Σε κατάσταση κινητοποίησης «Red Code» αύριο οι περιοχές με πολύ υψηλό δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς

Σε κατάσταση κινητοποίησης «Red Code» τίθενται αύριο η Αττική καθώς και 11 Περιφερειακές Ενότητες σε όλη τη χώρα λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται σε αυτές.

Ειδικότερα: Για αύριο τίθενται σε κατάσταση κινητοποίησης «Red Code», οι ακόλουθες περιοχές:

-H Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

-Οι Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Ευβοίας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας -Οι Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας και Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου

-Η Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου

-Οι Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου, Σάμου και ΠΕ Ικαρίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς, σύμφωνα με την Ομάδα Έκδοσης του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο κίνδυνος πυρκαγιών στις εν λόγω περιοχές προβλέπεται να είναι πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4).

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην κατάσταση κινητοποίησης (Red Code) ο Εθνικός Μηχανισμός τίθεται σε πλήρη κινητοποίηση, ενεργοποιώντας και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τα αντίστοιχα προς τις ανάγκες, υλικά και μέσα για την ετοιμότητα ενόψει επαπειλούμενου κινδύνου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση καταστροφικού φαινομένου και δρομολογούνται δράσεις βραχείας αποκατάστασης, αρωγής και υποστήριξης για τη μετρίαση των επιπτώσεων καταστροφής.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στις ανωτέρω περιοχές καλούνται να συγκαλέσουν άμεσα τα Τοπικά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) αντίστοιχα, προκειμένου να εξετάσουν θέματα που συνδέονται με την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη αστυνομικού για βιασμό, ασέλγεια και παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Στη σύλληψη ενός 48χρονου αστυνομικού, έπειτα από καταγγελία για παραβάσεις του νόμου περί ενδοοικογενειακής βίας, σε συνδυασμό με απειλή και εξύβριση, βιασμό κατ’ εξακολούθηση, κατάχρηση σε ασέλγεια και παραβίαση προσωπικών δεδομένων προχώρησαν αστυνομικοί του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αμπελοκήπων – Μενεμένης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, ο 48χρονος αστυνομικός συνελήφθη χθες μεσημβρινές ώρες καθώς είχε προηγηθεί καταγγελία 51χρονης, με την οποία ο συλληφθείς διατηρούσε σχέση στο παρελθόν. Σύμφωνα με την καταγγελλουσα, εντός του μήνα Ιουλίου, ο 48χρονος αστυνομικός την εξανάγκασε, με τη χρήση βίας, τέσσερις φορές σε γενετήσιες πράξεις χωρίς τη θέλησή της, ενώ την βιντεοσκοπούσε σε διάφορες στιγμές της κοινής τους συμβίωσης, ομοίως χωρίς τη θέλησή της και επιπλέον την απείλησε και την εξύβρισε.

Σε βάρος του 48χρονου, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Δέλτα σχημάτισαν δικογραφία για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, απειλή, εξύβριση, κατάχρηση σε ασέλγεια και παραβίαση της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας και περί προσωπικών δεδομένων. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 24χρονου αλλοδαπού για μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών

Ένας 24χρονος αλλοδαπός συνελήφθη για μεταφορά και προώθηση μη νόμιμων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, έπειτα από πεζή καταδίωξη και αφού είχε εγκαταλείψει το όχημα που οδηγούσε στα διόδια της Ανάληψης, στην προσπάθεια του να διαφύγει.

Το περιστατικό συνέβη στην Εγνατία Οδό, στο ύψος του κόμβου Σοχού, όταν ο 24χρονος οδηγός δε συμμορφώθηκε σε σήματα των αστυνομικών και προσπάθησε να διαφύγει αναπτύσσοντας ταχύτητα. Λίγο πριν τα διόδια της Ανάληψης, ο 24χρονος στάθμευσε το όχημα και τράπηκε σε φυγή μαζί με τους άλλους επιβαίνοντες, πλην όμως έπειτα από πεζή καταδίωξη ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη.

