Η …κανονικότητα του Τσίπρα! – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Το ακούσαμε κι αυτό. Ο Αλέξης Τσίπρας από τους Δελφούς μας είπε έρχεται πάλι στα κοινά, «για να επιστρέψει στο πολιτικό σύστημα η κανονικότητα και στη χώρα η σταθερότητα».

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Δεν ξέρω αν όσοι τον άκουσαν έσκασαν στα γέλια ή σεβάστηκαν τον χώρο και τις συνθήκες του forum. Όμως, είναι βέβαιο ότι όλοι θυμήθηκαν την …κανονικότητα της Novartis, την …κανονικότητα των βοσκοτόπων του Καλογρίτσα, την…κανονικότητα των κλειστών τραπεζών, την…κανονικότητα ενός ψευδούς δημοψηφίσματος, την…κανονικότητα και…σταθερότητα των ανείπωτων ψεμάτων, γραφικοτήτων και τελικά την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για έναν αιώνα! Χώρια την…κανονικότητα κατάδικου υπουργού του!

Και μαζί με αυτά, την …κανονικότητα της υπερφορολόγησης που γονάτισε τη μεσαία τάξη, την…κανονικότητα της γιγαντιαίας ανεργίας, την …κανονικότητα της ανασφάλειας στις επενδύσεις και της φυγής νέων ανθρώπων στο εξωτερικό. Την … κανονικότητα μιας οικονομίας που στεκόταν με το ζόρι όρθια, κουβαλώντας το βάρος μιας ατελείωτης διαπραγμάτευσης χωρίς πυξίδα. Και την…κανονικότητα ενός κυβερνητικού θιάσου που ο καθείς έδινε κι από μια παράσταση πολιτικής ανοησίας.

Ο Τσίπρας έχει μετρηθεί κι έχει ζυγιστεί πολιτικά πολύ ελαφρύς. Τις τελευταίες δε πέντε φορές που συμμετείχε σε εκλογές, είδε την πλάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη! Βλέπετε, οι συγκρίσεις ήταν αναπόφευκτες. Μάλιστα, η τελευταία ήττα του είχε τα χαρακτηριστικά της συντριβής, της πανωλεθρίας! Μα φαίνεται δεν το θυμάται ή δεν το κατάλαβε…

Ο Τσίπρας, με αναφορές του τύπου… ότι έπρεπε να έχει κλείσει νωρίτερα τις τράπεζες κι άλλες στον σύντροφο…Βελουχιώτη, θεωρεί ότι θα επανέλθει και θα κυβερνήσει πάλι την Ελλάδα. Καλά κάνει, ο καθείς μπορεί να σκέπτεται και να φαντάζεται τα πάντα. Πολύ περισσότερο αφού αυτός ο λαός έχει αποδείξει στο διάβα της πορείας του και της ιστορίας του, ότι ενίοτε αποφασίζει εν θερμώ, με μπόλικη επιπολαιότητα και άγνοια.

Μα η ιστορία δεν γράφεται μόνο με φαντασιώσεις επιστροφής, γράφεται με το αποτύπωμα που αφήνει κανείς όταν περνά από την εξουσία. Και αυτό το αποτύπωμα, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να το εξωραΐσουν, παραμένει στα όρια του καταστροφικού.

