Αγιασμός του Ωδείου και της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας

Το Ωδείο και η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης ανακοινώνουν την τέλεση του καθιερωμένου Αγιασμού για την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής περιόδου  2026-2027, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2026, στις 7:00 μ.μ., στο Μητροπολιτικό Κέντρο «ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στη Νάουσα.

Τον Αγιασμό θα τελέσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δομενίκου κ. Αθηναγόρας.

Η εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας δημιουργικής χρονιάς για το Ωδείο, το οποίο συνεχίζει να προσφέρει μουσική παιδεία, να καλλιεργεί το ταλέντο των σπουδαστών του και να συμβάλλει ουσιαστικά στην προαγωγή του πολιτισμού και της μουσικής παράδοσης.

Μετά την τέλεση του Αγιασμού, θα ακολουθήσει Ρεσιτάλ Βιολοντσέλου και Πιάνου, με τον Καθηγητή μας κ. Μιλτιάδη Κασσάρα στο Βιολοντσέλο και τον κ. Νικόλαο Κετέν στο Πιάνο, προσφέροντας στο κοινό μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πρόγραμμα Ν. Ανδρουλάκη για την Τρίτη 13 Οκτωβρίου

Πρόγραμμα Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου στις 13:00 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα παρουσιάσει την πρόταση νόμου για το ιδιωτικό χρέος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με την υπεύθυνη Κ.Τ.Ε. Ιδιωτικού Χρέους Μιλένα Αποστολάκη και τον Γραμματέα του Τομέα Ιδ. Χρέους και Προστασίας Δανειοληπτών Δημήτρη Σπυράκο (Χαρ. Τρικούπη 50).

ΑΑΔΕ: Παρατείνεται έως 30 Οκτωβρίου η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2026-Νέο χρονοδιάγραμμα για τροποποιήσεις και προκαταβολές

Έως τις 30 Οκτωβρίου 2026 ορίζεται η προθεσμία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, ενώ οι τροποποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα ληφθούν υπόψη για την καταβολή προκαταβολής έως τις 30 Νοεμβρίου. Παράλληλα, με νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, το ελάχιστο ποσοστό γεωχωρικής επικάλυψης των δηλούμενων εκτάσεων με τους ΚΑΕΚ επανακαθορίζεται στο 55% και απλουστεύονται οι απαιτήσεις για τους φακέλους τεκμηρίωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής, για τους γεωργούς που είχαν υποβάλει ΕΑΕ έως τις 25 Σεπτεμβρίου και πραγματοποίησαν τροποποιήσεις μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, οι αλλαγές θα συνυπολογιστούν στην προκαταβολή έως τις 31 Οκτωβρίου. Οι ίδιοι διατηρούν τη δυνατότητα περαιτέρω τροποποίησης της αίτησής τους μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου.

Πέρα από τις γενικές προθεσμίες, προβλέπεται ειδικό χρονοδιάγραμμα για τις Παρεμβάσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, τα Οικολογικά Προγράμματα και τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις.

Συγκεκριμένα, οι τροποποιήσεις για τις Παρεμβάσεις Αγροτικής Ανάπτυξης μπορούν να υποβληθούν έως τις 16 Νοεμβρίου 2026. Για τα Οικολογικά Προγράμματα, οι τροποποιήσεις αιτημάτων σε επίπεδο αγροτεμαχίου επιτρέπονται μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2027, με εξαίρεση τις δημόσιες βοσκοτοπικές εκτάσεις, για τις οποίες η προθεσμία λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2027.

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2027 μπορούν επίσης να καταχωριστούν δικαιολογητικά για τα Οικολογικά Προγράμματα και τη Συνδεδεμένη Εισοδηματική Στήριξη, εφόσον έχουν εκδοθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026.

Επιπλέον, για τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, τροποποιήσεις αιτημάτων σε επίπεδο αγροτεμαχίου μπορούν να υποβληθούν έως τις 31 Μαρτίου 2027. Μέχρι την ίδια ημερομηνία επιτρέπεται η καταχώριση των σχετικών δικαιολογητικών που θα έχουν εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2027, καθώς και τροποποιήσεων για τα Οικολογικά Προγράμματα που προκύπτουν από τους ελέγχους με τεχνικές παρακολούθησης εκτάσεων (AMS).

Σε ο,το αφορά στο ζήτημα της ταυτοποίησης των αγροτεμαχίων, το ελάχιστο ποσοστό γεωχωρικής επικάλυψης της ψηφιοποιούμενης έκτασης με τους δηλούμενους ΚΑΕΚ ορίζεται στο 55%, χωρίς να καταργείται ο έλεγχος των εκτάσεων ενω υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορούν να συνυπολογίζονται και ΚΑΕΚ που δεν επαληθεύονται για αντικειμενικούς λόγους, εφόσον ο λόγος μη επαλήθευσης δηλώνεται στην πλατφόρμα myAGRO.

Αλλαγές προβλέπονται και στα στοιχεία που πρέπει να διατηρούν οι φορείς υποβολής στον φάκελο τεκμηρίωσης. Δεν είναι πλέον υποχρεωτική η τήρηση δεδομένων που αντλούνται από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ ή τρίτων φορέων. Οι φορείς μπορούν, πάντως, να τα διατηρούν για τη διασφάλισή τους, σε περίπτωση αμφισβήτησης της ορθότητας της αίτησης από τον γεωργό.

