Ψυχολογία: Μετά τις εξετάσεις, ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ξεκουραστεί – Γράφει ο ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας

Κάθε χρόνο, μόλις ολοκληρώνονται οι εξετάσεις, συμβαίνει κάτι παράξενο. Ενώ η πίεση έχει πλέον τελειώσει, πολλοί νέοι συνεχίζουν να ζουν σαν να βρίσκονται ακόμα μέσα σε αυτήν. Το σώμα είναι στην παραλία, αλλά το μυαλό παραμένει στην αίθουσα των εξετάσεων. Οι σκέψεις γυρίζουν ξανά και ξανά στα θέματα, στις απαντήσεις, σε όσα γράφτηκαν ή δεν γράφτηκαν, στις προσδοκίες, στους φόβους, στα πιθανά αποτελέσματα. Και κάπως έτσι, ενώ η δοκιμασία έχει ολοκληρωθεί, η αγωνία συνεχίζει να καταλαμβάνει χώρο μέσα τους.

Γιάννης Ξηντάρας
Γράφει ο ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας

Όμως υπάρχει μια αλήθεια που αξίζει να θυμόμαστε: Οι εξετάσεις τελείωσαν. Η χρονιά πέρασε. Ό,τι μπορούσε να γίνει, έγινε. Από εδώ και πέρα, η συνεχής ανακύκλωση των ίδιων σκέψεων δεν αλλάζει το αποτέλεσμα. Αλλάζει μόνο την ποιότητα των ημερών που ακολουθούν.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι μαθητές κουβαλούν πάνω τους πολλούς μήνες προσπάθειας. Πρωινά ξυπνήματα. Διαβάσματα. Άγχος. Αγωνία.Πίεση. Και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, αυτή η προσπάθεια αξίζει να αναγνωριστεί. Γιατί δεν είναι μικρό πράγμα να αφιερώνει κανείς έναν ολόκληρο χρόνο κυνηγώντας έναν στόχο.

Τώρα όμως αρχίζει μια διαφορετική περίοδος. Μια περίοδος που δεν χρειάζεται να κυριαρχείται από το «τι θα γίνει». Υπάρχει χρόνος για αυτό όταν έρθει η στιγμή. Τώρα υπάρχει ανάγκη για κάτι άλλο. Για ανάσα. Για ξεκούραση. Για επιστροφή στη ζωή που για μήνες είχε μπει σε δεύτερη μοίρα.

Να ξυπνήσεις χωρίς πρόγραμμα. Να πας για μπάνιο χωρίς να σκέφτεσαι τι σε περιμένει όταν γυρίσεις. Να βγεις μια βόλτα με φίλους χωρίς να μετράς τις ώρες που «χάνεις» από το διάβασμα. Να χαρείς τον ήλιο, τη θάλασσα, τα καλοκαιρινά βράδια. Όχι ως ανταμοιβή. Ως ανάγκη.

Γιατί ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος μόνο για να προσπαθεί. Είναι φτιαγμένος και για να ζει. Και πολλές φορές οι πιο όμορφες στιγμές δεν βρίσκονται σε έναν βαθμό, σε μια σχολή ή σε ένα αποτέλεσμα. Βρίσκονται σε ένα γέλιο με φίλους. Σε μια βουτιά. Σε ένα ηλιοβασίλεμα. Σε μια μέρα που περνά χωρίς πρόγραμμα και χωρίς πίεση.

Αυτό δεν σημαίνει αδιαφορία για το μέλλον. Σημαίνει εμπιστοσύνη ότι υπάρχει χρόνος για όλα. Χρόνος για τις αποφάσεις. Χρόνος για τα αποτελέσματα. Χρόνος για τα επόμενα βήματα. Αλλά υπάρχει και χρόνος για ξεκούραση. Και αυτός ο χρόνος είναι εξίσου σημαντικός. Ίσως λοιπόν αυτές τις μέρες να αξίζει να αφήσουμε λίγο στην άκρη τις προσδοκίες, τις συγκρίσεις και τα σενάρια που τρέχουν μέσα στο κεφάλι. Να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να χαλαρώσει πραγματικά. Να θυμηθούμε ότι η ζωή δεν είναι μόνο οι στόχοι που κυνηγάμε, αλλά και οι στιγμές που ζούμε όσο τους κυνηγάμε. Και το καλοκαίρι που ανοίγεται μπροστά σας είναι γεμάτο από τέτοιες στιγμές. Ας τις υποδεχτούμε χωρίς άγχος. Με λίγο περισσότερη ελευθερία και με τη βεβαιότητα ότι, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, η ζωή συνεχίζει να έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες από μια σειρά εξετάσεων.

Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας

Υγεία: Συνδυασμένες πολιτικές μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας, σύμφωνα με έρευνα στο «The Lancet»

Η εφαρμογή συντονισμένων πολλαπλών πολιτικών για τα τρόφιμα, όπως οι προειδοποιητικές ετικέτες στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών, οι κανονισμοί για τα σχολικά τρόφιμα και οι περιορισμοί στη διαφήμιση, οδηγεί σε μείωση της παιδικής παχυσαρκίας, όπως δείχνει έρευνα που εξετάζει το παράδειγμα της Χιλής και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet».

Η Χιλή είναι μια χώρα που καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως παιδιών παχύσαρκων και υπέρβαρων. Το 2016, η χώρα εφάρμοσε μια από τις πιο ολοκληρωμένες και φιλόδοξες πολιτικές τροφίμων στον κόσμο, που στόχευσαν σε τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Η νομοθεσία περιλαμβάνει υποχρεωτικές προειδοποιητικές ετικέτες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, περιορισμούς στην πώληση τέτοιων προϊόντων στα σχολεία και περιορισμούς στη διαφήμιση των τροφίμων που απευθύνονται σε παιδιά.