Επιπλέον, συνελήφθησαν και δύο αλλοδαποί, ηλικίας 25 και 18 ετών, που επέβαιναν στο όχημα, παρά τη σθεναρή αντίσταση που προέβαλαν. Σε βάρος του 24χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Θεσσαλονίκης για παράνομη μεταφορά – προώθηση μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, απείθεια, βία κατά υπαλλήλων και επικίνδυνη οδήγηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ουκρανία: Οι εκλογές θα ήταν “ένα τσουνάμι” που “θα διασπάσει” τη χώρα, εκτιμά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε πως οι εκλογές εν καιρώ πολέμου θα συνιστούσαν έναν κίνδυνο για τη χώρα του, μετά την αμφιλεγόμενη δήλωση του πρώην υπουργού Άμυνάς του να ανοίξει τον δρόμο για τις κάλπες.

«Πιστεύω ότι σε έναν πόλεμο όπως αυτός οι εκλογές αυτές καθαυτές αποτελούν τεράστιο κίνδυνο», δήλωσε ο Ζελένσκι μιλώντας σε δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας τις εκλογές «τσουνάμι» που «θα διασπάσει» την Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε δηλώσεις κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με δημοσιογράφους, μεταξύ αυτών του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), την πρώτη εδώ και μήνες, έπειτα από μια σειρά αμφιλεγόμενων πολιτικών, όπως την απομάκρυνση στα μέσα Ιουλίου του δημοφιλούς υπουργού Άμυνας Μιχαΐλο Φεντόροφ.

Ο πρώην υπουργός προκάλεσε αίσθηση την Τρίτη, αφού δημοσίευσε ένα βίντεο που έμοιαζε με προεκλογικό σποτ, στο οποίο κατήγγειλε τη διαφθορά και απηύθυνε, χωρίς ιδιαίτερες διευκρινίσεις, έκκληση για την «αποκατάσταση μιας δημοκρατικής διαδικασίας» μέσω εκλογών, παρά τη ρωσική εισβολή στη χώρα. Η προεδρική θητεία του Ζελένσκι έληξε τον Μάιο του 2024, όμως εκλογές δεν μπορούν να διοργανωθούν στην Ουκρανία υπό καθεστώς στρατιωτικού νόμου, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ από την αρχή της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022. «Εάν θέλουμε να καταστρέψουμε τη χώρα, μπορούμε να πάμε προς την κατεύθυνση των εκλογών εν καιρώ πολέμου», είπε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους.

Η διοργάνωση εκλογών θα απαιτούσε τη διευθέτηση σειράς εμποδίων όπως την ψήφο των στρατιωτικών που βρίσκονται στο μέτωπο, την ψήφο εκατομμυρίων προσφύγων στο εξωτερικό ή εκείνη των Ουκρανών που διαμένουν σε εδάφη, τα οποία έχει καταλάβει η Μόσχα. «Είναι αδύνατο υπό τις συνθήκες που επικρατούν αυτήν τη στιγμή, όταν (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν διατίθεται να εξετάσει επιλογές για μια κατάπαυση του πυρός», σημείωσε επίσης ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους. Οι δηλώσεις του Φεντόροφ προκάλεσαν αμηχανία ακόμα και μεταξύ των υποστηρικτών του. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS) που διεξήχθη Ιούλιο-Αύγουστο, μόλις το 15% των ερωτηθέντων εκτιμά ως εκλογές θα έπρεπε να διεξαχθούν πριν από το τέλος του πολέμου. Η απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απομακρύνει τον Φεντόροφ προκάλεσε ένα κύμα διαδηλώσεων με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, στους δρόμους πολλών πόλεων της χώρας, υποχρεώνοντας τον Ουκρανό πρόεδρο να αντικαταστήσει επίσης τον διοικητή των ενόπλων δυνάμεων, Ολεξάντρ Σίρκι, που θεωρείτο αντίπαλος του Φεντόροφ. Ο Ουκρανός πρόεδρος υπερασπίστηκε το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν, όμως προειδοποίησε έναντι κάθε “ασεβούς” συμπεριφοράς προς τον στρατό και τον «κίνδυνο» που θέτει ο διχασμός «ανάμεσα στην κοινωνία και τους στρατιώτες».

