Δήμος Δίου-Ολύμπου: Ορκίστηκαν 8 νέοι Δημοτικοί Αστυνομικοί
Ορκίστηκαν το πρωί της Τρίτης 17 Μαρτίου 2026 ενώπιον του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Βαγγέλη Γερολιόλιου, οι οκτώ νέοι δημοτικοί αστυνομικοί, που θα στελεχώσουν τη διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας.
Πρόκειται για σημαντική ενίσχυση της υπηρεσίας, που υπολειτουργούσε έως σήμερα με 3 υπαλλήλους, προκειμένου να διαχειριστούν πλέον αρτιότερα την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και την προστασία των δημοτών από θέματα παραβατικότητας στις δώδεκα δημοτικές κοινότητες. Σημειώνεται ότι η έγκριση της πρόσληψης επιπλέον προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ, είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο του 2023.
Μετά το πέρας της ορκωμοσίας και υπογραφής των σχετικών συμβάσεων, ο Δήμαρχος, Βαγγέλης Γερολιόλιος, σημείωσε: «Υποδεχτήκαμε σήμερα στον Δήμο μας, μετά από τρία χρόνια αναμονής, 8 νέους δημοτικούς αστυνομικούς. Νέα παιδιά κυρίως, που ξεκινούν μια καριέρα που ελπίζουμε να είναι γεμάτη από ωραίες στιγμές. Τους καλωσορίζουμε και τους ευχόμαστε να είναι σιδεροκέφαλοι! Πιστεύουμε πλέον ότι το στελεχωμένο τμήμα της Δημοτικής Αστυνομίας Δήμου Δίου-Ολύμπου, μετά την εκπαίδευση που θα τους παρασχεθεί, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει πολλά θέματα στις δώδεκα κοινότητες του Δήμου μας. Καλορίζικοι, με υγεία και δύναμη!».
Τους νέους του συναδέλφους καλωσόρισε και ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Δίου-Ολύμπου, Δημοτικός Αστυνόμος Β’, Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης, δίδοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την έναρξη της εργασίας τους.
Ο Π. Κουκουλόπουλος προτείνεται από το Ν. Ανδρουλάκη για τη θέση του Αντιπροέδρου της Βουλής
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Νίκος Ανδρουλάκης με επιστολή του γνωστοποιεί στον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Νικήτα Κακλαμάνη ότι προτείνει για τη θέση του Αντιπροέδρου της Βουλής τον Βουλευτή Κοζάνης, κ. Πάρι Κουκουλόπουλο.
Στέλεχος με μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία, που έχει υπηρετήσει με συνέπεια σε θέσεις ευθύνης τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και σε σημαντικά κυβερνητικά χαρτοφυλάκια.
«ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ 4 + 1 ΓΥΝΑΙΚΕΣ»: Η 1η Συνάντηση Video Art – Fest του “ΕΡΑΣΜΟΥ”
Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ», στο πλαίσιο της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ της ΓΥΝΑΙΚΑΣ τον μήνα Μάρτιο, μεταξύ άλλων, οργανώνει την 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ VIDEO ART FEST στη Βέροια και παρουσιάζει τις εργασίες 4 + 1 γυναικών με γενικό τίτλο «ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ 4+1 ΓΥΝΑΙΚΕΣ».
«ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ 4 + 1 ΓΥΝΑΙΚΕΣ»
Τέσσερεις (4) γυναίκες, που κατοικοεδρεύουν , Άννη Καλτσίδου και Στέλλα Κολυβοπούλου στη Θεσσαλονίκη, Γεωργία Λαλέ στη Ν.Υ., Μαρία Σαλουβάρδου στο Βερολίνο και μία (1)στην πόλη μας Κατερίνα Αναστασίου, συναντιούνται στη Βέροια και «συν πράττουν» με σκοπό να κινητοποιήσουν μέσω του έργου τους το συναίσθημα και να ευαισθητοποιήσουν τον θεατή σε θέματα «ταμπού» που απασχολούν έντονα τον κόσμο μας και άπτονται μιας ειδικής αντιμετώπισης όχι μόνο από τους φορείς αλλά και από την ίδια την κοινωνία καθώς οι άνθρωποι αποσιωπούμε ζητήματα που μπορεί να μας κάνουν να νιώσουμε ευάλωτοι ή να προκαλέσουμε αρνητικές αντιδράσεις από το περιβάλλον μας.
Ο «ΕΡΑΣΜΟΣ», λειτουργεί ως πλατφόρμα διαλόγου, σπάζοντας την απομόνωση και ενισχύοντας τη συλλογική δράση καθώς πιστεύουμε πως οι κοινωνίες δύναται να αλλάζουν μόνο μέσα από εκπαίδευση και γνώση. Η Τέχνη έρχεται να συνεπικουρήσει ακριβώς σε αυτό, να γίνει καταφύγιο αλλά και να υποψιάσει, να ευαισθητοποιήσει τον θεατή προσφέροντας ένα ακόμα παράθυρο στη σκέψη και στη ψυχή.
