Ανακοίνωση Κάλεσμα Συσπείρωσης Παρέμβασης Εκπαιδευτικού Όμιλου Ημαθίας ΣΠΕΟΗ για την απεργία στις 13 Μάη

Στις 13 Μάη απεργούμε! Βγαίνουμε μαζικά στους δρόμους του αγώνα!

Ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας, των ιδιωτικοποιήσεων και της διάλυσης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Ενάντια στα «ματωμένα» πλεονάσματα και τα δημοσιονομικά σύμφωνα της ΕΕ, που τσακίζουν τις ζωές των εργαζομένων και της νεολαίας! Απαντάμε με συλλογικό αγώνα, αλληλεγγύη και διεκδίκηση.

Λέμε όχι στην αντιδραστική συνταγματική αναθεώρηση, όχι στην κατάργηση της μονιμότητας ,όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και στα ιδιωτικά ΑΕΙ. Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο, τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, τη σταθερή εργασία και τα μορφωτικά δικαιώματα όλων των παιδιών.

Αγωνιζόμαστε για γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, για ουσιαστική ενίσχυση της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κατάργηση του νόμου για το 13ωρο, 7ωρο – 5ήμερο – 35ώρο και μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.

Απαιτούμε να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και η εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών, να καταργηθούν οι νόμοι που αφήνουν τη λαϊκή κατοικία έρμαιο στα funds και τους πλειστηριασμούς, να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και το πλαίσιο της αξιολόγησης και της κατηγοριοποίησης.

Στεκόμαστε απέναντι στους πολέμους, την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις βάσεις του θανάτου. Απαιτούμε: έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ! Καμία συμμετοχή στους πολέμους! Λευτεριά στην Παλαιστίνη! Καμία αποστολή φαντάρου έξω από τα σύνορα της χώρας!

Η δύναμή μας βρίσκεται στον συλλογικό, μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα. Οι εργαζόμενοι, οι εκπαιδευτικοί, η νεολαία και ο λαός μπορούν να ανατρέψουν τις πολιτικές που γεννούν φτώχεια, ανασφάλεια και εξαθλίωση.

Όλες και όλοι στην απεργία της 13ης Μάη!

Αγωνιζόμαστε για αξιοπρέπεια και ελπίδα!

αφίσα ΣΠΕΟΗ για απεργία

Τα δεδομένα της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής του 2025 από το BookPoint

Τα δεδομένα της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής του 2025 από το BookPoint
Ο συνολικός αριθμός των νέων τίτλων ξεπέρασε για ακόμα μια χρονιά τους 11.000, με άνοδο στο παιδικό βιβλίο

 

Για ακόμη μία χρονιά, ο ΟΣΔΕΛ δημοσιοποιεί τα στοιχεία της ετήσιας ελληνικής βιβλιοπαραγωγής, τα οποία αντλήθηκαν από το BookPoint, τη μεγαλύτερη και πληρέστερη βιβλιογραφική βάση στην Ελλάδα. Η έρευνα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 22ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν βιβλία που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 2025. Ακολουθούν συνοπτικά τα βασικά ευρήματα, που παρουσιάζονται αναλυτικά στην πρώτη ενότητα της έκθεσης.

  • Η ετήσια βιβλιοπαραγωγή νέων τίτλων δείχνει να έχει πλέον σταθεροποιηθεί στην παραγωγή των 11.000 έργων κάθε θεματικής κατηγορίας και σε κάθε τύπο βιβλίου.
  • Το 50,7% της βιβλιοπαραγωγής εκδίδεται από 51 εκδοτικές επιχειρήσεις με 5.888 νέους τίτλους κάθε θεματικής κατηγορίας.
  • Πάνω από 111 εκδοτικές επιχειρήσεις παράγουν περισσότερους από 2 νέους τίτλους κάθε μήνα.
  • Οι αυτοεκδόσεις, ξεπέρασαν στο 2025 τους 1.800 νέους τίτλους. Το συνολικό πλήθος των αυτοεκδόσεων, εικάζεται βάσιμα, ότι είναι πιθανόν πολλαπλάσιο.
  • Η έκδοση βιβλίων στη χώρα μας σε ποσοστό 95,76% παράγεται σε έντυπη μορφή σε όλους τους τύπους βιβλιοδεσίας.
  • Η Λογοτεχνία διατηρεί την πρώτη θέση με 4.044 νέους τίτλους με το Μυθιστόρημα και την Ποίηση να προηγούνται, σε ποσοστά 47% και 29% αντίστοιχα.
  • Τα εκπαιδευτικά βιβλία και τα βιβλία των Θετικών Επιστημών παρουσιάζουν ελαφρά κάμψη, ενώ τίτλοι των Θεωρητικών Επιστημών, σημειώνουν μικρή αύξηση, της τάξης του 4% με 2.420 τίτλους έναντι των 2.314 του 2024. Η παραγωγή αυτή της κατηγορίας, το 2025, έφθασε τις τιμές του 2020, και αντέστρεψε την τάση μείωσης των τίτλων που παρατηρούνταν από το 2021.
  • Τα βιβλία για παιδιά κάθε ηλικίας με 2.724 νέους τίτλους ανήλθαν στο 24% της συνολικής νέας βιβλιοπαραγωγής, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 23% σε σχέση με το 2021. Από αυτούς, οι 1.746 απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας σε διάφορους τύπους βιβλιοδεσίας.
  • Η μέση τιμή του βιβλίου (16,84 ευρώ το 2021, 17,81 ευρώ το 2025) παρουσιάζει ελάχιστη αύξηση, η οποία δεν προσεγγίζει τον επίσημο μέσο ετήσιο πληθωρισμό στη χώρα μας.
  • Οι νέες εκδόσεις αφορούν κατά 67,2% πρωτότυπα έργα κάθε γλώσσας και κατά 32,8% μεταφρασμένα έργα. Στα βιβλία των γενικών κατηγοριών Εκπαιδευτικά και Τέχνες σημειώνονται τα μεγαλύτερα ποσοστά σε πρωτότυπα έργα, με τιμές 91,9% και 83,9% αντίστοιχα, ενώ στην κατηγορία Βιβλία για παιδιά, εντοπίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό σε μεταφρασμένα έργα, με 54% επί του συνόλου τους.
  • Η αγγλική γλώσσα παραμένει κυρίαρχη ως γλώσσα πρωτοτύπου των μεταφρασμένων έργων στην Ελλάδα, με ποσοστό 67% για το 2025.

Στην δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται πίνακες με το πλήθος νέων τίτλων 1ης έκδοσης της βιβλιοπαραγωγής ανά εκδοτική επιχείρηση, ένα στοιχείο που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς τις θεματικές επιλογές των εκδόσεών τους, ενώ στην τρίτη και τελευταία ενότητα σχολιάζονται ορισμένα ευρήματα και καταγράφονται προβληματισμοί σε σχέση με την ετήσια βιβλιοπαραγωγή 2025.

Η εν λόγω έκθεση για το 2025 είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του BookPoint, όπου έχουν αναρτηθεί και οι αντίστοιχες εκθέσεις των προηγούμενων ετών.

Δείτε αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας εδώ.

