Νάντια Κωνσταντοπούλου: Η φωνή που έμεινε χαμηλόφωνα στη μνήμη – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Δέκα ακριβώς χρόνια από τη «φυγή» της εξαιρετικής Νάντιας Κωνσταντοπούλου (9 Οκτωβρίου 2016), της κορυφαίας Κυρίας του λεγόμενου ελαφρού μας τραγουδιού, θα θυμηθούμε στιγμιότυπα από τη «χρυσή» διαδρομή της στα μουσικά μας δρώμενα.

Μια γυναίκα, με κρυστάλλινη φωνή, δωρικότητα στις ερμηνείες της, ευγένεια, κομψότητα κι έμφυτη αρχοντιά.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Το τραγούδι και η απόλυση

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από εκείνο το απομεσήμερο που η Νάντια Κωνσταντοπούλου είχε έρθει στο studio του «Αιγαίο, 88.3 FM» για να συζητήσουμε «στιγμιότυπα» της σπουδαίας πορείας της και ν’ ακούσουμε  τραγούδια της. Όπου, άρχισε να ξεδιπλώνει όλη την καριέρα της, τα βραβεία της σε φεστιβάλ, την συνύπαρξή της με τον Τάκη Μωράκη.

 

«Το τραγούδι ήταν η ζωή μου», είπε. «Η σκηνή ήταν το σπίτι μου», συνέχισε.

Την είχα ρωτήσει πώς έγινε τραγουδίστρια σε μια εποχή που δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα. «Ήταν περιπέτεια», μου είχε πει. Και συνέχισε: «Εργαζόμουν στη δισκοθήκη της Εθνικής Ραδιοφωνίας και τραγουδούσα παντού… όπου βρισκόμουν τραγουδούσα. Είχα γίνει φίλη με όλους τους τραγουδιστές. Ένα βράδυ που η Μούσχουρη δεν μπορούσε να τραγουδήσει στα «Αστέρια» που εμφανιζόταν, μου ζήτησε να την αντικαταστήσω. Με αφέλεια και άγνοια κινδύνου, το έκανα. Κι όταν το πρωί πήγα άυπνη στη δουλειά, στη Ραδιοφωνία, απολύθηκα! Μου είπαν ότι είναι ασυμβίβαστο να είμαι υπάλληλος στη δισκοθήκη του  ραδιοφώνου και συγχρόνως να τραγουδώ»…

ΝΚ ροή 1

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Τότε, ο Μίμης Πλέσσας την πήρε υπό την προστασία του. Έγινε άλλο ένα «πλεσσόπουλο», όπως η Τζένη Βάνου, η Γιοβάννα, η Ζωή Κουρούκλη, η Νάνα Μούσχουρη και τόσες/τόσοι άλλοι.  Η συνεργασία τους  ξεκίνησε ουσιαστικά μέσα από τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου, όπου ο Μίμης Πλέσσας διηύθυνε την περίφημη Ελαφρά Ορχήστρα του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) και η Νάντια Κωνσταντοπούλου έγινε μία από τις βασικές ερμηνεύτριες. Μάλιστα, ερμήνευσε σε πρώτες εκτελέσεις ή σε ζωντανές ραδιοφωνικές μεταδόσεις σπουδαία τραγούδια του Πλέσσα, όπως το «Έλα κάτσε πλάι μου» και το «Εσύ που λες πως μ’ αγαπάς». Επίσης, έμεινε ιστορική η ερμηνεία της στο εμβληματικό «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη» υπό τη δική του διεύθυνση ορχήστρας.

Εκείνη την περίοδο, με προτροπή του μέγιστου Γιώργου Μουζάκη, εμφανίστηκε στο ελαφρό μουσικό θέατρο («Ροζ μπαλέτα», «Τριάντα κότες κι ένας κόκορας», κ.λπ.) και γνώρισε τον διακεκριμένο τραγουδοποιό και συνθέτη, Τάκη Μωράκη, με τον οποίο παντρευτήκαν το 1961 κι ακολούθησαν κοινή πορεία στη ζωή, στη μουσική και στο τραγούδι.

Φωνή συλλογική ανάμνηση

Σκέφτομαι ότι η Νάντια Κωνσταντοπούλου δεν χρειάστηκε ποτέ να «κραυγάσει» για ν’ ακουστεί. Διέθετε εκείνη την υπέροχη ευλογία των ουρανών, να ερμηνεύει με την ψυχή της και να γίνει συλλογική ανάμνηση.

Για σκεφτείτε: «Είδωλό μου», «Πες μπαλαλάικα», «Η Μαριλού», «Δεν είμαι τίποτα», «Αγαπώ έναν τύπο», «Δεν θα κλάψω γιατί», «Θεέ μου», «Μια Κάντιλακ γκρενά»… Και τη «Μαύρη Φόρντ», που της ζήτησε ο Χατζηδάκις να ερμηνεύσει, μετά από την «Οδό Ονείρων»… Και τόσα ακόμη…

«Είμαι χαρούμενη, ευτυχισμένη με όσα έκανα στη ζωή μου», μου έλεγε. Και συνέχισε: «Γι αυτό μου φαίνεται ότι όλα είναι…χθες»….

Μια μαγική διαδρομή

Η διαδρομή της άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και απλώθηκε σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες, από τις πρώτες επαγγελματικές εμφανίσεις και τα φεστιβάλ μέχρι τη δισκογραφία και τις σκηνές μιας Ελλάδας που έψαχνε να αστικοποιηθεί.

Η πρώτη της επαγγελματική εμφάνιση έγινε το 1958. Έναν χρόνο αργότερα, το 1959, ήρθε και το δισκογραφικό της ντεμπούτο, με το «Θα σ’ αγαπώ κάθε μέρα», σε μουσική του Ζοζέφ Κορίνθιου και στίχους του Νίκου Φατσέα. Ήταν η αρχή μιας πορείας που θα τη συνέδεε με σημαντικούς δημιουργούς και θα της χάριζε τραγούδια που έμελλε να περάσουν στον χρόνο.

ΝΚ ροή 2

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Τάκης Μωράκης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς της καλλιτεχνικής της διαδρομής. Η Νάντια Κωνσταντοπούλου θα ερμηνεύσει τραγούδια του και θα βρεθεί σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ, κατακτώντας διακρίσεις και βραβεία.

