ΟΗΕ: Έκκληση για προστασία των παιδιών στην Ουκρανία μετά την επίθεση σε εστία στο Λουχάνσκ

 Άμεση κατάπαυση του πυρός και προστασία αμάχων

Με επίκεντρο τις νέες αναφορές για επίθεση σε φοιτητική εστία στο Σταρομπίλσκ, στην περιοχή του Λουχάνσκ, όπου φιλοξενούνταν ανήλικοι και σπουδαστές, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενημερώθηκε για την περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, η επίθεση φέρεται να προκάλεσε «δεκάδες απώλειες αμάχων, μεταξύ των οποίων παιδιά», ενώ επισημάνθηκε ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε».

To περιστατικό εντάχθηκε σε ένα ευρύτερο μοτίβο πλήγματος κατά αμάχων, τονίζοντας ότι «το ανθρώπινο κόστος αυτού του πολέμου αποκαλύπτει ένα μοτίβο που αψηφά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται». Από τον Φεβρουάριο του 2022, ο ΟΗΕ έχει καταγράψει «σχεδόν 16.000 αμάχους νεκρούς και περισσότερους από 44.000 τραυματίες», επισημαίνοντας ότι «οι πραγματικοί αριθμοί είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι πολύ υψηλότεροι».

Τονίστηκε ότι η υποχρέωση προστασίας αμάχων, μη στρατιωτικών αντικειμένων, ανθρωπιστικών εργαζομένων και των εγκαταστάσεών τους είναι «δεσμευτική για όλα τα μέρη» και ότι «οι επιθέσεις κατά αμάχων και οι αδιάκριτες επιθέσεις απαγορεύονται αυστηρά βάσει του διεθνούς δικαίου».

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας Βανέσα Φρεζίερ, ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα για τα Παιδιά και τις Ένοπλες Συγκρούσεις, επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις του πολέμου στα παιδιά και στην εκπαίδευση. Αναφερόμενη στην καταγγελλόμενη επίθεση στο Σταρομπίλσκ, είπε ότι φέρεται να σκοτώθηκαν και να τραυματίστηκαν «αρκετοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά», σημειώνοντας ότι ο ΟΗΕ «δεν έχει πρόσβαση στην περιοχή» και δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες.

Καταδίκασε «όλες τις επιθέσεις κατά αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών», τονίζοντας ότι «οι άμαχοι, τα παιδιά, το ανθρωπιστικό προσωπικό και τα μη στρατιωτικά αντικείμενα -συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων- δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο». Όπως ανέφερε, «η προστασία των παιδιών πρέπει να παραμείνει ύψιστη προτεραιότητα» και «τα σπίτια τους, οι αίθουσες διδασκαλίας τους και το μέλλον τους δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως παράπλευρες απώλειες».

Η Ελλάδα επανέλαβε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ανάγκη τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι «η ώρα για μια συνολική και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός έχει καθυστερήσει προ πολλού».

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αγλαΐα Μπαλτά, ανέφερε ότι η καταγγελλόμενη επίθεση κατά φοιτητικής εστίας στην προσωρινά κατεχόμενη περιοχή του Λουχάνσκ αποτελεί «άλλη μία έντονη υπενθύμιση της ανάγκης να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος» και κάλεσε τη Ρωσία να επιτρέψει πρόσβαση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Η κα Μπαλτά υπενθύμισε ότι, «κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε «σχεδόν 16.000 αμάχους στην Ουκρανία» και έχει τραυματίσει «περισσότερους από 44.000», αριθμοί που «αυξάνονται μέρα με τη μέρα».

Υπογράμμισε ότι «η προστασία των αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις είναι αδιαπραγμάτευτη» και ότι «η συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο δεν είναι προαιρετική», ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά, σημειώνοντας ότι «σχεδόν 800 παιδιά από την Ουκρανία έχουν σκοτωθεί», «σχεδόν 2.800 έχουν τραυματιστεί» και «χιλιάδες ακόμη έχουν εκτοπιστεί και μεταφερθεί διά της βίας στη Ρωσία».

Η Ελλάδα εξέφρασε επίσης «πλήρη αλληλεγγύη προς τη Λετονία ως κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», τονίζοντας ότι οι πρόσφατες απειλές κατά της Λετονίας «δεν είναι ούτε βοηθητικές ούτε συμβάλλουν σε μια ειρηνική διευθέτηση» και ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η διάχυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Κλείνοντας, καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο κάθε εσκεμμένη επίθεση κατά αμάχων και μη στρατιωτικών αντικειμένων» και επανέλαβε την έκκληση για «σίγαση των όπλων, επανέναρξη του διαλόγου και της διπλωματίας» και για «μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη», με πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δ. Παπαστεργίου: Ψηφιακή ασπίδα κατά των ελληνοποιήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα

Η μάχη κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα περνά σε μια νέα φάση, με το κράτος να επιχειρεί να μεταφέρει τον έλεγχο από το πεδίο των καταγγελιών και των δειγματοληψιών στη συστηματική ανάλυση δεδομένων. Τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα ιχνηλασιμότητας αγροδιατροφικών προϊόντων, επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν ένα από τα πιο επίμονα και διαβρωτικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς τροφίμων που δεν είναι άλλο από τη νοθεία της προέλευσης.

   Η παράνομη «ελληνοποίηση» εισαγόμενων προϊόντων δεν αποτελεί απλώς μια παρατυπία εμπορικού χαρακτήρα. Πρόκειται για φαινόμενο που αλλοιώνει τους όρους ανταγωνισμού, πιέζει οικονομικά τους νόμιμους παραγωγούς, πλήττει την αξιοπιστία των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές και τελικά υπονομεύει ένα από τα βασικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής αγροδιατροφής: τη φήμη της ποιότητας και της αυθεντικότητας.

   «Οι ελληνοποιήσεις δεν είναι απλώς μια στρέβλωση της αγοράς. Είναι μια πρακτική που αδικεί τον Έλληνα παραγωγό, συμπιέζει το εισόδημά του και τελικά πλήττει την αξιοπιστία των ελληνικών προϊόντων. Όταν, για παράδειγμα, εισαγόμενες πατάτες εμφανίζονται ως ελληνικές, όταν το μέλι ή το κρέας βαφτίζονται ελληνικά, χωρίς να είναι ή όταν προϊόντα από το εξωτερικό πωλούνται ως εγχώρια παραγωγή, ζημιωμένος είναι πάντα ο παραγωγός που τηρεί τους κανόνες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

   Και κατέληξε: «Αυτό ακριβώς ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μέσα από τη διασταύρωση στοιχείων παραγωγής, πωλήσεων, εισαγωγών και εξαγωγών, να εντοπίζουμε τυχόν παρατυπίες. Δηλαδή αν κάποιος δηλώνει συγκεκριμένη παραγωγή, αλλά εμφανίζει δυσανάλογες πωλήσεις ελληνικών προϊόντων, τα συστήματα θα μπορούν να το εντοπίζουν. Στόχος μας είναι οι έλεγχοι να γίνουν πιο δίκαιοι, πιο στοχευμένοι και πιο αποτελεσματικοί, προστατεύοντας τον πραγματικό παραγωγό και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη του καταναλωτή στα ελληνικά προϊόντα».