Συντελεστές της έρευνας:
Άντληση και επεξεργασία δεδομένων του BookPoint: Σπύρος Ζαχαράκης, Υπεύθυνος Τμήματος ΙΤ
Επιλογή-σχόλια-προβολή αποτελεσμάτων: Μιρέλλα Μπατζιανιά, Υπεύθυνη Περιεχομένου BookPoint
Επιμέλεια αποτελεσμάτων: Τιτίκα Δημητρούλια, Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ και μέλος Δ.Σ. ΟΣΔΕΛ
Γραφιστική Επιμέλεια: ArtsPR

Ενημερωθείτε για όλα τα νεότερα του BookPoint:

bookpoint.gr

facebook.com/bookpoint.gr

instagram.com/bookpoint.gr

bookpoint.gr: Θεμιστοκλέους 73, Αθήνα 106 83, τηλ. 210 3849 118, info@bookpoint.gr

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες: Ανακοίνωση – διαμαρτυρία

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες ιδρύθηκε το 2022 και εκφράζει θεσμικά και σε όλα τα επίπεδα τους πάσχοντες από καρδιοαγγειακά νοσήματα στη χώρα μας, μία εξαιρετικά ευαίσθητη και πολυπληθή κοινωνική ομάδα.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας αισθανόμαστε την ανάγκη αφενός μεν να ενημερώσουμε δημόσια  μία σημαντική κατηγορία συμπασχόντων μας αλλά και να εκφράσουμε την απογοήτευση και τη διαμαρτυρία μας αναφορικά με το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου  υπό τον τίτλο «Διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2226 του Συμβουλίου της 17ης Οκτωβρίου 2023 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2025/872 του Συμβουλίου της 14ης Απριλίου 2025 για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και λοιπές διατάξεις».

Ειδικότερα ως προς το τελευταίο σκέλος του (άρθρο 113) το οποίο εισάγει αλλαγές αναφορικά με  τις κατηγορίες χρόνιων παθήσεων και αναπηριών που εντάσσονται στο  προστατευτικό πλαίσιο του άρθρου α’ του  ν. 612/1977 και των κατά καιρούς διορθώσεων  και συμπληρώσεων αυτού, βάσει των οποίων λαμβάνουν πλήρη σύνταξη γήρατος μετά τη συμπλήρωση 15ετούς εργασιακού βίου σειρά ασφαλισμένων οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές και ανίατες παθήσεις και αναπηρίες.

Παρά το ότι προστίθεται σημαντικός αριθμός νέων κατηγοριών αναπηρίας και χρόνιας πάθησης στις ήδη από πολλών ετών υφιστάμενες, κάτι το οποίο μας βρίσκει ευλόγως σύμφωνους, το χρόνιο και με ποικίλους τρόπους προβαλλόμενο αίτημα τόσο από εμάς ως νόμιμο φορέα εκπροσώπησης όσο και από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία στην οποία ανήκουμε οργανικά, στις ευεργετούμενες κατηγορίες να περιληφθούν και ορισμένες πολύ σοβαρές συγγενείς καρδιοπάθειες με ποσοστό από την κύρια νόσο τουλάχιστον 67%, για άλλη μία φορά, δεν ικανοποιείται.

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για χρόνιες και εκ γενετής παθήσεις οι οποίες επηρεάζουν καθοριστικά τη καθημερινότητα αλλά και το προσδόκιμο ζωής των ασθενών, ενώ συνοδεύονται και από σημαντικές συνοσηρότητες οι οποίες καθιστούν ενίοτε τη μακρά παράταση του εργασιακού βίου άκρως προβληματική, ενώ το κόστος για την αντιμετώπισή τους (χειρουργική, φαρμακευτική κτλ.) είναι  εξαιρετικά υψηλό. Αναγνωρίζοντας τη δημοσιονομική επιβάρυνση από ένα τέτοιο,  θεμιτό και δίκαιο ωστόσο μέτρο, εστιάσαμε εξ αρχής αποκλειστικά σε σοβαρά περιστατικά με δυσμενή μακροπρόθεσμη πρόγνωση και όχι μαξιμαλιστικά στο σύνολο των συμπασχόντων μας.  Στατιστικά ο αριθμός των χρόνιων ασθενών που γεννήθηκαν με κάποια μορφή συγγενούς καρδιοπάθειας ή μυοκαρδιοπάθειας και με  ποσοστό αναπηρίας από την κύρια πάθηση 67% είναι περιορισμένος, κάτι που εύκολα διαπιστώνεται από σχετικά στατιστικά στοιχεία.

Ως εκ τούτου θεωρούμε κατάφωρη παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης των Ελλήνων πολιτών καθώς και των αρχών της χρηστής διοίκησης μίας δημοκρατικής πολιτείας η οποία οφείλει βάσει του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου αλλά και του ελληνικού Συντάγματος να προνοεί αναλογικά για όλα τα άτομα με αναπηρία και ανίατη  χρόνια πάθηση.

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας ώστε η συγκεκριμένη ομάδα χρόνιων ασθενών να σταματήσει κάποτε να κινείται στο περιθώριο του κράτους πρόνοιας και καλούμε όλους και όλες τους έχοντες σχετική αρμοδιότητα και ευθύνη, αλλά πρωτίστως τους ίδιους τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους να διεκδικήσουν ένα δικαίωμα αυτονόητο και απολύτως θεμιτό.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Κων/νο Χόρτη στο τηλ. 6975592614.      

Εκδήλωση του Ινστιτούτου ΠΥΞΙΔΑ στην ΕΣΗΕΑ την 15-5-2026

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΠΥΞΙΔΑ

 

Επ’ αφορμή  των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στην Μέση Ανατολή, των γεωπολιτικών ανακατατάξεων που κυοφορούνται και των επιπτώσεων αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και δίνοντας έμφαση στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες που αναφύονται για Ελλάδα και Κύπρο μέσα από τις νέες ανακατατάξεις και την πιθανότητα να έχουμε μια νέα συμφωνία τύπου Συμφωνία Σάικς–Πικό,  το Ινστιτούτο ΠΥΞΙΔΑ σας προσκαλεί σε εκδήλωση-συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 15 Μαΐου 2026 και ώρα 18.30 στην αίθουσα «Γεώργιος Αναστασόπουλος» της ΕΣΗΕΑ (Αθήνα, Ακαδημίας 20, 3ος όροφος) με θέμα:

 

«Η νέα γεωπολιτική αρχιτεκτονική στην Μέση Ανατολή & οι προκλήσεις για τον Ελληνισμό»

 

Στην συζήτηση που θα συντονίσει ο Αντώνης Βασιλόπουλος, Δημοσιογράφος  και Διευθυντής Ραδιοφώνου ΕΡΤ θα συμμετέχουν:

 

  • Περικλής Νεάρχου, Πρέσβυς ε.τ. της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Σχολή Ευελπίδων
  • Εχσάν Μοβαχεντιάν, Διεθνολόγος, Λέκτορας Πανεπιστήμιου ATU Τεχεράνης
  • Αλέξανδρος Ιτιμούδης, Γεωπολιτικός Αναλυτής, Δημοσιογράφος

 

Το Ινστιτούτο Γεωπολιτικής, Εθνικής Συγκρότησης & Ανάπτυξης «ΠΥΞΙΔΑ» είναι μια ένωση προσώπων μη κερδοσκοπική, που ιδρύθηκε τον Μάιο 2020 και λειτουργεί σε εθελοντική βάση και αφιλοκερδώς από ενεργούς πολίτες με διαφορετικές πολιτικές και προσωπικές απόψεις, αλλά με κύριο πρόταγμα τον Ελληνισμό.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΥΞΙΔΑ ΜΑΙΟΣ 2026

Ν. Ανδρουλάκης: «Ένας Κρητικός από τον Αμύγδαλο με τις γενναίες πράξεις του έδειξε την αδιάρρηκτη ψυχή του Ελληνισμού»

Στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ηρωϊκού καταδρομέα της ΕΛΔΥΚ, Μανώλη Μπικάκη, στον Αμύγδαλο του Ηρακλείου Κρήτης παρέστη το πρωί της Κυριακής ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Το καλοκαίρι του 1974, όταν γραφόταν η τραγωδία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο Μανώλης Μπικάκης  κατάφερε μόνος με ένα αντιαρματικό να προτάξει τα στήθη του και να αναχαιτίσει την προέλαση των εισβολέων στις μάχες γύρω από τη Λευκωσία.

