρι και σήμερα.

1919…..η παρατήρηση των αλλαγών στις θέσεις των αστέρων κατά τη διάρκεια μίας έκλειψης ηλίου, επιβεβαιώνει τη θεωρεία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

 1924…. Ανήμερα της ιστορικής επετείου της Άλωσης της Πόλης, γίνεται η ιδρυτική συνέλευση της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινούπολης (ΑΕΚ).

1943…..οι Αμερικανοί νικούν τους Ιάπωνες στη Μάχη του Ατού στις Αλεούτιες Νήσους, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

1945…..ελευθερώνεται από τις φυλακές της Κέρκυρας ο Νίκος Ζαχαριάδης, που είχε συλληφθεί επί δικτατορίας της 4ης Αυγούστου και στη συνέχεια παραδόθηκε στους Γερμανούς.

1951….ο σμηναγός Τσαρλς Μπλερ πραγματοποιεί την πρώτη ατομική πτήση πάνω από το Βόρειο Πόλο, με ένα μονοκινητήριο αεροσκάφος.

 1952…. Οι Ελληνίδες αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, με το νόμο 2159, που κατοχυρώνει το δικαίωμα της γυναίκας όχι μόνο να εκλέγει, αλλά και να εκλέγεται στις Δημοτικές και Βουλευτικές εκλογές.

 1953…. Ο Νεπαλέζος Τένζινγκ Νοργκάι και ο Νεοζηλανδός Έντμουντ Χίλαρι γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που φτάνουν στην υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων, στο Έβερεστ, σε υψόμετρο 8.847 μέτρων.

 1954…. Ιδρύεται η “Λέσχη Μπίλντεμπεργκ”, που πήρε το όνομά της από το ξενοδοχείο “Μπίλντεμπεργκ” της ολλανδικής πόλης Ούστερμπεκ, όπου πρωτοσυνεδρίασε.

 1985…. Η τραγωδία του Χέιζελ: 39 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και πάνω από 600 τραυματίζονται στο στάδιο Χέιζελ των Βρυξελλών, κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ Ιταλών και Βρετανών φιλάθλων, πριν από την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ. Το παιχνίδι τελικά διεξάγεται παρά την καταστροφή, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω βία, με τη Γιουβέντους να αναδεικνύεται νικήτρια με 1-0.

1991…..η οικολογική οργάνωση “Greenpeace” ανακοινώνει ότι ο Πόλεμος του Κόλπου είναι ο πιο καταστροφικός της σύγχρονης ιστορίας, τονίζοντας ότι πάνω από 200.000 άτομα πέθαναν από τον πόλεμο ή τις συνέπειές του.

 1995…..στη Ρωσία, στη νήσο Σαχαλίνη, ισοπεδώνεται η πόλη Νεφτεγκόρσκ από το σεισμό των 7,5 Ρίχτερ.

1996….στην Τουρκία, εκατοντάδες ισλαμιστές διαδηλωτές ζητούν να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

   1998…. Η γαλλική εθνοσυνέλευση αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, προκαλώντας την αντίδραση της Άγκυρας.

   2005…. Απορρίπτεται με δημοψήφισμα στη Γαλλία το σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης για την Ευρώπη, με ποσοστό 54,5%.

2013…..σεισμός 5,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ χτυπά την Μπολόνια της Ιταλίας και σκοτώνει 24 άτομα.

Γεννήσεις

1630…..γεννιέται ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος Β.

1917….. γεννήθηκε ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

1922….. ο ελληνικής καταγωγής συνθέτης Ιάννης Ξενάκης.

1927…..γεννιέται ο κορυφαίος Έλληνας κωμικός Θανάσης Βέγγος

Θάνατοι

1453….. πέθανε ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου,

1500….. ο Πορτογάλος εξερευνητής Βαρθολομαίος Ντιάζ,

1814…..πεθαίνει η αυτοκράτορα της Γαλλίας Ιωσηφίνα Μποαρνές, πρώτη σύζυγος του Μέγα Ναπολέοντα

1910…..πεθαίνει ο Ρώσος συνθέτης Μίλι Μπαλακίρεφ.

1982….. η Αυστριακή ηθοποιός, Ρόμι Σνάιντερ, γνωστή ως “Πρικήπισσα Σίσσυ”.