Η ουσία είναι ότι στους Δελφούς πέρασαν ωραία. Όχι  μόνο με τον Τσίπρα, αλλά και με πολλούς από τους παρισταμένους. Πολλοί, δεν πήγαν για εποικοδομητικές συζητήσεις για το παρόν και το μέλλον, αλλά για να… εκτελέσουν τον Μητσοτάκη. Μέχρι κι ο Ευάγγελος Βενιζέλος μας είπε ότι δεν θα ξαναβγεί ο Μητσοτάκης, επειδή δεν ψηφίζονται για τρίτη θητεία οι ίδιοι… Χοντρό πολιτικό επιχείρημα…
Σαν να επαναλαμβάνεται ένα γνώριμο μοτίβο: η πολιτική ως ευσεβής πόθος και όχι ως αντανάκλαση της κοινωνίας. Λόγια που αιωρούνται στην αίθουσα, όπως ηχώ σε αρχαίο θέατρο, χωρίς να βρίσκουν πάντοτε αντίκρισμα στην πραγματικότητα. Ακούσαμε πολλούς που εξέφραζαν τους μύχιους πόθους τους και διαστρέβλωναν την πραγματικότητα, μέχρι κι η Κοβέσι μας έκανε υποδείξεις με περισπούδαστο ύφος και κουνώντας το δάκτυλο. Ως να είναι πολιτικό πρόσωπο…

Και κάπου εκεί, ανάμεσα σε δηλώσεις και υπονοούμενα, η έννοια της κανονικότητας μοιάζει να χάνει το νόημά της — να γίνεται ένα σύνθημα χωρίς περιεχόμενο, μια λέξη που φοριέται εύκολα, αλλά δύσκολα αποδεικνύεται.

Ίσως, τελικά, το ερώτημα δεν είναι ποιος επικαλείται την κανονικότητα, αλλά ποιος την υπηρέτησε στην πράξη. Γιατί η κανονικότητα δεν είναι αφήγημα, είναι αποτέλεσμα. Είναι η σταθερότητα που δεν διακηρύσσεται αλλά βιώνεται.

Σε μια χώρα λοιπόν, που έχει πληρώσει ακριβά τα πειράματα και τις αυταπάτες της Αριστεράς, οι λέξεις δεν αρκούν. Η κανονικότητα δεν επιστρέφει με εξαγγελίες από βήματα συνεδρίων, αλλά με συνέπεια, σοβαρότητα, γνώσεις και αλήθεια χωρίς λαϊκισμούς.

Κι ίσως γι’ αυτό, κάθε φορά που ακούμε τη λέξη κανονικότητα, αξίζει να θυμόμαστε όχι ποιος την λέει, αλλά τι έκανε όταν είχε την ευθύνη να την εφαρμόσει.

Κοτοσαλάτα με dressing μουσταρδομαγιονέζας – Γεύση ανεβαστική …

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια σαλάτα που αρέσει πολύ και μπορεί να αποτελέσει ένα ελαφρύ γεύμα.

 Γίνεται γρήγορα και είναι πολύ νόστιμη.

Συνδυάζει το κοτόπουλο με τη πράσινη σαλάτα και η γραβιέρα Κρήτης δίνει μια πινελιά διαφορετική όπως και το απίθανο dressing

Κοτοσαλάτα με dressing μουσταρδομαγιονέζας 1

Κοτοσαλάτα με dressing μουσταρδομαγιονέζας

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Πάρος

Υλικά 2-4 άτομα

1 ολόκληρο στήθος κοτόπουλου, φιλέτο ψημένο και κομμένο ζουλιέν ή σε τετράγωνα κομμάτια

1 μαρούλι, φρεσκοκομμένο για τη σαλάτα

80-100 γρ. φλοίδες γραβιέρας Κρήτης

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το dressing

1 κ.γ σκόνη σκόρδου

2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού ή το χυμό από 1 λεμόνι

1 κ.σ. μουστάρδα Dijon, απαλή

1 κ.σ. Worcestershire sauce, έτοιμη

1 φλιτζάνι μαγιονέζα

Ένα φλιτζάνι παρμεζάνα ψιλοτριμμένη

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Κοτοσαλάτα με dressing μουσταρδομαγιονέζας 2

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα φτιάχνουμε το dressing.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και την Worcestershire sauce, το ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε την μαγιονέζα, την τριμμένη παρμεζάνα, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ψήνουμε το κοτόπουλο σε αντικολλητικό τηγάνι ή πλασωτέ που έχουν ζεσταθεί πολύ και το γυρίζουμε με τη λαβίδα μέχρι να ψηθεί και από τις δύο πλευρές.