   Καθώς η ελληνική παραγωγή επιχειρεί να ενδυναμώσει τη θέση της στις διεθνείς αγορές, η διασφάλιση της αξιοπιστίας των προϊόντων αποκτά στρατηγική σημασία. Για τον καταναλωτή, η ένδειξη «ελληνικό προϊόν» συνδέεται με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, με τοπική παραγωγή, με παραδοσιακές πρακτικές και με μια αίσθηση ασφάλειας. Για τον παραγωγό, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο προστιθέμενης αξίας. Όταν όμως στην αγορά διακινούνται προϊόντα που εμφανίζονται ως ελληνικά χωρίς να είναι, η ζημιά δεν περιορίζεται σε μια αθέμιτη εμπορική πρακτική. Διαβρώνεται η ίδια η αξιοπιστία του συστήματος.

   Η απάντηση που σχεδιάζεται δεν στηρίζεται στην αύξηση της γραφειοκρατίας ούτε στη δημιουργία νέων υποχρεώσεων για τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις. Το νέο μοντέλο φιλοδοξεί να αξιοποιήσει δεδομένα που ήδη υπάρχουν σε διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου και μέχρι σήμερα παραμένουν κατακερματισμένα. Μέσω της διαλειτουργικότητας, οι βάσεις δεδομένων παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών, τιμολογίων και εμπορικών συναλλαγών θα συνδέονται, δημιουργώντας μια δυναμική εικόνα της διακίνησης κάθε προϊόντος στην αγορά.

   Η ουσιαστική αλλαγή βρίσκεται στη μετάβαση από τον αποσπασματικό έλεγχο στη συστηματική πρόληψη. Αντί οι αρχές να αναζητούν εκ των υστέρων παραβάσεις, το σύστημα θα εντοπίζει αυτόματα ασυμβατότητες και ανισορροπίες, πριν ακόμη υπάρξει καταγγελία ή φυσικός έλεγχος. Η λογική του είναι απλή: όταν τα διαθέσιμα δεδομένα δεν «συμφωνούν» μεταξύ τους, ενεργοποιείται μηχανισμός αξιολόγησης κινδύνου.

   Το παράδειγμα της αγοράς κρέατος αποτυπώνει με σαφήνεια τον τρόπο λειτουργίας. Εάν ένας έμπορος αγοράζει τεκμηριωμένα 10.000 κιλά ελληνικού αρνιού από εγχώριους κτηνοτρόφους, αλλά εμφανίζεται να διαθέτει στην αγορά 25.000 κιλά «ελληνικού αρνιού», τότε το σύστημα μπορεί να διαπιστώσει αυτομάτως ότι η εξίσωση δεν ισορροπεί. Αν δεν προκύπτουν εισαγωγές ή άλλες νόμιμες πηγές προμήθειας που να δικαιολογούν τη διαφορά, η περίπτωση καταγράφεται ως υψηλού κινδύνου και προωθείται κατά προτεραιότητα για έλεγχο.

   Η φιλοσοφία αυτής της προσέγγισης έχει ιδιαίτερη σημασία για τη λειτουργία του ελεγκτικού μηχανισμού. Οι έλεγχοι δεν θα πραγματοποιούνται πλέον οριζόντια ή τυχαία, αλλά στοχευμένα, εκεί όπου οι πιθανότητες παρατυπίας είναι αυξημένες και οι επιπτώσεις στην αγορά μεγαλύτερες. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μορφή «ψηφιακού προφίλ κινδύνου», μέσω του οποίου οι διαθέσιμοι πόροι θα κατευθύνονται πιο αποτελεσματικά.

   Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το ίδιο το σύστημα θα εξελίσσεται όσο αυξάνεται ο όγκος και η ποιότητα των δεδομένων. Όσο περισσότερες πληροφορίες διασταυρώνονται, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ακρίβεια στην ανίχνευση αποκλίσεων και η δυνατότητα εντοπισμού σύνθετων μορφών απάτης. Η τεχνητή νοημοσύνη και η αλγοριθμική ανάλυση δεν θα υποκαθιστούν τον ανθρώπινο έλεγχο, αλλά θα λειτουργούν ως εργαλείο ιεράρχησης και προτεραιοποίησης.

   Η δεύτερη διάσταση του σχεδίου αφορά τον ίδιο τον καταναλωτή. Η ιχνηλασιμότητα δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως μηχανισμός ελέγχου της αγοράς, αλλά και ως εργαλείο διαφάνειας. Μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ή εφαρμογής για κινητά, ο πολίτης θα μπορεί να επαληθεύει την προέλευση ενός προϊόντος, να ενημερώνεται για τον παραγωγό, τη μονάδα παραγωγής, την περιοχή προέλευσης και την παρτίδα στην οποία ανήκει το προϊόν που αγοράζει.

   Η δυνατότητα αυτή ενδέχεται να αλλάξει ουσιαστικά τη σχέση του καταναλωτή με το τρόφιμο. Όσο αυξάνεται η σημασία που αποδίδουν οι καταναλωτές στην προέλευση και την ποιότητα των τροφίμων, τόσο μεγαλύτερη καθίσταται η ανάγκη για άμεση και αξιόπιστη ενημέρωση. Παράλληλα, δημιουργείται ένα αποτρεπτικό περιβάλλον για όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη φήμη των ελληνικών προϊόντων μέσω παραποίησης ή ψευδών δηλώσεων.

   Πρόκειται για ένα μοντέλο που, αν εφαρμοστεί πλήρως, θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ασκείται ο έλεγχος στην αγορά τροφίμων, μετατοπίζοντας το βάρος από τον φυσικό έλεγχο στη διασταύρωση δεδομένων. Το εγχείρημα, ωστόσο, δεν αφορά μόνο την τεχνολογία. Αγγίζει τον πυρήνα του τρόπου με τον οποίο η Ελλάδα αντιλαμβάνεται την προστασία της παραγωγικής της ταυτότητας. Σε έναν διεθνή ανταγωνισμό όπου η αυθεντικότητα αποτελεί οικονομικό κεφάλαιο, η δυνατότητα τεκμηρίωσης της προέλευσης μπορεί να εξελιχθεί σε κρίσιμο εργαλείο εμπορικής υπεραξίας.

