Θεσσαλονίκη: Παρακολούθηση της ποιότητας των νερών κολύμβησης σε 177 ακτές από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης

Πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων των ακτών κολύμβησης υλοποιεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜΘ), καταγράφοντας σε τακτική βάση στοιχεία για την ποιότητα των νερών κολύμβησης στις παραλίες της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι ποιοτικές παράμετροι που παρακολουθούνται από τη Διεύθυνση Υδάτων της ΑΔΜΘ είναι μικροβιολογικές (κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκοι) και οπτικά παρακολουθούμενες (κατάλοιπα πίσσας, γυαλιά, πλαστικά, καουτσούκ ή οποιαδήποτε άλλα απορρίμματα).

Σε δηλώσεις του, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Δημήτρης Γαλαμάτης, επισήμανε: «ο βασικός στόχος μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και των λουόμενων, όχι μόνο κατά τη θερινή περίοδο, αλλά σε όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, από Μάιο έως Οκτώβριο. Όπως επίσης και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η ποιοτική αναβάθμιση των παραλιών μας και φυσικά η ενίσχυση του τουρισμού. Μόνο για το 2026, στο Δίκτυο Παρακολούθησης, από όπου συλλέγουν στοιχεία οι αρμόδιες Διευθύνσεις Υδάτων, είναι ενταγμένες συνολικά 177 ακτές κολύμβησης. Οι 120 στην Κεντρική Μακεδονία κι άλλες 57 στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Η συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης γίνεται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου έργου από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και το αποτέλεσμα είναι 147 ακτές κολύμβησης να έχουν πάρει φέτος ‘Γαλάζια Σημαία’, οι 26 σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και οι 121 στην Κεντρική Μακεδονία».

Στόχος του προγράμματος που υλοποιεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι η προστασία, η διατήρηση και η βελτίωση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και η προστασία της δημόσιας υγείας των λουομένων, η έγκαιρη λήψη κατάλληλων διαχειριστικών μέτρων σε περιπτώσεις απροσδόκητων καταστάσεων που επηρεάζουν ή αναμένεται ευλόγως ότι θα επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, η ενημέρωση του κοινού και γενικότερα η συμμόρφωση με τη σχετική κοινοτική οδηγία. Τα αποτελέσματα του προγράμματος, καθώς και η ετήσια έκθεση παρακολούθησης κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα του προγράμματος παρακολούθησης μέσω της ιστοσελίδας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης: https://www.m-t.gov.gr/ydata_poiotitaydatwn/. Παρακολουθούνται κυρίως οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, οι ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κάθε άποψη (αναπτυξιακό, αισθητικό, τουριστικό περιβαλλοντικό κ.λ.π.) και αυτές που δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις. Στις συστηματικά παρακολουθούμενες ακτές γίνονται δειγματοληψίες και εργαστηριακές αναλύσεις των υδάτων καθώς και μακροσκοπικός έλεγχος του νερού και της ακτής γενικότερα.

Η επιλογή των παρακολουθούμενων περιοχών και σημείων δειγματοληψίας έχει γίνει από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων (Ε.Γ.Υ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.Ε.Ν.), σε συνεργασία με τις Κεντρικές και Περιφερειακές συναρμόδιες Υπηρεσίες της χώρας.

Επιπλέον, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικές πινακίδες ποιότητας υδάτων σε 117 ακτές κολύμβησης και στόχος είναι να τοποθετηθούν οι συγκεκριμένες πινακίδες στο σύνολο των ακτών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυβερνητικές πηγές: Υβριδική επίθεση με χρήση προηγμένης Τεχνητής Νοημοσύνης πίσω από τη συνομιλία του γγ Εθνικής Ασφάλειας

Η συνομιλία του γενικού γραμματέα Εθνικής Ασφάλειας αποτέλεσε προϊόν υβριδικής επίθεσης με διείσδυση στα πρωτόκολλα ασφαλείας μέσω χρήσης εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση κυβερνητικών πηγών.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη πρόγραμμα αναβάθμισης της ασφάλειας των επικοινωνιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες προκλήσεις σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον υβριδικών επιθέσεων. Παράλληλα, διαβεβαιώνουν ότι κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνομιλίας δεν προέκυψε καμία διαρροή εμπιστευτικής ή απόρρητης πληροφορίας. Όπως σημειώνεται, αντίστοιχες επιθέσεις έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν εις βάρος υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων

Αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων στα ειδικά μαθήματα καθώς επίσης και οι βαθμοί επίδοσης στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Οι υποψήφιοι (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) μπορούν να ενημερωθούν μέσω της ιστοσελίδας: https://results.it.minedu.gov.gr , πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Επιπλέον, όσοι υποψήφιοι είχαν κάνει σχετική αίτηση, έχουν λάβει τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνελήφθησαν δύο Τούρκοι με 50 πιστόλια «φαντάσματα» σε φορτηγό, σε αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή της Θράκης

Δύο υπήκοοι Τουρκίας συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, κατηγορούμενοι για εισαγωγή και διακίνηση παράνομου οπλισμού από την πατρίδα τους προς την Ελλάδα, με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικών ομάδων.

Η επιχείρηση οργανώθηκε μετά από αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, τα οποία έδειχναν επικείμενη μεταφορά μεγάλης ποσότητας όπλων, μέσω φορτηγών διεθνών μεταφορών. Υπό αυτές τις συνθήκες, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση ελέγχων στην περιοχή της Θράκης.

Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (1/7), αστυνομικές δυνάμεις εντόπισαν δύο φορτηγά που είχαν εισέλθει στην ελληνική επικράτεια, μέσω συνοριακού σταθμού στον Έβρο. Από την παρακολούθηση προέκυψε ότι το ένα όχημα λειτουργούσε ως προπομπός, ελέγχοντας τη διαδρομή για πιθανή παρουσία αστυνομικών.

Κατά την ακινητοποίηση και τον έλεγχο του δεύτερου φορτηγού, εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένα, κάτω από το κρεβάτι της καμπίνας και πίσω από το κάθισμα του οδηγού, ένας ταξιδιωτικός σάκος και μία βαλίτσα, το εσωτερικό των οποίων βρέθηκαν αεροστεγώς συσκευασμένα 50 πιστόλια και 49 γεμιστήρες, τα οποία δεν έφεραν σειριακούς αριθμούς- τα λεγόμενα όπλα «φαντάσματα». Ο οπλισμός κατασχέθηκε, όπως επίσης το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, και οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί από την ίδια Υπηρεσία ανάλογες υποθέσεις διακίνησης οπλισμού, κατά τις οποίες εντοπίστηκαν όπλα «φαντάσματα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυρ. Μητσοτάκης: Καταργείται η περικοπή των συντάξεων χηρείας μετά την 3ετία που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου

Όλοι οι δικαιούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 70% της σύνταξης του θανόντος.

«Γυρίζοντας όλη την Ελλάδα και σχεδόν σε κάθε συζήτησή μου, ιδίως με γυναίκες, ένα ζήτημα επανερχόταν συνεχώς: πώς θα προστατευτούν οι συντάξεις χηρείας και αν θα μειωθούν με βάση τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Αν θα υπάρξουν αναδρομικές επιβαρύνσεις. Και τι θα συμβεί αν κάποια ή κάποιος λαμβάνει δύο συντάξεις, έχοντας ήδη οργανώσει τη ζωή του. Ένα πρόβλημα που αφορά πάνω από 150.000 πολίτες», σημειώνει σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σχετικά με την κατάργηση του νόμου Κατρουγκαλου για την περικοπή των συντάξεων χηρείας τονίζει: «Σε αυτά τα ερωτήματα απαντάμε, σήμερα. Με νομοθετική ρύθμιση καταργείται η περικοπή των συντάξεων χηρείας μετά την 3ετία, στο 35% όπως όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου. Έτσι, όλοι οι δικαιούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 70% της σύνταξης του θανόντος. Δεν θα χρειαστεί, επίσης, να επιστρέψουν αναδρομικά ούτε ένα ευρώ. Ενώ αν υπάρχουν δύο εθνικές συντάξεις αυτές διατηρούνται κανονικά.