«Από πότε το μάρκετινγκ άρχισε να υπερισχύει των ανθρώπων που δίνουν τη ζωή τους;», διερωτήθηκε, ενώπιον των δημοσιογράφων. Ζελένσκι: Ο Πούτιν θέλει να κινητοποιήσει επιπλέον 300.000 στρατιώτες Η Ουκρανία πιστεύει πως η Ρωσία σχεδιάζει να κινητοποιήσει επιπλέον 300.000 στρατιώτες στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας μετά τις βουλευτικές εκλογές στα μέσα Σεπτεμβρίου, ανέφερε επιπλέον ο Ζελένσκι. Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε πως η Ρωσία θα μπορούσε να επιστρατεύσει περισσότερους στρατιώτες το 2027 για να επιτύχει έναν συνολικό στόχο 500.000 ανδρών, στο πλαίσιο αυτού που περιέγραψε ως «περιφερειακή επιστράτευση» που στοχεύει τις απομακρυσμένες περιοχές της Ρωσίας. «Πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα γίνει στις κεντρικές πόλεις», είπε. «Αλλά δεν νομίζω ότι θα μπορέσουν να το κρύψουν πολύ καλά».

Οι βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα 18-20 Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ, η Ρωσία ενισχύει την επίθεσή της στο πεδίο των μαχών, εξαπολύοντας παράλληλα έναν κλιμακούμενο αεροπορικό πόλεμο εναντίον των ουκρανικών πόλεων, ο οποίος επιδεινώνεται από την κρίσιμη έλλειψη πυραύλων αναχαίτισης Patriot. Ο Ζελένσκι επισήμανε πως 264 πύραυλοι αναχαίτισης που αναμένεται να παραλάβει η Ουκρανία το 2026 αντιπροσωπεύουν σημαντική μείωση σε σχέση με το 2025, όταν η Ουκρανία παρέλαβε 364 και με το 2023, όταν παρέλαβε 675. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία επιδιώκει να αναπτύξει δυνατότητα παραγωγής έως και 1.300 βαλλιστικών πυραύλων ετησίως. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα ρωσικών πληγμάτων εναντίον του ενεργειακού της δικτύου, μια προοπτική που ώθησε την ουκρανική πολεμική αεροπορία να ζητήσει 360 πυραύλους αναχαίτισης για τη φετινή περίοδο.

Παράλληλα είπε ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με τη Γαλλία για την παράδοση τουλάχιστον ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T εντός του έτους, καθώς και με τη Γερμανία για την προμήθεια περίπου 600 πυραύλων αναχαίτισης PAC-2 και PAC-3 έως το 2028. Η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας περιπλέκεται περαιτέρω από ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την άμυνα φέτος, τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, το οποίο οφείλεται στις υψηλότερες από τις αναμενόμενες δαπάνες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Πρόσθεσε ότι απαιτούνται τουλάχιστον 8 δισεκατομμύρια δολάρια για μια «ομαλή έναρξη» του 2027, καθώς και περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον για τους μισθούς των στρατιωτικών, τις αποζημιώσεις στις οικογένειες των νεκρών, καθώς και για άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθήνα: Δολοφονία και ύστερα αυτοκτονία, με δύο νεκρούς στη Νέα Σμύρνη

Σε δολοφονία και ύστερα αυτοκτονία αποδίδεται η τραγωδία με δύο νεκρούς, σήμερα λίγο πριν από τις 06.00 το πρωί στη Νέα Σμύρνη.

Νεκροί είναι μια γυναίκα αλβανικής καταγωγής με ελληνική ταυτότητα, ηλικίας 45 ετών και ένας άνδρας επίσης αλβανικής καταγωγής, που φέρεται ως δράστης και αυτόχειρας, οι οποίοι βρέθηκαν στην είσοδο πολυκατοικίας στην οδό Γρηγορίου Κυδωνιών 3. Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από την αστυνομική έρευνα και συγκεκριμένα από τις εικόνες που κατέγραψε κάμερα της πολυκατοικίας, ο άνδρας είχε στήσει καρτέρι θανάτου στη γυναίκα, η οποία προφανώς είχε επισκεφθεί την κόρη της που μένει στην πολυκατοικία. Την ώρα που η 45χρονη έβγαινε από την πολυκατοικία, ο άνδρας που την περίμενε απέξω, την έσπρωξε στην είσοδο και την πυροβόλησε με πιστόλι πρώτα δύο φορές, χωρίς να την πετύχει και ύστερα άλλη μία φορά, με αποτέλεσμα να την τραυματίσει θανάσιμα.

