Καιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Τρίτη 14 Απριλίου 2026

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 14-04-2026

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες σε όλη τη χώρα. Toπικές βροχές ή όμβροι θα σημειωθούν κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες στα δυτικά. Τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και μέχρι το βράδυ στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα δυτικά και τα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 τοπικά 7 και στα νησιά του Ιονίου έως 8 μποφόρ, στα ανατολικά 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 18 με 19 και τοπικά τους 20 βαθμούς, στα δυτικά τους 24 με 25 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 21 με 22 και τοπικά στην Κρήτη τους 23 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα και κατά τόπους πυκνότερες, με τοπικές βροχές ή όμβρους τις βραδινές ώρες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και πιθανώς πρόσκαιρα το μεσημέρι – απόγευμα κατά τόπους στα ορεινά.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 18 με 19 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες, με τοπικές βροχές κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τoπικές βροχές ή όμβρους κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 τοπικά 7 και στα νησιά του Ιονίου έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 24 και τοπικά στα ηπειρωτικά έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα και κατά τόπους πυκνότερες. Τοπικές βροχές ή όμβροι θα σημειωθούν από τις απογευματινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και την κεντρική Στερεά που τις βραδινές ώρες θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα νότια θαλάσσια παράκτια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα και κατά τόπους πυκνότερες, με πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων το μεσημέρι-απόγευμα.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 και στην Κρήτη έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα και κατά τόπους πυκνότερες.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 15-04-2026
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες σε όλη τη χώρα, με τοπικές βροχές στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.
Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα δυτικά και τα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 19 με 20 και τοπικά τους 21 βαθμούς, στα δυτικά τους 24 με 25 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 21 με 23 και τοπικά στην Κρήτη τους 24 βαθμούς Κελσίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σαν σήμερα 14 Απριλίου – Σημαντικά γεγονότα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της σημερινής ημέρας

1205….διεξάγεται η μάχη της Αδριανούπολης, μεταξύ βουλγαρικών στρατευμάτων και Σταυροφόρων

1528….ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του στην Αμερική, ήταν κάποιος Θεόδωρος, που αποβιβάστηκε στην περιοχή της Φλώριδας. Προς τιμήν του, έχει ανεγερθεί άγαλμα στην πόλη Κλιαργουότερ της Φλώριδας

1822….oι Τούρκοι συλλαμβάνουν τον γάλλο φιλέλληνα Βαλέστ και τον αποκεφαλίζουν. Παράλληλα επιχειρούν, χωρίς αποτέλεσμα, να καταλάβουν το φρούριο του Ρεθύμνου.

1828…η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, επειδή η Πύλη αρνείται να αποδεχτεί την αυτονομία της Ελλάδας.

1837….ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα λάβει αρχικά την ονομασία Οθώνειον Πανεπιστήμιον.

1865…. Ο ηθοποιός, Τζον Γουίλκς Μπουθ, υποστηρικτής των Νοτίων, πυροβολεί τον 84χρονο τότε, Πρόεδρο των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν, στο Θέατρο Φορντ της Ουάσινγκτον. Ο Λίνκολν θα υποκύψει στα τραύματα του το πρωί της επομένης.

1894….ο Τόμας Έντισον παρουσιάζει δημοσίως εφεύρεση του, την οποία έχει ονομάσει “Κινητοσκόπιο” (Kinetoscope). Επρόκειτο για μια συσκευή κατάλληλη να δείξει σε κίνηση τα φιλμ, που έγιναν με τον “Κινηματογράφο” (Kinetograph), μια μηχανή λήψης, που είχε επινοήσει ο ίδιος πριν από λίγα χρόνια και η οποία χρησιμοποιούσε φωτογραφική ταινία, από νιτροκυτταρίνη, για την αποτύπωση των εικόνων.

1909…..η Οθωμανική Αυτοκρατορία ξεκινά στην γενοκτονία της αρμενικής κοινότητας της Σικελίας.