   Η λογική του σχεδίου, όπως αποτυπώνεται από τον κυβερνητικό σχεδιασμό, είναι ότι η ελληνική αγροδιατροφή δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στη φήμη που έχει ήδη κατακτήσει. Χρειάζεται μηχανισμούς που να αποδεικνύουν, με διαφάνεια και αξιοπιστία, ότι το προϊόν που φτάνει στον καταναλωτή είναι πράγματι αυτό που δηλώνει πως είναι. Και για πρώτη φορά, η μάχη απέναντι στις ελληνοποιήσεις φαίνεται να μεταφέρεται από το πεδίο της υποψίας στο πεδίο της τεκμηρίωσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος συζητά με τη Λίνα Βελιμαχίτη, για το βιβλίο της «Εντελέχεια» και στιγμές από την πορεία της στη δημοσιογραφία.

Με τη Λίνα Βελιμαχίτη είχαμε συναντηθεί εκείνα τα χρόνια που το «ελεύθερο» ραδιόφωνο έδινε τις μάχες του να μείνει ελεύθερο και κυρίως ζωντανό. Τότε, στην άνθιση της «ελεύθερης ραδιοφωνίας», στον Πειραιά, στο «Κανάλι 1», που η φωνή του μέγιστου φίλου Δημήτρη Παπαμιχαήλ, έδινε το στίγμα του. «Πειραιάς, Κανάλι 1, 90,6 FM»… Αργότερα, αυτό το στίγμα στα ερτζιανά, ακουγόταν κι από τη δική της φωνή. Με τη Λίνα, βιώσαμε όλες τις καμπές εκείνης της περιόδου, που δεν ήταν κομβική μόνο για το ραδιόφωνο, μα και για την ίδια τη δημοσιογραφία. Στη συνέχεια χαθήκαμε, «πνιγήκαμε» στα απόνερα της καθημερινότητας. Μα πάντα την είχα κατά νου, έβλεπα τη δουλειά της, μιλούσαμε αραιά και πού.

Η Λίνα Βελιμαχίτη, πάντα ανήκε στις δημοσιογραφικές παρουσίες που δεν περιορίζονταν απλώς στην καταγραφή της επικαιρότητας, αλλά
επιχειρούσαν να ερμηνεύσουν τον άνθρωπο και την εποχή του. Με πολυετή πορεία στον χώρο της ενημέρωσης, έντονη κοινωνική ματιά και βαθύτερη ευαισθησία απέναντι στα ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, έχει καταφέρει να συνδυάσει τη δημοσιογραφική έρευνα με τον στοχασμό και τη λογοτεχνική έκφραση.

Λίνα Βελιμαχίτη βιβλίο

Βρεθήκαμε πάλι με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Εντελέχεια». Ένα βιβλίο που δεν αποτελεί απλώς μια συγγραφική κατάθεση, αλλά μια αφορμή για έναν ευρύτερο διάλογο γύρω από την κοινωνία, την αλήθεια, τη μοναξιά, τις σχέσεις και την ανάγκη του ανθρώπου ν’ αναζητά νόημα μέσα σε μια εποχή διαρκών αλλαγών.
Είπαμε να τα πούμε. Όχι ως συνέντευξη, αλλά ως μια κουβέντα δυο φίλων που παρατήρησαν κι αφουγκράστηκαν σχεδόν τα ίδια πράγματα…

Ν.Γ.Σ. Να πω ότι χαίρομαι πολύ που βρεθήκαμε… Μα σκέφτομαι ότι οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν, συνδέονται μεταξύ τους κι ύστερα χάνονται, θυμούνται, ξεχνάνε… Πόσο ουσιαστικό είναι αυτό, βρε Λίνα, στις βαθιές ανθρώπινες σχέσεις;
Λ.Β
…Νικόλα μου, η χαρά είναι και δική μου. Πέρα από τα τετριμμένα λόγια, πάντα η επικοινωνία μας ήταν βαθύτερη και ουσιαστική… Όσο για τις ανθρώπινες σχέσεις, νομίζω ότι έτσι είναι η ίδια η ζωή… πάμε, ερχόμαστε, συναντιόμαστε, συνδεόμαστε – φιλικά, ερωτικά, επαγγελματικά, οικογενειακά- και μετά χανόμαστε.. Είναι νομοτελειακό αλλά συνάμα μπορεί κι  αυτό να έχει την ομορφιά του. Πιθανόν να αλλάζουν και οι προτιμήσεις μας ανάλογα την ηλικία, την πορεία μας στη ζωή  αλλά και τον χαρακτήρα μας, που διαμορφώνεται συνεχώς…

Ν.Γ.Σ. Αναρωτιέμαι πολλές φορές… Ήταν πάντα έτσι; Ή η εποχή μας κι η ταχύτητά της ευνοεί την επιφάνεια εις βάρος της ουσίας;
Λ.Β.
Δεν ξέρω, νιώθω όμως ότι κάπως έτσι θα ήταν, ίσως σε μικρότερη κλίμακα. Ίσως οι σχέσεις των ανθρώπων ήταν πιο ζεστές. Σήμερα όμως, η ταχύτητα στη μετάδοση της πληροφορίας αλλά και της εικόνας σαφώς κι ευνοεί τις επιφανειακές σχέσεις πάντα εις βάρος της ουσίας… Ας μην είμαστε, όμως, πεσιμιστές, κάθε εποχή έχει τους δικούς της κανόνες και οι άνθρωποι προσαρμόζονται ανάλογα.

Ν.Γ.Σ. Ομολογώ ότι ενοχλούμαι που το φλερτ σήμερα γίνεται με τα…κινητά τηλέφωνα στα χέρια και …εικονίτσες, εικονίτσες, εικονίτσες…

Λ.Β. Ποιος δεν ενοχλείται; Ποιος δεν ενοχλείται που οι νέοι σήμερα, στην εποχή της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, επικοινωνούν με ολογράμματα, με  sms και  mms; Ποιος δεν ενοχλείται όταν χρησιμοποιούν 150 -200 λέξεις όλες κι όλες; Πώς μπορούμε έτσι να αναζητάμε βαθιά αισθήματα, σχέσεις ουσίας, ακόμη και ρομαντισμό;
Ν.Γ.Σ. Η μοναξιά σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας σήμερα, αποτελεί προσωπική επιλογή ή είναι κοινωνικό φαινόμενο; Σε τελική ανάλυση, τι λείπει περισσότερο από τους ανθρώπους σήμερα: χρόνος, εμπιστοσύνη ή νόημα;