Το 1963, στο Φεστιβάλ του Σαιν Βενσάν στη Γαλλία, θα κερδίσει το «Βραβείο Ευρώπης» με το «Αγαπώ έναν τύπο». Έναν χρόνο αργότερα, το 1964, θα έρθει η μεγάλη διάκριση στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Α’ Βραβείο για το «Ποιος», σε μουσική του Τάκη Μωράκη και στίχους της ίδιας. Το τραγούδι είχε ερμηνεύσει και η Κλειώ Δενάρδου, καθώς εκείνη την εποχή ήταν συνηθισμένο τα διαγωνιζόμενα τραγούδια να αποδίδονται από δύο ερμηνευτές.

Και κάπως έτσι, μέσα στα χρόνια, η Νάντια Κωνσταντοπούλου συνέχισε να γράφει τη δική της σελίδα στο ελληνικό τραγούδι. Συνεργάστηκε με τον Ανδρέα Χατζηαποστόλου και άλλους σημαντικούς δημιουργούς, ενώ οι επιτυχίες της δεν περιορίστηκαν στη δεκαετία του ’60. Αντίθετα, πέρασαν και στα ’70, διατηρώντας εκείνο το ιδιαίτερο προσωπικό χρώμα που έκανε την ερμηνεία της αναγνωρίσιμη από τις πρώτες νότες.

Το 1972 ήρθε η «Μαριλού». Ένα τραγούδι που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το ελληνικό κοινό και αποτελούσε διασκευή του ισραηλινού «Shoov e’et hem», σε μουσική της Nurit Hirsh και στίχους του Dudu Barak. Το τραγούδι είχε ερμηνεύσει η Ilanit στην 4η Ολυμπιάδα Τραγουδιού, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, τον Ιούλιο του 1971, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. Λίγο αργότερα, πέρασε στα ελληνικά και βρήκε στη φωνή της Νάντιας Κωνσταντοπούλου έναν καινούργιο δρόμο προς το κοινό.

Ακολούθησαν η «Μια καντιλάκ γκρενά», το «Ίσως», το «Πες μπαλαλάικα», τραγούδια που συνδέθηκαν με τη δική της καλλιτεχνική παρουσία, με μουσικές ή διασκευές του συζύγου της και στίχους δικούς της. Και ύστερα, το 1974, η δική της εκδοχή στο «Από τ’ αεροπλάνο», το όμορφο τραγούδι του Κώστα Χατζή και της Σώτιας Τσώτου. Τραγούδησε μέχρι και Πιάφ, τον θρυλικό ««Milord», σε εξαιρετική διασκευή του Μωράκη και ελληνικούς στίχους δικούς της.

Διαφορετικά μουσικά τοπία

Η Νάντια Κωνσταντοπούλου δεν φοβήθηκε να κινηθεί μέσα σε διαφορετικά μουσικά τοπία. Τραγούδησε ακόμη και Χατζιδάκι. Το 1977 έδωσε τη δική της, δεύτερη εκτέλεση στη «Μαύρη Φορντ», με εκείνον τον μοναδικό, εξωστρεφή τρόπο που χαρακτήριζε την ερμηνεία της. Γιατί αυτό ήταν ίσως το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμά της: δεν τραγουδούσε ποτέ από απόσταση. Έμπαινε μέσα στο τραγούδι. Του έδινε κίνηση, χρώμα, θεατρικότητα, ζωή. Δηλαδή το τελείως αντίθετο από ότι ήταν η ίδια εκτός σκηνής, ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, διακριτική και αρκούντως προσεκτική στις επιλογές της.

Δεν χρειάστηκε να κυνηγήσει τον θόρυβο για να διατηρήσει τη θέση της. Η φωνή της ήταν αρκετή. Και τι φωνή.

Μια φωνή μεγάλη, γεμάτη, χαρακτηριστική. Από εκείνες που δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Ένα «φώναγμα» του τραγουδιού, όπως θα έλεγε κανείς, που μπορούσε να γεμίσει μια σκηνή και την ίδια στιγμή να αφήσει πίσω του κάτι πολύ προσωπικό, σχεδόν οικείο.

Η δισκογραφική της παρουσία θα συνεχιστεί τακτικά μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Τότε είχε ήδη διανύσει μια μεγάλη απόσταση. Είχε γνωρίσει τα φώτα των φεστιβάλ, τα βραβεία, τις επιτυχίες, τις συνεργασίες, τις αλλαγές του ελληνικού τραγουδιού. Είχε δει εποχές να έρχονται και να φεύγουν και παρέμενε εκεί, με τη δική της αισθητική, τη δική της φωνή, το δικό της μέτρο.

ΝΚ ροή 3

Νάντια και άρωμα άλλης Ελλάδας

Η Νάντια Κωνσταντοπούλου ανήκε σε μια γενιά ερμηνευτών που ήξεραν ότι ένα τραγούδι δεν είναι μόνο μελωδία και στίχος. Είναι παρουσία. Είναι βλέμμα. Είναι χειρονομία. Είναι μνήμη.

Και ίσως γι’ αυτό, τόσα χρόνια μετά, το όνομά της εξακολουθεί να συνοδεύεται από τραγούδια που έχουν κάτι από το άρωμα μιας άλλης Ελλάδας. Μιας Ελλάδας των φεστιβάλ, των μεγάλων ορχηστρών, των δίσκων 45 στροφών, των τραγουδιών που ταξίδευαν από στόμα σε στόμα και από ραδιόφωνο σε ραδιόφωνο.

Η Νάντια Κωνσταντοπούλου έφυγε, πριν δέκα χρόνια, 9 Οκτωβρίου 2016, αλλά δεν πήρε μαζί τη φωνή της.  Θα βρίσκεται εκεί, κάθε φορά που θα ξανακούγεται η «Μαριλού». Κάθε φορά που κάποιος θα αναζητήσει τη «Μαύρη Φορντ», χωρίς να είναι …μέσα η Μάρω Κοντού, που άλλωστε δεν ήθελε να την πρωτοπεί…  Κάθε φορά που θα ακουστεί το «Από τ’ αεροπλάνο» ή ένα από τα τραγούδια που σφράγισε με τη χαρακτηριστική της ερμηνεία.