Στις περιπτώσεις εξαίρεσης ΑΤΑΚ ή/και ΚΑΕΚ, εφόσον ο παραγωγός δεν προσκομίζει τα σχετικά δικαιολογητικά στον φορέα υποβολής, αρκεί, για σκοπούς δέουσας επιμέλειας του φορέα, υπεύθυνη δήλωση μέσω gov.gr ή με θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής. Το σχετικό υπόδειγμα είχε δημοσιοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, διευρύνονται οι προθεσμίες αποστολής του φακέλου τεκμηρίωσης στην ΑΑΔΕ όταν ζητείται στο πλαίσιο ελέγχου. Ο ψηφιακός φάκελος αποστέλλεται εντός δύο εργάσιμων ημερών από την αποστολή του αιτήματος της Αρχής. Για στοιχεία που επιτρέπεται να τηρούνται σε έντυπη μορφή, όπως τοπογραφικά διαγράμματα και το πλήρες Μητρώο Κτηνοτροφικής Εκμετάλλευσης, η προθεσμία ορίζεται σε πέντε εργάσιμες ημέρες.

Στις επαγγελματικές κατηγορίες φυσικών προσώπων που μπορούν να αναλαμβάνουν την υποβολή ΕΑΕ για λογαριασμό γεωργών προστίθενται οι ιχθυολόγοι που είναι εγγεγραμμένοι στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Ειδική πρόβλεψη εισάγεται για τον θάνατο γεωργού εντός του 2026, ώστε η αίτηση να μπορεί να υποβληθεί από κληρονόμο, μετά την προβλεπόμενη ενημέρωση του Φορολογικού Μητρώου. Επικαιροποιείται επίσης ο κατάλογος των απαιτούμενων δικαιολογητικών ανά περίπτωση.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες γεωργών και φορέων υποβολής, με επικαιροποιημένες απαντήσεις στα 70 ερωτήματα για την ΕΑΕ 2026, που είχαν γνωστοποιηθεί προ ημερών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλεξάνδρα Σδούκου: Στη χαμηλότερη δυνατή τιμή το πετρέλαιο θέρμανσης – Ο δημόσιος διάλογος να μη γίνεται με προσβολές

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο MEGA TV, αναφέρθηκε στις επικείμενες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των πολιτών ενόψει του χειμώνα, στις παρεμβάσεις για το πετρέλαιο κίνησης, αλλά και στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

Αναφερόμενη στην παρέμβαση που έχει ήδη εφαρμοστεί στο πετρέλαιο κίνησης, η κ. Σδούκου σημείωσε ότι «στο πετρέλαιο κίνησης δίνουμε μείωση κατά 20 λεπτά στην αντλία, μεγαλύτερη ενίσχυση από αυτή που θα προέκυπτε αν μειώναμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης». Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως «σε κάθε περίπτωση, όμως, ο πολίτης θέλει να δει μια καλή τελική τιμή. Τον ενδιαφέρει να δει φθηνότερο το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης. Δεν τον ενδιαφέρει αν θα φτάσουμε στο αποτέλεσμα μέσω της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ή μέσω της επιδότησης στην αντλία».

Για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι «την Τετάρτη θα γίνουν οι ανακοινώσεις. Το οικονομικό επιτελείο έχει κάνει όλη την επεξεργασία, για να δει μέχρι και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ που μπορεί να δοθεί. Η προτεραιότητα, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, είναι η χαμηλότερη δυνατή τιμή. Να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα κάνει το μέγιστο που μπορεί, δεδομένων των διεθνών συνθηκών».

Για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η κ. Σδούκου υπογράμμισε ότι «ο πρωθυπουργός θα δώσει άλλη μία μάχη για την υλοποίηση όσων ζητά μέσα από αυτές τις επιστολές που ειρωνεύεται κάθε φορά το ΠΑΣΟΚ. Οι επιστολές του Πρωθυπουργού, όμως, έχουν αποτελέσματα, όπως συνέβη με την πρόσθετη δημοσιονομική ευελιξία ύψους 1 δισ. ευρώ που πετύχαμε την προηγούμενη εβδομάδα». Τόνισε δε ότι «θα δώσουμε άλλη μία μάχη, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε και άλλες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των πολιτών». Κλείνοντας, επεσήμανε πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη περίσταση με τη διεθνή ενεργειακή κρίση, χωρίς αγκυλώσεις και χωρίς να απορρίπτει κανένα μέτρο που είναι εφικτό να υλοποιηθεί. Όπως σημείωσε, «δεν είμαστε δογματικοί. Θέλουμε πάντοτε να κάνουμε αυτό που είναι προς όφελος της κοινωνίας».

Για τη διαμάχη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΕΛΑΣ, η κ. Σδούκου τόνισε ότι «στο ΠΑΣΟΚ και στον ΕΛΑΣ αυτό που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό είναι μια έντονη μάχη για το ποιος τελικά θα καταφέρει να είναι δεύτερος. Είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα και, δυστυχώς, η αντιπαράθεση ξεφεύγει πολύ και δεν αφορά τα ουσιαστικά πολιτικά ζητήματα. Οι προσωπικές επιθέσεις δεν έχουν θέση σε μια πολιτική αντιπαράθεση που οφείλει να χαρακτηρίζεται από ευπρέπεια και πολιτικό πολιτισμό, ανεξάρτητα από το αν απευθύνονται σε γυναίκα ή σε άνδρα».