Κόβουμε το κοτόπουλο σε ορθογώνια κομμάτια ή καρέ.

Με τη λαβίδα περνάμε μέσα από το dressing τα κομμάτια του ψημένου κοτόπουλου.

Σε μεγάλη σαλατιέρα βάζουμε τη πράσινη σαλάτα και ανάμεσα τα κομμάτια του κοτόπουλου.

Περιχύνουμε τη σαλάτα με το υπόλοιπο του dressing.

Στην κορυφή βάζουμε τις φλοίδες γραβιέρας και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Κοτοσαλάτα με dressing μουσταρδομαγιονέζας 3

 Μικρά μυστικά

Το dressing, μπορεί να διατηρηθεί 3 ημέρες στο ψυγείο, αν το βάλουμε σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς.

Σαν σήμερα 26 Απριλίου – Σημαντικά γεγονότα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της σημερινής ημέρας

1514…..ο Κοπέρνικος κάνει τις πρώτες παρατηρήσεις του για τον πλανήτη Κρόνο.

1821…..οι Έλληνες επαναστάτες, υπό τον Δήμο Αντωνίου, καταλαμβάνουν την Αθήνα, έπειτα από 366 χρόνια σκλαβιάς.

1825…..ο Ιμπραήμ με 11.000 πεζούς και 800 ιππείς κυριεύει τη Σφακτηρία, την οποία υπεράσπιζαν μόνο 1.500 Έλληνες. Πέφτουν μαχόμενοι ο Υπουργός Στρατιωτικών Αναγνώστης Παπαγεωργίου (Αναγνωσταράς) και ο φιλέλληνας Σανταρόζα, μαζί με άλλους 350 Έλληνες.

1831…. Δημοσιεύεται ο πρώτος νόμος περί τύπου στην Ελλάδα, που εγείρει θύελλα διαμαρτυριών κατά του κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια.

1877…. Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία από γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλη.

1929…. Βρετανοί πιλότοι πραγματοποιούν, για πρώτη φορά, χωρίς ενδιάμεση στάση, το ταξίδι Λονδίνο-Ινδία, απόστασης 4.130 μιλίων.

1933…. Στην Ελλάδα, καθιερώνεται η δικαστική τήβεννος για τους εφέτες και αρεοπαγίτες, κατά την ώρα της άσκησης του λειτουργήματός τους.

1933…..ιδρύεται από τους Ναζί η Γκεστάπο.

1937…. Η γερμανική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει και καταστρέφει τη βασκική πόλη της Γκουέρνικα (Γκερνίκα) στην Ισπανία. Από αυτό το τραγικό γεγονός, ο Πάμπλο Πικάσο εμπνέεται τον πίνακά του «Γκουέρνικα».

1941…..εξόριστοι κρατούμενοι του Άη-Στράτη επιχειρούν να δραπετεύσουν. Η φρουρά σκοτώνει τρεις απ αυτούς, ενώ οι υπόλοιποι παραδίδονται στους Γερμανούς που, μετά από δυο μέρες, κατέλαβαν το νησί.

1944…. Ανασχηματίζεται η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στο Κάιρο. Πρωθυπουργός ορκίζεται ο Γεώργιος Παπανδρέου, με αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.

1944….Έλληνες αντάρτες και Βρετανοί κομάντος απαγάγουν στην Κρήτη το διοικητή της φρουράς του νησιού, Γερμανό στρατηγό Κράιπε, και τον μεταφέρουν στη Μέση Ανατολή.

1964…. Η νήσος Ζανζιβάρη και η ηπειρωτική Τανγκανίκα σχηματίζουν το κράτος της Τανζανίας, στη δυτική Αφρική.

1986…. Πυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ της Σοβιετικής Ένωσης (Ουκρανία). Πρόκειται για το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, μετά από έκρηξη σε έναν από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού.