Λ.Β. Σίγουρα είναι κοινωνικό φαινόμενο, γιατί όπως είπαμε προηγουμένως, η έλλειψη ουσιαστικής επαφής  δεν είναι ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό η ανθρώπινη επαφή, το φλερτ, η άδολη ερωτική προσέγγιση, ο έρωτας ως συναίσθημα κι όχι ως πράξη. Οι περισσότερες γνωριμίες γίνονται πλέον μέσω Διαδικτύου και site με ψεύτικα προφίλ και πειραγμένες φωτογραφίες, με αποτέλεσμα τον θρίαμβο της μοναξιάς! Νομίζω, ότι στους νέους λείπει το νόημα της ζωής, δεν ξέρουν τι θέλουν και γι’ αυτό δεν μπορούν να βρουν τρόπο να το αποκτήσουν. Ακολουθούν λάθος πρότυπα «εικονικής πραγματικότητας», κενά περιεχομένου και προσπαθούν να τα μιμηθούν ανεπιτυχώς. Όσο για τον χρόνο, αυτός  υπάρχει πάντα για όποιον θέλει ενώ όσον αφορά σ την εμπιστοσύνη αυτή «κτίζεται» σιγά σιγά.

Λίνα Βελιμαχίτη 2
Ν.Γ.Σ. Λένε ότι οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν γίνει αναλώσιμες…
Λ.Β.
Και σωστά το λένε… Υπάρχει μια ευκολία, όπως τρώμε, πίνουμε,, κοιμόμαστε, να συνάπτουμε και «σχέσεις» αλλά με την ίδια ευκολία τις απορρίπτουμε με το σκεπτικό – ότι κάτι άλλο μας περιμένει παρακάτω.. Είναι, όμως, έτσι;

Ν.Γ.Σ. Ποιο θεωρείς, το μεγαλύτερο κοινωνικό τραύμα της σύγχρονης Ελλάδας;
Λ.Β.
Την αβεβαιότητα των νέων για το μέλλον τους, με ότι αυτό συνεπάγεται, brain drain, υπογεννητικότητα, οικονομική ανασφάλεια…

Ν.Γ.Σ. Προσωπικά, λέω και πάλι καλά. Ειδικά αναφορικά με το brain drain, όπου είναι παρήγορο ότι από τις 650 χιλιάδες Ελλήνων που έφυγαν από το 2010 μέχρι το 2020, έχουν γυρίσει περίπου 400 χιλιάδες… Αν κι είναι εξακολουθητικά ανησυχητικό ότι παραμένουν εκτός Ελλάδας Έλληνες με υψηλό επίπεδο γνώσεων και σπουδών… Αυτοί πρέπει να γυρίσουν πρωτίστως… Μα γιατί να το κάνουν με τόσο χαμηλούς μισθούς;

Λ.Β Κι όλο αυτό είναι κύκλος. Χαμηλός μισθός, ανασφάλεια, λιγότερες οικογένειες, ελάχιστα παιδιά και πάει λέγοντας…

Ν.Γ.Σ. Μια και μιλάμε για ανασφάλεια, συμφωνείς ότι είναι άκρως  επικίνδυνη η πολιτική εκμετάλλευσή της, αλλά και του φόβου γενικότερα;
Λ.Β.
Γενικά, υποστηρίζω ότι ο φόβος είναι το πιο ισχυρό μέσο χειραγώγησης. Πόσο δε μάλλον η εκμετάλλευση του από τους πολιτικούς, που ενσπείρουν την ανασφάλεια για να χειραγωγούν τις μάζες κατά το δοκούν. Το είδαμε με εγκληματικές οργανώσεις, το είδαμε στην πανδημία, το βλέπουμε με κάθε τι που πρέπει να αλλάξουμε, να μεταρρυθμίσουμε…

Ν.Γ.Σ. Να πάμε στο βιβλίο σου; Μοιάζει να αγγίζει βαθύτερες υπαρξιακές αναζητήσεις. Κι αναρωτιέμαι, ποια ήταν τα εσωτερικά σου ερεθίσματα να το γράψεις, ποια ήταν η εσωτερική ανάγκη που σε οδήγησε να το γράψεις;
Λ.Β.
Η αλληλεγγύη προς το γυναικείο φύλο, στο οποίο ευτυχώ να ανήκω. Η γενιά μου γαλουχήθηκε με χιλιάδες «πρέπει», που έπνιγαν πολλά συναισθήματα κι ανάγκες έκφρασης, με αποτέλεσμα πολλά εξαιρετικά «μυαλά» να χαθούν στη πορεία  με τους γονείς και τον κοινωνικό περίγυρο να φέρουν  –  εκούσια ή ακούσια – την κύρια ευθύνη. Ήταν, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη για μένα να ακουστεί μια γυναικεία φωνή που να εξιστορεί τη δύναμη, τις σιωπές, τις αντοχές, τις πληγές αλλά και τα όνειρα των γυναικών του χθες αλλά και του σήμερα…

Ν.Γ.Σ. Τελικά, τι σημαίνει για σένα ο τίτλος του βιβλίου σου, «Εντελέχεια»; Είναι προορισμός ή διαρκής αναζήτηση;

Λ.Β. H Εντελέχεια είναι αριστοτελικός φιλοσοφικός όρος, που δηλώνει την πλήρη πραγμάτωση, την ολοκλήρωση και την επίτευξη του έμφυτου σκοπού ενός όντος. Προέρχεται από τις λέξεις εν + τέλος + έχω. Όπου «τέλος» ο σκοπός κι ενδεχομένως ο προορισμός… Στις μέρες μας, ο όρος
χρησιμοποιείται μεταφορικά για να περιγράψει την εσωτερική δύναμη, που ωθεί στην επίτευξη της καλύτερης εκδοχής του εαυτού μας. Και η δύναμη της ηρωίδας μου, δεν είναι αλαζονεία αλλά επιβίωση…

Ν.Γ.Σ. Ν γυρίσουμε στη δημοσιογραφία. Τι υπηρετείται περισσότερο σήμερα, η ενημέρωση ή η εντύπωση; 