Πρόκειται για μία ακόμη παρέμβαση κοινωνικής δικαιοσύνης που καθίσταται δυνατή χάρη στη συνετή οικονομική μας πολιτική, αλλά και τη σωστή διαχείριση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2026 το ασφαλιστικό σύστημα ξεπέρασε τους στόχους του μεσοπρόθεσμου, με ωφέλεια 517.000.000 για το ασφαλιστικό σύστημα, μέσω της γενναίας εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας».

Και υπογραμμίζει: «Να, λοιπόν, πώς οι μεταρρυθμίσεις γίνονται μοχλός παραγωγής νέου πλούτου, ώστε μέρος του να επιστρέφει στην κοινωνία, ικανοποιώντας ανάγκες που χρόνιζαν. Και να γιατί αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύεται η μόνη δύναμη η οποία με σχέδιο και ορατό έργο στέκεται δίπλα στον πολίτη. Κλείνοντας παλαιούς λογαριασμούς με το χθες και ανοίγοντας νέους ορίζοντες στο αύριο. Συνεχίζουμε!».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ

Καύσωνας Ιουνίου: Πάνω από τα δύο τρίτα των κατοίκων στην Ευρώπη βίωσαν θερμοκρασίες άνω των 35°C (ανάλυση AFP) 

Περιοχές της Ευρώπης όπου κατοικούν 410 εκατ. άνθρωποί βίωσαν θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 35 βαθμούς Κελσίου τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια του κύματος καύσωνα στις 15 με 30 Ιουνίου, αριθμός που αντιστοιχεί σε πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού, σύμφωνα με ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κατά το κύμα καύσωνα του 2003, 320 εκατ. άνθρωποι είχαν βιώσει αυτά τα επίπεδα θερμοκρασίας στην Ευρώπη (πλην Τουρκίας) από την 1η έως την 17η Αυγούστου, όπως υπολόγισε το Γαλλικό Πρακτορείο με βάση τις μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες του ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την ξηρασία και τα στοιχεία για τον πληθυσμό από το Joint Research Center.

Στα τέλη Ιουνίου 2026, κάποια στιγμή στη διάρκεια του κύματος καύσωνα, θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου είχαν επηρεάσει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού στη μητροπολιτική Γαλλία και πάνω από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού στην Ισπανία και την Ιταλία.

Ο καύσωνας αυτός εξαπλώθηκε από την Ιβηρική Χερσόνησο έως την Ουκρανία, περνώντας από τα Βαλκάνια και τη Γερμανία. Στην Ισπανία, σε μια περιοχή γύρω από την πόλη Λέριδα (Καταλονία), οι 35 βαθμοί Κελσίου ξεπεράστηκαν τουλάχιστον για 16 συνεχείς ημέρες, σύμφωνα με ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση στοιχεία του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου.

Ευρύτερα, οι μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 35°C τουλάχιστον 10 φορές στη διάρκεια του καύσωνα για σχεδόν 50 εκατ. κατοίκους στην Ευρώπη: 18 εκατ. στην κεντρική και νότια Γαλλία, περισσότερους από 15 εκατ. στη βορειοανατολική και νοτιοδυτική Ισπανία και 12 εκατ. στη βόρεια Ιταλία, κυρίως στην κοιλάδα του Πάδου. Απόλυτα ρεκόρ θερμοκρασιών καταρρίφθηκαν στη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Τσεχία και την Ουγγαρία, και για τον μήνα Ιούνιο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Νέα εποχή στην ογκολογική φροντίδα στη Β. Ελλάδα  με την ένταξη τριών νοσοκομείων στο Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Σύστημα Φροντίδας Ογκολογικών και Αιματολογικών Ασθενών

Νέα εποχή στην ογκολογική φροντίδα στη Βόρεια Ελλάδα ανοίγει με την ένταξη τριών νοσοκομείων στο Ολοκληρωμένο Ψηφιακό  Σύστημα Φροντίδας Ογκολογικών και Αιματολογικών Ασθενών. Η δυνατότητα παροχής σύγχρονων και ποιοτικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς στη Θεσσαλονίκη ενισχύεται με την ένταξη των νοσοκομείων Θεαγένειο, Παπανικολάου και Παπαγεωργίου στο συγκεκριμένο Ψηφιακό Σύστημα.