Η δράση «ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ 4+1 ΓΥΝΑΙΚΕΣ» φιλοξενείται σε διαφορετικά σημεία της πόλης ταυτόχρονα και λειτουργεί ως ένας αστικός ιστός που μεταμορφώνει και αναζωογονεί το δημόσιο χώρο, μας συνδέει με τον Πολιτισμό, τον Χρόνο και τον Χώρο και μας προσφέρει μια σειρά από κοινωνικά, πολιτισμικά και ψυχολογικά οφέλη.
Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το δρώμενο «ως ανάβαση αυτογνωσίας», καθώς μας καλεί σε ένα οδοιπορικό τέχνης, σηματοδοτώντας μια βιωματική περιηγητική εμπειρία μέσα στον κόσμο της δημιουργίας και παράλληλα μετατρέπει την πόλη σε ζωντανή σκηνή αναδεικνύοντας τις δυνατότητες του δημόσιου χώρου ως τόπου συνάντησης και όχι μόνο διέλευσης.
Το Δημαρχείο της πόλης, το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και το Υπόγειο παρκινγκ στην Πλατεία Δημαρχείου, εμβληματικοί-ιστορικοί χώροι, τοπωνύμια διαφορετικής σημασίας και συναισθηματικής φόρτισης, φιλοξενούν τις δράσεις, το έργο των 4+1 γυναικών και γίνονται το ιδανικό σκηνικό για να ειπωθούν οι ιστορίες τους, οι ιστορίες μας.
1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ VIDEO ART FEST – ΒΕΡΟΙΑ 2026 «ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ 4+1 ΓΥΝΑΙΚΕΣ»
Εγκαίνια: Τετάρτη 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2026, Ω: 17:00 – 21:00
Διάρκεια: 18 – 26 .03.2026
Συμμετέχουν οι:
- Κατερίνα Αναστασίου: Υπόγειο παρκινγκ – Πλατεία Δημαρχείου
- Άννη Καλτσίδου: φουαγέ Δημαρχείου
- Στέλλα Κολυβοπούλου: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
- Γεωργία Λαλέ: Πλατεία Δημαρχείου
- Μαρία Σαλουβάρδου: Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας
—————————————————————————————————————————–
Εξέλιξη δράσης
Καλωσόρισμα στις 5μμ στο Λύκειο Ελληνίδων, στις 6μμ συνεχίζουμε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, περνάμε από το υπόγειο παρκινγκ στις 7μμ και καταλήγουμε στις 8μμ στην Πλατεία και το Φουαγέ του Δημαρχείου Βέροιας όπου γινόμαστε μια μεγάλη παρέα και το γιορτάζουμε.
Μέσω της Τέχνης, αναδεικνύονται ζητήματα ζωτικής σημασίας για την γυναίκα και προβάλλεται ο ρόλος του συλλόγου και η ανάγκη της ύπαρξής του στο κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου.
Στον «ΕΡΑΣΜΟ» πρόθεσή μας είναι, σε πλαίσιο έρευνας, να χαρτογραφήσουμε το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης, να κινητοποιήσουμε να ενώσουμε ομάδες, και να επικοινωνήσουμε το έργο μας ώστε μέσα από τη συμμετοχικότητα και τον εθελοντισμό να παραχθεί γνώση που να συνοδεύεται από κοινωνική ευαισθησία.
Καλούμε όλους όσοι θα θέλανε να μας συνδράμετε με ιδέες, συμμετοχή και συνεργασίες .
Λίγα λόγια για τη δράση ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ 4+1 ΓΥΝΑΙΚΕΣ και τις συμμετέχουσες:
Κατερίνα Αναστασίου «κατάλοιπο»
Το video art της Κατερίνας Αναστασίου, με τίτλο κατάλοιπο διερευνά την κληρονομιά των έμφυλων ρόλων και τις κοινωνικές προσδοκίες που συνοδεύουν τη γυναίκα στον χρόνο. Μέσα από την επανάληψη μιας ατέρμονης χορογραφίας σε ένα οικείο αλλά κλειστοφοβικό περιβάλλον, κάθε κλωστή γίνεται υποχρέωση και κάθε πέτρα απαίτηση. Στα άνθη και τις πέτρες ο κόπος συσσωρεύεται, ενώ η πιθανότητα αποδέσμευσης εμφανίζεται διακριτικά, σαν μία ρωγμή που επιτρέπει στο νερό να κυλήσει ελεύθερο.
Στην περφόρμανς Πλεξούδες Σιωπής με ορατά σημάδια επιβολής και συλλογικής συμμετοχής στο πρόσωπο, το σώμα γίνεται πεδίο κοινωνικής κατασκευής και ελέγχου. Τα μακριά μαλλιά, σύμβολο ταυτότητας και θηλυκότητας, πλέκονται σφιχτά, παραπέμποντας στα διαχρονικά χτενίσματα, και στις αιώνιες απαιτήσεις για αξιοπρέπεια, ευπρέπεια και υποταγή των γυναικών. Μέσα από το πλέξιμο, ως χειρονομία πειθαρχίας, αποκαλύπτονται οι αόρατες κοινωνικές πιέσεις που περιορίζουν και διαμορφώνουν τη ζωή του σώματος.