1912…. 23:40 μ.μ.: Ο Τιτανικός, το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο κρουαζιερόπλοιο της εποχής του, χτυπά σε παγόβουνο στον Ατλαντικό Ωκεανό, μόλις την τέταρτη ημέρα του παρθενικού ταξιδιού του. Βυθίζεται δύο ώρες και σαράντα λεπτά αργότερα στις 02:20 π.μ. στις 15 Απριλίου, παρασύροντας στο θάνατο περίπου 1.500 ανθρώπους με τους υπόλοιπους 700 να βρίσκονται στις σωσίβιες λέμβους και να παρακολουθούν το τραγικό γεγονός.

1924…. Ανακηρύσσεται η Ελληνική Προεδρευομένη Δημοκρατία, μετά το δημοψήφισμα, που κατήργησε τη βασιλεία.

1932…..το Συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών απορρίπτει την ελληνική αίτηση προς τη Διεθνή εν Ελλάδι Οικονομική Επιτροπή, για πενταετή αναστολή του χρεολυσίου των δανείων σε ξένο συνάλλαγμα, καθώς και νέο δάνειο 50 εκ. δολαρίων για σκοπούς παραγωγικών έργων

1941…. Ιδρύεται στη Λευκωσία από προοδευτικούς αστούς πολιτικούς και κομμουνιστές το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ).

1944…. Οι πρώτοι Eλληνοεβραίοι φτάνουν από την Αθήνα στο κολαστήριο του Άουσβιτς.

1958…. Το διαστημόπλοιο “Σπούτνικ 2” καίγεται στην ατμόσφαιρα μαζί με το μοναδικό επιβάτη του, τη σκυλίτσα Λάικα.

1962…. Στη Γαλλία, αναλαμβάνει το πρωθυπουργικό αξίωμα ο Ζορζ Πομπιντού, μετέπειτα Πρόεδρος της Ε’ Γαλλικής Δημοκρατίας.

 1981…. Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης ανακηρύσσεται επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κολούμπια στο Σικάγο.

1981….το Διαστημικό Λεωφορείο Columbia προσγειώνεται στη Βάση Edwards στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη του αποστολή διάρκειας 54,5 ωρών.

1989….αποκαλύπτεται ότι, ο τραπεζίτης Γιώργος Κοσκωτάς φυγάδευσε στην Ελβετία 8 εκατομμύρια δολάρια.

1995…. Για πρώτη φορά οι ισραηλινές αρχές σφραγίζουν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, παλαιστινιακό διαβατήριο.

1997….στην Τουρκία, η υπουργός Εσωτερικών ζητά την απόλυση από τις δημόσιες υπηρεσίες όλων των φανατικών ισλαμιστών, καθώς και το κλείσιμο όλων των ιερατικών σχολών που προωθούν το φανατισμό του Ισλάμ.

2003….έξι χώρες (Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιαπωνία) ανακοινώνουν την ολοκλήρωση του χάρτη του ανθρώπινου γονιδιώματος (DNA). Με ακρίβεια 99,99%, έχει αποκρυπτογραφηθεί το 99% του ανθρώπινου Γονιδιώματος.

Γεννήσεις

1629….γεννιέται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του 17ου αιώνα, ο Ολλανδός φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος Κρίστιαν Χόιχενς, που ανακάλυψε τους δακτύλιους του Κρόνου.

1759….πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης του μπαρόκ, Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του, που συνήθως ακούμε τα Χριστούγεννα είναι το ορατόριο του “Ο Μεσσίας”.

1939…. γεννήθηκε ο μουσικοσυνθέτης, Σταύρος Ξαρχάκος,

1941…. η βρετανίδα ηθοποιός, Τζούλι Κρίστι.

1948….γεννιέται ο Αναστάσιος Παπαληγούρας, Ελληνας πολιτικός.

Θάνατοι

1759…. πέθανε ο γερμανός συνθέτης του μπαρόκ, Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ,

1911….πεθαίνει στο Λονδίνο ο ομογενής Μαρίνος Κοργιαλένιος, γνωστός για τις διάφορες δωρεές του προς το Έθνος.

1917….πεθαίνει ο Πολωνός γιατρός, εφευρέτης της διεθνούς γλώσσας Εσπεράντο, Λάζαρος Λουδοβίκος Ζάμενχοφ.