Ειδικά για τον χαρακτηρισμό «βλάκας», που χρησιμοποίησε για τον κ. Ανδρουλάκη ο κ. Καρτερός σε άρθρο του, επεσήμανε ότι «δεν είναι σαρκασμός. Σαρκασμός είναι να κάνεις χιούμορ για τον εαυτό σου. Το να αποκαλείς κάποιον βλάκα είναι προσβολή». Η κ. Σδούκου υπογράμμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπει σε τέτοιες λογικές. Προτεραιότητά της είναι η αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων, καθώς η χώρα έχει μπροστά της έναν δύσκολο χειμώνα και οι πολίτες χρειάζονται ουσιαστική στήριξη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: 1,5 εκατομμύριο πολίτες έχουν ήδη λάβει στήριξη από τα προγράμματα του stegasi.gov.gr

Στην ενημέρωση των πολιτών για τα προγράμματα στήριξης στη στέγαση μέσω του stegasi.gov.gr έδωσε έμφαση ο γραμματέας της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να επισκεφθούν την πύλη, όπου συγκεντρώνονται πληροφορίες για τα στεγαστικά προγράμματα και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτά.

«Αν μπει κανείς τώρα στο stegasi.gov.gr και πατήσει το κουμπί που γράφει “Όλα τα προγράμματα”, θα δει μια σειρά από μέτρα στήριξης τα οποία ενδεχομένως να μην τα γνωρίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, για κάθε πρόγραμμα παρουσιάζονται τα κριτήρια και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Ο κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα προγράμματα «Σπίτι μου 1» και «Σπίτι μου 2», στο «Αναβαθμίζω», στο «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», στο «Εξοικονομώ», καθώς και στο επίδομα στέγασης και στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα. Μέσω της πύλης, οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν τα προγράμματα που αντιστοιχούν στις ανάγκες τους και να ενημερωθούν για τους όρους συμμετοχής. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται στους αρμόδιους φορείς, στους οποίους παραπέμπει η πλατφόρμα.

Στήριξη σε 1,5 εκατ. πολίτες μέσω των στεγαστικών προγραμμάτων

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κυρανάκης, περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες λαμβάνουν στήριξη για τη στέγαση μέσω ενός ή περισσότερων προγραμμάτων. «Ενάμισι εκατομμύριο συμπολίτες μας λαμβάνουν μέσα από ένα από αυτά τα προγράμματα ή και περισσότερα από ένα στήριξη για το στεγαστικό πρόβλημα», σημείωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να γνωρίζει ο κόσμος τις δυνατότητες ενίσχυσης που παρέχονται.

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα και επιστροφή ενοικίου

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη φοιτητική στέγη και στη δυνατότητα δύο φοιτητών που συγκατοικούν να λαμβάνουν συνολικά 5.000 ευρώ ετησίως, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πύλης, το ποσό των 2.500 ευρώ ανά φοιτητή αφορά τη συγκατοίκηση φοιτητών που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, υπενθύμισε την επιστροφή ενοικίου που θα καταβληθεί στα τέλη Νοεμβρίου στους δικαιούχους. Το μέτρο αφορά την κύρια και τη φοιτητική κατοικία, με τις προϋποθέσεις και τα όρια ενίσχυσης που αναφέρονται αναλυτικά στο stegasi.gov.gr.

Επισημαίνοντας ότι η στέγαση αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ο κ. Κυρανάκης τόνισε: «Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για να μπορέσουμε να ανακουφίζουμε τον κόσμο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αύριο και μεθαύριο – Ποιές περιοχές θα επηρεαστούν

Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται αύριο Τρίτη (13/10) και μεθαύριο Τετάρτη (14/10), σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές, κυρίως θαλάσσιες και παραθαλάσσιες, όπου πιθανόν να συνοδεύονται και από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Παράλληλα, προβλέπονται τοπικά πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο από αύριο το βράδυ.

Πιο συγκεκριμένα,

  1. Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Α. Αύριο

α) Στα νησιά του Ιονίου (Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος), τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο από τις πρωινές ώρες έως αργά το απόγευμα.

β) Στη Χαλκιδική από το μεσημέρι έως αργά τη νύχτα.

γ) Στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία (ν. Μαγνησίας) και την Εύβοια από τις απογευματινές ώρες.

Επισημαίνεται ότι στις περιοχές αυτές τα φαινόμενα θα έχουν ένταση και διάρκεια.

δ) Πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) από αργά το απόγευμα έως αργά τη νύχτα.

ε) στα Δωδεκάνησα από αργά τη νύχτα.

στ) στην Κρήτη (κυρίως ν. Χανίων, ν. Ρεθύμνου) από τις βραδινές ώρες.

Β. Μεθαύριο Τετάρτη

α) Στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία (ν. Μαγνησίας) και την Εύβοια έως αργά το απόγευμα. Επισημαίνεται ότι στις περιοχές αυτές τα φαινόμενα θα έχουν ένταση και διάρκεια.

β) στα Δωδεκάνησα έως το απόγευμα.

γ) στη δυτική Κρήτη (κυρίως ν. Χανίων, ν. Ρεθύμνου) έως αργά τη νύχτα.