Το video art «κατάλοιπο» και η performance «Πλεξούδες Σιωπής» της Κατερίνας Αναστασίου, θα παρουσιασθούν στο υπόγειο παρκινγκ της Πλατείας Δημαρχείου.
Σύντομο βιογραφικό: Η Κατερίνα Αναστασίου είναι Εικαστικός, απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και του μεταπτυχιακού «Εικαστικές Τέχνες και τοπίο-Σύγχρονες προσεγγίσεις στην διδακτική της Τέχνης» της Σχολής Καλών Τεχνών Δυτικής Μακεδονίας. Έργα της έχουν παρουσιασθεί σε ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ. Έχει λάβει μέρος σε συνεργατικά έργα και δράσεις. Η πρακτική της συνδυάζει performance, video-art, εγκαταστάσεις, συμμετοχικές διαδικασίες, κολάζ και κινείται γύρω από την αναδρομική προσέγγιση της παράδοσης, την έννοια της μεταμόρφωσης, την τοπικότητα, την μυθοπλασία. Εργάζεται στην εκπαίδευση, πραγματοποιεί εργαστήρια τέχνης για παιδιά και ενήλικες.
Κατερίνα Αναστασίου: performance – Πλεξούδες Σιωπής
Συμμετέχουν οι: Αλεξάνδρα Γκίκα, Κατερίνα Γρηγοριάδου, Ελένη Ντόντου, Υακίνθη Σταμπολή, Γεωργία Ξενοφώντος, Ειρήνη Κουρκούλη, Βαγγέλης Τολίκας
Άννη Καλτσίδου «Για μια χούφτα γης» ΄΄For a morsel of land΄΄
Και η ακτή ως προσκήνιο…
Οι παιδικές πουέντ των κοριτσίστικων ονείρων και των πρώτων βημάτων στην ζωή και στον χορό, βρίσκονται εξόριστες πια από τον αρχικό τους χώρο, δίπλα στο κύμα, παρατημένες απώλειες μιας αγωνιώδους διαδρομής. Η ισορροπία εδώ είναι ασταθής, η κίνηση μετέωρη, η έκβαση αβέβαιη. Η χρυσαφί ισοθερμική κουβέρτα αντανακλά το πρώτο πρωινό φως και υπόσχεται να συνδράμει στη διάσωση, ωστόσο, όταν χτυπάει πένθιμα η καμπάνα, βυθίζεται και αυτή μαζί με όσα γυναικεία όνειρα δεν τα κατάφεραν.
Η Άννη Καλτσίδου στο video «Για μια χούφτα γης/For a morsel of land» ανατέμνει την οδύνη της απώλειας, του ξεριζωμού, και των αναγκαστικών μετατοπίσεων που απαιτούν από τη ζωή να αναπροσαρμοστεί, να αναζητήσει μια «χούφτα» στέρεου εδάφους για να σταθεί και να αντέξει τη συντριβή. Από το προσκήνιο της ακτής οι πουέντ μιλούν για τον καταποντισμό που συχνά επ-έρχεται αργά, βαθμιαία, υπόρρητα, χωρίς καν μια κραυγή, όπως αυτήν του κόρακα που πάνω από το κύμα, υπογραμμίζει τον θρήνο, τη σκληρή μετάβαση, αλλά και τη δύναμη της γυναικείας σοφίας που απομένει.
Χριστίνα Μαβίνη, Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος
Το video art «Για μια χούφτα γης» ΄΄For a morsel of land΄΄ της Άννη Καλτσίδου θα παρουσιαστεί στο φουαγέ του Δημαρχείου Βέροιας.
Σύντομο βιογραφικό: Η Άννη Καλτσίδου γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών και στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το οποίο αποφοίτησε με άριστα. Εικαστικά μέσα έκφρασης του έργου της είναι οι εγκαταστάσεις της στον δημόσιο χώρο, το βίντεο, η performance, το δρώμενο. Ερευνά το τραύμα, υπαρξιακό, συλλογικό, ανακαλεί το συναίσθημα που είχε νιώσει η ίδια και μέσω της δράσης, των ήχων, της κίνησης και των χρωμάτων επιχειρεί να αφυπνίσει τις εμπειρίες των θεατών για να ταυτοποιήσουν τα δικά τους συναισθήματα, επικοινωνώντας με το έργο της.