Οι ερευνητές, από το Universidad Adolfo Ibanez της Χιλής, το Ινστιτούτο Διατροφής και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Χιλής και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ, αξιοποίησαν εθνικά δεδομένα για περισσότερα από 300.000 παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως έξι ετών στη Χιλή. Συγκρίθηκαν τα στοιχεία για το βάρος και το ύψος των παιδιών πριν από την εφαρμογή του νόμου με αντίστοιχα στοιχεία μαθητών των ίδιων τάξεων μετά την έναρξη εφαρμογής της πρώτης φάσης του νόμου το 2016.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που φοιτούσαν στο σχολείο για 18 μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου ήταν λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε σχέση με παιδιά στις ίδιες τάξεις πριν από τη νομοθεσία. Στα κορίτσια ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 2,9%, ενώ στα αγόρια κατά 2,4%.

Παράλληλα, η μελέτη κατέγραψε οφέλη ακόμη και έπειτα από μόλις έξι μήνες εφαρμογής του νόμου. Τα κορίτσια είχαν 1,9% χαμηλότερο κίνδυνο υπερβολικού βάρους ή παχυσαρκίας και τα αγόρια 2,2%.

Αν και ο αντίκτυπος μπορεί να φαίνεται σχετικά μικρός, οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα αυτά παρέχουν κρίσιμα επιστημονικά τεκμήρια για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής διεθνώς, οι οποίοι αναζητούν αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας παιδικής παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν, επίσης, ότι τα επόμενα στάδια του νόμου, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ το 2018 και το 2019 και προέβλεπαν ακόμη αυστηρότερα όρια για τη ζάχαρη, τα κορεσμένα λιπαρά, το αλάτι και τις θερμίδες, δεν συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση. Ως εκ τούτου, η συνολική επίδραση του νομοθετικού πλαισίου ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ολοκληρωμένο πακέτο πολιτικών που εφαρμόζει η Χιλή απέναντι σε τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι, ζάχαρη ή θερμίδες πιθανότατα μειώνει τον κίνδυνο υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Οι ερευνητές σημειώνουν ορισμένους περιορισμούς της μελέτης, όπως το ότι η σύγκριση των δύο ομάδων μαθητών βασίζεται στην υπόθεση ότι εάν ο νόμος δεν είχε εισαχθεί, όλοι οι μαθητές θα είχαν ακολουθήσει τις ίδιες διατροφικές τάσεις, κάτι που δεν μπορεί να ελεγχθεί.

Σε συνοδευτικό σχόλιο που δημοσιεύεται στο «The Lancet», η καθηγήτρια Σιμόν Πετιγκριού και η δρ Ντέιζι Κόιλ από το «George Institute for Global Health» της Αυστραλίας, οι οποίες δεν συμμετείχαν στη μελέτη, υπογραμμίζουν ότι τα νέα ευρήματα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σε ένα περιβάλλον όπου η αντίδραση της βιομηχανίας τροφίμων συχνά αποτελεί εμπόδιο στην υιοθέτηση πολιτικών δημόσιας υγείας. Όπως επισημαίνουν, η μελέτη ενισχύει το επιχείρημα ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν πέρα από τις αποσπασματικές παρεμβάσεις και να εφαρμόσουν ολοκληρωμένες στρατηγικές για τη βελτίωση του διατροφικού περιβάλλοντος.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(26)00651-3/fulltext

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μ.Κουζινοπούλου

Αυτοκίνητο: Αν το 10% των οδηγών αυτοκινήτων στην Ευρώπη επέλεγε να μετακινηθεί με δίκυκλο, η κυκλοφοριακή συμφόρηση θα μπορούσε να μειωθεί κατά 40%

Τα δίκυκλα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, ενώ παράλληλα μπορούν να βοηθήσουν και στην ελευθέρωση χώρων πάρκινγκ στο κέντρο των μεγάλων πόλεων. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Μοτοσικλετών (ACEM) επισημαίνοντας ότι μπορούν τα δίκυκλα να παίζουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον των ευρωπαϊκών πόλεων.

Οι μετακινήσεις σαφώς με ένα δίκυκλο είναι πολύ πιο γρήγορες, ενώ το παρκάρισμα πολύ πιο εύκολο. ‘Αλλωστε δεν χρειάζεται κάθε διαδρομή να πραγματοποιείται με αυτοκίνητο, ειδικά μέσα στις πόλεις, όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την χρήση μοτοσικλέτας.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της έρευνας είναι ότι η χρήση του δικύκλου μειώνει σημαντικά την αστική διαδρομή, αφού μια διαδρομή που ένα δίκυκλο τη κάνει σε 26 λεπτά, το αυτοκίνητο την ολοκληρώνει σε 38 λεπτά. Φυσικά δεν είναι μόνο ο χρόνος της διαδρομής, αλλά ο χρόνος εύρεσης ελεύθερου πάρκινγκ. ‘Αλλωστε είναι γνωστό το καθημερινό μαρτύριο των οδηγών για μια ελεύθερη θέση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ένωσης, εάν μόλις το 10% των οδηγών αυτοκινήτων στην Ευρώπη επέλεγε να μετακινηθεί με μοτοσικλέτα ή scooter, η συνολική κυκλοφοριακή συμφόρηση θα μπορούσε να μειωθεί σχεδόν κατά 40%. Από την άλλη ένα αυτοκίνητο χρειάζεται περίπου 11,5 τετραγωνικά μέτρα για να σταθμεύσει, ενώ μια μοτοσικλέτα χρησιμοποιεί μόλις 2,9 τετραγωνικά μέτρα. Η χρήση δικύκλου σημαίνει ότι θα ελευθερώσει πολλές θέσεις στον αστικό ιστό. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν μόλις το 5% των Ευρωπαίων που μετακινούνται καθημερινά για εργασία μετακινούνταν με δίκυκλο θα απελευθερώνονταν περίπου 124 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Από την άλλη σημαντική είναι και η κατανάλωση καυσίμου. Ένα δίκυκλο καταναλώνει πολύ λιγότερο καύσιμο, άρα το κόσμος μετακίνησης είναι σημαντικό μικρότερο. Τα στοιχεία αναφέρουν ότι μια αστική μοτοσικλέτα καταναλώνει κατά μέσο όρο 3,85 λίτρα καυσίμου ανά 100 χιλιόμετρα, όταν ένα αυτοκίνητο χρειάζεται περίπου 7,57 λίτρα για την ίδια απόσταση.