Και θα επιστρέφει όχι σαν μια μακρινή ανάμνηση, αλλά σαν μια γνώριμη φωνή που ξέρει ακόμη τον δρόμο και δη μακριά από τον συρμό των ατάλαντων…

Γιατί, κάποιες φωνές δεν αποχαιρετιούνται. Απλώς χαμηλώνει ο κόσμος γύρω τους — κι εκείνες συνεχίζουν να τραγουδούν.

Πρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 11 Οκτωβρίου 2026

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/10/2026

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Οι Βούλγαροι λένε ότι η «κυριότητα» παραμένει δική τους Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ με τα 48 ιερά κειμήλια – ΔΕΝ ΛΥΝΟΥΝ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Οι εργολάβοι θα κερδίσουν, οι ενοικιαστές όχι με τους παραπάνω φόρους, όπως τους υπόσχεται ο Μητσοτάκης – ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΗΤΤΑΣ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΠΗΧΗ ΣΤΟ 25%»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Το σχέδιο για μείωση της ΕΑΣ στις συντάξεις ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΕΩΣ 30-50% ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΡΙΕΣ Ή ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ – Τα κέρδη της Αθήνας από την επίσκεψη Ρούμπιο ΣΕ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ – ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ «ΧΑΛΑΡΗΣ ΨΗΦΟΥ» ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΑΠΟΧΗΣ Η στρατηγική και το δίλημμα της μίας κάλπης»

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Ποιους στοχεύει να φέρει πίσω από τους ψηφοφόρους του ’23 Τα ευρήματα του Μαξίμου σε δύο εσωτερικές έρευνες και focus groups – ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Κρίση χρέους, κοινωνικές εξεγέρσεις και εννέα κάλπες – ΜΟΝΤΕΛΟ BUILD TO RENT Νέο στεγαστικό σχέδιο για κατασκευή σπιτιών μόνο για ενοικίαση»

REAL NEWS: «ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΡΙΧΝΕΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ Σχέδιο άμυνας για την ακρίβεια – Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΩΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΜΒΟΥ Εθνική υπόθεση ο Κάθετος Διάδρομος – ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΖΩΝΑΚΗ Τα μυστικά του δεύτερου ιατρείου»

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΟΥΜΠΙΟ Τα μυστήρια της Πνύκας.-Το συνέδριο του «Β» και ο απόηχος»

ΕΣΤΙΑ: «Οἱ σχέσεις ὀργῆς Μαξίμου – Γκίλφουλ – Αὐτονομοῦνται ἀπό τήν ΝΔ, ἀπευθύνονται στήν παράταξη – Ἡ ἐξουσία ἀγνοεῖ τήν λαϊκή ὀργή κατά τῶν ἐλίτ σέ Παρίσι – Λονδῖνο»

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: « Déjà vu? Μπορεί η ευρωκρίση να επιστρέψει μέσω Γαλλίας – ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Εδώ νοικιάζουν τα δυάρια με 100 ευρώ το κεφάλι»

DOCUMENTO: «ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΣΠΑΣΕ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ Ο Μπεκίρης του Μαξίμου αγόρασε σπίτι μισοτιμής – ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ Γιατί πνίγηκε το νησί του πρωθυπουργού – ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ NATURA Ο Παπασταύρου με έγγραφο από άλλο έργο ανέστησε «κομμένο» αιολικό πάρκο»

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: «Κλείνει μέτωπα ο Μητσοτάκης, αλλά… Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΠΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ – Ψάρι μόνο για τους λίγους Η ελληνική αλιεία σε ασφυξία και ένα εθνικό πιάτο προς αφανισμό – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Η ΠΛΗΡΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΙΧΕ ΑΠΟΓΕΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ»

ΜΠΑΜ ΣΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: «ΧΟΝΤΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΣΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ! «ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ» το κόστος, ξεχειλίζουν τα ερωτήματα – ΤΟ ΠΛΕΓΜΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟΣ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ, Ο «MR. ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ» ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ «ΚΛΕΙΔΙΑ» ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ! – ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ Ο ΡΟΥΜΠΙΟ, Η ΠΝΥΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ…»

KONTRA NEWS: «Ο Μητσοτάκης ανησυχεί μην βγει ο κόσμος στους δρόμους για το στεγαστικό, την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση Ο εφιάλτης της Ισπανίας πάνω από το Μαξίμου – ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΠΡΩΡΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ – ΤΟ «ΚΑΛΩΔΙΟ» ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΑΜΗΧΑΝΙΑ»

ΛΟΓΟΣ: ««ΣΤΟ ΖΕΝΙΘ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ» ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ «Σιβηρικός χειμώνας» για την Ευρώπη – ΚΥΚΛΩΜΑ ΑΠΑΤΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΦΚΑ Σήμερα στον ανακριτή οι 11 κατηγορούμενοι για την υπόθεση – ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ Εγκρίθηκε το ελληνικό αίτημα για ενεργειακή ρήτρα διαφυγής»

ΑΥΓΗ: «Κυριάκος Μητσοτάκης Αναγνώρισε την αποτυχία της πολιτικής του Φεύγει αν πάρει κάτω από 25% – ΚΟΛΑΦΟΣ ΟΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΤΕΕ 14 κτίρια ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ κινδυνεύουν»

FINANCE AND MARKETS VOICE: «ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ-ΣΤΑΘΙΜΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ «ΚΛΕΜΜΕΝΑ» και στην Ελλάδα – ΕΞΑΓΟΡΑ «ΦΡΕΣΚΟΥΛΗ» Από το χωράφι μέχρι το ράφι, ο Σκλαβενίτης θα ελέγχει τις τιμές»

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Στο τραπέζι συμβιβαστικό μοντέλο και με την εμπλοκή του ΑΣΕΠ Προς μονιμοποίηση 50.000 συμβασιούχοι – Βίση – Καρβέλας Θα πάνε κόντρα κι όπου βγει…»

Σαρδελίτσες σαγανάκι για τσιπουράκι – Σπέσιαλ συνοδευτικό!