«Ο ηρωισμός του αλλά και η ταπεινοφροσύνη του αποτελούν μάθημα ζωής για κάθε πατριώτη» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Ένας Κρητικός από τον Αμύγδαλο με τις γενναίες πράξεις του έδειξε την αδιάρρηκτη ψυχή του Ελληνισμού. Η κυπριακή τραγωδία παραμένει μέχρι και σήμερα ένα ανοικτό τραύμα. Η πράσινη γραμμή που χωρίζει το νησί, είναι η υπόμνηση του χρέους μας για την εξεύρεση λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μακριά από τις αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας και τα σχέδια  για διχοτόμηση του νησιού» ανέφερε. 

Ενώ καταλήγοντας επισήμανε: «Σήμερα, δική μας ευθύνη είναι να κρατούμε ζωντανές τις αξίες που εκπροσώπησε ο Μανώλης Μπικάκης. Να εργαζόμαστε για την ενότητα και την ομοψυχία του ελληνισμού. Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι η ιστορία γράφεται από ανθρώπους που τολμούν. Η μνήμη είναι φρουρός. Και ας σταθούμε όλοι αντάξιοι της ιστορίας και της κληρονομιάς, που μας άφησαν οι ήρωες μας».

Α. Τζιτζικώστας από τον φράχτη του Έβρου: «Η Ευρώπη δεν αφήνει τα σύνορά της στην τύχη τους – 1,7 δισ. ευρώ στον φράχτη του Έβρου»

Α. Τζιτζικώστας από τον φράχτη του Έβρου: «Η Ευρώπη δεν αφήνει τα σύνορά της στην τύχη τους – 1,7 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους στον φράχτη του Έβρου»

Επίσκεψη στον Έβρο πραγματοποίησε ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Θράκη για την Ημέρα της Ευρώπης 2026.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφθηκε αρχικώς τον φράχτη του Έβρου, όπου είδε την εγκατάσταση και προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία επικράτεια αξιών. Ταυτόχρονα είναι μια γεωγραφική επικράτεια. Και ως γεωγραφική επικράτεια έχει σύνορα. Και τα σύνορά της είναι εδώ, στη Θράκη, που αποτελεί την ασπίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα εδώ, βλέπουμε την εικόνα της Ευρώπης, που μας προστατεύει, που δεν αφήνει τα σύνορά της στην τύχη τους, που συνεργάζεται, που αντιλαμβάνεται ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να νοιώθουν ασφάλεια. Η κατασκευή του φράχτη είναι μία ελληνική πρωτοβουλία. Μια πρωτοβουλία που στηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση με πόρους 1,7 δισ. ευρώ, για εξοπλισμό, νέες τεχνολογίες και συστήματα επιτήρησης. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η προστασία των συνόρων μας είναι κοινή ευρωπαϊκή ευθύνη. Γιατί τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Και η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, είναι ταυτόχρονα ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών».

Το μεσημέρι ο Επίτροπος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Ιωάννη Ζαμπούκη και είχε διάλογο με μαθητές Λυκείου, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα EU Ambassadors, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη (Καπνομάγαζο) της Αλεξανδρούπολης. Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές πολιτικές για τους νέους, στις προοπτικές που διαμορφώνει η ΕΕ για τη νέα γενιά και στις δυνατότητες που διαμορφώνονται στον Έβρο και τη Θράκη, ώστε οι νέοι να παραμείνουν στην περιοχή και να γίνουν στοιχείο της ανάπτυξής της. Όπως επισήμανε, «το μέλλον της Ευρώπης, χτίζεται μέσα από το διάλογο, τη γνώση και τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων. Κι αυτό είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα της σημερινής ημέρας: Ότι στα σύνορα της Ευρώπης, εδώ στην Αλεξανδρούπολη και τη Θράκη, μεγαλώνει μια νέα γενιά Ευρωπαίων πολιτών, με αυτοπεποίθηση, γνώσεις και πίστη στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον».

Ακολούθως ο Επίτροπος επισκέφθηκε το Κοινό Επιχειρησιακό Κέντρο Ελληνικής Αστυνομίας, Frontex και Europol, στο Αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης. Ο κ. Τζιτζικώστας ενημερώθηκε για το έργο και τη συνεργασία στα ζητήματα ασφάλειας και τα μέσα που διαθέτουν για την προστασία των ευρωπαϊκών και ελληνικών συνόρων οι αρχές και το Κέντρο και δήλωσε: «Εδώ, στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου συνεργάζονται η FRONTEX, η EUROPOL, η Ελληνική Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις, χτίζεται καθημερινά η ευρωπαϊκή ασφάλεια. Εδώ βλέπουμε την εικόνα της Ευρώπης, που συντονίζει υπηρεσίες, που αξιοποιεί τεχνολογία, ανθρώπους, εμπειρία, θεσμούς, που αντιλαμβάνεται ότι η ασφάλεια δεν κάτι αόριστο, αλλά καθημερινή επιχειρησιακή πραγματικότητα. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις επαναλαμβανόμενες και σύνθετες μεταναστευτικές πιέσεις, που έχει αντιμετωπίσει η Θράκη όλα αυτά τα χρόνια. Και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές οι άνθρωποι, οι γυναίκες και οι άνδρες, που υπηρετούν εδώ, επέδειξαν επαγγελματισμό, ψυχραιμία, αντοχή και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Γι’ αυτό και εκφράζω τον σεβασμό μου και τις ευχαριστίες εκ μέρους όλης της κοινωνίας, για το σπουδαίο έργο τους, για την ασφάλεια της Ελλάδας και την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Αυτή ακριβώς είναι η Ευρώπη που λειτουργεί σωστά».

Στη συνέχεια ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφθηκε τον Σταθμό Μέτρησης και Ρύθμισης Φυσικού Αερίου της Αμφιτρίτης (ΔΕΣΦΑ). Μεταξύ άλλων ο Επίτροπος τόνισε ότι «οι αλλεπάλληλες ενεργειακές κρίσεις των τελευταίων ετών απέδειξαν ότι η ενεργειακή ασφάλεια δεν είναι μόνο οικονομικό ζήτημα και δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Γι’ αυτό η Ευρώπη οφείλει να επενδύει και επενδύει διαρκώς στη διαφοροποίηση των πηγών, των προμηθευτών και των δικτύων ενέργειας. Η Ελλάδα εξελίσσεται ταχύτατα σε έναν κρίσιμο ενεργειακό κόμβο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Και η Θράκη έχει σήμερα ιδιαίτερη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία για ολόκληρη την Ευρώπη. Το LNG που φτάνει εδώ, στον Σταθμό της Αμφιτρίτης, εισέρχεται στο ελληνικό δίκτυο κι από εκεί τροφοδοτεί τη Νοτιοανατολική και την Κεντρική Ευρώπη, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού ολόκληρης της περιοχής. Ουσιαστικά η Αλεξανδρούπολη αποτελεί πλέον κορυφαίο στρατηγικό σημείο στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης είναι προϋπόθεση για την οικονομική της ισχύ, την κοινωνική της σταθερότητα και τη στρατηγική της αυτονομία».