ΟΗΕ: Το Ισραήλ αναστέλλει τις σχέσεις του με τον ΓΓ Γκουτέρες (πρέσβης)

Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή των σχέσεων με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καταγγέλλοντας έτσι την απόφαση –που ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί– να προστεθεί το Ισραήλ στη “μαύρη λίστα” που συνδέεται με τη διάπραξη σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

“Τελειώσαμε με αυτόν τον γενικό γραμματέα”, δήλωσε ο Ντάνι Ντάνον σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανάρτησε στην πλατφόρμα Χ. Η ισραηλινή αποστολή διευκρίνισε ότι αυτό σημαίνει το “πάγωμα” των σχέσεών του με το γραφείο του γενικού γραμματέα έως τη λήξη της θητείας του Αντόνιο Γκουτέρες την 31η Δεκεμβρίου 2026.

“Η απόφαση να συμπεριληφθεί το Ισραήλ στη μαύρη λίστα και να μας κατηγορήσει ότι χρησιμοποιούμε τη σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου είναι σκανδαλώδης”, δήλωσε ο πρέσβης, κατηγορώντας τον γενικό γραμματέα ότι βάζει στο ίδιο επίπεδο τη Χαμάς και το Ισραήλ.

Ο Ντάνι Ντάνον αναφέρεται σε έκθεση του γενικού γραμματέα για τη σεξουαλική βία που συνδέεται με τις συγκρούσεις, η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη αλλά παρουσιάζεται πάντα στις ενδιαφερόμενες πλευρές-κράτη πριν από τη δημοσίευσή της.

Τον περασμένο Αύγουστο, η ετήσια έκθεση είχε προειδοποιήσει ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να προστεθεί στην λίστα των υπόπτων ή υπευθύνων για διάπραξη σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων, λίστα στην οποία ήδη περιλαμβάνεται η Χαμάς.

O OHE είχε επικαλεστεί τότε “αξιόπιστες πληροφορίες” για σεξουαλική βία που διαπράχθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κατά των Παλαιστινίων κρατουμένων σε φυλακές ή άλλα κέντρα κράτησης, τονίζοντας την άρνηση για την πρόσβαση των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

“Καλέσαμε τους εκπροσώπους του ΟΗΕ να έρθουν στο Ισραήλ να εξετάσουν αυτές τις γελοίες κατηγορίες, επέλεξαν να μην έρθουν, επέλεξαν να συνεχίσουν με την εκστρατεία κατά του Ισραήλ”, δήλωσε ο Ντάνι Ντάνον.

Οι σχέσεις μεταξύ του ΟΗΕ και του Ισραήλ –κράτους που ιδρύθηκε με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που ψηφίστηκε το 1947– είναι δύσκολες και βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την 7η Οκτωβρίου 2023, ημερομηνία της πρωτοφανούς επίθεσης της παλαιστινιακής Χαμάς, μετά την οποία ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα.

Οι ισραηλινές αρχές κατηγορούν κυρίως τον γενικό γραμματέα και άλλους αξιωματούχους του ΟΗΕ ότι επέκριναν αυστηρά τα ισραηλινά αντίποινα στη Γάζα. Ο Αντόνιο Γκουτερες είχε κηρυχθεί “ανεπιθύμητο πρόσωπο” στο Ισραήλ το 2024.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΗΠΑ και Ιράν κατέληξαν σε συμφωνία αλλά απαιτείται η τελική έγκριση από τον Τραμπ, σύμφωνα το Axios

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν κατέληξαν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την παράταση της κατάπαυσης του πυρός, η οποία ωστόσο θα πρέπει να εγκριθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μετέδωσε ο ενημερωτικός ιστότοπος Axios, λίγες ώρες αφού η Τεχεράνη έβαλε στο στόχαστρο μια αμερικανική αεροπορική βάση στο Κουβέιτ, με αφορμή την κατάρριψη ιρανικών δρόνων και τα αμερικανικά πλήγματα σε έναν επίγειο σταθμό ελέγχου, στην πόλη-λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Axios, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ένα μνημόνιο κατανόησης 60 ημερών, για την παράταση της κατάπαυσης του πυρός και την έναρξη διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το σχέδιο αυτό δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον Τραμπ.

Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια επιβεβαίωση του ρεπορτάζ, το οποίο ωστόσο οδήγησε στην πτώση της τιμής του πετρελαίου στις αγορές.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι το τέλος του πολέμου είναι «κοντά», όμως την Τετάρτη είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι δεν είναι ακόμη ικανοποιημένος από τις διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν συζητά τη χαλάρωση των κυρώσεων, ένα από τα βασικά αιτήματα της Τεχεράνης.