 1992…..οι κάτοικοι της Μόσχας γιορτάζουν το πρώτο ορθόδοξο Πάσχα εδώ και 74 χρόνια.

1996….  Η ελληνική Βουλή ψηφίζει νόμο για την καθιέρωση της 24ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

1999…. Ο αργεντινός πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής, Ντιέγκο Μαραντόνα, συλλαμβάνεται στο Μπουένος Άιρες για κατοχή ναρκωτικών.

2002…..ο μαθητης Ρόμπερτ Στάινχάουζερ μπαίνει οπλισμένος στο σχολείο του στο Έρφουρτ και σκοτώνει 17 άτομα πριν αυτοκτονήσει.

Γεννήσεις

121….. γεννήθηκε ο Μάρκος Αυρήλιος, στωικός φιλόσοφος και αυτοκράτορας της Ρώμης,

1564….γεννιέται ο Ουίλιαμ Σέξπιρ, Άγγλος θεατρικός συγγραφέας.

1798…. ο Ευγένιος Ντελακρουά, γάλλος ρομαντικός ζωγράφος («Η σφαγή της Χίου»),

1900…… ο Τσαρλς Ρίχτερ, αμερικανός γεωφυσικός, εφευρέτης της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης του σεισμικού μεγέθους.

Θάνατοι

1860…..πεθαίνει ο Θεόκλητος Φαρμακίδης, διδάσκαλος του Γένους, κορυφαίος νεοέλληνας διαφωτιστής, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, λόγιος, κληρικός και πρωτοπόρος δημοσιογράφος.

1861….. πέθανε ο Γιάκομπ Φίλιπ Φαλμεράυερ, αυστριακός περιηγητής, δημοσιογράφος, πολιτικός και ιστορικός, περισσότερο γνωστός για τις θεωρίες του σχετικά με τη φυλετική καταγωγή των Νεοελλήνων

1986….πεθαίνει ο “κακός” του αμερικανικού κινηματογράφου, Μπρόντρικ Κρόφορντ.

1989…… η αμερικανίδα κωμικός, Λουσίλ Μπολ.

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας και τον καθαρισμό οικοπέδων

Τις κύριες αλλαγές που εισάγονται για τις υποχρεώσεις καθαρισμού οικοπεδικών χώρων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, την προληπτική πυροπροστασία, καθώς και τη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών παραθέτει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύθηκε χθες.

Η ΚΥΑ εξειδικεύει τις διατάξεις του ν. 4662/2020 με τις κύριες αλλαγές που εισάγονται με το νόμο 5281/2026 (Α’ 28) και θέτει, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «σαφείς κανόνες για την πρόληψη πυρκαγιών, ενισχύοντας τον έλεγχο, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων από τους αρμόδιους φορείς».

Όσον αφορά τον καθαρισμό των οικοπέδων και τις προθεσμίες, οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές ακινήτων υποχρεούνται να προβαίνουν σε καθαρισμό των οικοπέδων και εκτός σχεδίου με κτίσμα, καθώς και ακάλυπτων χώρων από την 1η Απριλίου έως τις 15 Ιουνίου κάθε έτους, καθώς και στη συντήρησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (έως 31 Οκτωβρίου).

Οι υποχρεώσεις αφορούν ιδίως περιοχές εντός σχεδίου, εντός ορίων οικισμών, καθώς και εκτάσεις σε ακτίνα έως 100 μέτρων από αυτές, εφόσον δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία.

Υποβολή δήλωσης καθαρισμού

Σχετικά με την δήλωση του καθαρισμού , όπως ορίζεται από την ΚΥΑ , μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, οι υπόχρεοι οφείλουν να υποβάλουν έως τις 15 Ιουνίου υπεύθυνη δήλωση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου https://akatharista.apps.gov.gr . Προβλέπεται επίσης, σύμφωνα με την ΚΥΑ, δυνατότητα υποβολής μέσω ΚΕΠ και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε περιπτώσεις αντικειμενικής αδυναμίας.