Το απόγευμα ο Επίτροπος συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλο Τοψίδη, στο «Νομαρχείο» της Αλεξανδρούπολης, όπου αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που έχουν οι Περιφέρειες για να μετατρέπουν τους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Τόνισε δε ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τα τελευταία δέκα χρόνια έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκούς πόρους 1 δισ. ευρώ, αναβαθμίζοντας υποδομές, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα όλων των πολιτών και ενισχύοντας περισσότερες από 22.600 τοπικές επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην επικείμενη έναρξη των έργων στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο Αλεξανδρούπολης – Πυθίου, το οποίο αποτελεί μέρος του νέου άξονα Αιγαίου – Μαύρης Θάλασσας. «Όλα αυτά τα έργα δείχνουν στην πράξη τι σημαίνει Ευρώπη της συνοχής: Ευρώπη που επενδύει στις Περιφέρειες, Ευρώπη που μειώνει τις ανισότητες και ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες», υπογράμμισε.

Ο Επίτροπος επισκέφθηκε επίσης τα έργα του Ανατολικού Περιφερειακού Δρόμου της Αλεξανδρούπολης και είχε συνάντηση με νέους επιχειρηματίες της Θράκης που συμμετέχουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις, στη Δομή Υποστήριξης Επιχειρήσεων, στο πρώην κτίριο Τράπεζας της Ελλάδος στην Αλεξανδρούπολη. Απευθυνόμενος στους νέους επιχειρηματίες τόνισε μεταξύ άλλων: «Η πραγματική οικονομία δεν είναι θεωρία. Είστε εσείς. Είναι οι επιχειρήσεις σας. Είναι οι εργαζόμενοι που απασχολείτε και οι οικογένειες που στηρίζονται σε εσάς. Όταν μιλάμε για ευρωπαϊκές πολιτικές, οφείλουμε να μιλάμε για το πώς αυτές αγγίζουν την καθημερινότητά σας. Και αυτό πλέον το αντιλαμβάνεται καλά η ΕΕ. Η ανταγωνιστικότητα δεν είναι πλέον μία από τις πολλές προτεραιότητες. Είναι η κορυφαία προτεραιότητα. Για αυτό στην πράξη, όχι στα λόγια στην Κομισιόν μειώνουμε τη γραφειοκρατία και την πολυνομία κατά 30%, απλοποιούμε τους κανονισμούς και τις διαδικασίες, αφαιρούμε εμπόδια που δεν προστάτευαν κανέναν, αλλά ταλαιπωρούσαν τους πάντες. Γιατί θέλουμε μια Ευρώπη που να ρυθμίζει όταν χρειάζεται, αλλά να εμπιστεύεται όταν πρέπει. Μια Ευρώπη σύμμαχο της επιχειρηματικότητας, όχι τροχοπέδη».

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναπτύσσει βιολογικές λύσεις για τη γεωργία του αύριο

Πρακτικές απαντήσεις στις ολοένα και περισσότερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική γεωργία επιχειρεί να δώσει μια ερευνητική ομάδα από τη Θεσσαλία, η οποία αναπτύσσει βιολογικές λύσεις που στοχεύουν στη μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η παραγωγή και το εισόδημα των αγροτών.

Στο επίκεντρο της προσπάθειας βρίσκεται το Εργαστήριο Διαχείρισης Φυτοϋγείας του Τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η ερευνητική ομάδα εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη νέων βιολογικών λύσεων για τη θρέψη και τη φυτοπροστασία των καλλιεργειών, αξιοποιώντας ωφέλιμους μικροοργανισμούς.

“Η ανάγκη για τέτοιες λύσεις γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, καθώς οι αγρότες καλούνται να καλλιεργήσουν με λιγότερα χημικά, με μεγαλύτερο σεβασμό στο περιβάλλον και με έμφαση στην προστασία της ανθρώπινης υγείας” είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Φυτοπροστασίας, Παναγιώτης Ηλιόπουλος υπογραμμίζοντας ότι “στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των χημικών φυτοφαρμάκων κατά 50% και των λιπασμάτων κατά 20%, καθώς και τη σημαντική αύξηση των εκτάσεων βιολογικής καλλιέργειας έως το 2030.

Φωτόαπόπειράματααξιολόγησης2

Το εγχείρημα, ωστόσο, δεν είναι απλό. Τα εναλλακτικά μη χημικά μέσα που υπάρχουν σήμερα στην αγορά δεν επαρκούν πάντα, ενώ αρκετά είναι ακριβά ή εμφανίζουν ασταθή αποτελεσματικότητα. Για τον παραγωγό, το ζητούμενο είναι σαφές: χρειάζεται λύσεις που να εφαρμόζονται εύκολα στο χωράφι, να είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς, χωρίς να αυξάνουν το κόστος παραγωγής. Ειδικά εν μέσω μίας περιόδου που οι παγκόσμιες αναταραχές έχουν αυξήσει κατακόρυφα το καλλιεργητικό κόστος.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το MultiBioCrop, το πρώτο αποτέλεσμα της ερευνητικής προσπάθειας. Πρόκειται για ένα νέο βιολογικό σκεύασμα πολλαπλής δράσης, το οποίο συνδυάζει ωφέλιμους μικροοργανισμούς και φυσικά συστατικά. Στόχος του είναι να βοηθά τα φυτά να αναπτύσσονται καλύτερα, να αποκτούν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα απέναντι σε εχθρούς και ασθένειες και να χρειάζονται λιγότερα χημικά.

“Οι μικροοργανισμοί του MultiBioCrop έχουν την ικανότητα να αποικίζουν το ριζικό σύστημα, να εισέρχονται στους φυτικούς ιστούς και να παράγουν ουσίες, ενεργοποιώντας παράλληλα μηχανισμούς του ίδιου του φυτού. Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται τόσο η θρέψη όσο και η άμυνα των φυτών απέναντι σε βιοτικό και αβιοτικό στρες” λέει ο κ. Ηλιόπουλος.

Για την ανάπτυξη του σκευάσματος συλλέχθηκαν από τη φύση και αξιολογήθηκαν εκατοντάδες στελέχη ωφέλιμων μικροοργανισμών, μέσα από μακροχρόνια πειράματα σε διάφορες καλλιέργειες, όπως τομάτα, πιπεριά, πατάτα, αγγούρι, φράουλα και αμπέλι. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση μπορεί να συμβάλει στη μείωση των χημικών, διατηρώντας παράλληλα το κέρδος του αγρότη.

ΒράβευσηMultibioCropEITJumpstarter20242

Η ομάδα και οι στόχοι      

Την ερευνητική ομάδα αποτελούν ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου, ο Δημήτριος Νατσιόπουλος και ο Ηλίας Πλατής, μέλη ΕΔΙΠ, καθώς και ο Σπυρίδων Μαντζούκας, ερευνητής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Στην προσπάθεια συμμετέχουν επίσης προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, νέοι επιστήμονες και συνεργάτες.

Η ομάδα επιδιώκει η έρευνα να μη μείνει μόνο στο εργαστήριο, αλλά να φτάσει στον παραγωγό. Για τον λόγο αυτό έχει ξεκινήσει η προσπάθεια δημιουργίας της BioCrop Systems, μιας εταιρείας-τεχνοβλαστού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σκοπός της είναι να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί και να τη μετατρέψει σε βιολογικά προϊόντα και υπηρεσίες για τον αγροτικό τομέα.