Ο Ισάκ Νταρ, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, χώρας που μεσολαβεί στις συνομιλίες, θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σέρρες: Θάνατος 10χρονου σε αρδευτικό κανάλι – Ελεύθερη η 28χρονη μητέρα, δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια στην 43χρονη ιδιοκτήτρια σπιτιού

Ελεύθερη με προφορική εντολή εισαγγελέα αφέθηκε η 28χρονη, η οποία κατηγορείται για έκθεση ανηλίκου αναφορικά με τον θάνατο του 10χρονου γιου της που ανασύρθηκε νεκρός από αρδευτικό κανάλι στην Ηράκλεια Σερρών.

Την ίδια ώρα, ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας (κατ΄ εξακολούθηση) ασκήθηκε εις βάρος της 43χρονης ιδιοκτήτριας σπιτιού στην ίδια περιοχή, μετά από καταγγελίες ότι προέβη σε ρευματοκλοπή, περνώντας καλώδιο ηλεκτροδότησης μέσα από το αρδευτικό κανάλι όπου εντοπίστηκε το παιδί.

Παρότι οι δύο κατηγορίες διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, η υπόθεση οδηγήθηκε, με παραγγελία της εισαγγελέως πλημμελειοδικών Σερρών, σε κύρια ανάκριση, καθώς, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, για την πρώτη πράξη υπάρχει πρόβλεψη για επιβολή περιοριστικών όρων (ακόμη και προσωρινής κράτησης).

Μετά τις εξηγήσεις που έδωσε στην ανακρίτρια Σερρών, η 43χρονη αφέθηκε ελεύθερη με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Aστυνομικό Tμήμα του τόπου διαμονής. Στην απαγγελία των παραπάνω κατηγοριών, η εισαγγελική Αρχή έλαβε υπ’ όψιν τα συμπεράσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης που «έδειξαν» ευρήματα συμβατά τόσο με ηλεκτροπληξία όσο και με πνιγμό.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 10χρονος επιχείρησε να διασχίσει χθες το πρωί το αρδευτικό κανάλι, πατώντας πάνω σε σανίδι, όταν, κάτω από συνθήκες που ερευνώνται, βρέθηκε στο νερό. Το παιδί εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του και ανασύρθηκε από δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ηράκλειας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειρ. Αγαπηδάκη: «Παγιδευμένοι» στην οθόνη, 3 στους 4 νέους κάνουν doomscrolling – Η ψηφιακή απειλή και οι νέες δράσεις Υγείας για την ελληνική οικογένεια

Οι σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις της ελληνικής οικογένειας, με επίκεντρο τα παιδιά, σε μια εποχή που η ψηφιακή καθημερινότητα επαναπροσδιορίζει την ψυχική ισορροπία τους, αναδείχθηκαν από τα αποτελέσματα της εμβληματικής Εθνικής Δράσης για την Προαγωγή της Υγείας Παιδιού και Οικογένειας.

Τα αποτελέσματα παρουσίασαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και η UNICEF, με την κ. Αγαπηδάκη να υπογραμμίζει ότι «τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πραγματικά ανησυχητικά για τη χώρα μας και για τα παιδιά μας και πρέπει να δράσουμε άμεσα. Στο μέλλον θα έχουμε πρόβλημα, όχι μόνο ψυχικής υγείας αλλά και Δημοκρατίας. Θα έχουμε πολίτες που δεν θα μπορούν να ελέγξουν αν κάτι είναι αλήθεια ή ψέμα, σωστό ή λάθος».

Το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό, ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη, τονίζοντας: «Δεν μπορούμε να στερήσουμε από μία γενιά την ευκαιρία στη σκέψη. Μιλάμε για την Ελλάδα, για τη χώρα που γέννησε τη φιλοσοφία, τη Δημοκρατία και τη σημασία της κριτικής σκέψης. Άρα, δεν είναι μόνο θέμα ψυχικής υγείας. Η υγεία, η παιδεία και η οικογένεια αποτελούν θεμελιώδεις προτεραιότητες της κυβέρνησης και οι πολιτικές πρόληψης και προαγωγής υγείας οφείλουν να ξεκινούν από τον πυρήνα της κοινωνίας, δηλαδή την οικογένεια και το σχολείο».