Εργασίες καθαρισμού

Οι απαιτούμενες εργασίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

-Απομάκρυνση ξηρής βλάστησης και φυτικών υπολειμμάτων

-Κλάδεμα δέντρων και αραίωση θάμνων

-Συλλογή και μεταφορά υλικών καθαρισμού

-Απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών και απορριμμάτων

-Διατήρηση χαμηλού φορτίου καύσιμης ύλης καθ’ όλη την περίοδο υψηλού κινδύνου

Έλεγχοι και κυρώσεις

Όπως ορίζεται από την ΚΥΑ, οι Δήμοι αξιοποιούν το Εθνικό Μητρώο για την υποστήριξη των ελέγχων, ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα διενεργεί ελέγχους αποκλειστικά κατόπιν καταγγελίας κατά την αντιπυρική περίοδο.

Σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης προβλέπονται κυρώσεις ως εξής:

Για μη υποβολή δήλωσης:

-500 ευρώ, εφόσον δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε καθαρισμός ούτε υποβολή δήλωσης

-100 ευρώ, εφόσον έχει πραγματοποιηθεί καθαρισμός αλλά δεν έχει υποβληθεί δήλωση

Για μη καθαρισμό οικοπέδου/ακάλυπτου χώρου σε 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό 200 ευρώ και ανώτατο όριο 2.000 ευρώ

Αυτεπάγγελτος καθαρισμός από τον δήμο με καταλογισμό δαπάνης

Ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης (φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ)

Ενίσχυση πρόληψης και συντονισμού

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, στόχος είναι η έγκαιρη προετοιμασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και η ουσιαστική μείωση του κινδύνου εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο καλεί όλους τους πολίτες και τους αρμόδιους φορείς να συμβάλουν ενεργά στην εφαρμογή των μέτρων, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και συνεργασία για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ποιες οι αλλαγές που επέρχονται

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τα άρθρα 41, 43 και 44 του Νόμου 5182/2026 (Α’ 28) και την Κ.Υ.Α. το υφιστάμενο νομικό καθεστώς περί των καθαρισμών οικοπεδικών και λοιπών και ακάλυπτων χώρων και του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών συμπληρώνεται και τροποποιείται.

Συνοπτικά, οι κύριες αλλαγές στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που επέρχονται, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου, είναι οι παρακάτω:

1. Στους υπόχρεους προς υποβολή δήλωσης καθαρισμού στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών εντάσσονται και οι νομείς, που είχαν πριν την υποχρέωση καθαρισμού αλλά δεν υποχρεούνταν σε δήλωση αυτού,

2. Η καταληκτική ημερομηνία καθαρισμού και δήλωσής του στο Μητρώο ταυτίζονται εξαρχής ως η 15η Ιουνίου εκάστου έτους – δε διαφοροποιείται, όπως τονίζεται από την Πολιτική Προστασία, η υποχρέωση συντήρησης καθαρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου,

3. Εισάγονται εξαιρέσεις στο πεδίο εφαρμογής (εκτός των διαμορφωμένων κήπων που συνεχίζει να ισχύει εισάγεται εξαίρεση και για τις γεωργικές καλλιέργειες και βοσκήσιμες γαίες, τους χώρους με αδυναμία πρόσβασης κ.α.),

4. Εισάγεται πρόβλεψη για την προστασία της χλωρίδας και της βιοποικιλότητας και προστίθεται άρθρο που καθορίζει τη διαχείριση των προϊόντων καθαρισμού με την εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας των Δήμων και την υπόδειξη από αυτούς κατάλληλων σημείων απόθεσης,

5. Εισάγεται διαδικασία δήλωσης με φυσικό τρόπο στα Κ.Ε.Π. ή στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας χρήσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών ή σε ευπαθείς ομάδες