Εμπνέται από τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις.Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στην γκαλερί Artis Causa και στο Πολιτιστικό Κέντρο Ήλιος. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Σερβία. Bίντεό της έχουν προβληθεί στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, σε φεστιβάλ στη Μ. Βρετανία, Ινδία, Λετονία, Γερμανία, Αυστρία και Η.Π.Α. Έργα της έχουν ενταχθεί στις συλλογές των Μουσείων: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και MOMus (ΜΜΣΤ), σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές και έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια και διημερίδες Αρχαιολογίας, Ψυχανάλυσης και Φιλοσοφίας.
‘’For a morsel of land’’ «Για μια χούφτα γης» Video HD με ήχο – διάρκεια 00 02΄ 47΄΄ Κάμερα -Μοντάζ : Χρήστος Βουλγαράκης
Στέλλα Κολυβοπούλου «Το Ημερολόγιο μιας εγκυμονούσας»
Το video που προέκυψε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου της «Το Ημερολόγιο μιας εγκυμονούσας» – εκδόσεις ΕΠΕΚΕΙΝΑ 2024, παρουσιάζεται στο ισόγειο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας.
Το video με τίτλο «Το ημερολόγιο μιας εγκυμονούσας» ως προσωπικό ημερολόγιο, είναι μία βιωματική αφήγηση σε σκηνοθεσία, φωτογαφία και μοντάζ της Δέσποινας Τσάκωνα που εστιάζει στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Είναι μία παρακαταθήκη τόσο για την ίδια, για να αναμετριέται με όσα φοβάται να θυμηθεί, όσο και για τον γιό της, μια εικόνα – αποτύπωμα της απαρχής της υπαρξής του, της προσωπικής του ιστορίας. Γίνεται η φωνή κάθε γυναίκας που επιθυμεί να βιώσει τη μητρότητα, ακόμα και αν χρειαστεί να σταθεί αντιμέτωπη με το ίδιο της το σώμα.
Το video «Το Ημερολόγιο μιας εγκυμονούσας» της Στέλλας Κολυβοπούλου θα παρουσιαστεί στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.
Σύντομα Βιογραφικά:
Η Στέλλα Κολυβοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977. Είναι Ψυχολόγος – Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια με Master of Αrts στις Ψυχαναλυτικές Σπουδές* και Master of Αrts στην Ψυχοθεραπεία μέσω Κίνησης* καθώς επίσης και δίπλωμα πάνω στην Εργοθεραπεία με κατεύθυνση Μουσικοθεραπείας*.
Η Δέσποινα Τσάκωνα είναι επαγγελματίας Visual Content Creator από το 2013, με εξειδίκευση στη λήψη εικόνας και την παραγωγή βίντεο. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της επαγγελματική πορεία στη Γερμανία, όπου εργάστηκε ως videographer σε εταιρεία παραγωγής έως το 2018, συμμετέχοντας σε γυρίσματα και δημιουργία video clips. Στην Ελλάδα εργάστηκε σε εταιρείες ως Digital Content Creator έως το 2024. Σήμερα, εργάζεται ως εικονολήπτρια σε τηλεοπτικές παραγωγές , παράλληλα έχει συμμετάσχει και σε εκθέσεις φωτογραφίας με προσωπικό έργο.
- Video: «Το ημερολόγιο μίας εγκυμονούσας». Διάρκεια βίντεο 3:50.
Σκηνοθεσία, φωτογαφία και μοντάζ της Δέσποινας Τσάκωνα
Trailer για την βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου με τίτλο Μία βιωματική αφήγηση, Εκδόσεις ΕΠΕΚΕΙΝΑ, 2024.
Γεωργία Λαλέ “Pink Flag’’ «Ροζ Σημαία»
Η ροζ σημαία της Γεωργίας Λαλέ, φτιαγμένη από χρησιμοποιημένα σεντόνια που της χάρισαν, η οποία και έχει γίνει πλέον το σύμβολο κατά των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας, καθώς και το σύμβολο κατά της λογοκρισίας στην τέχνη θα φιλοξενηθεί στην πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας και θα «ντύσει» τον ανατολικό τοίχο του κτηρίου. Στο video art που παρουσιάζεται, η ροζ σημαία, το λογοκριμένο έργο της, λειτουργεί ως βάση, ως καμβάς, όπου πάνω σε αυτήν εναλλάσσονται τα πρόσωπα των δολοφονημένων γυναικών. Το έργο, θίγει κοινωνικά ζητήματα, ενεργοποιεί τη μνήμη, ευαισθητοποιεί τον θεατή και αποτίνει φόρο τιμής στα θύματα.
Το video art με τίτλο ΄΄Pink Flag’’ της Γεωργίας Λαλέ θα παρουσιαστεί στην Πλατεία Δημαρχείου Βέροιας
Σύντομο Βιογραφικό: Η Γεωργία Λαλέ είναι Αμερικανίδα εικαστικός, γεννημένη στην Ελλάδα. Μεγάλωσε στο Χαϊδάρι Αττικής και ζει στην Νέα Υόρκη από το 2014. Αποφοίτησε το 2013 από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Με υποτροφία του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε φεστιβάλ τέχνης, όπως το WOW Athens Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αθήνα (2025), το Art in Odd Places, NYC (2022), το International Performance Art Week της Βενετίας (2020) και το Nuit Blanche Festival στις Βρυξέλλες (2016).