Κεντρικός πυλώνας του έργου είναι το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με Νεοπλασματικές Ασθένειες, το οποίο βρίσκεται ήδη σε παραγωγική λειτουργία από τις αρχές του 2025 και καλύπτει μια διαχρονική ανάγκη του συστήματος υγείας για ενιαία, οργανωμένη και αξιόπιστη καταγραφή των ογκολογικών και αιματολογικών περιστατικών της χώρας. Το έργο υλοποιείται από την ΗΔΥΚΑ ΜΑΕ σε συνεργασία με την ένωση εταιρειών NOVA–NOVA ICT, ενώ το σύστημα έχει σχεδιαστεί, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του European Network of Cancer Registries (ENCR) και διασυνδέεται με το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα για τον Καρκίνο (ECIS). Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2026 είχαν ήδη καταγραφεί 23.272 μοναδικοί ασθενείς.

Το νέο Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Σύστημα Φροντίδας Ογκολογικών και Αιματολογικών Ασθενών παρουσιάστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη. Στη διάρκεια της εκδήλωσης αναδείχθηκε η σημασία του νέου ψηφιακού οικοσυστήματος για την αναβάθμιση των υπηρεσιών ογκολογικής φροντίδας στη Βόρεια Ελλάδα. Παρουσιάστηκαν, επίσης, οι δυνατότητες υποστήριξης των ογκολογικών συμβουλίων και των διεπιστημονικών ομάδων, καθώς και η νέα mobile εφαρμογή ασθενών, μέσω της οποίας οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στο θεραπευτικό τους πλάνο, στα αποτελέσματα εξετάσεων και στα ιατρικά ραντεβού τους, ενώ θα μπορούν να επικοινωνούν απομακρυσμένα με τον θεράποντα ιατρό.

«Η ψηφιακή μετάβαση της Υγείας αποκτά πραγματικό νόημα, όταν μεταφράζεται σε καλύτερη φροντίδα για τον πολίτη. Με το Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Σύστημα Φροντίδας Ογκολογικών και Αιματολογικών Ασθενών δημιουργούμε μια σύγχρονη ψηφιακή υποδομή που ενισχύει τη συνέχεια της φροντίδας, τη συνεργασία των επαγγελματιών υγείας και την αξιοποίηση αξιόπιστων δεδομένων για τη χάραξη πολιτικών υγείας. Η ένταξη των μεγάλων νοσοκομείων της Μακεδονίας αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός ενιαίου, σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος ογκολογικής φροντίδας σε εθνικό επίπεδο», επισήμανε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΗΔΥΚΑ ΜΑΕ, Ιωάννης Καραγιάννης.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΥΚΑ ΜΑΕ, Νίκη Τσούμα, σημείωσε: «Η επιτυχία ενός έργου ψηφιακής υγείας δεν κρίνεται από την τεχνολογία που αξιοποιεί, αλλά από την ικανότητά του να εντάσσεται ουσιαστικά στην καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών υγείας. Με γνώμονα αυτή τη φιλοσοφία υλοποιήθηκε το Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Σύστημα Φροντίδας Ογκολογικών και Αιματολογικών Ασθενών, το οποίο αποτελεί μια σημαντική ψηφιακή υποδομή για την ενίσχυση της ογκολογικής φροντίδας στη χώρα. Η ουσιαστική αξία τέτοιων έργων βρίσκεται στη δυνατότητά τους να διασυνδέουν δεδομένα, συστήματα και διαδικασίες, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας προς όφελος του ασθενούς».

Ο senior ICT sales manager της NOVA ICT, Νίκος Στεργίου, ανέφερε: «Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Φροντίδας Ογκολογικών και Αιματολογικών Ασθενών είναι ένα εμβληματικό καινοτόμο έργο ψηφιακής υγείας με ουσιαστικό αντίκτυπο: από το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών και την ψηφιοποίηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, έως τα νέα εργαλεία για ασθενείς και επαγγελματίες υγείας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τάκης Θεοδωρικάκος: Να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι άνανδροι δολοφόνοι της Βάγιας Νέστορα

Την άμεση σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία από τη δικαιοσύνη των άνανδρων δολοφόνων της Βάγιας Νέστορα ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή “NewsRoom” στο ERTNEWS.