Στη συνέχεια έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και έδωσε τέλος στη ζωή του. Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί στο σημείο βρήκαν κάτω από το σώμα του δράστη το όπλο του εγκλήματος. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί τα κίνητρα της δολοφονίας και στη συνέχεια αυτοκτονίας του δράστη. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αθηνών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Επεισοδιακη οδήγηση με κλεμμένη μοτοσικλέτα κατέληξε σε τροχαίο και συλλήψεις

Δύο αλλοδαποί ηλικίας 21 και 22 ετών κινούμενοι με μοτοσικλέτα, χθες τη νύχτα στην Ευκαρπία, στη θέα αστυνομικών της Τροχαίας, ανέπτυξαν ιλιγγιώδη ταχύτητα, μπήκαν αντίθετα σε μονόδρομο και συγκρούστηκαν με φορτηγό που οδηγούσε ένας 47χρονος αλλοδαπός, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό και των τριών.

Από την έρευνα προέκυψε ότι για την ανωτέρω δίκυκλη μοτοσυκλέτα είχε δηλωθεί κλοπή την 21-08-2026 στο Τ.Δ.Ε.Ε Λευκού Πύργου. Ακολούθησε η σύλληψη των δύο νεαρών που θα παραπεμφθούν αρμοδιως.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Καναδά: Η Οτάβα απαντά στους αμερικανικούς δασμούς, η Ουάσινγκτον φαίνεται να εξετάζει νέα κλιμάκωση

«Αρκετά!», έγραψε σήμερα στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αφού ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ ανακοίνωσε ότι η Οτάβα θα λάβει αντίμετρα μετά την επιβολή επιπλέον αμερικανικών δασμών ύψους 50% σε καναδικές εισαγωγές, ενώ ο Τζέιμσον Γκριρ φάνηκε να προαναγγέλλει νέα αμερικανικά μέτρα.

«Ο Καναδάς θέλει να έχει τα οφέλη που έχει μια πολιτεία (σ.σ. των ΗΠΑ) χωρίς να είναι!!! Επίσης επέβαλε τεράστια ποσά σε δασμούς στους υπέροχους αγρότες μας για πολλά χρόνια. Αρκετά!!!», τόνισε στην ανάρτησή του ο Τραμπ. Ο Κάρνεϊ, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ- Καναδά για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας, ανακοίνωσε την επιβολή νέων καναδικών δασμών σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα που θα τεθούν σε ισχύ στις 8 Σεπτεμβρίου. Οι δασμοί αυτοί αφορούν κυρίως την αμερικανική βιομηχανία χάλυβα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ύψος των νέων καναδικών επιπρόσθετων δασμών θα είναι «σχεδόν ταυτόσημο» με αυτό των αμερικανικών δασμών που τέθηκαν σε ισχύ σήμερα και αφορούν καναδικές εισαγωγές αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων (το 5,5% των καναδικών εξαγωγών στις ΗΠΑ).

«Είσαι σε πόλεμο όταν δέχεσαι επίθεση. Εμείς δεχθήκαμε επίθεση», απάντησε χαρακτηριστικά ο Καναδός πρωθυπουργός χθες Σάββατο όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για ποιο λόγο η κατάσταση μοιάζει με εμπορικό πόλεμο. Αφού η Οτάβα ανακοίνωσε τα αντίμετρά της ο αντιπρόσωπος του Λευκού Οίκου για το Εμπόριο Τζέιμσον Γκριρ σχολίασε στο Fox News: «πρόκειται για μια χαμένη ευκαιρία για τον Καναδά να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ». «Δεν είναι προγραμματισμένες νέες συνομιλίες με τους Καναδούς. Προχωράμε με μέτρα για να απαντήσουμε στα καναδικά αντίποινα», πρόσθεσε χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων ο Μαρκ Κάρνεϊ αποφάσισε την Παρασκευή το βράδυ να βάλει τέλος στις διαπραγματεύσεις λίγο πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο του Λευκού Οίκου, ώστε να αποφύγει μια «κακή συμφωνία» για τον Καναδά. «Την τελευταία στιγμή οι ΗΠΑ προσπάθησαν να προσθέσουν στοιχεία για να περιορίσουν την ικανότητά μας να έχουμε άλλες εμπορικές συμφωνίες», κατήγγειλε από την Οτάβα. Μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025, ο Καναδάς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του εμπορικού πολέμου που έχει εξαπολύσει ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος δεν παύει να λέει ότι θέλει να κάνει τη γειτονική χώρα την «51η πολιτεία» των ΗΠΑ.