Από την πλευρά του, ο διπλωματικός εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Ghassan Khalil, έδωσε έμφαση στο δικαίωμα των παιδιών να έχουν φωνή:

«Όταν ένας έφηβος μπορεί να ζητήσει βοήθεια χωρίς φόβο ή στίγμα, όταν ένας γονέας έχει τα εργαλεία να στηρίξει καλύτερα το παιδί του, όταν ένα κορίτσι μπορεί να μιλήσει ανοιχτά και με αξιοπρέπεια για την έμμηνο ρύση, τότε κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα προς μια κοινωνία πιο συμπεριληπτική και πιο φιλική προς τα παιδιά».

Η «αόρατη» ψηφιακή κρίση: Doomscrolling (Κατανάλωση αρνητικών ειδήσεων)

Το κόστος στην ψυχική υγεία: 3 στους 4 νέους βιώνουν το φαινόμενο του doomscrolling, με το 42% να συνεχίζει να σκρολάρει ακόμη κι όταν το περιεχόμενο του προκαλεί άγχος. Πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι η συνήθεια αυτή καταστρέφει τη διάθεση, τον ύπνο και τη συγκέντρωσή τους.

Όπως δήλωσε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, «η έρευνα καταδεικνύει πως ο εθισμός στην αρνητική ειδησεογραφία επηρεάζει άμεσα την ψυχική υγεία. Τα παιδιά παγιδεύονται μέσα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον και ουσιαστικά εκπαιδεύουν τον εγκέφαλό τους να καταναλώνει όλο και περισσότερες αρνητικές ειδήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί που είναι σήμερα δύο ετών, σε μερικά χρόνια δεν θα μπορεί να αναπτύξει την ικανότητα κριτικής σκέψης, αλλά και τις βασικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων».

Ψηφιακός εγκλωβισμός: Το 89,2% των νέων χρησιμοποιεί τα social media καθημερινά, ενώ το 76,1% τα έχει μετατρέψει σε κύρια πηγή ενημέρωσης.

Η παγίδα του αλγορίθμου: Το 60,3% χάνει την αίσθηση του χρόνου κατά το σκρολάρισμα, ενώ το 81,3% αναγνωρίζει ότι οι αλγόριθμοι των πλατφορμών ενισχύουν εσκεμμένα αυτή τη συμπεριφορά.

 Θετική Γονεϊκότητα (Πρόγραμμα Triple P)

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εφαρμόστηκε πανελλαδικά ένα δομημένο σύστημα υποστήριξης των γονέων.

231 επαγγελματίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εκπαιδεύτηκαν για να καθοδηγούν τις οικογένειες.

6.513 γονείς και φροντιστές συμμετείχαν σε σεμινάρια, αποκτώντας πρακτικά εργαλεία για τις προκλήσεις της ανατροφής.

 Σπάζοντας το στίγμα: Πρότυπο Κέντρο για τον Αυτοτραυματισμό

Για ένα από τα πιο ευαίσθητα και «βουβά» προβλήματα της εποχής, ιδρύθηκε το πρώτο Πρότυπο Κοινοτικό Κέντρο για τον αυτοτραυματισμό νέων (17-24 ετών).

2.607 επαγγελματίες εκπαιδεύτηκαν στην έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών.

429 άτομα έχουν ήδη βρει διέξοδο και υποστήριξη μέσω των υπηρεσιών του Κέντρου, με δεκάδες οικογένειες να εντάσσονται σε θεραπευτικά προγράμματα.

 Αξιοπρέπεια στο σχολείο: Υγιεινή της Περιόδου

Εκτεταμένη δράση έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για ενημέρωση και εξάλειψη της περιθωριοποίησης γύρω από την έμμηνο ρύση.

Ενημερωτικές δράσεις σε 2.521 σχολεία με τη συμμετοχή 237.000 μαθητών.

Διανομή 18 εκατομμυρίων προϊόντων περιόδου, από τα οποία ωφελήθηκαν άμεσα περισσότερα από 120.000 κορίτσια σε όλη τη χώρα.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα αισιόδοξο μήνυμα, καθώς ανακοινώθηκαν νέες βιωματικές δράσεις ψυχικής ανθεκτικότητας μέσω της μουσικής και της δημιουργικής έκφρασης, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει σε 15 Μουσικά Σχολεία της χώρας με τη συμμετοχή 3.000 μαθητών.

Η Εθνική Δράση Προαγωγής Υγείας Παιδιού και Οικογένειας υλοποιείται από το υπουργείο Υγείας με την υποστήριξη της UNICEF στην Ελλάδα και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (NextGenerationEU) μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

ΑΠΕ-ΜΠΕ