«Κάθε λογικός άνθρωπος σε αυτή τη χώρα είναι αγανακτισμένος από την δολοφονία μιας αθώας γυναίκας, που έκανε το έγκλημα να είναι μητέρα στελέχους της ΝΔ. Έγιναν και άλλες δύο επιθέσεις, αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα, άθλια και καταδικαστέα από το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει χώρος για τρομοκράτες δολοφόνους και τρομοκρατικές ενέργειες. Δεν χωρούν τέτοιου είδους ενέργειες στον 21ο αιώνα, η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και συνέχισε πως «είναι θέμα τιμής να συλληφθούν το ταχύτερο δυνατό από την αστυνομία αυτοί οι άνανδροι δολοφόνοι και να τιμωρηθούν παραδειγματικά από την δικαιοσύνη».

«Το μήνυμα της μεγάλης λαϊκής παράταξης της ΝΔ είναι η εγγύηση της αληθινής δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ενότητας όλων των Ελλήνων. Οι Έλληνες δεν έχουμε την πολυτέλεια να διχαζόμαστε, ούτε να μπαίνουμε σε τοξικές αντιπαραθέσεις”, δήλωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως “το να καταδικάζουν τα κόμματα είναι το επιβεβλημένο και το σωστό. Όσοι αφήνουν αστερίσκους, θα πρέπει να τους αποσύρουν. Η τρομοκρατία είναι καταδικαστέα απ’ όλους και αυτό που έχει σημασία, ώστε να υπάρξει δικαίωση και να μπει ένα τέλος σε όσους κάνουν τέτοιες εγκληματικές ενέργειες, είναι να συλληφθούν αμέσως οι δολοφόνοι και να τιμωρηθούν όπως προβλέπει ο νόμος».

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για την καταναλωτική πίστη, το οποίο βρίσκεται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, σημειώνοντας πως «βασικός στόχος μας είναι να κάνουμε την αγορά πιο δίκαιη, υγιώς ανταγωνιστική και προστατευτική για τους καταναλωτές. Αφορά καταναλωτικά, επισκευαστικά δάνεια, κάρτες μέχρι 100.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Μπαίνει τέλος στα ψιλά γράμματα, υπάρχει πλήρης ενημέρωση των καταναλωτών για τα δάνεια που θα συνάπτουν, ενώ μπαίνει πλαφόν στην αποπληρωμή του δανείου. Σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έχει γίνει στην έκταση που γίνεται στην Ελλάδα.

Εδώ εφαρμόζουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία με τον πλέον θετικό τρόπο. Υπάρχει επίσης δικαίωμα υπαναχώρησης από μια σύμβαση μέσα σε 14 ημέρες, όπως και το δικαίωμα να μιλήσεις με φυσικό πρόσωπο και όχι με μηχάνημα. Είναι μια σειρά από ρυθμίσεις που βάζουν τέλος σε καταχρηστικές συμπεριφορές και δημιουργούν καλύτερες σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στο τραπεζικό σύστημα και τους πολίτες. Περιμένω να το υποστηρίξουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι αυτονόητα και θετικά πράγματα, ώστε να μην υπάρχει υπερχρέωση για τους δανειολήπτες και να μην δημιουργείται κοινωνικό πρόβλημα».

Για την πρόσφατη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων και των σούπερ μάρκετ, ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα που είχε το μέτρο του πλαφόν σε καύσιμα, τρόφιμα και βασικά είδη διαβίωσης ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές. «Όμως, η αγορά δεν μπορεί να λειτουργεί με πλαφόν και χωρίς σοβαρό ανταγωνισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα», γι’ αυτό και όπως επισήμανε «τους δύο καλοκαιρινούς μήνες θα διατηρηθούν σε περίπου 2.000 κωδικούς προϊόντων – ανάμεσά τους και πολλά τρόφιμα – οι μεσοσταθμικές μειώσεις 6% που υπήρξαν χάρη στο μέτρο του πλαφόν και στους αυστηρούς ελέγχους, ενώ παγώνουν οι τιμές σε όλα τα προϊόντα».