Η ACEM καλεί να δοθούν κίνητρα την απόκτηση μοτοσικλετών, καθώς αυτά θα βοηθήσουν στην καλυτέρευση των συνθηκών μετακίνησης μέσα στις πόλεις. Και φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καλός καιρός της Ελλάδας στέκεται σύμμαχος στη χρήση δικύκλου για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, σε σχέση με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης που οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που υπάρχουν στην χώρα μας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κυριάκος Παρασίδης

ΙΝΣΕΤΕ: Σταθερά στις πρώτες επιλογές των Ευρωπαίων η Ελλάδα

Στην 3η  θέση προτίμησης για τους Γερμανούς και τους Ιταλούς, στην 4η για Βρετανούς και Γάλλους και στην 6η για τους Ισπανούς βρίσκεται η Ελλάδα ως προς την πρόθεση για ταξίδια στο εξωτερικό εφέτος βάσει έρευνας της GWI Travel που διεξήχθη τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2026.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του  Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), η Ελλάδα έχει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων ταξιδιωτών εξακολουθεί να τοποθετεί ψηλά τις διακοπές κοντά στη θάλασσα, προϊόν κυρίαρχο στη χώρα μας. Από την άλλη πλευρά, στο σημερινό περιβάλλον γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, πάνω από 3 στους 4 ταξιδιώτες από τις βασικές ευρωπαϊκές αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα δηλώνουν ότι είναι πιθανό να επιλέξει πιο κοντινούς του προορισμούς. Αυτό αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των μεσογειακών προορισμών έναντι των μακρινών (long haul) προορισμών, αλλά μειονέκτημα της Ελλάδας που βρίσκεται γεωγραφικά στην άκρη της Ευρώπης, έναντι άλλων προορισμών όπως η  Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία ή ακόμη και η Κροατία που είναι πιο εύκολα προσβάσιμες με αυτοκίνητο ή τρένο.

Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με τίτλο «Το προφίλ σημαντικών αγορών του Ελληνικού Τουρισμού. A’ μέρος: Ευρωπαϊκές Αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία)»  κι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι πως ειδικά στη σημερινή συγκυρία απαιτείται διαφοροποιημένη στρατηγική προσέλκυσης επισκεπτών ανά αγορά.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε το πρώτο δίμηνο του 2026 σε δείγμα ~4.600 ατόμων  και βασίζεται σε δεδομένα της GWI Travel, αποτυπώνει την ταξιδιωτική συμπεριφορά δυνητικών επισκεπτών της Ελλάδας από πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και διερευνά τις προθέσεις για ταξίδια στο εξωτερικό τους επόμενους 12 μήνες, περιλαμβάνοντας φυσικά και τους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω αγορές το 2025 συνεισέφεραν άνω του 46% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα, με την αγορά της Γερμανίας να κατατάσσεται στην πρώτη θέση βάσει εσόδων την περασμένη χρονιά, το Ηνωμένο Βασίλειο στη δεύτερη θέση, τη Γαλλία στην τέταρτη (στην τρίτη βρίσκονται οι ΗΠΑ), την Ιταλία στην πέμπτη, ενώ η Ισπανία αποτελεί τη 19η μεγαλύτερη αγορά, παρουσιάζοντας όμως σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια.

Ως γενικότερο συμπέρασμα από τη μελέτη προκύπτει ότι η εικόνα από τις πέντε ευρωπαϊκές αγορές για εφέτος είναι μικτή. Ωστόσο, στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι είναι ψηλά η ζήτηση τόσο για καλοκαιρινές διακοπές στη θάλασσα όσο και για city break (τα δύο κυρίαρχα είδη διακοπών στις περισσότερες αγορές) που ευθυγραμμίζεται σε σημαντικό βαθμό με το προσφερόμενο ελληνικό τουριστικό προϊόν. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για φύση και πεζοπορία αποτελεί επιπλέον ευκαιρία διαφοροποίησης και προώθησης Περιφερειών που δεν είναι ακόμη τουριστικά ανεπτυγμένες. Επίσης, η προτίμηση για ταξίδια 5-7 ημερών και άνω, σε συνδυασμό με την πρόθεση για σταθερή ή αυξημένη δαπάνη, ευνοεί τη διατήρηση ή βελτίωση των εσόδων ανά άφιξη από τις αγορές αυτές. Η ενίσχυση της Μέσης Διάρκειας Παραμονής, άλλωστε, αποτελεί ζητούμενο σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι η γενικευμένη τάση για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που είναι πιο έντονη την τρέχουσα χρονιά. Η τάση ‘’last minute” υπογραμμίζει την ανάγκη για ευέλικτες πολιτικές κρατήσεων, παρουσία στις μεγάλες πλατφόρμες και στοχευμένες προωθητικές ενέργειες τον χειμώνα και την άνοιξη.