Το έργο της Λαλέ έχει εκτεθεί στις γκαλερί A.Antonopoulou Art (ατομική έκθεση 2025), A.I.R. Gallery Biennial, NYC (2023), Border Project Space, Brooklyn (ατομική έκθεση 2022), Collar Works, Brooklyn (2021), και Smack Mellon, Brooklyn (2018), μεταξύ άλλων. Έχει μιλήσει σε ακαδημαϊκά συνέδρια που διοργανώθηκαν από το MoMA Archives, το Yale School of Management και την Κεντρική Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης (NYPL). Φωτογραφικό υλικό από την performance της #OrangeVest ήταν μέρος του Ελληνικού Περιπτέρου της 15ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας (2016). Η ατομική της έκθεση “Ενοχή της Γειτονιάς” στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη (2023), κατέβηκε μετά από την λογοκρισία του έργου “Ροζ Σημαία” από τον Υπουργό Εξωτερικών.
video art Pink Flag, 00:04:15, 2025
Μαρία Σαλουβάρδου “no longer hurt“
Η Εγκατάσταση και Performance της Μαρίας Σαλουβάρδου με τίτλο “no longer hurt”, για τις Γυναικοκτονίες αντανακλά την πρόσκαιρη φύση και την ευαλωτότητα της ζωής. Συμβολίζει την αθωότητα, την καθαρότητα και την ελπίδα της πνευματικής υπέρβασης μέσα από τη φύση του υλικού και το χρώμα που χρησιμοποιεί για να κατασκευάσει τα σαράντα λευκά παπουτσάκια της εγκατάστασης. Το καθένα στέκεται ως σιωπηλό μνημείο για μια γυναίκα που αφαιρέθηκε από τη ζωή με βία—ένα θύμα γυναικοκτονίας.
Κόκκινα νήματα βγαίνουν μέσα από αυτά—νήματα αίματος, πόνου, ανείπωτων ιστοριών—συνδέοντας τον παρελθοντικό πόνο με το παρόν. Σαράντα παπούτσια, υποδηλώνοντας τις σαράντα ημέρες που παραδοσιακά θεωρούνται ως η πορεία της ψυχής από αυτό τον κόσμο στον αιώνιο. Ο ήχος που «ντύνει» το έργο είναι ένα ποίημα (γραμμένο από τη Νέβι Κανίνια), το οποίο διαχέεται στον χώρο — φωνή /φωνές που ψιθυρίζουν, κατηγορούν, αποκαλύπτουν σε sound design και μουσική του Αντώνη Παλάσκα. Το κοινό μπορεί να βιώσει την εγκατάσταση οπτικά και ακουστικά με αφήγηση μέσω φωνής, ήχων, μουσικής, βίντεο και live performance.
Η δράση θα φιλοξενηθεί στο κτήριο του Λυκείου Ελληνίδων στη Βέροια.
Σύντομο Βιογραφικό: Η Μαρία Σαλουβάρδου με καταγωγή από την Άνδρο και μεγαλωμένη στην Αθήνα, τα τελευταία 12 χρόνια ζει και εργάζεται στο Βερολίνο ως interdisciplinary artist, συνδυάζοντας το θεατρικό κουστούμι με τη σκηνογραφία και τον θεατρικό λόγο. Στον πυρήνα της δουλειάς της βρίσκεται η γυναίκα: η ελευθερία της, κοινωνική ή προσωπική και η θέση στον κόσμο, αλλά και η δύναμη και η ομορφιά της. Το πλέξιμο και το κέντημα κατέχουν κεντρικό, τελετουργικό ρόλο στις performances της. Κατέχει πτυχίο Οικονομικών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε υποκριτική στις Θεατρικές Σχολές Β. Διαμαντόπουλου και Α. Δαβή, Ιστορία της Τέχνης στο Ισπανικό Σπουδαστήρι, Ενδυματολογία και Σκηνογραφία στο Μικρό Πολυτεχνείο και Φωτογραφία στον Φωτογραφικό Κύκλο, στην Αθήνα.
Πραγματοποίησε πλήθος εκθέσεων και δράσεων ανά τον κόσμο. Ελαβε βραβεία για τα short /poetry films “Into my Garden come” και “The harp of vocal cords” σε διεθνή Φεστιβάλ. Με την performance της “Dead Land” έκανε το άνοιγμα της “Drap‑Art International Festival of Sustainable Art ” το 2024 στη Βαρκελώνη, ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ τέχνης αφιερωμένα στη βιώσιμη δημιουργία και τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών στην Ευρώπη. Η τελευταία της ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβρη 2025 στη γοτθική εκκλησία/μουσείο St. Mary´s Church, στη Frankfurt (Oder). Το 2026 στο Βερολίνο συμμετάσχει σε σειρά ομαδικών εκθέσεων στην Pandora Art Gallery, όπου τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί και η ατομική της έκθεση. Το έργο της “The Guardians” θα φιλοξενηθεί από το Artspring Festival Berlin στους κήπους της Bornholmer με εγκαίνια στις 9 Μαίου.