  1. Τοπικά πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν αρχικά στο βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία και στο κεντρικό, από αύριο το βράδυ έως αργά το απόγευμα της Τετάρτης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Κόφτης» στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών από την 1/1/2027 – Υποχρεωτική επαλήθευση ηλικίας μέσω Kids Wallet

Τη θέσπιση ηλικιακού ορίου για την πρόσβαση των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με έναρξη εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου 2027, προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του ψηφιακού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν, κατά τη διάρκεια διυπουργικής συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο Μποδοσάκη, οι υπουργοί Επικρατείας, ‘Ακης Σκέρτσος, Υγείας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, Δημήτρης Παπαστεργίου, η ρύθμιση προβλέπει την απαγόρευση πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών, με τις πλατφόρμες να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επαλήθευση της ηλικίας των χρηστών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαστεργίου, με βάση τον τρόπο υπολογισμού της ηλικίας που θα εφαρμοστεί, ως ημερομηνία γέννησης θα λαμβάνεται η 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, ώστε τα ηλικιακά όρια να συνδέονται με τις σχολικές τάξεις. Με αυτό το κριτήριο, από την 1η Ιανουαρίου 2027 δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε παιδιά που έχουν γεννηθεί από το 2013 και μετά.

Ο κ. Σκέρτσος ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο εισάγεται αύριο, Τρίτη 13 Οκτωβρίου, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί και ακρόαση φορέων, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση στις 22 Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι, μετά την ακρόαση των φορέων, η κυβέρνηση επιδιώκει την ψήφιση του νομοσχεδίου έως τις 22 Οκτωβρίου, ώστε το νέο πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί. «Δεν παρεκκλίνουμε ούτε κατά ελάχιστο» από το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ‘Ακης Σκέρτσος, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πρωτοβουλία έχει προηγηθεί διαβούλευσης με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες.

Το Kids Wallet και η ευθύνη των πλατφορμών

Κεντρικό στοιχείο του σχεδιασμού είναι η υποχρεωτική επαλήθευση της ηλικίας, με αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, όπως το Kids Wallet. Όπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι πλατφόρμες θα πρέπει να χρησιμοποιούν μηχανισμούς επιβεβαίωσης όταν δεν μπορούν να διαπιστώσουν με ασφάλεια την ηλικία ενός χρήστη.

Το Kids Wallet δεν διαβιβάζει στις πλατφόρμες την ημερομηνία γέννησης του χρήστη, αλλά ένα ψηφιακό σήμα που επιβεβαιώνει αν βρίσκεται πάνω ή κάτω από το προβλεπόμενο ηλικιακό όριο. Στόχος είναι να περιοριστεί η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, χωρίς να υπονομεύεται η αξιοπιστία της διαδικασίας.

«Δεν δίνουν ούτε καν την ημερομηνία γέννησης. Δίνει μόνο ένα σήμα, μια σημαία, ένα flag, όπως λένε στους όρους της πληροφορικής, για το αν το άτομο αυτό, ο χρήστης αυτός, είναι πάνω ή κάτω από δεκαπέντε έτη», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, εξηγώντας ότι ο σχεδιασμός του εργαλείου αποσκοπεί στην επιβεβαίωση της ηλικίας χωρίς τη διαβίβαση πρόσθετων προσωπικών δεδομένων στις πλατφόρμες.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, όταν μία πλατφόρμα δεν είναι βέβαιη για την ηλικία του χρήστη, θα μπορεί να εμφανίζει κωδικό QR, τον οποίο ο χρήστης θα σαρώνει μέσω του Kids Wallet ή του Gov.gr Wallet, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επαλήθευση.

Διευκρίνισε ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2027, οι πλατφόρμες θα πρέπει να κλειδώνουν τους λογαριασμούς για τους οποίους γνωρίζουν ότι ανήκουν σε χρήστες κάτω των 15 ετών. Όταν δεν είναι βέβαιες για την ηλικία, θα πρέπει να ζητούν επιβεβαίωση μέσω του σχετικού ψηφιακού εργαλείου.

Ο υπουργός σημείωσε ότι το βάρος μεταφέρεται, πλέον, στις ίδιες τις πλατφόρμες, οι οποίες θα πρέπει να διασφαλίζουν την τήρηση του ηλικιακού περιορισμού, αντί να επαφίεται αποκλειστικά στους γονείς η χρήση εφαρμογών γονικού ελέγχου.

«Δεν θα τρέχουν οι γονείς να κλειδώσουν τα κινητά με οποιαδήποτε εφαρμογή των παιδιών τους, αλλά πλέον το βάρος της επαλήθευσης, της διασφάλισης πάει στις πλατφόρμες», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου. Όπως εξήγησε, οι πλατφόρμες θα πρέπει να αξιοποιούν τα στοιχεία και τους αλγορίθμους που διαθέτουν για να εκτιμούν την ηλικία των χρηστών και να καταφεύγουν σε εργαλεία επαλήθευσης όταν δεν μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια.

Στις τεχνικές προκλήσεις περιλαμβάνεται και η πιθανότητα παράκαμψης των περιορισμών μέσω VPN, δηλαδή υπηρεσιών που μπορούν να εμφανίζουν διαφορετική χώρα σύνδεσης. Σύμφωνα με τον υπουργό, εξετάζεται η αξιοποίηση πρόσθετων ενδείξεων, όπως η χρήση ελληνικού αριθμού κινητού τηλεφώνου, η γλώσσα του προγράμματος περιήγησης και η διεύθυνση IP, ώστε να εντοπίζονται περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται περαιτέρω έλεγχος.

Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι το ζήτημα της παράκαμψης μέσω VPN εξετάζεται σε συνεργασία με τεχνικούς και τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και με τις ίδιες τις πλατφόρμες. Όπως εξήγησε, εάν ένας χρήστης εμφανίζεται να συνδέεται από άλλη χώρα, αλλά έχει δηλώσει ελληνικό αριθμό κινητού ή χρησιμοποιεί ελληνική γλώσσα στο πρόγραμμα περιήγησης, αυτά τα στοιχεία μπορούν να αποτελέσουν ενδείξεις που θα πρέπει να αξιολογηθούν περαιτέρω.

Ποιες πλατφόρμες αφορά η ρύθμιση

Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαστεργίου, στο επίκεντρο βρίσκονται αρχικά το Instagram, το Facebook και το TikTok, ενώ ο κατάλογος των υπηρεσιών που θα υπάγονται στη ρύθμιση δεν είναι οριστικός και αναμένεται να εξελίσσεται. Η κυβέρνηση τονίζει ότι η παρέμβαση αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι συνολικά τη χρήση του διαδικτύου ή της τεχνολογίας. Στόχος είναι να περιοριστεί η έκθεση των παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο και πρακτικές που ενδέχεται να ενισχύουν την υπερβολική χρήση, χωρίς να αποκλείονται από τις ψηφιακές υπηρεσίες που είναι αναγκαίες για την επικοινωνία, την εκπαίδευση και την καθημερινότητά τους.

«Δεν είναι περιοριστικός αυτός ο κατάλογος. Η Ευρώπη επεξεργάζεται δυναμικά αυτόν τον κατάλογο», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι οι υπηρεσίες που θα υπάγονται στη ρύθμιση θα εξετάζονται ανάλογα με τις εξελίξεις.

Η εφαρμογή της ρύθμισης θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act – DSA), ενώ για τις παραβάσεις προβλέπεται η ενεργοποίηση των μηχανισμών εποπτείας και κυρώσεων που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όπως επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα πρόστιμα βάσει του DSA μπορεί να φτάσουν έως το 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών μίας πλατφόρμας.

Ο κ. Παπαστεργίου διευκρίνισε ότι, σε περίπτωση καταγγελίας που αφορά πλατφόρμα, ενεργοποιείται η προβλεπόμενη διαδικασία εποπτείας στο πλαίσιο του DSA. Για τις πολύ μεγάλες πλατφόρμες, η διαδικασία ακολουθεί τους μηχανισμούς που προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός, με τη συμμετοχή των αρμόδιων αρχών.

Άκης Σκέρτσος: Από την ατομική ευθύνη στην ευθύνη των εταιρειών

Ο υπουργός Επικρατείας, ‘Ακης Σκέρτσος, υποστήριξε ότι η παρέμβαση αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός πλαισίου κανόνων για τις εταιρείες τεχνολογίας, ώστε η προστασία των παιδιών να μην εξαρτάται αποκλειστικά από τις αποφάσεις κάθε οικογένειας. Όπως υπογράμμισε, οι πλατφόρμες συγκεντρώνουν δεδομένα για τις προτιμήσεις και τη συμπεριφορά των χρηστών και χρησιμοποιούν αλγορίθμους για την εξατομίκευση του περιεχομένου που προβάλλουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η πρακτική δημιουργεί ιδιαίτερους κινδύνους για τους ανηλίκους, καθώς ακόμη δεν έχουν αναπτύξει πλήρως την ικανότητα αυτορρύθμισης.

Ο κ. Σκέρτσος περιέγραψε αυτή τη σχέση ως «ψηφιακή ασυμμετρία», εξηγώντας ότι οι πλατφόρμες διαθέτουν τεράστιο όγκο πληροφοριών για τις προτιμήσεις και τη συμπεριφορά των χρηστών, τις οποίες αξιοποιούν για να προσαρμόζουν το περιεχόμενο που εμφανίζεται σε κάθε λογαριασμό. «Μας αρκεί η αυτορρύθμιση των επιχειρήσεων; Μας αρκεί η αυτορρύθμιση των εταιρειών τεχνολογίας; Η απάντηση είναι όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως παράδειγμα, ο υπουργός αναφέρθηκε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Meta με την αμερικανική δικαιοσύνη και πολιτείες των ΗΠΑ, τον οποίο τοποθέτησε στα τέλη Αυγούστου του 2024. Όπως είπε, ο συμβιβασμός συνοδεύεται από αποζημιώσεις και μέτρα αυτορρύθμισης με στόχο την προστασία των παιδιών. Κατά τον ίδιο, η εξέλιξη αυτή ενισχύει την ανάγκη να θεσπιστούν κανόνες που δεν θα εξαρτώνται αποκλειστικά από τις αποφάσεις κάθε εταιρείας.

Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι η αυτορρύθμιση των εταιρειών δεν επαρκεί και τόνισε την ανάγκη κρατικής παρέμβασης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, σημείωσε ότι η πρωτοβουλία δεν στρέφεται κατά της τεχνολογίας, η οποία παραμένει σημαντική για την εκπαίδευση, την ενημέρωση, την ψυχαγωγία και την κοινωνικοποίηση των παιδιών.