1930….πεθαίνει ο Ρώσος ποιητής Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι.

1964….πεθαίνει η Αμερικανίδα ζωολόγος και βιολόγος Ρέιτσελ Κάρσον, το βιβλίο της οποίας “Σιωπηλή Άνοιξη” θεωρείται ότι, ενέπνευσε το παγκόσμιο οικολογικό κίνημα.

1986…. η γαλλίδα συγγραφέας και φεμινίστρια, Σιμόν ντε Μποβουάρ.

Απάντηση Υπ.Εξ. σε Χ. Φιντάν: Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις, ούτε οφείλει εξηγήσεις σε κανέναν

Αυστηρή απάντηση έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ο οποίος υποστήριξε ότι η τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ και Κύπρου μπορεί να οδηγήσει ακόμη σε πόλεμο.

Το Υπ.Εξ. έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα τονίζοντας ότι Η Ελλάδα διαμορφώνει την εξωτερική της πολιτική ανεξάρτητα, δεν δέχεται υποδείξεις, ούτε οφείλει εξηγήσεις σε κανέναν. Παράλληλα επισήμανε ότι οι κινδυνολογίες και οι απόπειρες στρέβλωσης είναι εκτός πραγματικότητας και δεν ωφελούν, ενώ υπογράμμισε ότι η τριμερής συνεργασία έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς και δεν στρέφεται εναντίον τρίτων.

«Η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και αιρετό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχει αποδείξει ότι εργάζεται διαχρονικά με συνέπεια για τη σταθερότητα, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρήνη» επισήμανε το Υπ.Εξ. και πρόσθεσε:

«Τόσο η διμερής συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ, όσο και η τριμερής Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, όπως άλλωστε και όλες οι λοιπές σε τριμερές σχήμα συνεργασίες της Ελλάδας, έχουν ειρηνικό σκοπό και δεν στρέφονται εναντίον τρίτων».

Το Υπ.Εξ. σημειώνει ακόμη ότι «η Ελλάδα διαμορφώνει την εξωτερική της πολιτική ανεξάρτητα, δεν δέχεται υποδείξεις, ούτε οφείλει εξηγήσεις σε κανέναν» και καταλήγει: «Κινδυνολογίες και απόπειρες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας δεν ωφελούν, ειδικά την περίοδο αυτή της περιφερειακής αστάθειας και αβεβαιότητας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη με μικρές ταχύτητες και αυξημένη κίνηση

Κορυφώνεται η κίνηση στα διόδια των Μαλγάρων, καθώς οι εκδρομείς του Πάσχα επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη μετά τις αργίες, ενώ κατά διαστήματα σχηματίζονται ουρές και η κυκλοφορία ρυθμίζεται από την Τροχαία με έκτακτα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Η επιστροφή εξελίσσεται με καθυστερήσεις καθώς είναι αυξημένη η κίνηση, ειδικά μετά τις έξι το απόγευμα, ενώ οι ουρές των αυτοκινήτων ξεπερνούν τα 2 χιλιόμετρα στο ρεύμα εισόδου της πόλης. Ήδη, οι υπεύθυνοι των διοδίων έχουν ανοίξει από νωρίς το μεσημέρι τρεις φορές τις μπάρες στο ρεύμα της επιστροφής για να αποφορτιστεί ο όγκος των οχημάτων.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία, από χθες Κυριακή του Πάσχα στις έξι το απόγευμα μέχρι σήμερα το μεσημέρι πέρασαν από τα διόδια των Μαλγάρων προς τη Θεσσαλονίκη, περίπου 19.000 οχήματα και μέχρι τα μεσάνυχτα αναμένεται να περάσουν 30.000 αυτοκίνητα. Με αυξημένα μέτρα της τροχαίας γίνεται η είσοδος στην πόλη και από τη Χαλκιδική, όπου η κίνηση σταδιακά αυξάνεται και αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ώρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΗΠΑ – Ντ.Τραμπ: Οποιοδήποτε ιρανικό πλοίο “ταχείας επίθεσης” πλησιάζει τον αποκλεισμό του Στενού του Ορμούζ θα “εξουδετερώνεται αμέσως”

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σήμερα ότι οποιοδήποτε ιρανικό πλοίο “ταχείας επίθεσης” πλησιάσει στον ναυτικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Στενό του Ορμούζ θα εξουδετερώνεται.

“Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν κείτεται στον βυθό της θάλασσας εντελώς κατεστραμμένο- 158 πλοία. Αυτό που δεν έχουμε πλήξει είναι ο μικρός αριθμός αυτών που αποκαλούν ‘πλοία ταχείας επίθεσης’ διότι δεν θα θεωρούσαμε σοβαρή απειλή”, έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social. “Προειδοποίηση: αν οποιοδήποτε από αυτά τα πλοία πλησιάσει οπουδήποτε κοντά στον ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ μας, θα ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΕΤΑΙ αμέσως με το ίδιο σύστημα θανάτωσης που χρησιμοποιούμε εναντίον των διακινητών ναρκωτικών στα πλοία στη θάλασσα. Είναι γρήγορο και βίαιο”, πρόσθεσε.

Ο Τραμπ αναφερόταν στα δεκάδες πλήγματα που έχουν εξαπολύσει από τον Σεπτέμβριο οι ΗΠΑ στην Καραϊβική και τον Ειρηνικό ωκεανό εναντίον πλοίων που πιστεύεται ότι μετέφεραν ναρκωτικά, μια επιχείρηση στη διάρκεια της οποίας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 110 άνθρωποι. Ο αποκλεισμός του Στενού του Ορμούζ, τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες Κυριακή αφού οι Ιρανοί και οι Αμερικανοί διαπραγματευτές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία έπειτα από συνομιλίες στο Πακιστάν, τέθηκε σε ισχύ στις 17:00 ώρα Ελλάδας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βρετανία: Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να σταματήσουν το ατελείωτο σκρολάρισμα, λέει ο πρωθυπουργός Στάρμερ

⁠Πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και το ⁠TikTok πρέπει να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν νεαρούς χρήστης να σπαταλούν ώρες «σκρολάροντας» αφηρημένα σε ατέλειωτα βίντεο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ.

Η Βρετανία, όπως και άλλες χώρες, εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμού της πρόσβασης των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δοκιμάζει απαγορεύσεις, ώρες απαγόρευσης χρήσης και χρονικά όρια στις εφαρμογές για να δει πώς επηρεάζουν τον ύπνο, την οικογενειακή ζωή και τις σχολικές εργασίες. «Συζητάμε για το αν θα πρέπει να υπάρξει μια απαγόρευση για τους νέους κάτω των 16 ετών», δήλωσε ο Στάρμερ στο BBC Radio. «Όμως, νομίζω είναι το ίδιο σημαντικό, οι εθιστικοί μηχανισμοί σκρολαρίσματος είναι πραγματικά προβληματικοί στο μυαλό μου. Πρέπει να εξαλειφθούν».

Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν σχεδιάσει αλγόριθμους προκειμένου να ενθαρρύνουν την εθιστική συμπεριφορά και γονείς ζητούν από την κυβέρνηση να παρέμβει, επισήμανε ο Στάρμερ. Περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έχουν ήδη ανταποκριθεί και συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις με θέμα τη διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών, έγινε γνωστό από τη βρετανική κυβέρνηση, που πρόσθεσε πως υπάρχει ακόμη χρόνος να συνεισφέρουν πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 26ης Μαΐου. «Θέλουμε να ακούσουμε την άποψη μαμάδων και μπαμπάδων που ανησυχούν για τον χρόνο που τα παιδιά τους περνούν στο διαδίκτυο και για το περιεχόμενο που παρακολουθούν», δήλωσε σήμερα η υπουργός Τεχνολογίας Λιζ Κένταλ.