Ανά αγορά και σε σχέση με την πρόθεση διακοπών τους επόμενους 12 μήνες, όπως και την προηγούμενη χρονιά, οι Γάλλοι διαφοροποιούνται από τις άλλες αγορές, σε όλες τις απαντήσεις.

Η Γαλλία καταγράφει χαμηλότερα ποσοστά, στο 61% έναντι των άλλων αγορών στο 71%- 74%, σχετικά με την πρόθεση και τον προγραμματισμό διακοπών στο εξωτερικό τους επόμενους 12 μήνες, αλλά και ως προς την ευρύτερη προτίμηση διακοπών στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, η πλειονότητα των εξεταζόμενων αγορών σχεδιάζει 1-2 ταξίδια (49-58%) πλην της Γαλλίας όπου και πάλι το ποσοστό είναι χαμηλότερο (29%). Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό (18%) «υπερταξιδιωτών» με πρόθεση δηλαδή για επτά ή περισσότερα ταξίδια, έναντι 1 – 3% στις άλλες χώρες και μάλιστα ένα 12% δηλώνει πρόθεση για 9 ή περισσότερα ταξίδια.

Ως προς τον χρόνο προγραμματισμού, οι Γερμανοί και οι Βρετανοί σχεδιάζουν νωρίτερα, ενώ οι Ισπανοί και οι Ιταλοί είναι της τελευταίας στιγμής. Η τάση για ακόμα λιγότερο έγκαιρες κρατήσεις το 2026 λόγω των συνθηκών αβεβαιότητας σε σχέση με το 2025 είναι κοινή σε όλες τις αγορές με επιπτώσεις στη διαχείριση των κρατήσεων.

Σε σχέση με τη γεωγραφική δέσμευση και την αεροπορική συνδεσιμότητα οι ταξιδιώτες σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία χρησιμοποιούν σε σημαντικό βαθμό αυτοκίνητο ή τρένο, ευνοώντας εγγύτερους προορισμούς. Το Ηνωμένο Βασίλειο, με το κοινό να ταξιδεύει σχεδόν αποκλειστικά αεροπορικώς (91%), είναι η αγορά με τη μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής προορισμού, δεδομένο που μπορεί να αξιοποιηθεί στρατηγικά από τη χώρα μας, η οποία δεν έχει το γεωγραφικό πλεονέκτημα.

Ως προς το προφίλ δαπάνης και την ευαισθησία στην τιμή, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζουν μεγαλύτερη ανοχή σε υψηλότερες τιμές διαμονής και αεροπορικών. Ισπανία και Ιταλία είναι σαφώς πιο ευαίσθητες στην τιμή, με χαμηλότερα ανώτατα όρια, στοιχείο κρίσιμο για τη στρατηγική τιμολόγησης ξενοδοχείων και αεροπορικών δρομολογίων.

Ανά εθνικότητα πάνω από 4 στους 10 (42%) Γερμανούς είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν μεταξύ 86 και 145 ευρώ, ενώ πάνω από 2 στους 10 (22%) μπορεί να ξοδέψουν περισσότερα από 145 ευρώ για διαμονή ανά διανυκτέρευση.

Για τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της χώρας μας, τους Βρετανούς, ένα 35% είναι διατεθειμένο να πληρώσει 76-125 λίρες (88-145 ευρώ) ανά διανυκτέρευση, και 34% περισσότερο από 150 λίρες (174 ευρώ) για διαμονή ανά διανυκτέρευση.

Στην περίπτωση της Γαλλίας, ποσοστό 22% είναι διατεθειμένο να πληρώσει περισσότερα από 145 ευρώ για διαμονή ανά διανυκτέρευση, ενώ ένα 24% βρίσκεται στην κλίμακα μεταξύ 86-115 ευρώ. Για τους Ιταλούς, πάνω από 3 στους 10 (33%) είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν μεταξύ 86 και 125 ευρώ και 13% περισσότερα από 125 ευρώ για διαμονή ανά διανυκτέρευση. Οι Ισπανοί εμφανίζουν τη χαμηλότερη πρόθεση δαπάνης για πτήσεις, ενώ ένα 36% εμφανίζεται διατεθειμένο να πληρώσει μεταξύ 86 και 125 ευρώ και 13% περισσότερα από 125 ευρώ για διαμονή ανά διανυκτέρευση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πολίτες αναγνωρίζουν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά ανησυχούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της, διαπιστώνει έρευνα του World Internet Project

Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει οφέλη, αλλά περιορισμένο πεδίο χρήσης και η εξάπλωσή της συνοδεύεται από έντονη ανησυχία των χρηστών για τις αρνητικές επιπτώσεις της. Αυτό διαπιστώνει διεθνής έρευνα που διεξήγε το «World Internet Project» (WIP) σε οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, και θα παρουσιαστεί σήμερα στην ετήσια συνάντηση του οργανισμού στην Αθήνα. 

Στην έρευνα συμμετείχαν πολίτες από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ελβετία, την Τσεχία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ινδονησία, την Κολομβία και το Μακάο, με τα δείγματα να κυμαίνονται από 1.200 έως 2.000 συμμετέχοντες σε κάθε χώρα. Στην ελληνική έρευνα συμμετείχαν 1.440 άτομα από όλη την Ελλάδα και φορέας υλοποίησης ήταν το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), με τη συμμετοχή των ερευνητών Νίκου Δεμερτζή, Νικόλα Κληρονόμου, Απόστολου Λιναρδή, Κατερίνας Μανδενάκη και Χαράλαμπου Τσέκερη. Η ελληνική έρευνα έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «JustReDI».

