Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18: Χρυσό με τρομερό πανελλήνιο ρεκόρ η Ιακωβάκη

Απίθανα πράγματα από την Ελένη Ιακωβάκη, η οποία με μία επιβλητική εμφάνιση κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 400μ. του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στίβου Κ18, στο Ριέτι της Ιταλίας, «ισοπεδώνοντας» παράλληλα το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ στις κατηγορίες Κ20 και Κ18. Η 17χρονη πρωταθλήτρια Ευρώπης -πλέον- έκανε τρομερή κούρσα και, ιδιαίτερα μετά τα 250μ., δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της ανωτερότητάς της. Οταν τερμάτισε καθαρά μπροστά από τις υπόλοιπες φιναλίστ, το χρονόμετρο «έγραψε» 52.38, δηλαδή ένα δευτερόλεπτο κάτω από το 53.39 που είχε πετύχει τον περασμένο μήνα (27/6), στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Πάτρας!

Πίσω από την Ιακωβάκη, που φαίνεται να βαδίζει στα… χνάρια του πατέρα της Περικλή, η Σοφία Ακούτσι Εμάνουελ από την Ουγγαρία και η Σοφία Πάσιερμπεκ από τον Πολωνία βελτίωσαν κι αυτές σημαντικά τα ρεκόρ τους, αλλά αρκέστηκαν στις άλλες δύο θέσεις του βάθρου με 52.80 και 53.08 αντίστοιχα, αφού η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έμοιαζε… εκτός συναγωνισμού.

Αυτό είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο για τη χώρα μας στη φετινή διοργάνωση (μετά τα ασημένια της Αποστολίας Αντωνάτου στα 100μ. και του Πέτρου Κασσαβήτα στη σφυροβολία) και το 7ο χρυσό συνολικά στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Κ18, που ξεκίνησαν το 2016.

Αν και μπήκε στον τελικό του επί κοντώ με το χαμηλότερο ατομικό ρεκόρ μεταξύ των 13 φιναλίστ, ο Γιώργος Τσικοτζής ξεπέρασε κάθε προσδοκία και κατέλαβε την πέμπτη θέση, βελτιώνοντας κατά 15 ολόκληρα εκατοστά την καλύτερη επίδοση της καριέρας του. Ο 17χρονος άλτης πέρασε με την πρώτη τα 4,50μ. και τα 4,70μ., ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του, το οποίο εν συνεχεία συνέτριψε, υπερβαίνοντας με τη δεύτερη προσπάθεια τα 4,85μ. Δοκίμασε χωρίς επιτυχία στα 5 μέτρα, αλλά σε κάθε περίπτωση η παρουσία του ήταν άκρως επιτυχημένη.

Διπλή ελληνική παρουσία είχαμε στον τελικό των 200μ., όπου η Μαριαλίνα Κοκόση κατέλαβε την έκτη θέση με 24.04 και η Φανή Μαρκούλη την ακολούθησε, τερματίζοντας έβδομη με 24.15. Αμφότερες θα μπορούσαν να μπουν στη διεκδίκηση τουλάχιστον του χάλκινου μεταλλίου, καθώς έχουν στα… πόδια τους χρόνους καλύτερους από το 23.87, με το οποίο η Τσέχα Ανέτα Οντέρκοβα πήρε την τρίτη θέση. Οι δύο πρώτες ήταν μακριά, με την Ισπανίδα Μαριόνα Αρμέρο (23.57) να κερδίζει «στο νήμα» τη Ρουμάνα Καρολίνα-Αντρέα Πούνγκα (23.58).

Ο Αλκίνοος Παπαγιαννάκης έδωσε τη μάχη του στον τελικό του μήκους, αλλά δεν μπόρεσε να «βγάλει» άλμα κοντά στο ρεκόρ του (7.29μ.) και έμεινε στην 10η θέση. Ξεκίνησε με άκυρη προσπάθεια, στη δεύτερη «έγραψε» 7,01μ. και στην τρίτη ανέβηκε στα 7,12μ., επίδοση που όμως δεν ήταν αρκετή για να τον βάλει στην οκτάδα και να του δώσει το δικαίωμα να συνεχίσει τον αγώνα.

Ο Αλέξης Κοίλιας ξεπέρασε τον εαυτό του στα ημιτελικά των 400μ. εμπόδια, καθώς βελτίωσε το ατομικό του ρεκόρ με επίδοση 53.36, που όμως δεν ήταν αρκετή για να του δώσει το εισιτήριο για τον τελικό. Ο 17χρονος αθλητής τερμάτισε έκτος στη δεύτερη σειρά και στο σύνολο κατέλαβε τη 14η θέση.