«Θέλουμε να ακούσουμε την άποψη εφήβων που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πως είναι να μεγαλώνεις στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Και θέλουμε να ακούσουμε την άποψη οικογενειών σχετικά με τις ώρες απαγόρευσης της χρήσης, τα τσατμποτ Τεχνητής Νοημοσύνης και τις εθιστικές λειτουργίες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τάσος Μπαρτζώκας: Στα Λευκάδια για το πασχαλινό έθιμο των αυγομαχιών

Τάσος Μπαρτζώκας: Στα Λευκάδια για το πασχαλινό έθιμο των αυγομαχιών

 Στα Λευκάδια βρέθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα ο Βουλευτής Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας, για τις παραδοσιακές αυγομαχίες, ένα έθιμο που διατηρείται ζωντανό από γενιά σε γενιά και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί, για ακόμη μια φορά, με φίλους και  συνοδοιπόρους, με τους οποίους τον συνδέουν διαχρονικοί δεσμοί εκτίμησης και εμπιστοσύνης, σε κλίμα εορταστικό και χαράς.

Στον προσωπικό του λογαριασμό με ανάρτηση του αναφέρει:

“Δεύτερη μέρα του Πάσχα στα Λευκάδια για τις αυγομαχίες!

Ένα έθιμο που περνά απο γενιά σε γενιά και κράτα ζωντανούς τους δεσμούς με τον τόπο και τις παραδόσεις του.

Βρέθηκα για ακόμη μια φορά με αγαπημένους ανθρώπους, που μας συνδέουν εδώ και χρόνια αληθινές και στενές σχέσεις εκτίμησης και αγάπης.

Με ανθρώπους που ξέρουν να τιμούν τη φιλία και το λόγο τους.

Και του χρόνου με υγεία!

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!”

Mpar294791 Mpar294641 Mpar294601 e1776100737399 Mpar94701

ΕΕ- Φον ντερ Λάιεν: “Υψίστης σημασίας” η αποκατάσταση της ελεύθερης ναυσιπλοίας στα Στενά του Ορμούζ

Στοχευμένα και προσωρινά μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών ενέργειας θα προτείνει η Επιτροπή στις 22 Απριλίου

“Το συνεχιζόμενο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ είναι πολύ επιζήμιο και η αποκατάσταση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας είναι υψίστης σημασίας για εμάς”, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τον αντίκτυπό της στην Ευρώπη. Παράλληλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στο Λίβανο, οι οποίες «απειλούν να εκτροχιάσουν ολόκληρη τη διαδικασία» για ειρήνη στην περιοχή. «Δε μπορεί να υπάρξει σταθερότητα στη Μέση Ανατολή ή στον Κόλπο, όσο ο Λίβανος φλέγεται», τόνισε χαρακτηριστικά, καλώντας όλα τα μέρη να σεβαστούν την κυριαρχία του Λιβάνου και να εφαρμόσουν πλήρη παύση των εχθροπραξιών.

Η ίδια, σημείωσε ότι η ΕΕ παρέχει άμεση βοήθεια στον λαό του Λιβάνου, αλλά επεσήμανε ότι «καμία βοήθεια δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ασφάλεια μιας μόνιμης ειρήνης». Αναφερόμενη στον «τεράστιο αντίκτυπο» που έχει η κρίση στη Μέση Ανατολή στην οικονομία των χωρών της ΕΕ, η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι από την έναρξη της σύγκρουσης, πριν από 44 ημέρες, ο λογαριασμός για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων αυξήθηκε κατά πάνω από 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτου, η Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων για τη μείωση των τιμών ενέργειας – τη λεγόμενη «εργαλειοθήκη» – που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα, 22 Απριλίου, λίγο πριν το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, 23 και 24 Απριλίου. ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ, ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να απαντήσουν συντονισμένα στην άνοδο των τιμών ενέργειας. Όπως είπε, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι «στοχευμένα» – δίνοντας ιδιαίτερη στήριξη στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τομείς της οικονομίας – «προσωρινά» και «να εφαρμόζονται έγκαιρα και χωρίς καθυστέρηση, τη στιγμή που είναι πραγματικά αναγκαία».