Σταύρος Τσαλαμπούνης
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα

Το ψαράκι είναι απαραίτητο και πολύ ωφέλιμο στη διατροφή όλων των ηλικιών. Είναι καλό να υπάρχει στο τραπέζι μας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Σας δίνω λοιπόν μια συνταγή και ένα ταξίδι στο χρόνο, αφού το έκανε πάντα η μάνα μου η Μικρασιάτισσα και τώρα πήρα την σκυτάλη εγώ.

Σαρδελίτσες σαγανάκι για τσιπουράκι 1

Σαρδελίτσες σαγανάκι για τσιπουράκι

Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη κορυφαίο παραδοσιακό μάγειρα

Υλικά:

Σαρδέλες

Ελαιόλαδο

Χυμό λεμονιών ή χυμό εμπορίου

Αλάτι

Ρίγανη

Μαϊντανό

(Νερό καθόλου)

Σαρδελίτσες σαγανάκι για τσιπουράκι 2

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε λοιπόν.

Σαρδελίτσες σαγανάκι για τσιπουράκι 5

Τα τοποθετούμε όλα μαζί τα ψάρια στο τηγάνι να μισοσκεπαστούν και βράζουμε  μέχρι να απορροφήση το ζουμί τους – (δεν χρειάζονται γύρισμα).

Σαρδελίτσες σαγανάκι για τσιπουράκι 4

Αφού απορροφήσουν το ζουμί τους τα βγάζουμε από τη φωτιά.

Σαρδελίτσες σαγανάκι για τσιπουράκι 3

Σερβίρουμε με τσιπουράκι  ή συνοδευτικό στο κυρίως πιάτο μας.

Καλή σας απόλαυση.

Καιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2026

kairos223

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 11-10-2026

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Στο Ιόνιο, στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, εκτός της Θράκης, καθώς και στις Σποράδες και την Εύβοια, προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά τα φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι ενδέχεται κατά τόπους να είναι έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις, που τη νύχτα θα αυξηθούν, με τοπικές βροχές και πιθανές μεμονωμένες καταιγίδες στη Θράκη και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει κυρίως τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου, τοπικά στα ανατολικά τους 27.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με βροχές και κατά τόπους καταιγίδες, αρχικά κυρίως στα δυτικά και σταδιακά και ανατολικότερα. Στη Θράκη παροδικές νεφώσεις, με βροχές και πιθανές μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τη νύχτα.

Άνεμοι: Κυρίως από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Στα ανατολικά και στο Θρακικό 4 με 5 μποφόρ, με εξασθένηση κατά τόπους τη νύχτα.

Θερμοκρασία: Θράκη 14–24°C, Ανατολική Μακεδονία 14–24°C, Κεντρική Μακεδονία 15–23°C, Δυτική Μακεδονία 11–20°C.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με διαστήματα βροχής, κυρίως από το μεσημέρι και μετά. Δεν αποκλείεται πρόσκαιρη καταιγίδα στην ευρύτερη περιοχή.

Άνεμοι: Κυρίως από νότιες έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, στον Θερμαϊκό κατά διαστήματα 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: 15–23°C.

ΗΠΕΙΡΟΣ – ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες από τις πρωινές ώρες. Στο Ιόνιο και την Ήπειρο τα φαινόμενα έως το μεσημέρι ενδέχεται να είναι κατά τόπους έντονα, ενώ βροχές ή καταιγίδες θα συνεχιστούν τοπικά και αργότερα.

Άνεμοι: Αρχικά από νότιες έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, στο βόρειο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Το βράδυ στο Ιόνιο τοπική στροφή σε δυτικούς έως βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Ήπειρος 16–19°C, Νησιά Ιονίου 17–23°C.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με βροχές και πιθανές σποραδικές καταιγίδες, κυρίως από το μεσημέρι έως το απόγευμα. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και τις Σποράδες.

Άνεμοι: Στο εσωτερικό από νότιες διευθύνσεις, γενικά 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θαλάσσια τμήματα 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: 15–26°C.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Στη δυτική Στερεά βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενδεχομένως κατά τόπους έντονες έως το μεσημέρι. Στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Από νότιες έως νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θαλάσσια τμήματα, προς το κεντρικό Αιγαίο, τοπικά 5 με 6 μποφόρ από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Δυτική Στερεά 16–24°C, Ανατολική Στερεά – Εύβοια 17–27°C.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, συχνότερες στα δυτικά και στα ορεινά. Στα ανατολικά και νότια θα υπάρχουν και διαστήματα βελτίωσης.

Άνεμοι: Κυρίως νότιοι έως νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, με τοπικές μεταβολές της διεύθυνσης στα δυτικά θαλάσσια τμήματα προς τη νύχτα.

Θερμοκρασία: Δυτική Πελοπόννησος 16–26°C, Ανατολική Πελοπόννησος 16–25°C.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ – ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Στις Κυκλάδες λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, κυρίως από το απόγευμα. Στην Κρήτη διαστήματα ηλιοφάνειας με πρόσκαιρες νεφώσεις, ενώ τη νύχτα δεν αποκλείονται λίγες τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Στις Κυκλάδες κυρίως νότιοι 3 με 4 μποφόρ, με ενίσχυση στα θαλάσσια τμήματα του κεντρικού Αιγαίου τοπικά σε 5 με 6 μποφόρ από το απόγευμα. Στην Κρήτη νοτιοδυτικοί έως δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Κυκλάδες 18–24°C, Κρήτη 16–26°C.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, με τοπικές βροχές και πιθανές μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βορειότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στα Δωδεκάνησα αραιές νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικά περιορισμένη ορατότητα.

Άνεμοι: Στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου κυρίως νότιοι έως νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Στο υπόλοιπο ανατολικό Αιγαίο τοπικά έως 5 με 6 μποφόρ, ενώ στα Δωδεκάνησα γενικά 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Νησιά Ανατολικού Αιγαίου 15–25°C, Δωδεκάνησα 18–26°C.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν, με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως από το απόγευμα. Το βράδυ θα διατηρηθούν νεφώσεις κατά διαστήματα.