- NO LONGER HURT
Performance, Installation: Μαρία Σαλουβάρδου
Video documentation της live performance, Βερολίνο 10.4.2025 : Άλκηστις Καφετζή
Διάρκεια: 7:23
Poem: Νέβι Κανίνια, Paul Edwards
Music: Αντώνης Παλάσκας
Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 45χρονου για τροχαίο με εγκατάλειψη
Για τροχαίο ατύχημα με εγκατάλειψη συνελήφθη 45χρονος στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 45χρονος, οδηγώντας χθες το πρωί Ι.Χ. αυτοκίνητο σε περιοχή της Σίνδου, φέρεται να εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, όπου συγκρούστηκε με άλλο αυτοκίνητο.
Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ενώ ο 45χρονος κατηγορείται ότι εγκατέλειψε το σημείο. Κατόπιν αναζητήσεων εντοπίστηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Χαλκηδόνος, ενώ εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ πυρηνικό όπλο εναντίον του Ιράν, εκτίμησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Δευτέρα στους δημοσιογράφους ότι δεν πιστεύει πως το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο εναντίον του Ιράν, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις προειδοποιήσεις για τον ενδεχόμενο αυτό κίνδυνο που διατύπωσε ένας σύμβουλός του.
«Το Ισραήλ δεν θα το έκανε αυτό. Το Ισραήλ δεν θα το έκανε ποτέ αυτό», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους από τον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δεχθεί ερώτηση σχετικά με τα σχόλια που έκανε πρόσφατα ο σύμβουλός του σε θέματα κρυπτονομισμάτων και τεχνητής νοημοσύνης Ντέιβιντ Σακς, ο οποίος έκανε λόγο για τον «κίνδυνο» μιας «προσέγγισης κλιμάκωσης» αναφορικά με τον πόλεμο στο Ιράν.
«Το Ισραήλ θα μπορούσε να καταστραφεί σοβαρά», είπε ο Σακς μιλώντας στο podcast “All In”. «Και τότε θα πρέπει να ανησυχούμε για το ενδεχόμενο το Ισραήλ να κλιμακώσει τον πόλεμο εξετάζοντας τη χρήση πυρηνικού όπλου», πρόσθεσε. Ο Τραμπ σημείωσε χθες ότι ο Σακς δεν έχει μοιραστεί μαζί του αυτή την εκτίμηση.
Το Ισραήλ ακολουθεί επί χρόνια μια πολιτική σκόπιμης ασάφειας αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι το Ισραήλ δεν θα είναι η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής που διαθέτει πυρηνικά όπλα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), το Ισραήλ διαθέτει 90 πυρηνικές κεφαλές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διήμερο κινητοποιήσεων στην υγεία
Σε πανελλαδική απεργία αύριο, 18 Μαρτίου, προχωρούν οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας έπειτα από απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 12:00 π.μ. στο υπουργείο Υγείας.
Παράλληλα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία για την Πέμπτη, 19 Μαρτίου, με στάση εργασίας στην Αττική 8:00 – 15:00 και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 9 το πρωί στο υπουργείο Υγείας.
Γιατροί και νοσηλευτές ζητούν την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων. «Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και ανθρώπινα ωράρια», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη: Από την Πέμπτη 2/4 σε ισχύ το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης
Από την Πέμπτη 2 Απριλίου ξεκινά το πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) και θα ισχύσει καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς και των καταναλωτών.
Την Κυριακή του Πάσχα, 12 Απριλίου, καθώς και τη Δευτέρα 13/4, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.
Ειδικότερα, την Πέμπτη και Παρασκευή 2/4 και 3/4 αντίστοιχα τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν από τις 10:00 έως τις 21:00, ενώ το Σάββατο 4/4 από τις 10:00 έως τις 18:00, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ΕΣΘ. Την Κυριακή των Βαΐων, 5/4, θα είναι ανοιχτά από τις 11:00 έως τις 18:00.
Από τη Μεγάλη Δευτέρα 6/4 έως και τη Μεγάλη Πέμπτη 9/4 το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων θα είναι συνεχές, από τις 10:00 έως τις 21:00. Τη Μεγάλη Παρασκευή 10/4 τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 13:00 έως τις 19:00, ενώ το Μεγάλο Σάββατο 1/4 από τις 10:00 έως τις 16:00.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κ. Χατζηδάκης για τον πόλεμο: Παρούσα αν χρειαστεί η κυβέρνηση για τη στήριξη των ευάλωτων – Θετικά τα στοιχεία για τον τουρισμό μέχρι τώρα
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει μέρος στον πόλεμο», διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνεντεύξεις του σήμερα στον ANT1 και χθες το βράδυ στην ΕΡΤ.