Όμως η επιδείνωση των σχέσεών τους εδώ και ενάμισι χρόνο κλιμακώνεται, με τη νέα ομοβροντία των αμερικανικών επιπρόσθετων δασμών να πλήττει κυρίως προϊόντα που κανονικά προστατεύονται από τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ανάμεσα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό (USMCA).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Ιράν λέει πως θα θεωρεί «εχθρό» κάθε χώρα που συμμετέχει στον «οικονομικό πόλεμο» της Ουάσινγκτον

Ο γραμματέας του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Μοχσέν Ρεζαΐ δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη θα στοχοθετήσει τα συμφέροντα των χωρών που βοηθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Κάθε χωρα που συμμετέχει στην εφαρμογή οικονομικών περιορισμών» σε βάρος του Ιράν «θεωρείται εχθρός», δήλωσε ο ιρανός αξιωματούχος. «Δηλώνουμε σε όλες τις χώρες γύρω μας και σε όλες τις χώρες του κόσμου: μην συμμετέχετε στον οικονομικό πόλεμο που διεξάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε ο Ρεζαΐ μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, μετά την ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον μιας ενίσχυσης των οικονομικών κυρώσεων που έχουν στόχο να αυξήσουν την πίεση επί της Τεχεράνης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Στην Παναγία τη Σελιώτισσα για τον εορτασμό των εννιάμερων της Θεοτόκου

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τα Εννιάμερα της Θεοτόκου, στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σελιώτισσας στο ιστορικό Σέλι του Βερμίου, παρέστη σήμερα, (Κυριακή 23 Αυγούστου) ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Βουλευτής ΝΔ Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

 

Σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και παρουσία πλήθους πιστών, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης παρακολούθησε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία ενώ παράλληλα, συμμετείχε ενεργά στο ιερό αναλόγιο, συμπράττοντας στην ψαλμωδία των καθιερωμένων Εγκωμίων της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

 

Μετά το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων, ο κ. Τσαβδαρίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 

«Η σημερινή ημέρα, τα Εννιάμερα της Παναγίας, μας βρίσκει εδώ, στο ιστορικό Σέλι του Βερμίου όπου είχα την ξεχωριστή ευλογία να ψάλλω τα Εγκώμια της Παναγίας μας, βιώνοντας τη μοναδική κατάνυξη που προσφέρει αυτό το σπουδαίο προσκύνημα. Η Υπεραγία Θεοτόκος αποτελεί διαχρονικό καταφύγιο, πηγή ελπίδας και ενότητας για το Έθνος μας. Εύχομαι η χάρη της Παναγίας της Σελιώτισσας να προστατεύει κάθε ελληνικό σπίτι, χαρίζοντας υγεία, προκοπή και δύναμη σε όλους τους συμπολίτες μας.»

Ρένα Δούρου: Ανάρτηση της προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, για τα 74 χρόνια της ΑΥΓΗΣ: Για την Αυγή μας..

Τα 74 χρόνια ζωής έκλεισε η Αυγή που κάθε Κυριακή και καθημερινά με την ιστοσελίδα της, παραμένει, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, στις επάλξεις.

Για την υπεράσπιση “των λαϊκών συμφερόντων, της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της προκοπής του τόπου”, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά, στις 24 Αυγούστου του 1952, το πρωτοσέλιδο του πρώτου φύλλου της εβδομαδιαίας Αυγής. Ένα εκδοτικό εγχείρημα στους δύσκολους για την Αριστερά και τους ανθρώπους της μετεμφυλιακούς και ψυχροπολεμικούς καιρούς. Ήταν η εποχή που Δεξιά, παλάτι και παρακράτος έβαζαν με αντιδημοκρατικό και βίαιο τρόπο τη σφραγίδα τους στη χώρα σε βάρος του λαϊκού κινήματος, των αναγκών της κοινωνίας, της εθνικής ανεξαρτησίας.