Άνεμοι: Νότιοι 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: 17–25°C.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026

Στα βορειοανατολικά και στην ανατολική νησιωτική χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους, με βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς – βορειοδυτικούς 4 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 19 με 25 και στη νησιωτική χώρα τους 21 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Με πληροφορίες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Σαν σήμερα 11 Οκτωβρίου – Σημαντικά γεγονότα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της σημερινής ημέρας

1614…. Ο ολλανδός θαλασσοπόρος, Άντριεν Μπλοκ και 12 έμποροι από το Άμστερνταμ ζητούν με έγγραφό τους από το ολλανδικό Κοινοβούλιο το δικαίωμα να είναι οι μόνοι, που θα κάνουν εμπόριο στις ολλανδικές αποικίες της Βορείου Αμερικής.

1811… Ο αμερικανός εφευρέτης Τζον Στίβενς και ο γιος του Ρόμπερτ Λίβινγκστον Στίβενς θέτουν σε κίνηση το πρώτο ατμοκινούμενο φέρι μποτ.

1822…. Το Εκτελεστικό, μετά από πρόταση του Βουλευτικού, ορίζει το Μάρκο Μπότσαρη Στρατηγό της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, σε αντικατάσταση του Γεωργίου Βαρνακιώτη, λόγω επαφών του τελευταίου με τον Ομέρ Βρυώνη που θεωρήθηκαν ύποπτες.

1828…. Η Μαντώ Μαυρογένους, επικεφαλής των κατοίκων της Μυκόνου, αποκρούει επίθεση αλγερινών πειρατών.

1862…. Η εν Αθήναις Επαναστατική Επιτροπή (Δημήτριος Βούλγαρης, Ρούφος Μπενιζέλος και Κωνσταντίνος Κανάρης) κηρύσσει έκπτωτο τον βασιλιά Όθωνα και τη δυναστεία του και απαγορεύει την αποβίβασή του στον Πειραιά (το βασιλικό ζεύγος επέστρεφε με πλοίο από την περιοδεία του στη χώρα).

1912…. Ο Ελληνικός Στρατός (Ταξιαρχία Ιππικού) απελευθερώνει την Κοζάνη από τους Τούρκους.

1912 …. Την ίδια μέρα, ο πρώην πρωθυπουργός Στέφανος Δραγούμης διορίζεται Γενικός Διοικητής της Κρήτης.

1916…. Οι Γάλλοι αναλαμβάνουν τον έλεγχο του ελληνικού ναυτικού.

1921…. Ο σέρβος πρίγκιπας Αλέξανδρος παραιτείται από το γιουγκοσλαβικό στέμμα.

1922…. (ν. ημ.) Μικρασιατική Καταστροφή: Υπογράφεται στα Μουδανιά της Κίου η συνθήκη για την αποχώρηση του ελληνικού στρατού από την Ανατολική Θράκη. Στη διάσκεψη έλαβαν μέρος η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Ελλάδα και καθορίστηκαν τα όρια υποχώρησης του ελληνικού στρατού στη δυτική όχθη του Έβρου.

1935…. Στρατιωτικός νόμος στην Ελλάδα έπειτα από κίνημα. Ο Γεώργιος Κονδύλης σχηματίζει κυβέρνηση, ενώ καταργείται με ψήφισμα της Βουλής η αβασίλευτη δημοκρατία.

1945…. Ξεκινά ο κινεζικός εμφύλιος πόλεμος. Ο κομμουνιστής Μάο Τσε Τουνγκ πολεμά εναντίον του εθνικιστή Τσιάνγκ Κάι Σεκ.

1959…. Στο Βατικανό, ο Πάπας αναγγέλλει ότι η μητέρα Ελισάβετ Άννα Σέτον θα είναι η πρώτη αμερικανίδα, που θα οσιοποιηθεί από την Καθολική Εκκλησία.

1961…. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίζει μομφή κατά της Νοτίου Αφρικής για το Απαρχάιντ.

1962…. Αρχίζει τη λειτουργία της κοντά στη Θεσσαλονίκη η πρώτη μεγάλη βιομηχανική μονάδα στη Βόρεια Ελλάδα, το εργοστάσιο τσιμέντων “Τιτάν”.

1968…. Εκτοξεύεται το “Απόλλων 7”, το πρώτο επανδρωμένο διαστημόπλοιο , εγκαινιάζοντας το αμερικανικό πρόγραμμα κατάκτησης της Σελήνης.

1981…. Ένας άγνωστος νεαρός, με ιδιαίτερο ύφος και χαρακτηριστικά, ανοίγει τη συναυλία των Rolling Stones στη Νέα Υόρκη… Το όνομά του Prince.

1983…. Ένοχος δωροδοκίας από την αεροδιαστημική εταιρία Λόκχιντ ύψους 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων κηρύσσεται ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Κακουέι Τανάκα.

1991…. Αποφασίζεται η διάλυση της KGB στην ΕΣΣΔ, από το Συμβούλιο του Κράτους, που αποφασίζει την αντικατάστασή της από άλλες υπηρεσίες.

1993…. Πυροβολείται και τραυματίζεται σοβαρά στο Όσλο ο νορβηγός εκδότης Γουίλιαμ Νιγκάαρντ, ο εκδοτικός οίκος του οποίου μετέφρασε και εξέδωσε στη Νορβηγία τους “Σατανικούς Στίχους” του Σαλμάν Ρουσντί.

1995…. Παραιτείται από το ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός Δημήτρης Τσοβόλας.

1998…. Διεξάγονται στην Ελλάδα οι πρώτες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές με βάση το “Νόμο Καποδίστρια”. Επανεκλέγεται με 57,2% Δήμαρχος Αθηναίων ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

2003…. Πραγματοποιείται με επιτυχία στη Ρώμη ο διαχωρισμός των σιαμαίων κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη σε μια πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Τα πέντε μηνών κοριτσάκια, μόλις ξυπνούν από τη νάρκωση αναζητούν αμέσως το ένα το άλλο. Την ίδια μέρα στο Ντάλας του Τέξας μια ακόμα χειρουργική επέμβαση διαχωρισμού δύο σιαμαίων αγοριών από την Αίγυπτο, ηλικίας δύο ετών, των Άχμεντ και Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, ολοκληρώνεται με επιτυχία. Τα σιαμαία δεν μπορούσαν να δουν το ένα το άλλο, καθώς ήταν ενωμένα στο κεφάλι επί της βρεγματικής χώρας.