Φωτόαπόπειράματααξιολόγησης3

Το MultiBioCrop προορίζεται να αποτελέσει το πρώτο προϊόν της BioCrop Systems. Ο σχεδιασμός, ωστόσο, είναι ευρύτερος και περιλαμβάνει την ανάπτυξη πιο εξειδικευμένων βιολογικών λύσεων για διαφορετικές καλλιέργειες, καθώς και υπηρεσίες εφαρμοσμένης έρευνας, δοκιμών πεδίου και τεχνικής υποστήριξης για παραγωγούς, γεωπόνους, συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις.

Η μέχρι σήμερα πορεία του εγχειρήματος έχει ήδη αναγνωριστεί και εκτός Ελλάδας. Το MultiBioCrop απέσπασε το 2ο βραβείο στην κατηγορία Food στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό EIT Jumpstarter 2024, που διοργανώνει το European Institute of Innovation and Technology της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, τιμήθηκε με το Best Market Discovery Award στο πρόγραμμα EIT Food Seedbed 2025, ενώ το 2026 επιλέχθηκε στις 10 καλύτερες προτάσεις μεταξύ 129 υποψηφιοτήτων από 43 χώρες στον διεθνή διαγωνισμό Future is Fungi Award.

Φωτόαπόπειράματααξιολόγησης4

Οι διακρίσεις αυτές, όπως επισημαίνει ο κ. Ηλιόπουλος, δείχνουν ότι η προσπάθεια έχει προοπτική και μπορεί να σταθεί σε διεθνές περιβάλλον, χωρίς όμως να σημαίνουν ότι η διαδρομή έχει ολοκληρωθεί. “Για να φτάσει το προϊόν στην αγορά απαιτούνται ακόμη δοκιμές μεγάλης κλίμακας στο χωράφι, διαδικασίες έγκρισης, οργάνωση βιομηχανικής παραγωγής και συνεργασίες με ανθρώπους της αγοράς” τονίζει.

Και προσθέτει ότι “για την ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το διακύβευμα είναι σαφές: η γεωργία του μέλλοντος δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στα χημικά. Χρειάζεται καινοτόμα εργαλεία, περισσότερη γνώση και λύσεις που να προστατεύουν τα φυτά, τον παραγωγό, τον καταναλωτή και το περιβάλλον”.

Όπως καταλήγει ο κ. Ηλιόπουλος, «η καινοτομία για την αγροτική παραγωγή δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη και βασικός πυλώνας επιβίωσης». Και, όπως δείχνει η προσπάθεια που εξελίσσεται στη Λάρισα, μια τέτοια καινοτομία μπορεί να ξεκινήσει από ένα ελληνικό πανεπιστημιακό εργαστήριο και να διεκδικήσει παρουσία πέρα από τα ελληνικά σύνορα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όταν το ρομπότ πείθεται σε λίγα λεπτά να μεταφέρει βόμβα- Ερευνητές μελετούν την ασφάλεια των ρομπότ που αξιοποιούν ΑΙ

Ο Benben είναι ένα αξιολάτρευτο τετράποδο ρομπότ που τραγουδά, χορεύει, συνομιλεί με ανθρώπους και βγάζει φωτογραφίες. Όταν μια ομάδα ερευνητών του ζητάει να μεταφέρει μια βόμβα με σκοπό την ανατίναξή της, το ρομπότ αρνείται ευγενικά. Όμως, η άρνησή του κρατάει ελάχιστα. Μέσα στις μόλις δύο επόμενες εντολές, οι ερευνητές καταφέρνουν να παρακάμψουν τις δικλείδες ασφαλείας του, πείθοντάς το ότι το αίτημα είναι μέρος κινηματογραφικών γυρισμάτων. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Benben μεταφέρει τη βόμβα.

Το παραπάνω συμβάν δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά ένα πραγματικό πείραμα το οποίο διεξήγε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας, με επικεφαλής τον Γιώργο Παππά, καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας και αναπληρωτή κοσμήτορα για την Έρευνα. Μέσα από αυτό οι ερευνητές κατέδειξαν πόσο εύκολα μπορούν να παρακαμφθούν οι μηχανισμοί ασφαλείας που θέτουν οι κατασκευαστές των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή η παράκαμψη της ασφάλειας είναι γνωστή διεθνώς ως jailbreaking.

Μπορεί τα chatbots να είναι ευάλωτα σε επιθέσεις παράκαμψης των περιορισμών ασφαλείας, ωστόσο οι ερευνητές ανέδειξαν ότι όταν αυτά τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης κατευθύνουν ρομπότ, τότε μπορούν να γίνουν πραγματικά επικίνδυνα.

«Υπάρχει μια φοβερή τάση ειδικά τον τελευταίο χρόνο για το physical intelligence, δηλαδή την προσπάθεια η τεχνητή νοημοσύνη να αλληλεπιδρά στον φυσικό κόσμο. Το θέμα όμως είναι να δούμε ποιο είναι το ρίσκο αυτής της κατεύθυνσης. Γιατί μπορεί τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα να μην είναι ασφαλή, ωστόσο όταν αλληλεπιδρούν με τον φυσικό κόσμο, μπορεί να έχουν επιπτώσεις που να επιφέρουν απώλεια ζωής ή καταστροφές στο περιβάλλον. Οπότε το ρίσκο της ασφάλειας είναι μεγάλο», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Παππάς.

Ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη: μια επικίνδυνη σχέση

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη ρομποτική ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2010 δίνοντας στα ρομπότ «όραση». Ωστόσο, η πραγματική επανάσταση συντελείται από το 2022 και μετά με την αξιοποίηση της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI). Πλέον τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης δίνουν οδηγίες στα ρομπότ, έχουν βελτιωμένη συλλογιστική, μπορούν να κάνουν αυτόνομες ενέργειες και έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στην αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο.

Ο Γιώργος Παππάς με την ομάδα του έχουν ερευνήσει διεξοδικά την ασφάλεια των ρομπότ, δίνοντας έμφαση στα ρίσκα που επιφέρει η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης.

Το 2023 δημιούργησαν τον αλγόριθμο PAIR, την πρώτη επίθεση jaibreaking σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα με τη χρήση εντολών, με την οποία διαπίστωσαν την ευαλωτότητα των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων. Δύο χρόνια μετά τη δημοσίευσή του, ο αλγόριθμος έχει αναφερθεί (cited) περισσότερες από 1.400 φορές σε επιστημονικά άρθρα, ενώ χρησιμοποιείται πολύ και από τις εταιρείες που παράγουν γλωσσικά μοντέλα. Η έρευνα εκείνη οδήγησε στη δημιουργία του JaibreakBench, ενός αποθετηρίου εντολών για παράκαμψη κανόνων ασφαλείας και ενός πίνακα που παρακολουθεί τις επιθέσεις στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα.

Βλέποντας το πόσο εύκολο είναι το jailbreaking στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, οι ερευνητές συνέχισαν με τη διερεύνηση της ευαλωτότητας των ρομπότ που ενσωματώνουν τεχνητή νοημοσύνη και ανέπτυξαν τον αλγόριθμο RoboPAIR. Σε πειράματα που έγιναν σε τρία διαφορετικά ρομποτικά συστήματα, μεταξύ αυτών και στο τετράποδο ρομπότ Benben, διαπιστώθηκε ότι ο αλγόριθμος είχε 100% επιτυχία στην παράκαμψη των περιορισμών ασφαλείας σε μόλις λίγες εντολές. Την έρευνα δημοσίευσαν την περασμένη χρονιά στα πρακτικά του συνεδρίου «Proceedings of the IEEE International Conference on Robotics and Automation».