Λ.Β. Το βιώνουμε όλοι βρε Νικόλα. Δυστυχώς, υπηρετείται ή αναζητείται μόνο το λούστρο. Η επιφάνεια, η  εντύπωση. Είναι απόρροια του ότι τα ΜΜΕ έχουν περάσει στα χέρια επιχειρηματιών, που κύριο μέλημα τους είναι η πολιτική επήρεια, με στόχο την προσωπική τους δύναμη και φυσικά τα οικονομικά οφέλη. Έτσι, γίνεται όπλο η εικόνα κι όχι η εμβάθυνση κι η ουσία. Η δική μας δουλειά είναι να παρουσιάζουμε τα γεγονότα, Είτε ως καταγραφή είτε ως κριτική-άποψη γι αυτά. Σήμερα, οι συνάδελφοι έχουν μόνο άποψη ενώ επιδίδονται σε έναν αγώνα δημιουργίας εντυπώσεων – ακόμη και σε  προσωπικό επίπεδο.  Δεν είμαι συντηρητική, μα δεν είναι εικόνα αυτή των γυναικών της τηλεοπτικής ενημέρωσης. Μακιγιάζ της…πίστας, περιβολή νυχτερινού σκυλάδικου και έμφαση στην εικόνα, κυρίως προσωπική. Έτσι, χάνεται το βάθος, η ουσία η κυρίως ενημέρωση… Χώρια οι όποιες σκοπιμότητες… Κι οι…μουσικές υποκρούσεις … θρίλερ στα δελτία ειδήσεων…

Λίνα Βελιμαχίτη 1

Ν.Γ.Σ. Υπάρχει κάποια συνέντευξη ή ανθρώπινη ιστορία που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

Λ.Β. …Πολλές! Κανένας μας δεν μπορεί να ξεχωρίσει μια και μοναδική στιγμή από την πορεία του. Αν, όμως, πρέπει να απαντήσω οπωσδήποτε αναφορικά με μια κορυφαία στιγμή της πορείας μου, θα ξεχωρίσω τη συνάντηση/συνέντευξη με τον Παύλο Μπακογιάννη, στο Κανάλι 1.

Ν.Γ.Σ. Για πες; Τι θυμάσαι, τι σου έμεινε;

Λ.Β. Ήταν Αύγουστος του 1989, ένα μήνα πριν τη δολοφονία του. Είχε έρθει στο ραδιόφωνο, ήταν τόσο ευγενής που έκανε ακόμη και την ευγένεια να συστέλλεται. Απλός, προσηνής! Κι έδειχνε … συναδελφική αλληλεγγύη σ’ ένα πολύ νεαρό -τότε- κορίτσι. Θυμάμαι όταν έφευγε, που κοντοστάθηκε και με συμβούλεψε: «Να έχεις το θάρρος να γράφεις πάντα την αλήθεια. Να μη φοβάσαι το κόστος, θα το νικάς πάντα»!!!

Ν.Γ.Σ. Υπάρχει κάτι που δεν έχεις ακόμη τολμήσει να γράψεις;
Λ.Β.  
…Φυσικά και υπάρχει.. Έπρεπε, όμως,  να έχει γραφεί, να έχει δημοσιοποιηθεί, τότε, στο πλαίσιο του Me too… Δεν έγινε και τώρα είναι  αργά και δεν έχει νόημα να το συζητάμε…

Ν.Γ.Σ. Τι θα έλεγες σήμερα στη νεότερη Λίνα που ξεκινούσε τότε στο ραδιόφωνο;

Λ. Β. Θα της έλεγα να μην ήταν τόσο ευγενική, συνεσταλμένη και σχεδόν…υποχωρητική. Λίγο θράσος δεν θα έβλαπτε σε έναν χώρο σκληρά ανταγωνιστικό. Ωστόσο, επειδή όλα είναι από τη φύση μας, θεωρώ πως ότι και να της έλεγα, εφόσον είχε αυτόν το χαρακτήρα, την ίδια πορεία θα ακολουθούσε…

Ν.Γ.Σ. Τηλεόραση, ραδιόφωνο ή χαρτί;
Λ.Β.
Ε, τι ρωτάς κι εσύ τώρα… Λες και δεν ξέρεις, λες και δεν έχουμε κοινό χαρακτηριστικό. Ραδιόφωνο, λοιπόν, σημαίνει μέγας και παθιασμένος έρωτας , χαρτί, σημαίνει… σύντροφος ζωής….

Ν.Γ.Σ. Κι η τηλεόραση;
Λ.Β.
Αναγκαίο κακό. Δεν δημιουργεί, μα κατασκευάζει συναισθήματα…
Τελειώνοντας αυτή την κουβέντα με τη Λίνα Βελιμαχίτη, ένιωθα ότι ξεφύλλιζα μνήμες και σωρευμένη γνώση της. Από το ελεύθερο ραδιόφωνο, μέχρι τη μοναξιά της σύγχρονης κοινωνίας, την ανάγκη να ξαναβρούμε ουσία στις σχέσεις μας και το βιβλίο της.  Η Λίνα παραμένει μια παρουσία ανήσυχη, με λόγο καθαρό, ευαισθησία και διάθεση να κοιτάξει πίσω από την επιφάνεια των πραγμάτων. Κι ίσως αυτό να είναι σήμερα πιο αναγκαίο από ποτέ: άνθρωποι που εξακολουθούν να πιστεύουν στην αλήθεια, στη δύναμη του λόγου και στην ανθρώπινη επαφή.

Φεύγοντας από αυτή τη συνάντηση, κράτησα τη φράση που της είχε πει ο Παύλος Μπακογιάννης: «Να έχεις το θάρρος να γράφεις πάντα την αλήθεια». Σε δύσκολους καιρούς, ίσως αυτή να είναι ακόμη η σημαντικότερη παρακαταθήκη…

Πρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 24 Μαΐου 2025

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/5/2025

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Απέραντο φρενοκομείο»

REAL NEWS:  «Ο νέος “χάρτης” και οι μεταγραφές»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Πως θα απαντήσει η Αθήνα στην Άγκυρα»

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Παράθυρο για σύνταξη σε 250.000 οφειλέτες»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Οι νέοι παίκτες και η μάχη του βορρά »

Documento: «Ριφιφί στο δημόσιο χρήμα με οκτώ εταιρείες»

Η Βραδυνή: «3 κρυφοί «άσοι» φέρνουν αυξήσεις»

EΣΤΙΑ: «Πόλεμος Βενιζέλου – Μητσοτάκη»

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Αλχημιστές και μνηστήρες»

ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ: «ΣΕΦΕΡΛΗΣ: ΜΙΑ ΦΙΛΙΑ 40 ΧΡΟΝΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ»

KONTRANEWS: «Η επιστροφή του ηγέτη της Δημοκρατικής Παράταξης»

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: «ΠΡΟΚΑΛΕΙ – ΑΠΕΙΛΕΙ – ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ο Ερντογάν»

Ο ΛΟΓΟΣ: «Σε 72 δόσεις τα χρέη σε ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ»

Η ΑΥΓΗ: «9 στοιχεία εκθέτουν Τζαβέλλα»

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ»

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «Ακτινογραφώντας τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης»

Ζαμπονοτυρόπιτα σπιτική – Γεύση που μοσχοβολάει παιδικά χρόνια

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η κλασική σπιτική ζαμπονοτυρόπιτα είναι από εκείνες τις γεύσεις, που μυρίζουν παιδικά χρόνια και οικογενειακά απογεύματα στην κουζίνα.