2004….. το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επιβάλλει στους Κώστα Αγαπίου, Χρήστο Τσιγαρίδα, Αγγελέτο Κανά και Ειρήνη Αθανασάκη ποινή κάθειρξης 25 χρόνων στον καθένα και 22.000 ευρώ πρόστιμο, αφού λίγες μέρες νωρίτερα το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ, ενώ αθώος κρίθηκε ο Μιχάλης Κασσίμης, ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων.

Γεννήσεις

Το 1973 γεννιέται η άλτρια του μήκους, Νίκη Ξάνθου.

Το 1884 γεννήθηκε η ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Ελεάνορ Ρούζβελτ, σύζυγος του προέδρου Φράνκλιν Ρούζβελτ.

το 1962 η αμερικανίδα ηθοποιός, Τζόαν Κιούζακ.

Θάνατοι

Το 1889 πέθανε ο άγγλος φυσικός, Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ, το όνομα του οποίου δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ενέργειας.

το 1963 πέθαναν η κορυφαία γαλλίδα τραγουδίστρια, Εντίθ Πιαφ και ο γάλλος συγγραφέας και ποιητής, Ζαν Κοκτό.

το 2000 πεθαίνει ο Σκοτσέζος πολιτικός, Ντόναλντ Ντιούαρ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη ανηλίκων που έκλεβαν συνομιλήκους τους

Τρεις ανήλικοι, ηλικίας 14-16 ετών, συνελήφθησαν χθες βράδυ στην περιοχή της Καλαμαριάς, μετά από καταγγελία δύο συνομιλήκων τους, ηλικίας 15 και 12 ετών για κλοπή.

Συγκεκριμένα, γύρω στις οκτώ μισή χθες το βράδυ, πρώτα ο 15χρονος κατήγγειλε σε περιπολούντες αστυνομικούς ότι με τη μέθοδο της απασχόλησης οι τρεις φερόμενοι ως δράστες τού αφαίρεσαν είκοσι ευρώ. Περίπου ταυτόχρονα και ο 12χρονος πήγε στους αστυνομικούς και κατήγγειλε ότι νωρίτερα τρεις ανήλικοι τον χτύπησαν στο πρόσωπο και στη συνέχεια του αφαίρεσαν 12 ευρώ.
Οι τρεις ανήλικοι συνελήφθησαν μετά από έρευνα που ακολούθησε στην περιοχή της Καλαμαριάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιπυρική περίοδος 2026: Λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών και μειωμένες καμένες εκτάσεις

Στοιχεία για συλλήψεις και είδος εκτάσεων που έχουν πληγεί

Μειωμένες ενάρξεις πυρκαγιών και λιγότερες καμένες εκτάσεις, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της εικοσαετίας, καταγράφονται μέχρι στιγμής για τη φετινή αντιπυρική περίοδο στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που έχουν διατεθεί από το Πυροσβεστικό Σώμα και το EFFIS – European Forest Fire Information System. Η εικόνα για την αντιπυρική περίοδο του 2026 -ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου- αποτιμάται από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θετικά και βελτιωμένη , με τη βελτίωση αυτή να αφορά τόσο τον αριθμό των ενάρξεων στις οποίες επενέβη το Πυροσβεστικό Σώμα όσο και τη συνολική καμένη έκταση και ειδικά, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις καμένες εκτάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή την 1η Μαΐου 2026 έως τις 7 Οκτωβρίου 2026 η συνολική καμένη έκταση ανέρχεται σε 335.780 στρέμματα, ενώ καταγράφηκαν 4.274 ενάρξεις πυρκαγιάς. Τόσο οι εκτάσεις όσο και οι ενάρξεις, όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με τον μέσο όρο της εικοσαετίας κατά 36,4% και 24,4%, αντίστοιχα, ενώ όπως τονίζεται ο μέσος όρος των ενάρξεων πυρκαγιάς της εικοσαετίας είναι 5.651.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο είδος των εκτάσεων που έχουν πληγεί μέχρι στιγμής. Συγκεκριμένα, οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν και αφορούν κυρίως εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση, θάμνους αλλά και βραχώδεις εκτάσεις ανέρχονται, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, σε περίπου 150.000 στρέμματα, 23,58% λιγότερα, κατά τις αρμόδιες πηγές, από τον μέσο όρο της εικοσαετίας.
Όσον αφορά τα δάση, σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπΚΚΠΠ που προέρχονται από το ΠΣ και το EFFIS, η καμένη έκταση ανέρχεται σε 29.331 στρέμματα, παρουσιάζοντας μείωση, όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία, κατά 75,3% από τον μέσο όρο της 20ετίας. Επιπλέον, μέχρι στιγμής, κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο επλήγησαν περίπου 71.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων, αριθμός που όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές, παρουσιάζει μείωση κατά 27,38% σε σχέση με τον μέσο όρο της εικοσαετίας. Ακόμη, περίπου 86.000 στρέμματα που έχουν καεί αφορούν χορτολιβαδικές εκτάσεις, καλαμιές-βάλτοι και υπολείμματα καλλιεργειών που, όπως επισημαίνεται από τις αρμόδιες πηγές, αναμένεται να αναγεννηθούν τα επόμενα χρόνια.
«Ο μηχανισμός έδωσε μια πολύ δύσκολη μάχη, με αποτελέσματα που πρέπει να αξιολογήσουμε με ειλικρίνεια. Δύο ήταν οι στόχοι της αντιπυρικής περιόδου: η μείωση των ενάρξεων πυρκαγιών και η μείωση των καμένων εκτάσεων. Οι στόχοι αυτοί επιτεύχθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό. Η αντιπυρική περίοδος ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς.