Ένα εύρημα που οι επιστήμονες βρήκαν ανησυχητικό ήταν το ότι τα γλωσσικά μοντέλα δεν συμμορφώνονταν απλά με κακόβουλες προτροπές, αλλά πρόσφεραν ενεργά προτάσεις, περιγράφοντας ακόμα και το πώς κοινά αντικείμενα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν ανθρώπους.

«Τίθεται λοιπόν ένα θέμα για το πόσο ασφαλές είναι να βάζουμε γλωσσικά μοντέλα τόσο γρήγορα σε ρομπότ και να αποτελούν ήδη προϊόντα. Υπάρχουν χιλιάδες τέτοια ρομπότ έξω», επισημαίνει ο κ. Παππάς και υπενθυμίζει ότι ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούνται ήδη σε πολεμικές συρράξεις.

Ανάγκη για πολλαπλά επίπεδα ασφαλείας

Σε πιο πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό «Science Robotics» ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Πενσιλβάνιας, Carnegie Mellon και της Οξφόρδης, με κύριο συγγραφέα τον Γιώργο Παππά, υπογραμμίζουν ότι, όπως έχει αποδειχθεί από τις προηγούμενες έρευνες, τα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να εκτελέσουν επικίνδυνες συμπεριφορές. Ακόμα και φαινομενικά αβλαβείς εντολές μπορούν να γίνουν επικίνδυνες εάν τα ρομπότ δεν λαμβάνουν υπόψη το πλαίσιο κατά τη λήψη των αποφάσεων.

Όπως αναλύουν, για την αντιμετώπιση των κινδύνων που μπορούν να προκύψουν από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στα ρομπότ χρειάζεται να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας για την ασφαλή λειτουργία τους, που να έχει φίλτρα ασφαλείας και στο γλωσσικό επίπεδο, αλλά και στην εκτέλεση των εντολών στον φυσικό κόσμο.

Όπως εξηγεί ο κ. Παππάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εφαρμογή φίλτρων στο φυσικό επίπεδο αποτελεί πρόκληση. «Πρόκειται για κάτι καινούριο και πολύ δύσκολο. Για παράδειγμα, η εντολή σε ένα ρομπότ να περάσει μια διάβαση, μπορεί να είναι ασφαλής, ωστόσο για να γίνει και η εκτέλεσή της ασφαλής θα πρέπει το ρομπότ να ερμηνεύσει αυτή την πρόταση ανάλογα με το περιβάλλον και το επιχειρησιακό πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται contextual safety και θα είναι το μέλλον στην προσπάθεια να κάνουμε τα ρομπότ πιο ασφαλή». Ο ίδιος προσθέτει ότι «η ασφάλεια των ρομπότ στο μέλλον θα είναι όπως στα αεροπλάνα, που έχουν πολλά επίπεδα ασφαλείας. Θα χρειαστούμε μια τέτοια αρχιτεκτονική στο μέλλον για να είναι τα ρομπότ που κυκλοφορούν στην κοινωνία πολύ πιο ασφαλή».

Στην κατεύθυνση αυτή η ερευνητική ομάδα έχει δημιουργήσει το φίλτρο Roboguard, που έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει κατά 95% τα προβλήματα από τις επιθέσεις jailbreaking. Ο κ. Παππάς διευκρινίζει ότι όλες οι λύσεις που αναπτύσσονται είναι ανοιχτού κώδικα, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις εταιρείες για τη βελτίωση των κενών ασφαλείας. «Η φιλοσοφία μας είναι να βοηθήσουμε την ερευνητική κοινότητα, αλλά και τις εταιρείες να κάνουν την τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ πολύ πιο ασφαλή».

Ο κ. Παππάς υπογραμμίζει τέλος και τη σημασία της δημιουργίας ρυθμιστικού πλαισίου που να επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση της τεχνητής νοημοσύνης με τα ρομπότ. Υπογραμμίζει ότι το AI Act της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πρωτοπόρο, ωστόσο «θα χρειαστεί εμβάθυνση των ρυθμιστικών προτάσεων στις εφαρμογές που αφορούν στα ρομπότ».

Σύνδεσμος για την πιο πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση στο «Science Robotics»:

www.science.org/doi/10.1126/scirobotics.aef2191

Σ.Σ. Επισυνάπτεται στιγμιότυπο οθόνης από το πείραμα με το τετράποδο ρομπότ, το οποίο παραχώρησε ο Γ.Παππάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για χρήση
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πανευρωπαϊκή πρωτιά για μαθήτριες Γυμνασίου, που σχεδίασαν συσκευή να βοηθάει τους μαθητές να ξεπερνάνε το άγχος τους

Με αφετηρία τα Χανιά, μία ομάδα τεσσάρων μαθητριών γυμνασίου δημιούργησε την έξυπνη συσκευή «Calmify AI», που βοηθάει τους μαθητές να ξεπερνάνε το άγχος της μελέτης, και απέσπασε την πρωτιά εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό τελικό του προγράμματος Skills Upload Jr Challenge.

   Με στόχο τη δημιουργία μίας λύσης τεχνολογίας που θα γίνει σύμμαχος για την ψηφιακή ευημερία των νεαρών χρηστών, η ομάδα δημιούργησε τη συσκευή «CALMify AI», η οποία λειτουργεί ως ένας βοηθός που έχει ως αποστολή τη διατήρηση της ηρεμίας και της συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της μελέτης.

   «Ως μαθήτριες γυμνασίου αισθανόμαστε καθημερινά άγχος και πίεση για τα μαθήματα, τις εξετάσεις και τους βαθμούς. Έτσι δημιουργήσαμε την Calmify AI ώστε να βοηθάει τους μαθητές να ξεπερνάνε το άγχος τους», ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι μαθήτριες Εύα Γκολίκοβα, Ελευθερία Τζαγκαράκη, Αλεξάνδρα Παπαδογιωργάκη και Ζουλιέν Χαραλαμπάκη.

   «Θέλαμε να φτιάξουμε ένα εργαλείο που δεν θα βοηθά απλώς στο “ τι να διαβάσω”, αλλά και στο “ πώς θα νιώθω” όσο διαβάζω. Το CALMify AI σχεδιάστηκε με αυτή ακριβώς τη φιλοσοφία: να λειτουργεί σαν ένας υποστηρικτικός σύμμαχος του χρήστη που τον βοηθά να διατηρεί την ηρεμία και τη συγκέντρωση του», πρόσθεσαν.

   Η συσκευή «CALMify AI», μπορεί να ανιχνεύει, με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, σημάδια άγχους ενός μαθητή την ώρα που διαβάζει, όπως η στάση σώματος και οι εκφράσεις του προσώπου, και τον βοηθά να το διαχειριστεί. Όταν εντοπίσει σημάδια άγχους, παράγει αυτόματα μια χαλαρωτική μουσική ώστε να βοηθήσει τον μαθητή να ηρεμήσει και να συνεχίσει το διάβασμά του συγκεντρωμένος. Με συνδυασμό κάμερας ΤΝ, μικροελεγκτή, δημιουργικού προγραμματισμού και τρισδιάστατου σχεδιασμού, το «CALMify AI» δημιουργεί ένα υποστηρικτικό μαθησιακό περιβάλλον, που ενισχύει τη συγκέντρωση και συμβάλλει στη μείωση του σχολικού στρες.

   Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άλκης Μπακαρός, επιβλέπων εκπαιδευτικός της ομάδας, το άγχος στις ηλικίες 12-15 είναι «υπαρκτό και, σε αρκετές περιπτώσεις, αυξημένο» και η διαχείρισή του είναι θέμα που απασχολεί τους διδάσκοντες, καθώς τα παιδιά πιέζονται όχι μόνο για την απόδοσή τους στο σχολείο, αλλά και από κοινωνικές προσδοκίες, την ανάγκη αποδοχής από συνομηλίκους και την εικόνα που προβάλλεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

   «Το άγχος τους δεν είναι “ υπερβολή”· είναι πραγματικό και αξίζει προσοχή. Οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, τα μαθήματα, οι εξετάσεις, αλλά και η συνεχής σύγκριση με άλλους, δημιουργούν μια πίεση που δεν ήταν τόσο έντονη παλαιότερα», ανέφερε ο κ. Μπακαρός.

   Όπως επεσήμανε, με τη συσκευή που δημιούργησε η ομάδα, θέλησε να δείξει ότι «η τεχνολογία μπορεί και πρέπει να σταθεί σύμμαχος στην ψηφιακή ευημερία των νέων», παρ’ όλα αυτά, όπως σημείωσε, «η λύση δεν βρίσκεται μόνο εκεί», καθώς η επικοινωνία με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους φίλους, η φυσική δραστηριότητα, ο ποιοτικός χρόνος χωρίς οθόνες, η σωστή διαχείριση χρόνου και ένα υποστηρικτικό περιβάλλουν που δεν πιέζει, αλλά ενθαρρύνει, είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες.

   «Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουν τα παιδιά ότι το άγχος είναι κάτι φυσιολογικό, αλλά χρειάζεται τρόπους διαχείρισης. Και εμείς, ως ενήλικες, έχουμε ευθύνη να τους δείξουμε αυτούς τους τρόπους με κατανόηση και όχι με πίεση», κατέληξε.

   Οι τέσσερις μαθήτριες της Γ’ γυμνασίου και ο επιβλέπων καθηγητής τους, ξεκίνησαν την προσπάθειά τους από τα Χανιά και τα Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου, συμμετέχοντας στον 9ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation next, όπου κατέκτησαν την πρώτη θέση και εκπροσώπησαν την Ελλάδα στον διαδικτυακό ευρωπαϊκό τελικό του προγράμματος Skills Upload Jr Challenge. Εκεί, διαγωνίστηκαν μαζί με ομάδες από την Ισπανία, την Ολλανδία, την Αλβανία, τη Ρουμανία και την Τουρκία και κατέκτησαν την πρώτη θέση.

   «Η πρώτη ευρωπαϊκή θέση για εμάς σημαίνει μεγάλη χαρά και περηφάνια. Δείχνει ότι η δουλειά μας αναγνωρίστηκε και ότι αν και μαθητές χωρίς κάποια εξειδίκευση μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι σημαντικό που ξεχωρίζει σε όλη την Ευρώπη. Μας δίνει επίσης δύναμη να συνεχίσουμε και να πιστεύουμε περισσότερο στις ιδέες μας», είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

   Μάλιστα, σημείωσαν ότι η πρωτιά αυτή δεν ανταμείβει μόνο την καινοτομία, αλλά και την προσπάθεια να δοθεί απάντηση σε ένα «πραγματικό πρόβλημα»: τη διαχείριση του άγχους και των έντονων συναισθημάτων στην καθημερινότητα των νέων.

   Αν και, όπως ανέφεραν, «υπάρχει αρκετή δουλειά ώστε να περάσει η συσκευή από το στάδιο του πειράματος/ιδέας στο στάδιο της πρακτικής χρήσης», εκτίμησαν ότι θα ήταν ωφέλιμο για κάθε σχολείο να αποκτήσει την συσκευή, για να νιώθουν οι μαθητές περισσότερη σιγουριά και λιγότερο άγχος και εξέφρασαν την ελπίδα κάποια στιγμή αυτό να γίνει εφικτό.

   Επιπλέον, μετά την ευρωπαϊκή αναγνώριση εκτίμησαν ότι δίνεται πλέον η δυνατότητα να εξελιχθούν περαιτέρω οι λειτουργίες της συσκευής, να γίνουν πιο προσβάσιμες και να ενισχυθεί ο αντίκτυπός της σε περισσότερους ανθρώπους.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ/Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου Χανίων Κρήτης/STR
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητέρες της καρδιάς – Τρεις γυναίκες μιλούν για την αγάπη, τη δύναμη και τη μητρότητα πέρα από τα όρια

 Οι διαδρομές στη ζωή τους διαφορετικές, η μητρότητα όμως αποτελεί το κοινό μονοπάτι για τη Χριστίνα, τη Ράνια και τη Στέλλα. Με αφορμή την ημέρα της μητέρας οι τρεις γυναίκες ανοίγουν την καρδιά τους και μιλούν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη μητρότητα όπως αυτές την ορίζουν. Η Χριστίνα Δρόσου και η Στέλλα Δέλλιου θετές μητέρες και η Ράνια Αθανασοπούλου μια μητέρα που μεγάλωσε μόνο της το παιδί της καταθέτουν βιώματα γεμάτα αγώνα, αγάπη, φόβο, δύναμη και αφοσίωση, αποδεικνύοντας πως μητέρα είναι εκείνη που στέκεται καθημερινά δίπλα στο παιδί της, με όλη της την ψυχή.

«Κάθε παιδί έχει ανάγκη να αγαπήσει και να αγαπηθεί» – Η διαδρομή της θετής μητέρας του Χάρη

Η Δρόσου Χριστίνα, θετή μητέρα του Χάρη, περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη στιγμή που ξεκίνησε το δικό τους ταξίδι ως οικογένεια με τη συμβολή του οργανισμού «Χαμόγελο του παιδιού», σημειώνοντας πως,  «η πρώτη αγκαλιά ήταν ένα μήνα μετά τη γνωριμία μας με το παιδί μας, κατά την περίοδο προσαρμογής. Το πρώτο συναίσθημα ήταν άγχος, αν θα καταφέρω να σβήσω τις άσχημες μνήμες του, αν θα κερδίσω την εμπιστοσύνη και την αγάπη του και αν γίνω μια καλή μαμά για αυτό το παιδί. Η μητρότητα μέσα από την υιοθεσία αποτέλεσε για μένα μια βαθιά αίσθηση ολοκλήρωσης: Είναι ό,τι πιο σημαντικό και όμορφο έχει συμβεί στη ζωή μας. Η προτεραιότητά μας, σε ό,τι κάνουμε, είναι το παιδί μας και οι ανάγκες του».

IMG 8742

Όπως η ίδια εξηγεί, η πορεία δεν ήταν εύκολη. Η προσαρμογή ενός παιδιού που κουβαλά τραύματα και φόβους απαιτεί υπομονή, δύναμη και απεριόριστη αγάπη. «’Ήταν σημαντικό να μπορέσουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του, να μετριάσουμε τις φοβίες του, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Να διαχειριστούμε τον αποχωρισμό από τον μεγαλύτερο αδερφό του και τις δύσκολες ερωτήσεις για τους βιολογικούς γονείς του χωρίς να τους ακυρώσουμε σαν άτομα».

Ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές ήταν τα ξεσπάσματα θυμού και βίας του παιδιού, τα οποία, όπως υπογραμμίζει, «αποτελούσαν στην ουσία μια δοκιμασία αγάπης και αποδοχής», και στέλνοντας το δικό της μήνυμα στις γυναίκες που σκέφτονται να προχωρήσουν στην υιοθεσία, τονίζει ότι, «είναι δύσκολο το έργο της γονεϊκότητας, ειδικά με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά να μην φοβηθούν γιατί κάθε παιδί έχει ανάγκη να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Με υπομονή όλα γίνονται».