6. Εξειδικεύεται ο τρόπος ορισμού των ελεγκτικών κλιμακίων των Δήμων,

7. Οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των ανωτέρω υποχρεώσεων από τους υπόχρεους τροποποιούνται ως προς το ύψος του προστίμου και πλέον ορίζονται ως εξής:

α. το πρόστιμο που επιβάλλεται από τους αρμόδιους φορείς ελέγχου για τη μη υποβολή δήλωσης μειώνεται από 1000 ευρώ σε: – 500 ευρώ, εφόσον δεν έχει γίνει ούτε καθαρισμός ούτε υποβολή δήλωσης, – 100 ευρώ εφόσον έχει γίνει ο καθαρισμός αλλά δεν έχει υποβληθεί δήλωση,

β. το πρόστιμο για το μη καθαρισμό ενός οικοπεδικού /ακάλυπτου χώρου αυξάνεται από πενήντα λεπτά (0,50) του ευρώ σε ένα (1) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ με ανώτατο όριο τις 2.000 ευρώ,

γ. Εφόσον υποβληθεί ένσταση το πρόστιμο για το μη καθαρισμό μπορεί να μειωθεί κατά 50%, εφόσον κατά τη διαδικασία της ένστασης ολοκληρωθούν οι ενέργειες καθαρισμού.

8. Οι κυρώσεις για την υποβολή ψευδούς δήλωσης μειώνονται από τουλάχιστον 2 χρόνια φυλάκισης σε τουλάχιστον 6 μήνες και χρηματική ποινή από το προηγούμενο εύρος 12.600 – 54.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι με την Κ.Υ.Α. καταργείται η Πυροσβεστική Διάταξη 20/2024.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ακυρώνει το ταξίδι των απεσταλμένων του στο Πακιστάν για τις συνομιλίες με το Ιράν (Fox News)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ισλαμαμπάντ των απεσταλμένων του Τζάρεντ Κούσνερ και Στιβ Γουίτκοφ για ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ιράν, μετέδωσε σήμερα το Fox News.

Το αμερικανικό δίκτυο μετέδωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε στο Fox για την ακύρωση του ταξιδιού. “Είπα στους συνεργάτες μου πριν από λίγο καθώς ετοιμάζονταν να φύγουν: ‘Όχι, δεν θα κάνετε μια πτήση 18 ωρών για να πάτε εκεί”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια δημοσιογράφο του δικτύου, η οποία αναφέρει ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία μαζί του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σέρρες: Σύλληψη διαιτητή πολεμικών τεχνών – Κατηγορείται για “φακελάκι” 1.000 ευρώ προκειμένου να ευνοήσει αθλητές ενόψει εθνικής ομάδας και μοριοδότησης

Διαιτητής αγώνων πολεμικών τεχνών συνελήφθη κατηγορούμενος για δωροληψία με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσματος αγώνων πανελλήνιου πρωταθλήματος νέων, το οποίο διεξάγεται το Σαββατοκύριακο στις Σέρρες.

Προηγήθηκε έρευνα από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας, όπου περιήλθαν πληροφορίες, σύμφωνα με της οποίες ο διαιτητής φέρεται να ζήτησε χρηματικό ποσό, προκειμένου να επηρεάσει την εξέλιξη και το αποτέλεσμα επικείμενων αγώνων προς όφελος δύο αθλητών. Πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν ότι πρόκειται για 58χρονο διαιτητή Ταεκβοντό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., με την καταβολή 1.000 ευρώ, στον καθένα, πέραν της διάκρισης, οι αθλητές θα εξασφάλιζαν την ένταξή τους στην εθνική ομάδα, καθώς και μοριοδότηση για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ακολούθησε έρευνα, κατά την οποία διακριβώθηκε – όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση – ότι στο ξενοδοχείο όπου θα διέμενε ο συγκεκριμένος διαιτητής απεστάλη ταχυδρομικό δέμα με παραλήπτη τον ίδιο, το οποίο περιείχε, μεταξύ άλλων, το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο επιχείρησης που πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Β. Ελλάδος, ο 58χρονος συνελήφθη μετά την παραλαβή του δέματος, ενώ παράλληλα κατασχέθηκαν τα χρήματα που περιείχε. καθώς κι ένα κινητό τηλέφωνο. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών, ενώ η έρευνα για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης συνεχίζεται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Μέσα σε λίγες ώρες βεβαιώθηκαν από την Τροχαία 793 παραβάσεις