Αυστηρή αντιμετώπιση των εμπρησμών και εντατικοί έλεγχοι

Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο στην αυστηρή αντιμετώπιση των εμπρησμών από αμέλεια ή πρόθεση και στους εντατικούς ελέγχους από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.
«Έχουμε ενισχύσει τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού με 37 νέα περιφερειακά τμήματα. Είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση, η καταστροφή είναι ίδια. Επιμένουμε στην πρόληψη, στους ελέγχους και στη διερεύνηση των περιστατικών. Η προσπάθεια αυτή και τα αποτελέσματα στην εξιχνίαση των εγκλημάτων εμπρησμού καταδεικνύουν την αποφασιστικότητά μας και συνέβαλε καθοριστικά στη μείωση των ενάρξεων πυρκαγιών που προανέφερα. Τότε θα γίνει ο τελικός απολογισμός και θα αποτελέσει τη βάση για συγκεκριμένες βελτιώσεις στην επόμενη χρονιά», τόνισε ο κ. Τουρνάς.
Όσον αφορά τις συλλήψεις και τα πρόστιμα, από 1η Ιανουαρίου έως και 6 Οκτωβρίου 2026, έχουν πραγματοποιηθεί 368 συλλήψεις στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από τις οποίες οι 327 (88,86%) είναι από αμέλεια και οι 41 (11,14%) από πρόθεση, ενώ έχουν επιβληθεί συνολικά 864 διοικητικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 1.483.790,16 ευρώ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι περισσότερες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2026, στην καρδιά δηλαδή της αντιπυρικής περιόδου. Ειδικότερα οι αρμόδιες αρχές του ΠΣ προχώρησαν κατά το παραπάνω διάστημα σε συνολικά 265 συλλήψεις, έναντι 169 την αντίστοιχη περίοδο το 2025. Πρόκειται, όπως επισημαίνουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, για αύξηση κατά 56,8%. Από αυτές, οι 234 αφορούσαν αμέλεια και οι 31 πρόθεση. Παράλληλα, το καλοκαίρι του 2026 επιβλήθηκαν 392 διοικητικά πρόστιμα, έναντι 286 το 2025, συνολικού ύψους 939.994,38 ευρώ.
Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο επιβλήθηκαν 81 πρόστιμα, ύψους 178.983,27 ευρώ, και πραγματοποιήθηκαν 35 συλλήψεις: 31 από αμέλεια και 4 από πρόθεση. Όπως υπογραμμίζεται από πηγές της Πολιτικής Προστασίας, τα ποσοστά αφορούν μεν τις συλλήψεις, αλλά αναδεικνύουν τη σοβαρότητα των αμελών συμπεριφορών, όπως η καύση υπολειμμάτων και οι θερμές εργασίες.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές το 99,7% των ενάρξεων αντιμετωπίστηκε άμεσα, σε πρώτο χρόνο, ωστόσο, όπως προσθέτουν, περίπου τα δύο τρίτα των καταγεγραμμένων καμένων εκτάσεων προήλθαν από τέσσερις μεγάλες πυρκαγιές μέσα σε ένα τετραήμερο.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις δύο πυρκαγιές του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο νότιο Ρέθυμνο στις 29 και 30 Ιουλίου οι οποίες, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, κάλυψαν 50.000 στρέμματα και το ίδιο διάστημα εκδηλώθηκαν δύο φωτιές: Στις 31 Ιουλίου στην Ξηρονομή Βοιωτίας και στον Άγιο Βασίλειο Βοιωτίας που επεκτάθηκε στο Πόρτο Γερμενό και νοτιότερα όπου κάλυψαν 145.000 στρέμματα περίπου.
Σχετικά με την εικόνα που παρουσίασε η Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες για το 2026 και συγκεκριμένα την Τουρκία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, η χώρα μας, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές με βάση τα στοιχεία από το EFFIS, καταγράφει μικρότερη καμένη έκταση. «Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η θετική ελληνική επίδοση δεν εμφανίζεται σε μία γενικευμένα ήπια χρονιά για τη Μεσόγειο. Με βάση το EFFIS, το 2026 η Ισπανία βρίσκεται +220,2%, η Γαλλία +535,7% και η Ιταλία +93,1% πάνω από τους αντίστοιχους μακροχρόνιους μέσους όρους τους», σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περικοπές 141 δισ. ευρώ συγκριτικά με την πρόταση της Επιτροπής, προτείνει η Ιρλανδική προεδρία για το νέο ΠΔΠ 2028-2034

Στόχος συμφωνία έως τα Χριστούγεννα

Περικοπές ύψους 141 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 8% της αρχικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπει η αναθεωρημένη συμβιβαστική πρόταση της Ιρλανδικής Πhttps://emvolos.gr/synenteyxi-eirini-agapidaki-i-psychiki-ygeia-den-einai-polyteleia-allazei-i-filosofia-tis-frontidas/ροεδρίας για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ την περίοδο 2028-2034, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί 15-16 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση της Ιρλανδικής Προεδρίας διαμορφώνει τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2028-2034 σε περίπου 1,622 τρισ. Ευρώ (σε σταθερές τιμές του 2025), ποσό που αντιστοιχεί στο 1,16% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) της ΕΕ, έναντι 1,26% στην αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ελπίζω ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τα Χριστούγεννα», δήλωσε ο Ιρλανδός Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ‘Αμυνας, Τόμας Μπερν, ππου παρουσίασε σήμερα την αναθεωρημένη πρόταση για το ΠΔΠ. Τόνισε, επίσης, ότι «η έγκαιρη συμφωνία είναι απαραίτητη προκειμένου οι πολίτες και η ευρωπαϊκή οικονομία να επωφεληθούν από το νέο ΠΔΠ από την 1η Ιανουαρίου 2028» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η σημερινή πρόταση θα αποτελέσει τη βάση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας από τους ηγέτες ως το τέλος του έτους.

Ειδικότερα, ο Τ. Μπερν ανέφερε ότι ότι η Ιρλανδική Προεδρία επιδιώκει να εξισορροπήσει τη χρηματοδότηση των νέων προτεραιιοτήτων της ΕΕ, όπως η ανταγωνιστικότητα, η έρευνα, η καινοτομία, η ασφάλεια και η άμυνα, με τη διατήρηση των παραδοσιακών πολιτικών της ΕΕ, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η Πολιτική Συνοχής, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς των κρατών-μελών. Ο ίδιος τόνισε ότι σχεδόν όλα τα προγράμματα του νέου ΠΔΠ προβλέπουν αυξημένη χρηματοδότηση σε σύγκριση με το τρέχον ΠΔΠ, με τις αναπροσαρμογές να αποσκοπούν στη διατήρηση των νέων πολιτικών προτεραιοτήτων, αλλά και στην προστασία των βασικών πολιτικών της ΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Τόμας Μπερν:

– Συνοχή, γεωργία, αλιεία και αγροτικές κοινότητες: Προβλέπονται 914 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 11% σε σχέση με το τρέχον ΠΔΠ, αλλά μειωμένο κατά 3% έναντι της αρχικής πρότασης της Επιτροπής. Η Ιρλανδική Προεδρία διατηρεί τις εθνικές κατανομές όπως αναθεωρήθηκαν από την Κυπριακή Προεδρία, επιδιώκοντας να προστατεύσει την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την πολιτική συνοχής.