Επιστολή προς όλους τους φορείς της αγοράς

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, θα αποστείλει επιστολή προς όλους τους φορείς της αγοράς που έχουν αναλάβει τη δέσμευση από 1η Σεπτεμβρίου να προχωρήσουν σε δραστικές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα για το ελληνικό νοικοκυριό. «Δεν θα χαθεί ούτε μια μέρα, γι’ αυτό και θα καλέσω τους εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας, ώστε να υπάρξει σοβαρή προετοιμασία, προκειμένου μετά τις διακοπές και προς το άνοιγμα των σχολείων οι πολίτες να δουν καλύτερες τιμές σε αρκετά προϊόντα καθημερινής χρήσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το χρόνο των εκλογών ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε πως θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός. «Θα τεθούν συγκεκριμένα διλήμματα στους πολίτες, έχουμε όμως αρκετούς μήνες μπροστά μας με δημιουργική δουλειά και με σχέδιο για την Ελλάδα του 2030. Ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός, η ΝΔ αποτελεί την βασική πολιτική πρόταση ενόψει των επόμενων εκλογών. Δεν βλέπω κάποιο άλλο κόμμα να έχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Εμείς πιστεύουμε σε μια νέα ισχυρή λαϊκή εντολή τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με τη σωστή στρατηγική για να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι ομόφωνα Δημήτρης Μελάς και Αθανασία Ρέππα για δύο πλημμελήματα – Αναβαθμίζεται σε κακούργημα η τρίτη κατηγορία που αντιμετωπίζουν

Ένοχους κήρυξε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο τον Δημήτρη Μελά, επικεφαλής του ΟΠΕΚΕΠΕ την περίοδο 2021-2022 και την πρώην διευθύντρια Άμεσων Ενισχύσεων και Τεχνικών Έργων του Οργανισμού, Αθανασία Ρέππα, για τον τρόπο που χειρίστηκαν την έκθεση της Παρασκευής Τυχεροπούλου που εντόπιζε παρατυπίες σε δηλώσεις 99 συγκεκριμένων ΑΦΜ παραγωγών το 2020.

«Δεν τέλεσαν τις πράξεις που όφειλαν να τελέσουν εκ της θέσεώς τους στον Οργανισμό» ανέφερε η πρόεδρος κατά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τον αντιπρόεδρο, κατά τον επίμαχο χρόνο, του ΟΠΕΚΕΠΕ και την συγκατηγορούμενη του.

Το δικαστήριο αποδεχόμενο την εισαγγελική πρόταση κήρυξε ομόφωνα ενόχους τους δύο πρώην επιτελικούς του Οργανισμού πληρωμών, για τα δύο πλημμελήματα που αντιμετωπίζουν ενώ έκρινε για το τρίτο πλημμέλημα ότι πρέπει να αναβαθμιστεί η κατηγορία σε κακούργημα και να δικαστεί το σκέλος αυτό ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Έτσι οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για υπόθαλψη εγκληματία από κοινού και κατά συρροή και για παράβαση καθήκοντος, ενώ αναβαθμίζεται σε κακούργημα η υπεξαγωγή εγγράφων.

«Οι κατηγορούμενοι επέδειξαν συμπεριφορά που δεν ταιριάζει με το επαγγελματικό προφίλ τους. Δεν επρόκειτο για αμέλεια. Με πρόθεση απέκρυψαν από τον εισαγγελέα την έκθεση του 2020, της Τυχεροπούλου, που ζητούσε να ενημερωθούν οι δικαστικές αρχές» είχε πει στην αγόρευση του ο εντεταλμένος Ευρωπαίος Εισαγγελέας Αναστάσιος Παναγάκος.