«Δεν μιλάμε για μια απαγόρευση που αφορά το διαδίκτυο ή την τεχνολογία γενικότερα», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, επισημαίνοντας ότι η τεχνολογία έχει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση, την ενημέρωση και την κοινωνικοποίηση των παιδιών. Όπως είπε, η κυβερνητική παρέμβαση αφορά την ανάγκη να τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και όχι την απομάκρυνση των ανηλίκων από την τεχνολογία.

Ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε, επίσης, σε επιστημονικά ευρήματα και στοιχεία ευρωπαϊκών φορέων, σύμφωνα με τα οποία τουλάχιστον ένα στα πέντε ή ένα στα τέσσερα παιδιά ενδέχεται να διατρέχει κίνδυνο έκθεσης σε επιβλαβές περιεχόμενο, διαδικτυακό εκφοβισμό ή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δεν συνάδει με την ηλικία του. Διευκρίνισε, πάντως, ότι αυτό δεν σημαίνει πως κάθε ανήλικος που χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα θα αναπτύξει ψηφιακό εθισμό.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, υποστήριξε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να αποτελέσει την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά σε αντίστοιχη νομοθετική παρέμβαση. Επεσήμανε, επίσης, ότι το ελληνικό σχέδιο διαμορφώθηκε έπειτα από διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες, με στόχο τη συμβατότητά του με το ισχύον ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αναπτύξει ψηφιακά εργαλεία για την προστασία των πολιτών και των παιδιών, όπως το Kids Wallet και το parco.gov.gr. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πλατφόρμα stopbullying.gov.gr για τις καταγγελίες σχολικού εκφοβισμού, στην εφαρμογή Safe Youth για περιστατικά που απειλούν την ασφάλεια των ανηλίκων εκτός σχολείου, καθώς και στο Panic Button για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή διάσταση, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι η Ελλάδα είχε προηγηθεί των αντίστοιχων ευρωπαϊκών εξελίξεων, θέτοντας το ζήτημα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2024 και προχωρώντας σε παρεμβάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είπε, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2026 ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ενίσχυση της προστασίας των ανηλίκων. Αναφέρθηκε, επίσης, στην Αυστραλία, η οποία έχει προχωρήσει σε αντίστοιχη ρύθμιση, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα οφείλει να κινείται εντός του ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου.

‘Αδωνις Γεωργιάδης: Ανησυχητικά τα στοιχεία για την υπερβολική χρήση

Στην επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των παιδιών εστίασε ο υπουργός Υγείας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, επικαλούμενος στοιχεία ερευνών για τη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών από εφήβους. Όπως υπογράμμισε, περισσότεροι από τους μισούς μαθητές γυμνασίου και λυκείου ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ηλικία 10 έως 12 ετών, ενώ ένας στους τέσσερις δηλώνει ότι κάνει υπερβολική χρήση. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 23% των 15χρονων αισθάνεται νευρικότητα ή ανασφάλεια όταν δεν έχει πρόσβαση στο κινητό του.

«Ένας στους τέσσερις, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat αλλά και του ΟΟΣΑ, δηλώνει ότι κάνει υπερβολική χρήση των social media», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, χαρακτηρίζοντας τα ευρήματα ανησυχητικά. Πρόσθεσε ότι ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 15 ετών νιώθει νευρικότητα, διάσπαση προσοχής ή ανασφάλεια όταν δεν έχει πρόσβαση στο κινητό του.

Αναφέρθηκε επίσης, σε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 17% των παιδιών ηλικίας 11 έως 15 ετών έχει υποστεί διαδικτυακή παρενόχληση, ενώ ένας στους πέντε 15χρονους παραμελεί άλλες δραστηριότητες, όπως ο αθλητισμός και τα χόμπι, εξαιτίας της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε ακόμη στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ένας στους τέσσερις εφήβους έχει αισθανθεί δυσφορία επειδή προσωπικές πληροφορίες του κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή του. Για τον διαδικτυακό εκφοβισμό, ανέφερε ότι το 17% των παιδιών ηλικίας 11 έως 15 ετών είχε πέσει θύμα cyberbullying την περίοδο 2021-2022.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ο ψηφιακός εθισμός δεν αφορά αποκλειστικά τους ανηλίκους, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τους ενηλίκους, τονίζοντας, ωστόσο, ότι στις μικρές ηλικίες οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ανάπτυξη της προσωπικότητας και των κοινωνικών σχέσεων.

«Στην πολύ νεαρή ηλικία γίνεται εξαιρετικά πιο επικίνδυνο, γιατί διαμορφώνει τον χαρακτήρα τους και μπορεί να καθορίσει όλη τη μετέπειτα ζωή τους, τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, τον τρόπο που θα ενταχθούν σε ένα κοινωνικό περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι έχει ξεκινήσει, μέσω του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων και με αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ, πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του ψηφιακού εθισμού. Όπως επεσήμανε, έχει δημιουργηθεί και η τηλεφωνική γραμμή 1145, στην οποία μπορούν να απευθύνονται παιδιά, γονείς και ενήλικοι για ζητήματα ψηφιακού εθισμού και εξαρτήσεων.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η νομοθετική παρέμβαση δεν αποτελεί μεμονωμένη κίνηση, αλλά εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια αντιμετώπισης της ψηφιακής εξάρτησης. Όπως σημείωσε, η θέσπιση του ορίου ηλικίας μπορεί να βοηθήσει και τους γονείς, καθώς η επιβολή περιορισμών στο σπίτι συχνά προκαλεί εντάσεις όταν τα παιδιά έχουν ήδη αναπτύξει έντονη προσκόλληση στα κινητά τηλέφωνα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ευρωπαϊκή διάσταση και τα επόμενα βήματα

Οι τρεις υπουργοί παρουσίασαν τη νομοθετική πρωτοβουλία ως συνέχεια των μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί για την προστασία των ανηλίκων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία και η ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για την ασφάλεια των παιδιών.

Ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, με αφετηρία την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2024, καθώς και στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζεται στο ισχύον ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ αναφέρθηκε και στις υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την προστασία των ανηλίκων, οι οποίες αναμένεται να συμπληρώσουν το υφιστάμενο πλαίσιο.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης διευκρίνισε ότι το EU Kids Act δεν αποτελεί ακόμη ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά κείμενο βασικών αρχών για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες. «Εμείς, παρ’ όλα αυτά, χτίζοντας πάνω σε μια υφιστάμενη νομοθεσία, νομίζω πως μπορούμε να πάρουμε και πρέπει να πάρουμε μέτρα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω καθυστερήσεις.

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε, επίσης, στο άρθρο 27 του Digital Services Act, πάνω στο οποίο, όπως είπε, στηρίζεται η ελληνική πρωτοβουλία, καθώς και στη διαδικασία διαβούλευσης με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες μέσω του μηχανισμού TRIS, από τον Μάιο έως τον Αύγουστο. Στόχος, όπως σημείωσε, είναι η εφαρμογή του ηλικιακού ορίου σε συμφωνία με το υφιστάμενο ευρωπαϊκό πλαίσιο, μέχρι να διαμορφωθούν οι επόμενες ευρωπαϊκές ρυθμίσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γ. Χατζηδοπαυλάκης

Θεσσαλονίκη: Για αύριο αναβλήθηκε η δίκη του 45χρονου που «εισέβαλε» με το Ι.Χ. σε ταβέρνα – Παραμένει κρατούμενος

Για αύριο αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης του 45χρονου που, οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ, “εισέβαλε” με το αυτοκίνητό του σε ταβέρνα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να τραυματίσει τρεις θαμώνες.

Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, ενώπιον του οποίου παραπέμφθηκε να δικαστεί, έκανε δεκτό το αίτημά του για αναβολή κι αποφάσισε να διατηρήσει την κράτησή του. Ο 45χρονος διώκεται για επικίνδυνη οδήγηση, σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή και οδήγηση υπό την επήρεια μέθης.

Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στη 1.10 τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν το Ι.Χ. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 45χρονος κατέληξε στο εσωτερικό της ταβέρνας, παρασύροντας τραπέζια και θαμώνες. Από την πρόσκρουση τραυματίστηκαν τρία άτομα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο τραυματίες έλαβαν εξιτήριο, ενώ ένας άνδρας παραμένει για νοσηλεία, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

Καθοριστικό ρόλο στην ανακοπή της πορείας του οχήματος φέρεται να έπαιξαν οι ζαρντινιέρες που βρίσκονταν περιμετρικά του καταστήματος, σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων.

Ο 45χρονος, υπήκοος Αλβανίας, υποβλήθηκε σε έλεγχο αλκοόλ, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα αλκοόλ στον οργανισμό του υπερέβαιναν το επιτρεπόμενο όριο. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο διαδοχικές μετρήσεις με τη μέθοδο του εκπνεόμενου αέρα έδειξαν 0,77 και 0,74 mg/l.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τ. Θεοδωρικάκος: Νέα μέτρα για το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ εντός της εβδομάδας – Έρχονται τρία νέα καθεστώτα για τις ΜμΕ

Νέα μέτρα στήριξης που θα αφορούν ειδικότερα το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ αναμένονται εντός της εβδομάδας, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο 1ο Βιοτεχνικό Συνέδριο στην Αθήνα, με θέμα «Από το όραμα στην πράξη».

«Την εβδομάδα που διανύουμε θα ανακοινωθεί μια σειρά νέων μέτρων που θα αφορούν ιδιαιτέρως το πετρέλαιο θέρμανσης και ασφαλώς και το ντίζελ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι παρεμβάσεις αποσκοπούν στην περαιτέρω στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας. Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι η ενεργειακή επιβάρυνση, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις και ο διεθνής ανταγωνισμός δημιουργούν ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, ειδικά για τις μικρές παραγωγικές μονάδες. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, ώστε να υπάρχει δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης των κοινωνιών και των οικονομιών.

Τρία νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου

Έως το τέλος του 2026 έχουν προγραμματιστεί τρία νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης. Τα νέα καθεστώτα θα αφορούν την εξωστρέφεια, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τη χειροτεχνία, καθώς και τις σύγχρονες τεχνολογίες, με έμφαση στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα και στις μικρές βιοτεχνίες να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες, να εκσυγχρονιστούν και να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους. Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι έχουν μεταφερθεί στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με τη συμμετοχή του τραπεζικού συστήματος, εκτιμάται ότι μπορούν να κινητοποιηθούν συνολικά έως 5 δισ. ευρώ, με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση με χαμηλότερο κόστος. Επιπλέον, το υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει τη διαχείριση 681 εκατ. ευρώ από το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα, με ορίζοντα το 2032, αποκλειστικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από αυτά, 396 εκατ. ευρώ αφορούν παρεμβάσεις για τη βελτίωση των υποδομών και τη μείωση του ενεργειακού κόστους, ενώ 285 εκατ. ευρώ προορίζονται για την περιβαλλοντικά φιλική ανανέωση του στόλου των επαγγελματικών οχημάτων.