Μέσα σε λίγες μόνο ώρες, μετά από ειδική επιχειρησιακή δράση σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκη, βεβαιώθηκαν 793 παραβάσεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν δύο συλλήψεις και δύο ακινητοποιήσεις οχημάτων.

Αναλυτικότερα, βεβαιώθηκαν 267 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα, 11 για μη χρήση κράνους, μία παράβαση για ζώνη, 2 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 18 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, 4 παραβάσεις για θόρυβο, 3 παραβάσεις για κίνηση σε πεζόδρομο, 16 παραβάσεις για στάθμευση δικύκλων σε πεζοδρόμια, 10 παραβάσεις για σύνεση & προσοχή και 461 λοιπές παραβάσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εννέα συμφωνίες μεταξύ Ελλαδας και Γαλλίας υπεγράφησαν στο Μέγαρο Μαξίμου

Τελετή υπογραφής σειράς συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ξεκινώντας από την ενισχυμένη Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Προέδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Υπεγράφησαν επίσης από τους αρμόδιους υπουργούς των δύο χωρών:

Συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την ανανέωση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας Οδικός Χάρτης για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών της Γαλλικής Δημοκρατίας Κοινή Δήλωση Προθέσεων μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλικής Δημοκρατίας για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας 2026-2030 Κοινή Δήλωση Προθέσεων για την εγκαθίδρυση συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανικής, Ενεργειακής και Ψηφιακής Κυριαρχίας της Γαλλικής Δημοκρατίας Σύμβαση για την Ίδρυση Διακυβερνητικού Οργανισμού για την Ανάπτυξη και Εκμετάλλευση Ψηφιακών Ωκεάνιων Συστημάτων και Υπηρεσιών Πληροφορικής Διακήρυξη Πρόθεσης Συνεργασίας στην Έρευνα και Ανάπτυξη στον τομέα Άμυνας και στην Καινοτομία των Αμυντικών και Στρατιωτικών Τεχνολογιών και Συστημάτων Συμφωνία Πλαίσιο για την Εν συνεχεία Υποστήριξη των πυραύλων MICA IR/RF και 1η Εκτελεστική Σύμβαση του 2026 μεταξύ του Υπουργείου ‘Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας MBDA France.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ρωσία επιτέθηκε στη διάρκεια της νύκτας στην Ουκρανία με 660 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους

Θραύσματα ρωσικού drone προκάλεσαν ζημιές σε ιδιοκτησία στη Ρουμανία

Η Ρωσία επιτέθηκε στη διάρκεια της νύκτας στην Ουκρανία με 619 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και 47 πυραύλους, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, προσθέτοντας ότι επλήγησαν περιφέρειες ενώ ο κεντρικός στόχος ήταν η νοτιοανατολική πόλη Ντνίπρο. Η Πολεμική Αεροπορία ανέφερε σε δήλωσή της στο Telegram ότι κατέρριψε 580 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 30 πυραύλους. Στο μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι, μετά τη ρωσική νυκτερινή επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, συντρίμμια μη επανδρωμένου αεροσκάφους έπεσαν στη νοτιοανατολική ρουμανική πόλη Γαλάτσι προκαλώντας ζημιές σε πυλώνα ηλεκτροδότησης και σε παράρτημα μιας κατοικίας. Δεν υπήρξαν θύματα, υπογράμμισε το υπουργείο.