Γιάννης Δημητρόγλου
ΦΩΤΟ: ΣΕΓΑΣ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φλώρινα: Συνελήφθη 68χρονος με πάνω από 55 κιλά κάνναβης σε ΙΧ αυτοκίνητο

Ένας 68χρονος αλλοδαπός συνελήφθη σε περιοχή της Φλώρινας, καθώς εντοπίστηκε να μεταφέρει περισσότερα από 55 κιλά ακατέργαστης κάνναβης.

Η σύλληψη έγινε έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Φλώρινας, στο πλαίσιο έρευνας για τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Κατά τον έλεγχο του ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου που οδηγούσε ο 68χρονος, οι αστυνομικοί εντόπισαν δύο ταξιδιωτικούς σάκους και ένα τσουβάλι, μέσα στα οποία υπήρχαν 50 συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μεικτού βάρους 55 κιλών και 422 γραμμαρίων.

Εκτός από την ποσότητα της κάνναβης, κατασχέθηκαν το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των ναρκωτικών, καθώς και τρία κινητά τηλέφωνα. Σε βάρος του 68χρονου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας. Την προανάκριση για την υπόθεση διενήργησε το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Φλώρινας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρ. Δούρου: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ιστορικό χρέος να είναι στην επόμενη Βουλή

«Τον ιστορικό κύκλο ενός κόμματος τον κλείνουν μόνο οι πολίτες», δήλωσε η νέα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένα Δούρου.

Μιλώντας στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος απηύθυνε έκκληση προς όλα τα στελέχη και τα μέλη «να ανατάξουμε το κόμμα» και πρόσθεσε: «Η φράση “κρίσιμη καμπή” δεν ήταν ποτέ τόσο πραγματική όσο είναι για το κόμμα μας. Σας καλώ να ανατάξουμε το κόμμα μας. Όχι από γινάτι ούτε για τις κοινοβουλευτικές έδρες που τις τιμούμε και δεν τις βγάζουμε σε πλειστηριασμούς. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα της ρισζοσπασστικής και ανανεωτικής αριστεράς. Γιατί θέλουμε να υπάρξει εναλλακτικός πόλος αριστερής διακυβέρνησης και γιατί δεν θέλουμε τα 7 χρόνια της ΝΔ να γίνουν 11».

Έστειλε το καθαρό μήνυμα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει παρών στην κοινωνία, στην Βουλή, στην Ευρωβουλή, και θα πάρουμε μέρος στις εκλογές με ενωτικό ψηφοδέλτιο με όσους θέλουν και μπορούν είτε αυτόνομα. Θα δώσουμε τον αγώνα με απόλυτο σεβασμό στο καταστατικό μας που δεν επιτρέπει αδιέξοδα. Θα τον δώσουμε με διαφάνεια, ήθος. Στόχος μας η αποκατάσταση της ενότητας και της αξιοπιστίας στην κοινωνία. Πολλοί μετήλθαν τον αγώνα τις αξιοπιστίας τα τελευταία τρία χρόνια, λίγοι το κατάφεραν. Κανείς δεν περισσεύει όλες και όλοι είμαστε πολύτιμοι. Λειτουργώ πάντα συνθετικά με ενωτικό πνεύμα». Αναφέρθηκε στα εσωκομματικά της τελευταίας περιόδου λέγοντας: «Να κλείσει η επικίνδυνη παρένθεση της ΚΕ της 6ης Ιουνίου. Ήταν η πρώτη φορά που εξέφρασα δημόσια διαφορετική θέση γιατί αυτή η απόφαση μας οδηγούσε σε διάλυση. Σήμερα βρισκόμαστε σε περιδίνηση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια νέων διχασμών και νέων προσωπικών στρατηγικών και εγωισμών. Δεν έχουμε την επιλογή της ήττας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ιστορικό χρέος να είναι στην επόμενη Βουλή, γιατί είναι ο καταλύτης για να έχουμε έναν εναλλακτικό πόλο διακυβέρνησης. Σήμερα κλείνει μία επώδυνη απόφαση της συνεδρίασης της 6ης Ιουνίου που οδήγησε το κόμμα στο να ζητά την αυτοαναίρεσή του. Η συνεδρίαση της 11 Ιουλίου είναι τομή. Θα είμαστε παρόντες στην ΔΕΘ με τις θέσεις μας, με το κοστολογημένο πρόγραμμα, με λύσεις για όλα τα προβλήματα της κοινωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι παρόν στις επόμενες εκλογές». Ακολούθως απάντησε σε μία σειρά ερωτήματα:

«Το πρώτο ερώτημα είναι: Μπορούμε να μπούμε στην Βουλή; Ε, ναι, μπορούμε και δεν θα το αποφασίσει κανένας άλλος για εμάς. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι 55%-60% των ψηφοφόρων μας κατευθύνεται στο νέο κόμμα. Το 5% του εκλογικού σώματος παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ. Και θέλουν να συμμετέχουμε στις εκλογές. Είναι σίγουρο ότι μόλις σοβαρευτούμε και δείξουμε ενότητα και πρόταση με ταξικό πρόσημο τότε όχι μόνο θα μπούμε στην Βουλή αλλά θα έχουμε και αξιοπρεπές ποσοστό». Επιτέθηκε όμως και στους βουλευτές που αποχωρούν χωρίς να παραδίδουν τις έδρες αλλά και στο νέο κόμμα. «Οι ίδιοι σύντροφοι που κάποτε κυνηγούσαν άλλους για να παραδώσουν τις έδρες τώρα λένε “δεν βαστώ να πάω αντιπαραθετικά με το νέο κόμμα”. Έχουμε κοινή ιδεολογία με την ΕΛΑΣ; Όχι, εμείς εκφράζουμε την καθαρή ανόθευτη αριστερά του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Σύμφωνούμε σε όλα; Όχι. Έχουμε κοινά σημεία προγράμματος; Αναμένουμε τις θέσεις τους.

Μπορούμε να ταυτιστούμε; Όχι. Μπορούμε να συμπορευτούμε; Ναι. Όπως και με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και ενώ έχουμε μονομέτωπο κατά της δεξιάς. Δεν θα ξεχάσουμε την διάκριση αριστεράς δεξιάς. Τι κάνουμε αν εν τέλει δεν επιτευχθεί ενωτικό ψηφοδέλτιο; Θα αυτοπαροπλιστούμε ή θα μπούμε στον αγώνα με όλες τις δυνάμεις για να φύγει η δεξιά; Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και ας μεγαλοπιάνονται κάποιοι, κανείς μόνος του δεν μπορεί να νικήσει την Δεξιά». Προέβλεψε τέλος τις επιθέσεις από την Δεξιά και την δολοφονία χαρακτήρων που θα ακολουθήσει και κάλεσε σε υποστήριξη στελεχών που θα δέχονται επιθέσεις δίχως αμφιταλαντεύσεις. Κλείνοντας μίλησε για την συλλογική ηγεσία «χωρίς πρώτους και δεύτερους, χωρίς πρώτους μεταξύ ίσων. Κλείνουμε τον κύκλο της ασάφειας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 19χρονος σε τροχαίο στη Χαλκιδική – Δύο τραυματίες

Τη ζωή του έχασε ένας 19χρονος σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην επαρχιακή οδό Μουδανιών – Παλιουρίου, στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, το τροχαίο σημειώθηκε περίπου στις 04:45, στο 37,5ο χιλιόμετρο της οδού, όταν Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε 23χρονος ημεδαπός συγκρούστηκε με άλλο Ι.Χ.Ε. όχημα, το οποίο οδηγούσε 19χρονος αλλοδαπός. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε θανάσιμα ο 19χρονος οδηγός, ενώ τραυματίστηκαν ακόμη δύο αλλοδαποί, ηλικίας 18 και 21 ετών, οι οποίοι επέβαιναν στο δεύτερο όχημα. Τα ακριβή αίτια και οι συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται από το Τμήμα Τροχαίας Μουδανιών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη άνδρα για διακίνηση κάνναβης – Κατασχέθηκαν πάνω από 300 γραμμάρια και 5.550 ευρώ

Ένας ημεδαπός άνδρας συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κατερίνης, έπειτα από έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, εντόπισαν στο σπίτι που χρησιμοποιούσε ο συλληφθείς, τρεις συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 330,1 γραμμαρίων.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, δύο κινητά τηλέφωνα, έξι κάρτες κινητής τηλεφωνίας (SIM), καθώς και το χρηματικό ποσό των 5.550 ευρώ. Ο συλληφθείς, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 19χρονος για παράνομη μεταφορά τριών αλλοδαπών

Ένας 19χρονος αλλοδαπός συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας.