Επενδύσεις άνω των 3,1 δισ. ευρώ

Αναφερόμενος στην πορεία των παραγωγικών επενδύσεων, ο υπουργός σημείωσε ότι υλοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα 930 επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους άνω των 3,1 δισ. ευρώ, με ενισχύσεις που ξεπερνούν τα 1,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, στη μεταποίηση στηρίζονται 478 επενδύσεις, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί 60.000 νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική βιομηχανία, η οποία, όπως τόνισε, προσφέρει μισθούς υψηλότερους από τον μέσο όρο της οικονομίας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ακόμη ότι οι αξιολογήσεις των επενδυτικών σχεδίων πραγματοποιούνται πλέον σε 90 ημέρες, έναντι δύο ή τριών ετών στο παρελθόν. Παράλληλα, σημείωσε ότι ανακτήθηκαν 150 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί για επενδύσεις οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν. Σύμφωνα με τον υπουργό, η ενίσχυση της βιομηχανίας και της μεταποίησης, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αποτελεί βασική προϋπόθεση για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Σύγχρονο πλαίσιο για την αδειοδότηση των τεχνικών επαγγελμάτων

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για την άσκηση και την αδειοδότηση των τεχνικών επαγγελμάτων. Όπως ανέφερε, το υπουργείο έχει λάβει τις προτάσεις των βιοτεχνικών επιμελητηρίων και των εκπροσώπων των επαγγελματιών και τις εξετάζει, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα αφορά την αναγνώριση της κατάρτισης και της επαγγελματικής εμπειρίας, τη θέσπιση σαφών και δίκαιων κανόνων, καθώς και την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού και της αδήλωτης εργασίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ύπαρξη αξιόπιστου πλαισίου αδειοδότησης συνδέεται άμεσα με την προστασία των καταναλωτών, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι επαγγελματίες που αναλαμβάνουν τεχνικές εργασίες διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες. Στο πλαίσιο αυτό, όπως υπογράμμισε, το υπουργείο Ανάπτυξης ανοίγει, από κοινού με τα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας, την εθνική ατζέντα για τα τεχνικά επαγγέλματα, με στόχο τη σύνδεση των δεξιοτήτων με τις ανάγκες της σύγχρονης παραγωγής και την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Στόχος η ενίσχυση του «Made in Greece»

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ταυτότητας της ελληνικής παραγωγής, τονίζοντας ότι το «Made in Greece» πρέπει να γίνει συνώνυμο της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της ανταγωνιστικότητας. Όπως σημείωσε, το υπουργείο έχει θέσει την πολιτική ποιότητας στον πυρήνα του παραγωγικού μετασχηματισμού, ενώ αναφέρθηκε και στο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων για χειροτεχνικά και βιομηχανικά προϊόντα. Προϊόντα που συνδέονται με έναν συγκεκριμένο τόπο, μια τεχνική παράδοση και αναγνωρίσιμη ποιότητα πρέπει να μπορούν να προστατεύονται, να αποκτούν προστιθέμενη αξία και να διεκδικούν τη θέση τους στις διεθνείς αγορές, υπογράμμισε.

Ο υπουργός επισήμανε, τέλος, ότι η ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την περιφέρεια, να στηρίξει την απασχόληση και να συμβάλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Καταλήγοντας, τόνισε ότι η ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας προϋποθέτει την αποφασιστική ενίσχυση της παραγωγικής βάσης, με τη συμμετοχή τόσο των μεγάλων βιομηχανιών όσο και των μικρών και πολύ μικρών παραγωγικών επιχειρήσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενεργειακή εκεχειρία Ρωσίας- Ουκρανίας: Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάλας και η Αυστραλία χαιρετίζουν την πρόταση, εφόσον τηρηθεί από τη Μόσχα

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας χαιρέτισε σήμερα την ανακοίνωση μιας ενεργειακής εκεχειρίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αν και πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε μία «που θα περιλαμβάνει (τον όρο) ότι δεν θα σκοτώνονται άνθρωποι».

«Φυσικά θα χαιρετίσουμε την κατάπαυση του πυρός μόλις αυτή τηρηθεί», δήλωσε η Κάλας πριν από την έναρξη μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. «Δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι ότι η Ρωσία θα συμμορφωθεί με αυτήν», πρόσθεσε. Παράλληλα η Κάλας σημείωσε ότι: «ζητάμε από τις ΗΠΑ να εφαρμόσουν κυρώσεις (εις βάρος της Ρωσίας) ώστε να μπορέσουμε πραγματικά τα τερματίσουμε τον πόλεμο».

Εξάλλου και η Αυστραλία εξέφρασε την υποστήριξή της «στην ενεργειακή εκεχειρία» στον πόλεμο στην Ουκρανία, την οποία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χθες Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η Καμπέρα κάλεσε παράλληλα τη Μόσχα «να τερματίσει την αδικαιολόγητη εισβολή της». «Η Αυστραλία υποστηρίζει μια ενεργειακή εκεχειρία που θα τηρείται από τη Ρωσία και θα συμβάλλει σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, με όρους που θα θέσει η Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών στο AFP.

ΑΠΕ-ΜΠΕ