«Είναι εντυπωσιακό ότι σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια από την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στους πολίτες με το ChatGPT, το ΑΙ έχει ήδη γίνει μέρος της καθημερινής ζωής», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Τζέφρι Κολ (Jeffrey Cole), ιδρυτής και διευθυντής του WIP. «Τα δεδομένα δείχνουν μεγάλη χρήση, εξοικείωση και ανησυχίες για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τον κόσμο μας. Ενώ το διαδίκτυο εμφανίστηκε με μεγάλη αισιοδοξία (και αργότερα μάθαμε για τη σκοτεινή του πλευρά), η τεχνητή νοημοσύνη εμφανίστηκε με φόβο και ανησυχία. Ας ελπίσουμε ότι και οι θετικές πτυχές θα αποτελέσουν σημαντικό μέρος της», συμπληρώνει.

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της Διεθνούς Έρευνας για την Τεχνητή Νοημοσύνη 2026, τα οποία θα παρουσιάσει ο Τζέφρι Κολ κατά την εναρκτήρια εκδήλωση της ετήσιας συνάντησης του WIP, σήμερα στο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», στο κεντρικό κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρά το γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, η πραγματική χρήση της παραμένει σχετικά περιορισμένη. Από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, το ποσοστό συνολικής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης (ανεξάρτητα από τη συχνότητα χρήσης της) ήταν 60% στη Νέα Ζηλανδία και ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Ελβετία με 54%, η Κολομβία με 51%, η Ελλάδα με 47%, το Μακάο με 42% και η Τσεχία με 39%.

«Ζούμε σε κοινωνίες επιτάχυνσης. Η εξέλιξη της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης και τα αποτελέσματα των ερευνών μας αλλάζουν πολύ συχνά», διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του συνεδρίου και εκπρόσωπος του WIP στην Ελλάδα, καθηγητής Νίκος Δεμερτζής. Την παραπάνω διαπίστωση ενισχύει μια ακόμα πιο πρόσφατη έρευνα του ΕΚΚΕ σε συνεργασία με το WIP στην Ελλάδα, που ολοκληρώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες. «Χρησιμοποιώντας ένα μη πιθανολογικό δείγμα από το διαδικτυακό πάνελ του ΕΚΚΕ, φαίνεται ότι η Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι πλέον μια εξειδικευμένη τεχνολογία. Σχεδόν οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή εφαρμογές, όπως το ChatGPT, το Copilot ή το Gemini. Επιπλέον, οι μισοί από όλους τους χρήστες αλληλεπιδρούν με την τεχνητή νοημοσύνη σε καθημερινή βάση, ενώ σχεδόν όλοι οι χρήστες του διαδικτύου αλληλεπιδρούν με αυτήν τουλάχιστον εβδομαδιαίως», περιγράφει ο κ. Δεμερτζής.

Κίνητρα πίσω από τη χρήση του ΑΙ

Η απόκτηση νέων γνώσεων αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους χρήσης εργαλείων ΑΙ, όπως αποτυπώνεται στη Διεθνή Έρευνα του WIP για την Τεχνητή Νοημοσύνη 2026. Μάλιστα, σε τέσσερις από τις πέντε χώρες που κατέγραψαν σχετικά στοιχεία, περισσότεροι από το 55% των χρηστών αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να μάθουν κάτι νέο. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Τσεχία (86%), την Ινδονησία (70%) και την Ελλάδα (68%).

Παράλληλα, η περιέργεια λειτουργεί ως σημαντικό κίνητρο για πάνω από το 45% των χρηστών και στις πέντε χώρες που έχουν καταγράψει στοιχεία. Στην Ελλάδα, το 60% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θέλει να διαπιστώσει πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη τεχνολογία και πόσο χρήσιμη μπορεί να αποδειχθεί. Η επίλυση σχολικών ή εργασιακών προβλημάτων είναι επίσης ένας σημαντικός λόγος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, με την Ελλάδα να καταγράφει ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό (74%), πίσω από την Ινδονησία (85%) και την Τσεχία (78%).

Η πλειονότητα όσων χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θεωρεί ότι αυτά προσφέρουν ουσιαστικά οφέλη. Το ποσοστό των χρηστών που δηλώνει ότι η ΑΙ είναι χρήσιμη είναι συντριπτικά υψηλό σε τρεις χώρες: στην Κολομβία (97%), την περιοχή Μακάο (91%) και την Τσεχία (90%). Αντίθετα, στη Νέα Ζηλανδία και την Ελβετία, το 35% και 25% των χρηστών, αντίστοιχα, δηλώνουν ότι δεν βρήκαν τις εφαρμογές AI χρήσιμες.

Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο πολλοί πολίτες αποφεύγουν την τεχνητή νοημοσύνη είναι ότι δεν τη θεωρούν σχετική με την καθημερινότητά τους. Στην Κολομβία το ποσοστό αυτό φτάνει το 55%, στη Νέα Ζηλανδία το 53% και στην Ελλάδα το 45%.

Δεύτερος σημαντικότερος λόγος είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος. Πάνω από το 40% των χρηστών του διαδικτύου σε τρεις χώρες δηλώνουν ότι δεν χρησιμοποιούν προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης γιατί δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτά: στην Κολομβία (45%), την Ελλάδα (44%) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (42%). Επιπλέον, εκφράζονται ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι προσωπικές τους πληροφορίες.

Ανησυχία για ιδιωτικότητα και απώλεια θέσεων εργασίας

Παρά το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες αναγνωρίζουν πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης στην αποδοτικότητα και τη συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, η πλειονότητά τους σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες.