Ειδικότερα, χτες βράδυ, αστυνομικοί ακινητοποίησαν Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο στην Εγνατία Οδό, στο ύψος των διοδίων Ανάληψης, με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη. Οδηγός του οχήματος ήταν ο 19χρονος, ενώ κατά τον έλεγχο εντοπίστηκαν στο εσωτερικό του τρεις αλλοδαποί, εκ των οποίων ο ένας βρισκόταν στον χώρο αποσκευών. Οι τρεις αλλοδαποί, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, στερούνταν των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων για την παραμονή τους στη χώρα. Σε βάρος του 19χρονου σχηματίστηκε δικογραφία από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Αγίου Αθανασίου και θα οδηγηθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα. Από τις αρχές κατασχέθηκαν το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά, καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η φετινή έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής για το κράτος δικαίου είναι η καλύτερη απάντηση στις έωλες κατηγορίες της αντιπολιτευτικής προπαγάνδας

«Η φετινή έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής για το κράτος δικαίου επιβεβαιώνει τη σταθερή πρόοδο της Ελλάδας στον συγκεκριμένο τομέα, σημειώνοντας βελτίωση σε 4 συστάσεις έναντι των 7 του 2020.

Έτσι, συγκαταλέγεται, πλέον, στα μόλις 13 κράτη της ένωσης των «27» τα οποία καταγράφουν θετική πορεία σε όλα τα κεφάλαια» τονίζει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός. Επισημαίνει ότι τα επίσημα στοιχεία αποτυπώνουν τη θετική τροχιά της χώρας μας, τα τελευταία χρόνια. «Αποτελούν, όμως, και την καλύτερη απάντηση στις έωλες κατηγορίες της αντιπολιτευτικής προπαγάνδας. Αλλά, κυρίως, την πιο εμφατική διάψευση όλων όσοι επιμένουν να αμαυρώνουν την εικόνα της πατρίδας μας με ψεύτικα συνθήματα» συμπληρώνει. «Σαφώς και η προσπάθεια συνεχίζεται. Γι’ αυτό και η ατζέντα για την Ελλάδα του 2030 προτάσσει τη θεσμική ανάταξη του κράτους με κομβικό σταθμό τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η πρότασή μας ενισχύει περαιτέρω την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου. Και την πολύπλευρη προστασία του πολίτη» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τέλος υπογραμμίζει ότι είναι η ώρα των μεταρρυθμίσεων για τη συλλογική πρόοδο. «Αφήνοντας πίσω τις αγκυλώσεις του χθες και ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις του αύριο. Ένα στοίχημα που οφείλουμε να κερδίσουμε, έχοντας την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Γιατί μια ισχυρή και δίκαιη δημοκρατία είναι προϋπόθεση για μια ισχυρή Ελλάδα» προσθέτει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρωσία: Επτά νεκροί σε κέντρο εφοδιαστικής εξαιτίας ουκρανικής επίθεσης, περισσότερα από 370 drones εκτοξεύθηκαν προς την Μόσχα

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 24 άλλοι τραυματίστηκαν σε επιδρομή ουκρανικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) εναντίον κέντρου εφοδιαστικής σε μικρή πόλη της δυτικής Ρωσίας, ενώ η πρωτεύουσα Μόσχα και η περιφέρειά της έγιναν στόχος επιθέσεων εκατοντάδων drones.

«Επτά εργαζόμενοι της νυχτερινής βάρδιας σκοτώθηκαν όταν εχθρικά drones έπληξαν κέντρο εφοδιαστικής της Wildberries», ρωσικού κολοσσού στον συγκεκριμένο κλάδο, ανέφερε μέσω Telegram ο περιφερειάρχης Γεβγκένι Περβίσοφ, διευκρινίζοντας ότι η επίθεση στην Κατόφσκ τραυμάτισε άλλους 24 ανθρώπους. Η Ουκρανία έχει εντείνει τις επιθέσεις της στη ρωσική επικράτεια τους τελευταίους μήνες, στοχοθετώντας κυρίως υποδομές εφοδιαστικής ή εγκαταστάσεις που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες σε μια προσπάθεια να στερέψει τη χρηματοδότηση του πολέμου της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ξέσπασε πυρκαγιά στην εγκατάσταση που επλήγη αλλά τέθηκε υπό έλεγχο ενώ δυνάμεις της πυροσβεστικής συνεχίζουν να επιχειρούν στο σημείο. Περισσότερα από 370 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εκτοξεύθηκαν στη διάρκεια της νύχτας προς την περιοχή της Μόσχας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας. «Από τις 20:30, περισσότερα από 370 drones πέταξαν προς την κατεύθυνση της περιφέρεια της Μόσχας. Τα περισσότερα καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα ενώ βρίσκονταν ακόμα μακριά. Εξήντα τέσσερα εχθρικά drones καταστράφηκαν ενώ πλησίαζαν την ίδια τη Μόσχα», έγραψε σε ανάρτηση στο Telegram ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ κατακεραυνώνει τον Καναδά για τη μόλυνση του αέρα εξαιτίας των πυρκαγιών, επισείει την απειλή νέων τελωνειακών δασμών

Ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε χθες Παρασκευή εναντίον του Καναδά για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας στις βόρειες ΗΠΑ, που προκαλείται από τις εκατοντάδες πυρκαγιές οι οποίες καίνε δασικές εκτάσεις στον βόρειο γείτονα της χώρας του, δυο ημέρες πριν από τον τελικό του Μουντιάλ του 2026 σε προάστιο της Νέας Υόρκης. «Καθιστούμε τον Καναδά υπεύθυνο για το γεγονός ότι δεν διαχειρίζεται σωστά τα δάση του (…) κι οι ΗΠΑ βρίσκονται αχρείαστα αντιμέτωπες με εισβολή αέρα βρομερού, μολυσμένου και επικίνδυνου για την υγεία (…) κάτι εντελώς απαράδεκτο!», εξανέστη ο αμερικανός πρόεδρος μέσω Truth Social.

«Θα τηλεφωνήσω στον πρωθυπουργό (σ.σ. του Καναδά Μαρκ Κάρνι) μέσα στην ημέρα για να μάθω τι σκοπεύει να κάνει», συνέχισε. Κατηγορώντας τον Καναδά για «ηθελημένη ολιγωρία», απείλησε να προχωρήσει στην επιβολή νέων επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στον βόρειο γείτονα των ΗΠΑ για να καλυφθεί το «κόστος αυτής της μόλυνσης» που αρχικά έγραψε πως είναι «ανυπολόγιστο», προτού τονίσει πως ανέρχεται σε «δισεκατομμύρια δολάρια». Αν και κάποια καναδικά προϊόντα που δεν καλύπτονται από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού πλήττονται από τους προσωρινούς δασμούς 10% που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν πρόκειται παρά για μικρή μειονότητα των καναδικών εξαγόμενων αγαθών. Δασμοί που αφορούν συγκεκριμένους τομείς δραστηριότητας, όπως αυτοί του χάλυβα και του αλουμινίου, έχουν ωστόσο στον στόχαστρο και τις εξαγωγές του Καναδά.

Ο καπνός των πυρκαγιών στον Καναδά έχει βυθίσει σε αποπνικτικό πέπλο μολυσμένου αέρα αμερικανικές μητροπόλεις, από το Σικάγο μέχρι την Ουάσιγκτον, περνώντας από τη Νέα Υόρκη. Σε προάστιο αυτής της τελευταίας μεγαλούπολης θα διεξαχθεί αύριο Κυριακή ο τελικός του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου εθνικών ομάδων ανδρών ανάμεσα στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της Ισπανίας και της Αργεντινής. Κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα των καναδικών αρχών, η κατάσταση παρέμενε χθες κρίσιμη στον Καναδά, με 206 δασικές πυρκαγιές εκτός ελέγχου επί συνόλου 896 ενεργών μετώπων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ορμούζ: Μονοψήφιος πλέον ο αριθμός των διελεύσεων εμπορικών πλοίων, εν μέσω πολέμου ΗΠΑ-Ιράν

Η κίνηση εμπορικών πλοίων στο στενό του Ορμούζ έχει σχεδόν σταματήσει και πάλι, εν μέσω ανταλλαγών πληγμάτων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ιράν, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Παρασκευή.

Μόλις οκτώ πλοία διέσχισαν τη θαλάσσια οδό αυτή προχθές Πέμπτη, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών εβδομάδων, σημείωσε η εξειδικευμένη εταιρεία παρακολούθησης της εμπορικής ναυσιπλοΐας Kpler. Την Τετάρτη, έγιναν 15 διελεύσεις. Προτού ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες, πριν από δύο εβδομάδες, ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 48. Προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή την 28η Φεβρουαρίου, με την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν, κατά μέσον όρο πάνω από 100 πλοία πέρναγαν από το στενό κάθε μέρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