Η αφράτη γέμιση με λιωμένα τυριά και ζουμερή ντομάτα κλείνεται μέσα σε τραγανή, βουτυρένια σφολιάτα που ψήνεται μέχρι να αποκτήσει βαθύ χρυσαφένιο χρώμα.

Κάθε κομμάτι είναι πλούσιο, κρεμώδες και απόλυτα χορταστικό, ιδανικό τόσο για τραπέζι όσο και για μπουφέ.

Ζαμπονοτυρόπιτα σπιτική 1

Ζαμπονοτυρόπιτα σπιτική

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου chef restaurant Porto, Γαλαξίδι

Υλικά για 8-10

 1 πακέτο έτοιμη σφολιάτα

200 γρ. ψιλοκομμένο ζαμπόν

100 γρ. γραβιέρα Νάξου, χοντροτριμμένη

100 γρ. ανθότυρο, λιωμένο στο χέρι

1 ντομάτα, ψιλοκομμένη

200 ml. φρέσκο γάλα

1 αυγό φρέσκο

1 κ.σ. μαργαρίνη

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μοσχοκάρυδο τριμμένο

Ζαμπονοτυρόπιτα σπιτική 2

 Τρόπος Παρασκευής

  • Αφήνουμε τη σφολιάτα εκτός ψυγείου για να μαλακώσει, ώστε να μπορέσουμε να την απλώσουμε στο ταψί.
  • Βάζουμε τη μισή ζύμη στο κάτω μέρος του ταψιού και αφήνουμε την υπόλοιπη στην άκρη για να σκεπάσουμε από πάνω τη γέμιση.

 Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

 Σε κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά το ζαμπόν με τη μαργαρίνη μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τα τυριά, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το γάλα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί όλο το γάλα και να γίνει μία ωραία κρέμα.

  • Κατεβάζουμε τη γέμιση από την εστία και προσθέτουμε το αβγό και την ντομάτα ανακατεύοντας έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί το αβγό με τη γέμιση.
  • Απλώνουμε τη γέμιση στο ταψί και τη σκεπάζουμε με την υπόλοιπη σφολιάτα.
  • Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για 20 λεπτά. Σημείωση: Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τον αέρα αλλά θα επιλέξουμε την ένδειξη «πάνω – κάτω». Το μυστικό είναι να βάλουμε το ταψί κοντά στο κάτω μέρος του φούρνου, έτσι ώστε να ψηθεί και το κάτω μέρος της σφολιάτας μας σωστά.

Ζαμπονοτυρόπιτα σπιτική 3

  • Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε την πίτα μας να κρυώσει για να την κόψουμε και να τη σερβίρουμε.

Καιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Κυριακή 24 Μαΐου 2026

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 24-05-2026

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Παροδικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως το μεσημέρι – απόγευμα με τοπικές βροχές και στα ηπειρωτικά καταιγίδες.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα φτάσει στο Αιγαίο τους 24 με 25 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 26 τοπικά 27 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες και εκ νέου το μεσημέρι – απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Nεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες και εκ νέου το μεσημέρι – απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ηπειρωτικά καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 και τοπικά 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες και εκ νέου στα ηπειρωτικά το μεσημέρι – απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα τοπικά στα ανατολικά βορείων διευθύνσεων 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 και τοπικά 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις με βροχές ή όμβρους κυρίως στην Κρήτη μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στις Κυκλάδες 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες μέχρι το απόγευμα με πιθανότητα για λίγες τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4, στα ανατολικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 25-05-2026
Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά και την Κρήτη λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά το μεσημέρι – απόγευμα, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και στα ορεινά πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στην ανατολική και τη νότια νησιωτική χώρα τους 24 με 25 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σαν σήμερα 24 Μαΐου – Σημαντικά γεγονότα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της σημερινής ημέρας

1626…. Ο ολλανδός άποικος, Πίτερ Μίνουιτ, αγοράζει από τους Ινδιάνους το νησί του Μανχάταν. Ως αντάλλαγμα προσφέρει μπρελόκ και άλλα φανταχτερά μπιχλιμπίδια, αξίας 24ων δολαρίων.

1738…. Ιδρύεται η Εκκλησία των Μεθοδιστών.

1844…. Ο Σάμιουελ Μορς παρουσιάζει την εφεύρεση του, τον τηλέγραφο, ενώπιον μελών του αμερικανικού Κογκρέσου στέλνοντας το πρώτο τηλεγράφημα από την Ουάσινγκτον στη Βαλτιμόρη.

1881…. Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Αγγλίας και Γαλλίας, σύμφωνα με την οποία η Άρτα και η Θεσσαλία -εκτός από την επαρχία της Ελασσόνας- προσαρτώνται στην Ελλάδα.

1883…. Στις ΗΠΑ, εγκαινιάζεται η γέφυρα του Μπρούκλιν, που ενώνει το νησί του Μανχάταν με την περιοχή Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Έχει μήκος 600 μέτρα και είναι η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα της εποχής. Η ανέγερση της διήρκεσε 14 χρόνια.

1915…. Ο Τόμας Έντισον παρουσιάζει τη νέα εφεύρεσή του, μία συσκευή που καταγράφει τις τηλεφωνικές συνομιλίες.

1922……κυβερνητικές αλλαγές στην ελληνική κυβέρνηση προκαλούν αμηχανία για την τύχη της χώρας.

1930…. O ένατος πλανήτης, που ανακαλύπτεται παίρνει το όνομα “Πλούτωνας”.

1930…. Την ίδια μέρα, προσγειώνεται στο Ντάργουιν της Αυστραλίας η Αμι Τζόνσον, η πρώτη γυναίκα αεροπόρος, που πραγματοποιεί μόνη της πτήση 11.000 μιλίων από την Αγγλία στην Αυστραλία.

1931…. Γίνονται τα εγκαίνια του νέου Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών στο μέγαρο της «Δουκίσσης Πλακεντίας» επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας.

1939…..οι πολύ χαμηλές τιμές στα προϊόντα συμβάλουν στην επιτυχία του θεσμού των λαϊκών αγορών στην Αθήνα.

1940…..ο Ιγκορ Σικόρσκι πραγματοποιεί για πρώτη φορά επιτυχημένη πτήση με ελικόπτερο που φέρει μόνο έναν έλικα.

1943…..το στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί, Άουσβιτς, αποκτά νέο γιατρό. Πρόκειται για τον 32χρονο Δρ Τζόζεφ Μένγκελε, που θα μείνει στην ιστορία ως ο “Άγγελος του Θανάτου”.