Σε όλες τις χώρες της έρευνας, περισσότερο από το 50% των χρηστών του διαδικτύου θεωρεί ότι η AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της προσωπικής ζωής των πολιτών, με το υψηλότερο ποσοστό ανησυχίας να καταγράφεται στην Ελλάδα (79%). Η χώρα καταγράφει και το υψηλότερο ποσοστό ανησυχίας για απώλεια θέσεων εργασίας λόγω της τεχνητής νοημοσύνης (62%).

Ένα σημαντικό ποσοστό πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρωπότητας: το 27% στη Νέα Ζηλανδία, το 24% στις ΗΠΑ, το 21% στην Τσεχία, το 17% στην Ελλάδα και το 16% στην Κολομβία.

Στο ερώτημα εάν θα έπρεπε τα παιδιά να χρησιμοποιούν προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, θετική άποψη έχει ένα μεγάλο ποσοστό ερωτηθέντων στο Μακάο (64%) και στην Τσεχία (51%). Αντίθετα, το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλό στη Νέα Ζηλανδία (20%), την Ελλάδα (19%) και την Κολομβία (12%). Οι ανησυχίες εστιάζονται στην εξάρτηση των παιδιών από τις νέες τεχνολογίες και τις επιπτώσεις στην κριτική σκέψη τους.

Το WIP

Το World Internet Project ιδρύθηκε το 1998 και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διεθνείς συνεργατικές ερευνητικές πρωτοβουλίες για τη μελέτη του Διαδικτύου και των αναδυόμενων ψηφιακών τεχνολογιών. Συντονίζεται από το Center for the Digital Future της Annenberg School for Communication and Journalism του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και αριθμεί συνεργάτες σε σχεδόν 30 χώρες και πέντε ηπείρους με έδρα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. Η Ελλάδα συμμετέχει μέσω του ΕΚΚΕ από το 2015.

Η ετήσια συνάντηση του World Internet Project φιλοξενείται φέτος στην Αθήνα, από σήμερα έως και την Κυριακή και τη διοργάνωση έχουν αναλάβει το ΕΚΚΕ και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την υποστήριξη του Athens Riviera Forum και της Accenture Greece.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μαρία Κουζινοπούλου

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου χαιρετίζει τη δέσμευση Τραμπ σχετικά με τους όρους που θα περιλαμβάνει το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν απόψε για το διαφαινόμενο μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης στις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Νετανιάχου.

«Παρότι το Ισραήλ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος του μνημονίου συναντίληψης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του για τη δέσμευση του προέδρου Τραμπ ότι η τελική συμφωνία κατά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα περιλαμβάνει την απομάκρυνση του εμπλουτισμένου ουρανίου, τη διάλυση των υποδομών εμπλουτισμού, περιορισμούς στην παραγωγή πυραύλων και τη διακοπή της υποστήριξης του Ιράν προς τους τρομοκράτες εντολοδόχους του στην περιοχή», υπογραμμίζεται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΥΠΕΝ: Επιπλέον 6.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

Περισσότεροι από 6.000 νέοι δικαιούχοι εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα», σύμφωνα με τον 4ο πίνακα εγκεκριμένων αιτήσεων που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ:

Η συνολική δημόσια δαπάνη που δεσμεύεται για τις νέες εντάξεις υπερβαίνει τα 21,5 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας ουσιαστικά την προσπάθεια αναβάθμισης του οικιακού εξοπλισμού θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης με σύγχρονες, ενεργειακά αποδοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις.

Με τη νέα απόφαση υπαγωγής, ο συνολικός αριθμός των εγκεκριμένων αιτήσεων υπερβαίνει πλέον τις 146.000. Μέσω του προγράμματος, τα νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν παλαιά και ενεργοβόρα συστήματα θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και το ενεργειακό τους κόστος.

Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται για την κατάσταση της αίτησής τους μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του προγράμματος και να προχωρούν στην επιλογή εγκεκριμένου προμηθευτή και εξοπλισμού που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, μέσα από τα επίσημα Μητρώα Προμηθευτών και Εξοπλισμού.

Η καταληκτική ημερομηνία για τη δέσμευση και εξαργύρωση των επιταγών που αντιστοιχούν στην 4η απόφαση υπαγωγής είναι η 25η Ιουνίου 2026.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Για τους ωφελούμενους

  • Τηλ.: 213 151 3753, 213 151 3101
  • Ώρες εξυπηρέτησης: Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 – 17:00
  • Email: allazothermansi.thermosifona@prv.ypeka.gr

Για τους προμηθευτές

  • Τηλ.: 213 151 3075, 213 151 3355
  • Ώρες εξυπηρέτησης: Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 – 17:00
  • Email: allazothermansi.thermosifona.suppliers@prv.ypeka.gr

Περισσότερες πληροφορίες και πρόσβαση στην πλατφόρμα του προγράμματος είναι διαθέσιμες στον επίσημο ιστότοπο: https://allazosistimathermansis-thermosifona.gov.gr/go-beyond/.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ινφαντίνο ΑΕ, Τραμπ & χρυσές κερκίδες – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η κορυφαία γιορτή του ποδοσφαίρου ξεκίνησε προχθές το βράδυ στο Μεξικό. Με φθηνότερο εισιτήριο από την πλατφόρμα μεταπώλησης της FIFA, να κοστίζει 4.219 δολάρια!! Με 48 ομάδες για πρώτη φορά και με χιλιάδες ποδοσφαιριστές «σακατεμένους» από την κούραση άλλης μια απαιτητικής χρονιάς που πέρασε, ειδικά στην Ευρώπη. Σιγά μη νοιαστεί κάποιος από την ποδοσφαιρομαμά FIFA  ή την UEFA, για την υγεία των ποδοσφαιριστών.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Όμως, είναι δυνατόν στο Μεξικό να κοστίζει το εισιτήριο περισσότερο από 4 χιλιάδες δολάρια; Κι 8 χιλιάδες στις ΗΠΑ με τον Τραμπ να λέει ότι είναι «λογική τιμή»; Είναι λογικές αυτές οι τιμές για το άθλημα όλων, φτωχών και πλουσίων; Είναι λογικές τιμές αυτές για τον μέσο άνθρωπο ή είναι τιμές για τις ελίτ; Μήπως τελικά ο Ινφαντίνο έχει κάνει το ποδόσφαιρο από άθλημα των λαών σε θέαμα των πλουσίων;