Το δικαστήριο με την κρίση του ομονοεί με την εισαγγελική εκτίμηση ότι η πράξη που αφορά υπεξαγωγή εγγράφου συνιστά κακούργημα καθώς η εκτιμώμενη ζημία υπερβαίνει τις 120 χιλιάδες ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι αιτήθηκαν το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, το οποίο αποδέχθηκε κατά πλειοψηφία το δικαστήριο. Αρνητικός στο ελαφρυντικό ήταν ο Εισαγγελέας ο οποίος ζήτησε να απορριφθεί: «Οι κατηγορούμενοι καθημερινά υπέθαλπταν 80 εγκληματίες για διάστημα ενός έτους και οκτώ μηνών». «Να μην αναγνωριστεί ελαφρυντικό διότι οι πράξεις τους είχαν διεθνές αντίκτυπο με αποτέλεσμα να μειώνεται η αξιοπιστία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδοτεί την ανάπτυξη» είπε. Το δικαστήριο αποσύρθηκε σε διάσκεψη για να αποφασίσει επί των ποινών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Ενδαγγειακή μηχανική θρομβεκτομή για τη διάσωση 30χρονου με μαζική πνευμονική εμβολή στο Παπαγεωργίου

Μία ιδιαίτερα απαιτητική ενδαγγειακή επέμβαση μηχανικής θρομβεκτομής πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, σώζοντας τη ζωή 30χρονου ασθενούς με μαζική πνευμονική εμβολή.

Η μαζική πνευμονική εμβολή αποτελεί μία από τις σοβαρότερες επείγουσες καταστάσεις της καρδιαγγειακής ιατρικής, με υψηλή θνητότητα όταν συνοδεύεται από αιμοδυναμική αστάθεια και οξεία δυσλειτουργία της δεξιάς κοιλίας. Σε επιλεγμένους ασθενείς, στους οποίους η συστηματική θρομβόλυση αντενδείκνυται, έχει αποτύχει ή δεν επαρκεί, η μηχανική θρομβεκτομή αποτελεί θεραπευτική επιλογή, καθώς επιτρέπει την άμεση αποσυμφόρηση της πνευμονικής κυκλοφορίας και την ταχεία αιμοδυναμική σταθεροποίηση.

Σύμφωνα με τους δύο ειδικούς, η έγκαιρη εφαρμογή της μεθόδου στον 30χρονο ασθενή οδήγησε σε ταχεία βελτίωση της λειτουργίας της δεξιάς κοιλίας και στην αποκατάσταση της αιμοδυναμικής σταθερότητας, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσής του και περιορίζοντας τον κίνδυνο μόνιμων επιπλοκών.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον επεμβατικό ακτινολόγο Απόστολο Βλαχοδήμο και τον επεμβατικό καρδιολόγο Παναγιώτη Σαββουλίδη, με τη χρήση προηγμένου συστήματος μηχανικής θρομβεκτομής. «Η επιτυχία τέτοιων παρεμβάσεων αναδεικνύει τη σημασία των οργανωμένων πολυεπιστημονικών ομάδων και της αξιοποίησης καινοτόμων τεχνολογιών, οι οποίες διευρύνουν συνεχώς τα όρια της ελάχιστα επεμβατικής θεραπείας προς όφελος των ασθενών με απειλητικές για τη ζωή παθήσεις», επισημαίνει ο κ. Σαββουλίδης, προσθέτοντας ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι προηγμένες ενδαγγειακές θεραπείες εφαρμόζονταν μόνο σε περιορισμένο αριθμό εξειδικευμένων κέντρων διεθνώς.

Από την πλευρά του, ο κ. Βλαχοδήμος τονίζει ότι «ο συνδυασμός της εμπειρίας των δύο ειδικοτήτων επιτρέπει την ταχεία αξιολόγηση, τον ακριβή σχεδιασμό και την ασφαλή εκτέλεση προηγμένων ενδαγγειακών θεραπειών, προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις ακόμη και στα πιο σύνθετα περιστατικά. Η χρήση σύγχρονων συστημάτων μηχανικής θρομβεκτομής παρέχει τη δυνατότητα άμεσης απομάκρυνσης μεγάλου θρομβωτικού φορτίου από το πνευμονικό αγγειακό δίκτυο, χωρίς την ανάγκη συστηματικής θρομβόλυσης ή στις περιπτώσεις όπου αυτή αντενδείκνυται ή έχει αποτύχει».

ΑΠΕ-ΜΠΕ