Στο ίδιο πλαίσιο, η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει βέλτιστες πρακτικές για τον σχεδιασμό προγραμμάτων εισοδηματικής στήριξης, ενώ δρομολογείται διαβούλευση για πιο ευέλικτους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, ώστε τα κράτη να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο παρέμβασης στους πιο εκτεθειμένους κλάδους. Η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, αξιοποιώντας την εμπειρία της ενεργειακής κρίσης του 2022, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ανταγωνισμού μεταξύ τους στην αγορά ενέργειας. Προβλέπεται, επίσης, ενισχυμένος ευρωπαϊκός συντονισμός για την πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου, καθώς και κοινός σχεδιασμός για την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, με στόχο το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Παράλληλα, όπως τόνισε η Φον ντερ Λάιεν, θα διασφαλιστεί ότι τα εθνικά μέτρα έκτακτης ανάγκης «δεν θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους» και δεν θα διαταράσσουν τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Όπως είπε η Φον ντερ Λάιεν, η Επιτροπή εξετάζει επίσης μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής ζήτησης, «με πλήρη σεβασμό στην ελευθερία επιλογής των καταναλωτών», δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα, όπως η αναβάθμιση κτιρίων και η ανανέωση βιομηχανικού εξοπλισμού. Παράλληλα, προωθούνται πιο διαρθρωτικές παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους ενέργειας, με την αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας εκπομπών (ETS), με παρεμβάσεις σε φόρους και χρεώσεις δικτύων και με ευρύτερη αναμόρφωση του ενεργειακού μείγματος. Καταλήγοντας, η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα καθιστά την Ευρώπη ευάλωτη σε κρίσεις και υψηλές τιμές, τονίζοντας ότι η μετάβαση προς ανανεώσιμες πηγές και πυρηνική ενέργεια αποτελεί τη μόνη μακροπρόθεσμη λύση για ενεργειακή ανεξαρτησία και σταθερότητα για την ΕΕ. Ανέφερε, επίσης, ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι επενδύσεις σε δίκτυα, αποθήκευση και ηλεκτροδότηση της οικονομίας, με αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων αλλά και με κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, ώστε να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια και να μειωθούν οι τιμές με βιώσιμο τρόπο.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης πιο δραστικών μέτρων, η Φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν «δεν πληρούνται οι συνθήκες για την ενεργοποίηση εναλλακτικών μέτρων, όπως η γενική ρήτρα διαφυγής». Υπογράμμισε ότι οι όποιες παρεμβάσεις δεν θα πρέπει να επιβαρύνουν υπερβολικά τα δημόσια ελλείμματα και πως η αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να γίνει «βήμα-βήμα», καθώς εξελίσσεται η κατάσταση. Πρόσθεσε, ότι η Επιτροπή θα επανεκτιμά διαρκώς την κατάσταση, ανάλογα με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου εξέφρασε τη στήριξή του για τον αποκλεισμό ιρανικών λιμανιών που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε σήμερα τη στήριξή του στον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών από τον Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας πως βρίσκεται σε στενό συντονισμό για το θέμα με τις ΗΠΑ.

«Το Ιράν παραβίασε τους κανόνες (των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στο Πακιστάν), ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να επιβάλει έναν ναυτικό αποκλεισμό», δήλωσε ο Νετανιάχου κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του. «Στηρίζουμε βεβαίως αυτήν τη σθεναρή θέση και βρισκόμαστε σε συνεχή συντονισμό με τις ΗΠΑ».

Επιπλέον, ο Νετανιάχου είπε σήμερα πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς του τηλεφώνησε την Κυριακή, αφού αναχώρησε από το Ισλαμαμπάντ, για να τον ενημερώσει σχετικά με τις συνομιλίες του Σαββατοκύριακου με το Ιράν, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν επετεύχθη συμφωνία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιαπωνία: Το ηφαίστειο Σακουρατζίμα εισήλθε σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας

Ένα ηφαίστειο στη νότια Ιαπωνία εισήλθε σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας αυτό το Σαββατοκύριακο για δεύτερη φορά σε τέσσερις μήνες, εκτοξεύοντας όγκους τέφρας, έγινε γνωστό από τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας και από τοπικά ΜΜΕ.

Το Σακουρατζίμα, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της χώρας, εισήλθε σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας το απόγευμα του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να υψωθεί καπνός σε ύψος άνω των 3.400 μέτρων, ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έκρηξη από τη 13η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri Shimbun.

ΑΠΕ-ΜΠΕ