1954…. Ιδρύεται η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa.

1956…. Διεξάγεται ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision, στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Νικήτρια αναδεικνύεται η ελβετίδα Λις Άσια, με το τραγούδι «Refrain».

1964…. Στη Λίμα του Περού ξεσπούν οι πιο αιματηρές ταραχές, που έχουν γίνει ποτέ κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα, στο ματς μεταξύ Αργεντινής και Περού για τα προκριματικά του Ολυμπιακού Τουρνουά, όταν ο διαιτητής ακυρώνει γκολ της ομάδας του Περού. Οι νεκροί ανέρχονται στους 300 και οι τραυματίες στους 650.

1968…. Φοιτητές βάζουν φωτιά στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, στο πλαίσιο των ταραχών του παρισινού Μάη του ’68.

1970…..δραματικά γεγονότα σημειώνονται στην Κύπρο, όταν 100 προσωπιδοφόροι λεηλατούν αποθήκη οπλισμού.

1993…. Δυο χρόνια μετά το τέλος του πολέμου με την Αιθιοπία, η Δημοκρατία της Ερυθραίας κηρύσσει και επίσημα την ανεξαρτησία της.

1995…. Ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, απορρίπτει την πρόταση να αναγνωρίσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων, που είχαν επιβληθεί από τον ΟΗΕ στη χώρα του.

2004…..το καθεστώς της Βορείου Κορέας απαγορεύει τα κινητά τηλέφωνα.

Γεννήσεις

1686…..γεννιέται ο Ντάνιελ Γκαμπριέλ Φαρενάιτ, δημιουργός της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας.

1743 γεννήθηκε ο γάλλος επαναστάτης, Ζαν Πολ Μαρά,

1819 η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου Βικτόρια, που σημάδεψε το 19o αιώνα στη Μ. Βρετανία και η εποχή της ονομάσθηκε βικτοριανή,

1905…..γεννιέται ο τιμημένος με βραβείο Νόμπελ Σοβιετικός λογοτέχνης Μιχαήλ Σόλοχοφ. “Ο Ήρεμος Ντον” αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά έργα του.

1941….. ο αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης, Μπομπ Ντίλαν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρόμπερτ Άλεν Ζίμερμαν.

Θάνατοι

1543….. πέθανε ο πολωνός αστρονόμος Κοπέρνικος, “πατέρας της μοντέρνας αστρονομίας”, που εισηγήθηκε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος,

1974….. ο αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της τζαζ, Ντιουκ Έλινγκτον.

2001…..πεθαίνει η Μαργαρίτα Λυμπεράκη, πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας

2008…..δολοφονείται έξω από ένα μπαρ με μαχαίρι ο 18χρονος Βρετανός ηθοποιός, Ρομπ Νοξ που έγινε γνωστός για τη συμμετοχή του σε δύο ταινίες του Χάρι Πότερ.

Κιλκίς: Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα παράνομου στοιχηματισμού στο Κιλκίς – Δεκάδες οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι

Στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας φέρεται να δραστηριοποιούνταν στον παράνομο στοιχηματισμό στην περιοχή του Κιλκίς, έχοντας καταφέρει να εξαπατήσουν και δύο στοιχηματικές εταιρείες, προχώρησε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος.

Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθες σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς, συνελήφθησαν πέντε μέλη της ομάδας, ηλικίας 31 έως 35 ετών, μεταξύ των οποίων και το φερόμενο ως αρχηγικό στέλεχος. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, κακουργηματική απάτη, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα παίγνια και τη νομιμοποίηση εσόδων, περιλαμβάνονται ακόμη τρία άτομα, τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί. Παράλληλα, για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται επιπλέον 45 άτομα για –κατά περίπτωση-  απλή συνέργεια, απάτη, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για τα παίγνια.

Όπως διευκρινίζεται σε σημερινή ανακοίνωση των Αρχών, για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, ενώ από την έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι η εγκληματική ομάδα φαίνεται να δραστηριοποιείτο, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2025, έχοντας δομημένη ιεραρχία, διακριτούς ρόλους και συνεχή δράση. Ειδικότερα, ο ένας από τους άντρες, ηλικίας 31 ετών, φέρεται να είχε διευθυντικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση και να χρησιμοποιούσε παράνομα, «κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παικτικούς λογαριασμούς τρίτων προσώπων, τα οποία στρατολογούνταν από τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης». Στη συνέχεια, παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη αθλητικών γεγονότων, εντόπιζε -βάσει της προσωπικής του κρίσης ή μέσω ειδικής εφαρμογής- εσφαλμένες στοιχηματικές αποδόσεις («λάθη trader» ή «off prices») που προσφέρονταν από στοιχηματικές εταιρείες και προέβαινε στην τοποθέτηση στοιχημάτων στις αποδόσεις αυτές, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα πολλαπλούς λογαριασμούς παίκτη τρίτων προσώπων.

Πώς λειτουργούσε η οργάνωση

Σκοπός της παραπάνω μεθοδολογίας ήταν η εκμετάλλευση της δυνατότητας πρόωρης ρευστοποίησης στοιχήματος (cashout), που παρέχεται από τις στοιχηματικές εταιρίες όταν μεταβάλλονται οι αποδόσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα, και η λήψη bonus εγγραφής, τα οποία χρησιμοποιούσε ως επιπλέον κεφάλαιο για τον παράνομο στοιχηματισμό, καθώς και η εξασφάλιση συνεχούς δραστηριότητας παίκτη, ακόμα και όταν οι στοιχηματικοί λογαριασμοί που χρησιμοποιούσε απενεργοποιούνταν από τις εταιρείες, σε περίπτωση που αντιλαμβάνονταν ασυνήθιστη δραστηριότητα.

Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας φέρεται να είχαν αναλάβει κυρίως τη στρατολόγηση τρίτων προσώπων, τα οποία παραχωρούσαν στην οργάνωση, τους ήδη υπάρχοντες στοιχηματικούς λογαριασμούς τους για την εξυπηρέτηση της παράνομης δράσης της, ενώ σε περιπτώσεις που δεν διέθεταν τέτοιους λογαριασμούς, τα έπειθαν να δημιουργήσουν νέους και στη συνέχεια να τους παραχωρήσουν.

Παράλληλα, ο ένας συλληφθείς, ιδιοκτήτης επιχείρησης εξοπλισμού επικοινωνίας, προμήθευε τον φερόμενο ως αρχηγό της ομάδας με κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, τα οποία χρησίμευαν προκειμένου να μην γίνεται αντιληπτή η δραστηριότητα από τις στοιχηματικές εταιρείες, ενώ οι συσκευές αυτές φυλάσσονταν στην οικία του άντρα.