 

Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά, τα ίδια διακυβεύματα παραμένουν επίκαιρα με μια Δεξιά κυβέρνηση, με στυλοβάτες υπουργούς προερχόμενους από την Ακροδεξιά, να εφαρμόζει, σε συνθήκες βαθιάς σήψης και διαφθοράς, νεοφιλελεύθερες πολιτικές – από την επιβολή εργασιακού Μεσαίωνα ως την ιδιωτικοποίηση, κατά παράβαση του Συντάγματος, της ανώτατης εκπαίδευσης, την εμπορευματοποίηση της υγείας, του πολιτισμού, του νερού. Υπονομεύοντας παράλληλα το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου. “Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια” για την εφημερίδα που η ύπαρξή της έχει συνδεθεί άρρηκτα με την Ιστορία, τις διώξεις και τους αγώνες της ανανεωτικής, ριζοσπαστικής Αριστεράς. Με τους αγώνες κατά κάθε απόπειρας χειραγώγησης της ενημέρωσης. Τους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, αλληλεγγύη. Τους αγώνες για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Τους αγώνες για να πάψει η Μεσόγειος να είναι νεκροταφείο ψυχών. Τους αγώνες για το περιβάλλον σε μια συγκυρία που οι πολίτες της Ευρώπης βιώνουν την κλιματική κρίση και την υπερθέρμανση του πλανήτη – θέματα που πραγματεύομαι κάθε Κυριακή στη στήλη “Πράσινα και Αριστερά”, ένα τιμητικό μετερίζι που κρατώ από τον Μάιο του 2020.

 

Αυτοί οι αγώνες της Αυγής του σήμερα, φέρνουν πάνω τους τη σφραγίδα εκείνων που προηγήθηκαν. Και στους οποίους πρωταγωνίστησαν από την πρώτη στιγμή της έκδοσής της, άνθρωποι του Τύπου, διανοητές, αγωνιστές όπως ο Μανώλης Γλέζος, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Γρηγόρης Γιάνναρος, ο Λευτέρης Βουτσάς, ο Κώστας Φιλίνης, ο Σοφιανός Χρυσοστομίδης, ο Βασίλης Κωνσταντινίδης, ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, ο Άγγελος Ελεφάντης, ο Φίλιππος Ηλιού, ο Κώστας Κάρης… Κάποιους τους γνώρισα μέσα από τις ιστορικές σελίδες της εφημερίδας. Άλλοι, όπως ο Μανώλης Γλέζος ή ο Άγγελος Ελεφάντης με τίμησαν με τη φιλία τους. Όλοι τους άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στην εφημερίδα μας. Που είναι κάτι παραπάνω από ένα έντυπο ή μια ιστοσελίδα.

 

Γιατί η Αυγή είναι η ιστορία και η ψυχή της προοδευτικής παράταξης, πυξίδα σε καιρούς εικονικής πραγματικότητας, “εναλλακτικών γεγονότων” και deep fake news. Ένας τόπος όπου η Αριστερά συναντά τον πολιτισμό, τη σκέψη και την αμφισβήτηση· όπου οι βεβαιότητες δοκιμάζονται και οι νέες ιδέες βρίσκουν χώρο να γεννηθούν. Γιατί η αληθινή παράδοση της ΑΥΓΗΣ δεν είναι η ακινησία ούτε οι αγκυλώσεις. Είναι η πίστη στο πνεύμα μιας Αριστεράς που αναζητά, αμφισβητεί, εξελίσσεται και ξανακοιτάζει τον κόσμο με τα μάτια στραμμένα πάντοτε στον άνθρωπο.

 

Κι ίσως γι’ αυτό, ύστερα από 74 χρόνια, το όνομά της εξακολουθεί να κουβαλά τον ίδιο συμβολισμό, το φως που έρχεται ύστερα από τη νύχτα. Είναι η υπόσχεση πως ακόμη και στους πιο δύσκολους καιρούς υπάρχει ένας καινούργιος ορίζοντας που αξίζει να αναζητήσουμε.

 

Η ΑΥΓΗ κουβάλησε στις λέξεις της τις ήττες και τις νίκες μιας ολόκληρης Αριστεράς, τους διωγμούς, τις εξορίες, τις μικρές και μεγάλες κατακτήσεις· κι έγινε το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκε, με πόνο και ελπίδα, η αδιάκοπη πίστη πως κανένας αγώνας για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη δεν πηγαίνει πραγματικά χαμένος. 

 

Η ανάρτηση στα social εδώ: https://www.facebook.com/share/p/1DKNAnpGyg/?mibextid=wwXIfr