Κι όμως είδαμε γεμάτα γήπεδα. Κι έναν περίεργο τύπο, τον Τζιάνι Ινφαντίνο, να ηγείται του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και να προσφέρει τις μεγάλες γιορτές του (Μουντιάλ) σε χώρες που σφύζουν από αυταρχισμό! Για σκεφτείτε: Ρωσία, Κατάρ και ΗΠΑ του Τραμπ (με αναγκαστικές τσόντες Καναδά και Μεξικό) είναι τα Μουντιάλ της ηγεσίας του! Κι όπως πάει το πράγμα, ίσως να μην αργήσει ο καιρός που τα Μουντιάλ θα αποτελούν θέαμα ΜΟΝΟ μέσω των τηλεοράσεων. Κι αυτό, μόνο αν δεν πουλήσει ο Ινφαντίνο ακόμη και τις βίδες που συναρμολογούν τα μικρόφωνα και τις κάμερες…

φωτό ροής κειμένου

Ο τύπος αυτός εμπορεύεται το ποδόσφαιρο με τόση επιδεξιότητα, ώστε ο συνεχής καπιταλιστκός οίστρος του Τραμπ να μοιάζει με ρομαντικό δείπνο σε ξενοδοχείο του Λας Βέγκας. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα διαχειριστεί 14 δις δολάρια!!! Ποσό ασύλληπτο. Ζηλευτό! Εξ ου και τον αποθεώνει ο Τραμπ μαζί με διάφορους χρυσοκάνθαρους που έχουν χώσει τα χέρια τους στο… όπιο των λαών.

Ο Ινφαντίνο ισχυρίζεται ότι όρισε τιμές εισιτηρίων που ξεκινούν από 140 δολάρια για τους αγώνες της πρώτης φάσης των ομίλων, αλλά αυτό είναι ελάχιστο, αφού οι κανονικές θέσεις για τον τελικό της 19ης Ιουλίου, εκτός από αυτά της Νέας Υόρκης, έχουν τιμή έως και 8.680 δολάρια, ενώ οι θέσεις για τους φιλοξενούμενους οπαδούς φτάνουν έως και τα 73.200 δολάρια. Επίσης, η FIFA αύξησε αρχικά τις τιμές για τον τελικό στα 10.990 δολάρια και στη συνέχεια, όταν είδε ότι η ζήτηση ήταν μεγάλη, ανέβασε την τιμή για ένα εισιτήριο στα 32.970 δολάρια. Πριν από τέσσερα χρόνια, στο Μουντιάλ του Κατάρ, οι τιμές κυμαίνονταν από 69 έως 1.607 δολάρια.

Ο τύπος αυτός, όπως αναφέρουν οι New York Times, έχει αναπτύξει στενή σχέση με τον Τραμπ και διατηρεί εδώ και πολύ καιρό γραφείο στον 17ο όροφο του Trump Tower στη Νέα Υόρκη, καταβάλλοντας ενοίκιο στην οικογενειακή επιχείρηση του Ντόναλντ Τραμπ. Προφανώς δεν έβρισκε αλλού γραφεία…

Ταυτοχρόνως, πού τον βρίσκεις πού τον χάνεις, είναι πάντα δίπλα στον Τραμπ και στις εκδηλώσεις του περιβάλλοντός του, όπου προσφέρει δώρα και δημόσια εγκώμια για τον Αμερικανό πρόεδρο! Σε τέτοιο σημείο που υπερβαίνει τα όρια των σχέσεων ανάμεσα στην πολιτική και τον αθλητισμό/ποδόσφαιρο.

Προφανώς, λόγω αυτής τη στενής σχέσης, σταμάτησαν οι εκτεταμένες έρευνες των αμερικανικών αρχών για μεγάλες σκιές σκανδάλων διαφθοράς της FIFA… Εξ ου και σήμερα ο Ινφαντίνο δηλώνει ότι μαζί με τον Τραμπ μπορούν να κάνουν όλο τον κόσμο καλύτερο, όχι μόνο την Αμερική…

Η ουσία είναι ότι αξιωματούχοι από διάφορες χώρες, τον επικρίνουν και κατακρίνουν ότι έχει εμπλακεί υπέρ το δέον σε πολιτικές δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με το ποδόσφαιρο.

Μα ο τύπος δεν πτοείται. Ετοιμάζει νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως τη δημιουργία κρυπτονομίσματος αλλά και αδειοδοτήσεις ξενοδοχείων, με το όνομα της FIFA. Κι όπως λέγεται, σε αγαστή συνεργασία με τον Τραμπ… Ενώ ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη θητεία στην προεδρία της FIFA.

Αλίμονο! Τέσσερα κορίτσια έχει να μεγαλώσει ο άνθρωπος…

Το Γαλακτομπούρεκο του Σοφοκλή – Το περίφημο γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταίφι

Το Γαλακτομπούρεκο του Σοφοκλή

Νόστιμο όσο δεν φαντάζεστε… ίσως από τα καλύτερα της Ελλάδας. Ο Σοφοκλής δημιουργεί απίθανα γλυκά με κορυφαίο το γαλακτομπούρεκο αλλά και παγωτά ονειρικά στο ζαχαροπλαστείο του Αρχοντικό της Ιτέας.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το άρωμα και η γεύση μοναδικά. Το αρωματικό βούτυρο και το φρέσκο γάλα προέρχονται από αγελάδες αυτόχθονων φυλών που ζουν και βόσκουν στα Βαρδούσια αλλά και προβάτων του Παρνασσού.