«Υπήρξε μια αποφασιστική στάση συμπαράστασης στην Κύπρο, όχι μόνο στο επίπεδο των συμβολισμών αλλά και της ουσίας, με την αποστολή δύο φρεγατών και τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, σε συνεργασία με τους εταίρους μας και μας απασχολεί η προστασία της ελληνικής και ελληνόκτητης ναυτιλίας», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. «Στο πλαίσιο αυτό έχει αποφασιστεί η ενίσχυση της επιχείρησης «Ασπίδες», μία συλλογική επιχείρηση στην οποία συμμετέχει η χώρα μας με το Πολεμικό Ναυτικό, όχι στα στενά του Ορμούζ αλλά στην Ερυθρά Θάλασσα. Η Ελλάδα έχει μια μακρά παράδοση λειτουργίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι μία βασική αρχή με βάση την οποία θα κινηθούμε», προσέθεσε.
Σε ερώτηση για την προοπτική λήψης μέτρων στήριξης των πολιτών ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα είναι παρούσα, όπως ήταν στην κρίση του κορονοϊού και την ενεργειακή κρίση του 2022, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τα πραγματικά δεδομένα. «Αν προχωρήσουμε προς τα εκεί θα πρόκειται για στοχευμένες και περιορισμένης χρονικής ισχύος παρεμβάσεις. Όλα μελετώνται, υπάρχουν διαφορετικά σενάρια, όπως υπάρχουν και στον προϋπολογισμό σενάρια για τις τιμές του πετρελαίου. Θέλω ωστόσο να επισημάνω ότι όλη αυτή τη συζήτηση για παρεμβάσεις στήριξης, την κάνουμε επειδή η οικονομία δεν βρίσκεται στην κατάσταση που ήταν κατά την περασμένη δεκαετία και το 2019. Και επιπλέον διότι δεν ακούσαμε όλους αυτούς που μας λέγανε “δώστε τα όλα”. Αν το είχαμε κάνει, σήμερα δεν θα υπήρχαν χρήματα προς διάθεση» σημείωσε.
Όπως ανέφερε, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης κινούνται σε τρία επίπεδα. Πρώτον, διασφάλιση της επάρκειας των αγαθών, για την οποία δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα. Δεύτερον, αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδος σε καύσιμα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Και τρίτον, στήριξη των πολιτών που πλήττονται από την κρίση, ιδιαίτερα των ευάλωτων.
Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που διατυπώνονται από ορισμένες πλευρές αναφορικά με το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπενθύμισε ότι αυτό καθορίστηκε με βάση τα πραγματικά στοιχεία για τα περιθώρια κέρδους με τα οποία δούλευε η αγορά το προηγούμενο διάστημα. «Η απόφαση δεν ήταν καθόλου αυθαίρετη, στηρίχθηκε σε πραγματικά στοιχεία. Γίνονται συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους κλάδους, δεν θα λειτουργήσουμε με δογματισμό αλλά και δεν θα ανεχθούμε, στο όνομα της κρίσης, κινήσεις οι οποίες καλλιεργούν ένα κλίμα αισχροκέρδειας», είπε.
Σε σχέση με πιθανές επιπτώσεις του πολέμου στην τουριστική κίνηση, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι οι κρατήσεις δεν έχουν επηρεαστεί ουσιαστικά και ότι η χρονιά αυτή την ώρα φαίνεται ότι θα είναι καλή. Υπενθύμισε επίσης ότι το 2025 έγινε ρεκόρ όλων των εποχών στις αφίξεις με 38 εκατ. τουρίστες, καθώς και ότι τον Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς είχαμε 49% περισσότερους τουρίστες σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2024, πράγμα που δείχνει ότι η τουριστική περίοδος επεκτείνεται.
Επιπλέον, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο φέτος στο αεροδρόμιο της Αθήνας είχαμε αύξηση των αφίξεων σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2025, κατά 10-12%. Και τον Μάρτιο μετά τον πόλεμο έχουμε επίσης αύξηση κατά 5-6%. «Η μια θεωρία λέει ότι θα υπάρξει μια αρνητική επίδραση στον τουρισμό λόγω του πολέμου, η άλλη ότι τουρίστες που πήγαιναν φερ’ ειπείν στο Ντουμπάι, στην Αίγυπτο, στην Τουρκία, θα προτιμήσουν να πάνε σε περιοχές όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία. Εμείς δεν κάνουμε το σχεδιασμό μας με βάση τα θετικά σενάρια, διότι θέλουμε να είμαστε πάντοτε υπεύθυνοι και συγκρατημένοι», επεσήμανε.
Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της ενεργοβόρου βιομηχανίας, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τις επιχειρήσεις και την ανταγωνιστικότητα τους γιατί έτσι στηρίζονται θέσεις εργασίας. Υπογράμμισε ωστόσο ότι έχουν προηγηθεί οι παρεμβάσεις για το αγροτικό τιμολόγιο, ενώ για τα νοικοκυριά χάρη στην ενεργειακή πολιτική και την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν υπάρξει μειώσεις όχι μόνο στην χονδρική αλλά και στην λιανική. Ενδεικτικά, τα κίτρινα (κυμαινόμενα) τιμολόγια αυτό το μήνα είναι μειωμένα κατά 23%. «Έχοντας στηρίξει τους αγρότες και τα νοικοκυριά, θέλουμε να στηρίξουμε και τις επιχειρήσεις σε μια δύσκολη συγκυρία κατά την οποία αυξάνεται το κόστος τους», ανέφερε.
«Όσο περισσότερο διαρκέσει η κρίση και όσο εντονότερη είναι, θα λειτουργήσει αρνητικά για την διεθνή οικονομία και για την ελληνική. Είναι μία δύσκολη στιγμή και θα υπάρχουν επιπτώσεις», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης. «Υπάρχουν στο πολιτικό πεδίο εκείνοι που ξιφουλκούν για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Ορισμένοι θα ενίσχυαν τις ένοπλες δυνάμεις με τα λόγια. Άλλοι αγαπάνε τους φτωχούς και θα μοίραζαν λεφτά, που κανείς δεν ξέρει από πού θα τα έβρισκαν. Εμείς δεν ανήκουμε σε αυτές τις κατηγορίες. Προσπαθούμε να κινηθούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην εξωτερική πολιτική, στην άμυνα και στην οικονομία. Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα μπροστά και χάρη σε αυτά, αν υπάρξει ανάγκη, θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τους πολίτες όπως κάναμε στον κορονοϊό και στην ενεργειακή κρίση», κατέληξε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη: Εξαγοράσιμη ποινή δύο ετών στην 23χρονη συνοδηγό του Ι.Χ. που παρέσυρε και σκότωσε την Έμμα
Εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης δύο ετών επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στην 23χρονη που επέβαινε ως συνοδηγός στο αυτοκίνητο, το οποίο παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα την 21 ετών φοιτήτρια Έμμα, το Νοέμβριο του 2022, στην περιοχή της Καμάρας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Το Δικαστήριο την έκρινε ένοχη για υπόθαλψη εγκληματία κι αποφάσισε να μετατρέψει την ποινή προς 10 ευρώ ημερησίως. Δύο χρόνια αφότου καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16,5 ετών ο 30χρονος (σήμερα) οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου, οι γονείς της Έμμας ξαναβρεθήκαν στα ποινικά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης- αυτή τη φορά μετά από μήνυση που είχαν υποβάλει εναντίον της νεαρής συνοδηγού.
Η 23χρονη, η οποία είχε απαλλαγεί με βούλευμα του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου για συνέργεια στις πράξεις που απαγγέλθηκαν στον 30χρονο, παραπέμφθηκε σε δίκη, επειδή δεν ενημέρωσε τις Αρχές ούτε απέτρεψε τον καταδικασθέντα από το να εγκαταλείψει τον τόπο του δυστυχήματος.
Η κατηγορούμενη δεν εμφανίστηκε στο ακροατήριο και εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο. Η υπεράσπισή της αρνήθηκε την κατηγορία, τονίζοντας ότι η 23χρονη ήταν τρομοκρατημένη και φοβισμένη- «όμηρος ενός ανθρώπου που θέρισε μία κοπέλα και την εγκατέλειψε», όπως τόνισε.
Προηγουμένως κατέθεσαν στο δικαστήριο οι γονείς της 23χρονης Έμμας που ανέφεραν ότι το δικαστήριο αυτό είναι ένα ακόμη βήμα στον αγώνα που δίνουν, από την ημέρα που έχασαν την κόρη τους, για να δικαιωθεί η μνήμη της.
Η άτυχη φοιτήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής, με καταγωγή από την Κρήτη, είχε νοσηλευτεί πέντε μέρες στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, όπου τελικά άφησε την τελευταία της πνοή. Επιδεικνύοντας μεγαλείο ψυχής και παρά το βαθύ τους πένθος, οι γονείς αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανα της κόρης τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο 30χρονος οδηγός, με καταγωγή από την Αλβανία, καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2023 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης και έκτοτε παραμένει έγκλειστος. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αναβλήθηκε πρόσφατα για το φθινόπωρο. Κατά το κατηγορητήριο, είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα, η οποία έφτανε τα 104 χλμ/ώρα (με επιτρεπόμενο όριο τα 50 χλμ/ώρα), ενώ το αυτοκίνητο, το οποίο δεν ήταν δικό του, ήταν τεχνικά ανασφαλές και επικίνδυνο, καθώς είχε υποστεί μετατροπές, ώστε να πολλαπλασιαστεί η ιπποδύναμή του.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

