Αναλυτικότερα, έπειτα από τη συμφωνία με τα τρίτα πρόσωπα για την παραχώρηση των στοιχηματικών λογαριασμών, το φερόμενο ως αρχηγικό μέλος της ομάδας «κατέθετε χρηματικά ποσά στον τραπεζικό λογαριασμό του τρίτου προσώπου- δικαιούχου του παικτικού λογαριασμού, ως αρχικό κεφάλαιο για την τοποθέτηση των στοιχημάτων. Στη συνέχεια, τα ποσά μεταφέρονταν στους αντίστοιχους παικτικούς λογαριασμούς και χρησιμοποιούνταν για την τοποθέτηση στοιχημάτων. Ως αντάλλαγμα, τα τρίτα πρόσωπα λάμβαναν είτε ποσοστό επί των κερδών είτε εφάπαξ χρηματική αμοιβή, ενώ τα κέρδη που προέκυπταν, παραδίδονταν στον διευθύνοντα την οργάνωση, είτε απευθείας είτε μέσω των μελών που είχαν αναλάβει τη στρατολόγησή τους».

Κέρδη 170.000 ευρώ σε περίπου έξι μήνες

Τα κέρδη της ομάδας από την παράνομη δραστηριότητα, από τον Δεκέμβριο του 2025 εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τις 170.000 ευρώ, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση. Από την παράλληλη οικονομική έρευνα που πραγματοποιήθηκε, προέκυψε ότι η παράνομη δραστηριότητα του φερόμενου ως αρχηγού της οργάνωσης, ξεκίνησε από το 2023, οπότε διαπιστώθηκε ασυνήθιστα αυξημένη ροή πιστώσεων στον τραπεζικό του λογαριασμό από πλήθος λογαριασμών τρίτων προσώπων, με το συνολικό ύψος των πιστώσεων αυτών μέχρι το 2025, να υπερβαίνει τα 66.000 ευρώ. Σύμφωνα με την Αστυνομία, «διαπιστώθηκε επίσης ότι ο άντρας έχει προσχωρήσει ως μέλος και σε έτερη εγκληματική ομάδα, η οποία φέρεται να διαχειριζόταν δύο μη αδειοδοτημένες στην ελληνική επικράτεια ιστοσελίδες στοιχηματισμού». Συγκεκριμένα, ο άντρας φέρεται να εντόπιζε υποψήφιους παίκτες, στους οποίους παρείχε πρόσβαση στην ιστοσελίδα, αποκομίζοντας όφελος από τα στοιχήματα που δεν απέδιδαν κέρδος, ενώ παράλληλα απέδιδε στους παίκτες τυχόν κέρδη, λειτουργώντας στην ουσία ως στοιχηματική εταιρεία.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και κατάστημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 15 κινητά τηλέφωνα, ποσό άνω των 8.130 ευρώ, ένας φορητός υπολογιστής, 31 κάρτες sim, χειρόγραφες σημειώσεις, τραπεζική κάρτα, δελτία αποστολής-τιμολόγια πώλησης και συσκευή «topbox». Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

*Τη φωτογραφία παραχώρησε η Αστυνομία.

Ισπανία: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Μαδρίτης υπέρ της παραίτησης του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Μια μικρή ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τα κιγκλιδώματα περιμετρικά της κατοικίας του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας ογκώδους κινητοποίησης με αίτημα την παραίτησή του, έπειτα από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς.

Η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση μια ομάδα ατόμων που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο Moncloa Palace της Μαδρίτης, όπου ο Σάντσεθ ζει με την οικογένειά του, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε η ισπανική τηλεόραση.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα, όπως «Παραίτηση της σοσιαλιστικής μαφίας», μαζί με ισπανικές σημαίες στην Πορεία για την Αξιοπρέπεια, που οργάνωσε η ισπανική Ένωση της Κοινωνίας των Πολιτών.

Ηγετικά στελέχη του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού κόμματος Vox πήραν επίσης μέρος στην πορεία, που ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της ειρηνική.

Ένα ισπανικό δικαστήριο ανακοίνωσε την Τρίτη πως ο Σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο ερευνάται, καθώς φέρεται να ηγείτο ενός δικτύου άσκησης επιρροής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σε ένα ακόμη πλήγμα για την αριστερή κυβέρνηση που ταλανίζεται από σκάνδαλα διαφθοράς.

Οι διοργανωτές ανέφεραν πως 80.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, αν και εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη έκανε λόγο για περίπου 40.000 διαδηλωτές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΗΠΑ – Ιράν: Ο Τραμπ λέει πως οι διαπραγματευτές των δύο χωρών πλησιάζουν σε μια συμφωνία

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο CBS News ότι οι διαπραγματευτές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν «πλησιάζουν πολύ» στο να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Τραμπ δήλωσε πως ενδεχόμενη τελική συμφωνία θα εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και θα διασφαλίσει ότι θα υπάρξει «ικανοποιητική διαχείριση» του ιρανικού εμπλουτισμένου ουρανίου, σύμφωνα με το CBS

«Θα υπογράψω μόνο μια συμφωνία με την οποία θα πάρουμε όλα όσα θέλουμε», φέρεται να δήλωσε ο Τραμπ. Το Ιράν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Πακιστάν, που μεσολαβεί, δήλωσαν σήμερα ότι έγινε πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου, που διαρκεί ήδη σχεδόν τρεις μήνες.

«Κάθε μέρα το πράγμα βελτιώνεται», δήλωσε ακόμα ο αμερικανός πρόεδρος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με το CBS, το οποίο επικαλείται πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες, η τελευταία πρόταση περιλαμβάνει το άνοιγμα του στενού του Ορμούζ, το ξεπάγωμα ιρανικού ενεργητικού σε τράπεζες του εξωτερικού και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για επιπλέον 30 ημέρες.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο δεν διευκρίνισε εντούτοις από ποια πλευρά προέρχονται αυτές οι προτάσεις.

Ο Τραμπ θα συζητήσει το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας σήμερα με τους συμβούλους του και μπορεί να λάβει μέχρι αύριο, Κυριακή, μια απόφαση για το αν θα επαναλάβει τον πόλεμο, δήλωσε ο ίδιος σε χωριστή συνέντευξή του στον ειδησογραφικό ιστότοπο Axios και μετρίασε τις προσδοκίες λέγοντας ότι οι πιθανότητες για μια συμφωνία είναι «50-50».

«Είτε θα επιτύχουμε μια καλή συμφωνία είτε θα τους ανατινάξω σε χίλιες κολάσεις», είπε ο Ντοναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον Axios.

ΑΠΕ-ΜΠΕ