– Ανταγωνιστικότητα, ευημερία και ασφάλεια: Προβλέπονται 456 δισ. ευρώ, αύξηση κατά 106% σε σύγκριση με το τρέχον ΠΔΠ και μείωση κατά 13% έναντι της πρότασης της Επιτροπής. Το πακέτο των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανταγωνιστικότητα υπερβαίνει τα 400 δισ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων, της ευρωπαϊκής οικονομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

– Global Europe – εξωτερική δράση της ΕΕ: Προβλέπονται 157 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 31% σε σχέση με το τρέχον ΠΔΠ, αλλά μειωμένα κατά 17% έναντι της πρότασης της Επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτό διατηρούνται τα κονδύλια ανάκαμψης και ανοικοδόμησης για την Ουκρανία, καθώς και το ποσό των 25 δισ. ευρώ που προορίζεται αποκλειστικά για ανθρωπιστική βοήθεια.

– Διοικητικές δαπάνες: Προβλέπονται 95 δισ. ευρώ, αύξηση κατά 12% έναντι του τρέχοντος ΠΔΠ και μείωση κατά 8,8% σε σχέση με την πρόταση της Επιτροπής.

Σχετικά με τους Ίδιους Πόρους, ο Τ. Μπερν τόνισε ότι η Ιρλανδική Προεδρία προτείνει ένα πακέτο νέων ίδιων πόρων που θα μπορούσε να αποφέρει 55 δισ. ευρώ ετησίως, με στόχο να εξασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα για την κάλυψη των αναγκών της ΕΕ, περιορίζοντας παράλληλα τις πιέσεις στις εθνικές συνεισφορές. Στο πλαίσιο αυτό, η Προεδρία προτείνει δύο σημαντικές αλλαγές. Πρώτον, την αύξηση του ποσοστού απόδοσης στον ευρωπαϊκό προΫπολογισμό των εσόδων από το μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM) από 75% σε 90%. Δεύτερον, προτείνει τη σταδιακή εφαρμογή του ίδιου πόρου που συνδέεται με το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS).

Ο Ιρλανδός υπουργός αναγνώρισε ότι η πρόταση δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις των κρατών-μελών, υπογραμμίζοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας προϋποθέτει συμβιβασμούς. Τις επόμενες ημέρες οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15 και 16 Οκτωβρίου, σε επίπεδο ηγετών.

Η πολιτική συμφωνία ως το τέλος του 2026 θεωρείται αναγκαία, ώστε να ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία το 2027 και να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος προϋπολογισμός χωρίς διακοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από την 1η Ιανουαρίου 2028.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών και για τροχαίες παραβάσεις

Έξι άτομα συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο σε αστυνομικές επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης για παραβάσεις του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και για τροχαίες παραβάσεις.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τα ξημερώματα έναν 22χρονο, ο οποίος εντοπίστηκε στο κέντρο πόλης να οδηγεί μοτοσικλέτα άνευ κρατικής πινακίδας κυκλοφορίας. Προκειμένου, να αποφύγει επικείμενο αστυνομικό έλεγχο, ανέπτυξε ταχύτητα, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς. Τελικά ακινητοποιήθηκε στην Πλατεία Μετεώρων, όπου σε έλεγχο που του έγινε διαπιστώθηκε ότι κατείχε μικροποσότητα κάνναβης.
Επίσης, εντοπίστηκε σε άλλο σημείο ένας 24χρονος να κατέχει μικροποσότητα κάνναβης, ενώ κατά τη σύλληψή του δήλωσε ψευδή στοιχεία ταυτότητας. Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι, σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για απείθεια, βία κατά υπαλλήλων, εξύβριση και διατάραξη της ομαλής λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν ακόμη έναν 43χρονο αλλοδαπό, ο οποίος κατείχε ποσότητα κάνναβης (27,5) γραμμαρίων, ενώ επέδειξε έγγραφο για την ταυτοποίηση των στοιχείων του που φέρεται να είναι πλαστό.
Τα ξημερώματα ενας 31χρονος αλλοδαπός κατελήφθη, σε περιοχή του κέντρου πόλης, να οδηγεί επιβατικό αυτοκίνητο υπό την επήρεια μέθης.
Κατά τη διάρκεια του εικοσιτετράωρου, χθες το μεσημέρι, συνελήφθη ένας 44χρονος καθώς κατελήφθη, στην περιοχή των Διαβατών, να εμπλέκεται σε τροχαίο ατύχημα υλικών ζημιών, ως οδηγός επιβατικού αυτοκινήτου κι έχοντας καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ.
Τις ίδιες ώρες ένας 19χρονος στην περιοχή της Καλαμαριάς κατελήφθη να οδηγεί μοτοσικλέτα, της οποίας η κρατική πινακίδα κυκλοφορίας είχε αφαιρεθεί, σε προγενέστερο χρόνο, για τροχονομικές παραβάσεις.
Σε βάρος τους σχηματίζονται δικογραφίες και οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια δικαστική αρχή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 57χρονου που κατείχε κλεμμένη κυνηγετική και ποσότητα κάνναβης

Ένας 57χρονος συνελήφθη χθες το μεσημέρι σε οικισμό της Θεσσαλονίκης, μετά από αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, να κατέχει μια κλεμμένη κυνηγετική καραμπίνα και ποσότητα κάνναβης.

Ειδικότερα, στην οικία του βρέθηκε και κατασχέθηκε κυνηγετική καραμπίνα, η οποία, όπως διαπιστώθηκε, είχε δηλωθεί ως κλεμμένη το 2023. Επιπλέον, στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 μικροδέματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού μικτού βάρους 0,8 γραμμαρίων.Α
Η ποσότητα κάνναβης θα αποσταλεί στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία για εξέταση, ενώ η καραμπίνα θα αποσταλεί για εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη.
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών, καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