IMG 8746

Μια μητέρα μόνη απέναντι σε όλα: Αγώνας, πίστη και η σχέση ζωής με την κόρη της

Η Ράνια Αθανασοπούλου, μητέρα που μεγάλωσε μόνη της την κόρη της, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως παρά τις δυσκολίες η μητρότητα είναι το μεγαλύτερο δώρο της ζωής της. «Η Ημέρα της Μητέρας μού θυμίζει τη σημαντικότερη στιγμή της ζωής μου. Την ημέρα που απέκτησα το ακριβότερό μου δώρο, την κόρη μου, όταν έγινα μαμά. Έπειτα από 9,5 χρόνια προσπαθειών για να αποκτήσω παιδί, η γέννηση της κόρης μου άλλαξε τα πάντα. Η θλίψη και η στεναχώρια τόσων χρόνων εξαφανίστηκαν σε ένα δευτερόλεπτο μόλις είδα την κόρη μου».

Η ίδια ανέλαβε μόνη της το μεγάλωμα του παιδιού από την ηλικία των 2,5 ετών, περιγράφοντας με ειλικρίνεια τις δυσκολίες της μοναχικής μητρότητας, «γίνεσαι μάνα, πατέρας, ψυχολόγος, φίλη, κουβαλητής του σπιτιού, λεξικό… Δεν έχεις δικαίωμα να κλάψεις, να κουραστείς, να αρρωστήσεις. Φοβάσαι μην κάνεις λάθη. Η σχέση μας χτίστηκε πάνω στην εμπιστοσύνη, την επικοινωνία και την αγάπη. Κάθε μέρα τη ρωτούσα: “Πώς ήταν η μέρα σου παιδί μου;”. Κι όταν έπαιρνε βαθμούς, με ρωτούσε: “Είσαι υπερήφανη για εμένα, μαμά;”. Και η απάντηση ήταν πάντα η ίδια “Είσαι η περηφάνια μου, το παιδί μου”».

 Η ζωή τις δοκίμασε σκληρά, όταν η κόρη της χρειάστηκε να δώσει μάχη με τον καρκίνο. «Μου έδινε κουράγιο αντί να της δίνω εγώ. Όταν μάθαμε ότι το ξεπέρασε και είναι υγιής, ήταν δεύτερο δώρο για εμένα. Είμαι πολύ περήφανη για τη γυναίκα που έγινε η κόρη μου», τονίζει συγκινημένη και απευθυνόμενη σε όλες τις μητέρες τις συμβουλέυει, «να μιλάτε στα παιδιά σας, ακούνε. Διδάξτε τους την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη. Δώστε αγάπη και σημασία στα παιδιά αυτό έχουν ανάγκη».

IMG 8743

«Η μητρότητα είναι επιλογή και καθημερινή αγάπη» – Η οικογένεια που χτίστηκε μέσα από την υιοθεσία

«Για μένα ξεκίνησε η μητρότητα όταν πήρα στην αγκαλιά μου τα δύο αγοράκια μου, 9 και 11 ετών, από το Χαμόγελο του Παιδιού με τη δική τους ιστορία και προσωπικότητα. Η “πρώτη στιγμή” ήταν μια σειρά από μικρές στιγμές που οδήγησαν στη μεγάλη συνειδητοποίηση. Ήταν μια στιγμή βαθιάς συγκίνησης και κυρίως, ευγνωμοσύνης αλλά και μεγάλου σεβασμού απέναντι σε αυτόν τον νέο ρόλο και στις ανάγκες των παιδιών», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέλλα Δέλλιου.

‘Οπως σημειώνει,  «η μητρότητα μέσα από την υιοθεσία, για μένα σημαίνει σχέση, εμπιστοσύνη και καθημερινό χτίσιμο αγάπης. Σημαίνει να ανοίγεις την καρδιά σου και να δίνεις αγάπη άνευ όρων σε παιδιά που την χρειάζονται, δημιουργώντας ένα σπίτι γεμάτο ζεστασιά, ασφάλεια και αποδοχή. Δεν βασίζεται στη βιολογία αλλά στη σταθερή παρουσία, στη φροντίδα και στο να είσαι εκεί κάθε μέρα. Έχει αλλάξει τη ζωή μου ολοκληρωτικά. Έχω μάθει να αγαπώ με έναν τρόπο που δεν φανταζόμουν, να είμαι πιο υπομονετική, πιο δυνατή, να βλέπω τον κόσμο μέσα από τα μάτια δύο υπέροχων ψυχών».

IMG 8744

«Υπήρχαν στιγμές που έπρεπε να είμαστε πολύ υπομονετικοί, να εξηγούμε, να καθησυχάζουμε και να δείχνουμε έμπρακτα την αγάπη μας, ώστε να νιώσουν πραγματικά ασφαλείς και μέρος της οικογένειας. Με υπομονή, σταθερότητα και πολύ αγάπη όμως, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου τα παιδιά μπορούσαν να νιώσουν ότι ανήκουν πραγματικά. Ευτυχώς, η προσαρμογή τους ήταν πιο γρήγορη από όσο περιμέναμε», εξηγεί και περιγράφει πως, «τα βράδια πριν τον ύπνο αφού τελειώσουμε με τα μαθήματα και τα παιχνίδια, καθόμαστε όλοι μαζί, είτε διαβάζουμε ένα βιβλίο, είτε απλά μιλάμε για την ημέρα μας, για τα όνειρά τους, για ό,τι τους απασχολεί. Εκείνες οι στιγμές ηρεμίας και ειλικρίνειας, με το χαμόγελό τους και τη σφιχτή αγκαλιά τους είναι η επιβεβαίωση πως αυτή η διαδρομή άξιζε και αξίζει κάθε δυσκολία, κάθε προσπάθεια».

IMG 8748

Η Γιορτή της Μητέρας για τη Στέλλα Δέλλιου έχει βαθύ νόημα. «Δεν τη βλέπω μόνο σαν μια γιορτή, αλλά σαν μια υπενθύμιση του ταξιδιού που έχουμε κάνει μαζί αυτά τα δύο χρόνια. Δεν είναι απλά μια μέρα όπου γιορτάζεται η βιολογική μητρότητα, αλλά η αγάπη και ο δεσμός που χτίζεται. Για μένα, αυτή η μέρα είναι η επιβεβαίωση ότι η μητρότητα είναι επιλογή, είναι ανιδιοτέλεια, ανεξάρτητα από το πώς ξεκίνησε αυτή η σχέση. Είναι η μέρα που τα αγόρια μου με αγκαλιάζουν, μου φτιάχνουν ζωγραφιές και μου λένε “Σ’ αγαπώ, μαμά”, και αυτό είναι το πιο δυνατό συναίσθημα. Είναι η γιορτή του κοινού μας ταξιδιού, της οικογένειας που δημιουργήσαμε και της αγάπης που μας ενώνει, κάθε μέρα».

Τρεις διαφορετικές ιστορίες, με κοινό παρονομαστή την ανιδιοτελή αγάπη. Η μητρότητα δεν ορίζεται από τον τρόπο που έρχεται ένα παιδί στη ζωή σου, αλλά από την καθημερινή παρουσία, τη φροντίδα και την αδιάκοπη μάχη να νιώθει ασφαλές και αγαπημένο. Όπως άλλωστε λέει και η Χριστίνα Δρόσου, «Κάθε μέρα είναι μια μικρή γιορτή για τις μαμάδες της καρδιάς».

Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου

 Τις φωτογραφίες παραχώρησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για χρήση οι Στέλλα Δέλιου, Ράνια Αθανασοπούλου και Χριστίνα Δρόσου