Τα αυγά επίσης προέρχονται από κοτούλες της περιοχής.

Αξίζει σίγουρα μια στάση στην Ιτέα για να έχετε αυτή την απίθανη γευστική εμπειρία. Ο Σοφοκλής είναι ευγενέστατος και θα σας εξηγήσει τα πάντα. Δοκιμάστε και το παγωτό τριαντάφυλλο με σοκολάτα … απλά υπέροχα.

Το Γαλακτομπούρεκο του Σοφοκλή Το περίφημο γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταίφι 2

Το Γαλακτομπούρεκο του Σοφοκλή

Από το ζαχαροπλαστείο Αρχοντικό της Ιτέας

Υλικά

500 γρ. φύλλο κανταϊφι

250γρ. βούτυρο πρόβειο, λιωμένο

Για την κρέμα

860ml γάλα πλήρες

150 γρ. ζάχαρη

100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

35 γρ. βούτυρο πρόβειο

3 κρόκοι αυγών

½ βανιλίνη

Για το σιρόπι

320 γρ. ζάχαρη

130 ml νερό

70 γρ. γλυκόζη

1 κανέλα ξύλο

1 φλούδα λεμονιού

Το Γαλακτομπούρεκο του Σοφοκλή Το περίφημο γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταίφι 1

Τρόπος παρασκευής

Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 180o C  και χτενίζουμε  πολύ καλά τα φύλλα κανταΐφι για να ξεμπερδευτεί και να μην υπάρχουν κόμποι.

Σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 40εκ. απλώνουμε τα 400γρ. φύλλο καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του φύλλου και το πιέζουμε με τα χέρια μας για να σταθεί βουτυρώνοντας ελαφρά με πινέλο όλη την επιφάνεια.  Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε καλά ένα ορθογώνιο ταψί και βάζουμε στο ταψί το βουτυρωμένο φύλλο ώστε να κάτσει ομοιόμορφα.

Ετοιμάζετε την κρέμα.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τους κρόκους και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα γρήγορα για να μην κολλήσει.

Μόλις το μίγμα αρχίζει να βράζει αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανιλίνη και ανακατεύουμε  μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Το Γαλακτομπούρεκο του Σοφοκλή Το περίφημο γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταίφι

Τέλος, αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί με τα φύλλα κανταΐφι που έχουμε ήδη στρώσει. Σκεπάζουμε με τα φύλλα που προεξέχουν και συμπληρώνουμε το υπόλοιπο φύλλο για να καλύψουμε την επιφάνεια. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του φύλλου, βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε  για  40 – 50 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη γλυκόζη, τη φλούδα λεμονιού και το ξύλο κανέλας και μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε τη ζάχαρη.

Μόλις πάρει βράση το σιρόπι, αφήνουμε να κοχλάσει για 1 λεπτό, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Όταν είναι έτοιμο το γαλακτομπούρεκο το σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.

Καιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Σάββατο 13 Ιουνίου 2026

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 13-06-2026

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται:
α. στην περιοχή της Χαλκιδικής και της ανατολικής Μακεδονίας μέχρι τις πρώτες ώρες,
β. στις Σποράδες και την Εύβοια έως και τις προμεσημβρινές ώρες,
γ. στη Θράκη και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (κυρίως περιοχή Λήμνου) μέχρι τις πρωινές ώρες.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βόρειου Αιγαίου και την Κρήτη νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες το πρωί στο Ιόνιο, μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας τους 25 με 28 βαθμούς και τοπικά στα δυτικά και τα νότια τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις πρώτες ώρες στη Χαλκιδική και την ανατολική Μακεδονία και μέχρι τις πρωινές ώρες στη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Στις υπόλοιπες περιοχές σχεδόν αίθριος καιρός.
Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις εκ νέου στη κεντρική και ανατολική Μακεδονία οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη δυτική Πελοπόννησο από το μεσημέρι νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους και μέχρι το απόγευμα μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά και βαθμιαία εξασθένηση. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις και τοπικές βροχές μικρής διάρκειας τις πρωινές ώρες στα νησιά του νοτίου Ιονίου και τις μεσημβρινές – απόγευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Ιόνιο έως 6 και από το μεσημέρι στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29, τοπικά στα ηπειρωτικά 30 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στις Σποράδες και την Εύβοια νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες μέχρι αργά το απόγευμα, κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες.
Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα από αργά το μεσημέρι στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν όμως στην ανατολική Πελοπόννησο θα διατηρηθούν μέχρι αργά το βράδυ.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα ανατολικά τμήματα τοπικά έως 6 μποφόρ με εξασθένηση από αργά το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 με 28, τοπικά στα ηπειρωτικά 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στην Κρήτη νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά. Στις Κυκλάδες λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι το μεσημέρι στα βόρεια τμήματα με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στις Κυκλάδες έως 6, τοπικά στα ανατολικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 26 με 27, τοπικά στην Κρήτη έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι αργά το απόγευμα. Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, τοπικά 7 μποφόρ.Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28, τοπικά στα νότια έως 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι το απόγευμα με τοπικές βροχές και πιθανόν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 14-06-2026
Στην Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους το μεσημέρι – απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και τα βόρεια και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας τους 27 με 29 βαθμούς και τοπικά στα ηπειρωτικά τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