Η Ρουμανία, μέλος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει χερσαία σύνορα μήκους 650 χιλιομέτρων με την Ουκρανία και ρωσικά drone έχουν επανειλημμένα παραβιάσει τον εναέριο χώρος της, καθώς η Μόσχα επιτίθεται σε ουκρανικά λιάνια στην άλλη όχθη του Δούναβη. Ενώ συντρίμμια μη επανδρωμένων αεροσκαφών πέφτουν τακτικά στη Ρουμανία, σήμερα ήταν η πρώτη φορά που υπέστη ζημιές ιδιοκτησία. «Το υπουργείο Άμυνας καταδικάζει αυστηρά τις ανεύθυνες ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και υπογραμμίζει ότι αυτές αντιπροσωπεύουν μια νέα πρόκληση για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Τέτοια επεισόδια καταδεικνύουν την έλλειψη σεβασμού εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλεια των ρουμάνων πολιτών, αλλά επίσης τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ». Δύο μαχητικά Eurofighter Typhoon, που συμμετέχουν στη βρετανική αποστολή αστυνόμευσης των αιθέρων στη Ρουμανία, απογειώθηκαν για να επιτηρήσουν την κατάσταση από αέρος, κάτι που αποτελεί συνήθη διαδικασία. Κάτοικοι στη γειτονική κομητεία Τούλτσεα προειδοποιήθηκαν να καλυφθούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΗΠΑ: Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων χωρίς τον όρο «γενοκτονία»

Με αναφορά στον αρμενικό όρο «Meds Yeghern» (Μεγάλο Έγκλημα) και χωρίς τη χρήση της λέξης «γενοκτονία» εκδόθηκε το φετινό μήνυμα του Λευκού Οίκου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η επιλογή αυτή διαφοροποιείται από την πρακτική που είχε καθιερωθεί τα προηγούμενα χρόνια, όταν υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν το 2021 οι ετήσιες προεδρικές ανακοινώσεις ξεκίνησαν να περιλαμβάνουν ρητά τον όρο γενοκτονία. Στην ανακοίνωση, ο Λευκός Οίκος εκφράζει «σταθερή αλληλεγγύη προς κάθε Αμερικανό αρμενικής καταγωγής και προς τους Αρμενίους σε όλο τον κόσμο», σημειώνοντας ότι τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, «συνεχίζουν να ζουν στη συλλογική μνήμη» των κοινοτήτων.

Η επιλογή της διατύπωσης στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου έρχεται σε αντίθεση με την ευρύτερη ρητορική της κυβέρνησης Τραμπ περί προστασίας των χριστιανικών κοινοτήτων, καθώς στην προκειμένη περίπτωση αποφεύγεται η ρητή χρήση του όρου γενοκτονία για τα γεγονότα που αφορούν έναν κατεξοχήν χριστιανικό πληθυσμό. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην αντοχή του αρμενικού λαού και στην προσπάθειά του να ξεπεράσει τις τραγωδίες του παρελθόντος και να διαμορφώσει ένα μέλλον με προοπτικές ευημερίας, ασφάλειας και ειρήνης. Η ανακοίνωση επεκτείνεται και στις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ και η Αρμενία θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας και την προώθηση της σταθερότητας στον Νότιο Καύκασο. Όπως αναφέρεται, οι δύο πλευρές «στέκονται πλάι πλάι» με στόχο «μια νέα εποχή ειρήνης μέσω ισχύος».

Η προεδρική δήλωση καταλήγει τονίζοντας ότι η επέτειος αποτελεί αφορμή για την ανανέωση της δέσμευσης «στην προστασία των αθώων και στην προώθηση της ειρήνης μεταξύ όλων των λαών», με αναφορά στη σημασία της πίστης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