Η θάλασσα είναι πηγή χαράς αλλά και κινδύνου – Τι προτείνουν οι ειδικοί ως μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον πνιγμό

Με περίπου 3,6 θανάτους από πνιγμό ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με υψηλή συχνότητα θανατηφόρων περιστατικών στο νερό.

Κάθε χρόνο στη χώρα, καταγράφονται κατά μέσο όρο 357 θάνατοι από πνιγμό, ενώ όπως σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας του «Safe Water Sports», Ελίζα Καραμπετιάν-Νικοτιάν, ήδη το 2026, μέχρι τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου έχουν χάσει τη ζωή τους 168 άνθρωποι. Καταγράφεται, ωστόσο, μείωση σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2025, όταν και είχαν καταγραφεί 49 περισσότεροι θάνατοι.

Σύμφωνα με την κ. Καραμπετιάν-Νικοτιάν, ο πνιγμός αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου από ατύχημα στην Ελλάδα, μπορεί, όμως, να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό, ιδίως μέσα από την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και τη συνεχή ενημέρωση.

Το ίδιο επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο εκπρόσωπος της Σχολής Ναυαγοσωστικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δημήτρης Χαλιώτης, ο οποίος τονίζει ότι «μέσα από δράσεις, όπως είναι η προβολή βίντεο, το μοίρασμα φυλλαδίων σε παραλίες και η επικοινωνία με λουόμενους, προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε το κοινό για την προστασία του».

Τα στατιστικά δεδομένα: Η εικόνα στην Ελλάδα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταγράφει τον πνιγμό ως την τρίτη αιτία θανάτου από ακούσιο τραυματισμό, με 300.000 θανάτους ετησίως. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών αποτελούν σχεδόν το 25% των θυμάτων, ενώ υψηλή θνησιμότητα καταγράφεται και στους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών.

Κατά την περσινή περίοδο (2025), σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο του Safe Water Sports, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων στη χώρα μας από πνιγμό ανήλθε σε 376 άτομα.

«Η ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών αντιπροσωπεύει σχεδόν το 80% των θυμάτων» σημειώνει η κ. Καραμπετιάν-Νικοτιάν, επισημαίνοντας πως το Safe Water Sports, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας, έχει ξεκινήσει καμπάνια με στοχευμένες δράσεις που αποσκοπούν στην ενημέρωση της τρίτης ηλικίας για τους τρόπους πρόληψης και προστασίας στα υδάτινα περιβάλλοντα.

Μέτρα πρόληψης

Σύμφωνα με την κ. Καραμπετιάν-Νικοτιάν, είναι σημαντικό να μην πηγαίνουμε μόνοι μας στην παραλία και να μην επιλέγουμε παραλίες χωρίς ναυαγοσώστη. Όπως τονίζει η ίδια, επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, ειδικά από ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, να πηγαίνουν πολύ νωρίς στη θάλασσα, όταν και δεν υπάρχει στην ακτή ναυαγοσώστης, καθώς οι ώρες εργασίας τους είναι συνήθως από τις 10:00 το πρωί έως τις 18:00, αρκετοί Δήμοι έχουν αρχίσει να τοποθετούν ναυαγοσώστες από νωρίτερα.

Από πλευράς του, και ο κ. Χαλιώτης υπογράμμισε πως «δεν είναι εφικτό να υπάρχει ναυαγοσώστης σε κάθε παραλία, επομένως είναι απαραίτητο οι πολίτες να επιλέγουν ακτές όπου υπάρχουν ναυαγοσώστες, σε περίπτωση που χρειαστεί επέμβαση».« Η συμβουλή μου είναι να απολαμβάνουμε τη θάλασσα, με ασφάλεια», επεσήμανε.

Σημαντικό είναι επίσης, όπως ανέφερε η υπεύθυνη επικοινωνίας του «Safe Water Sports», ειδικά τα άτομα τρίτης ηλικίας, να επισκέπτονται τον προσωπικό τους γιατρό πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου.

Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να μπαίνουμε και να βγαίνουμε αργά από τη θάλασσα, να κολυμπάμε κατά μήκος της ακτής για να μην παρασυρθούμε από ρεύματα και να μη χάσουμε τον προσανατολισμό μας, να μην μπαίνουμε στη θάλασσα για δύο με τρεις ώρες αφού φάμε και να χρησιμοποιούμε σωσίβια για μεγαλύτερες ηλικίες, αν κρίνουμε πως τα χρειαζόμαστε.

«Να μην υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Καραμπετιάν-Νικοτιάν «και να μην μπαίνουμε στη θάλασσα με δυσμενείς καιρικές συνθήκες».

Τα μέτρα προστασίας

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με τη Σχολή Ναυαγοσωστικής του και στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας του «Απολαμβάνουμε το νερό με ασφάλεια», για την ενημέρωση των πολιτών, προτείνει οκτώ χρήσιμες οδηγίες που «σώζουν ζωές», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

  1. Να κολυμπάτε σε ασφαλείς, οργανωμένες παραλίες. Ακολούθησε τις οδηγίες του ναυαγοσώστη και τις σημαίες της παραλίας.
  2. Μην μπαίνετε στο νερό αμέσως μετά το φαγητό ή την κατανάλωση αλκοόλ.
  3. Μπείτε στο νερό σταδιακά, ειδικά αν είναι πολύ κρύο, για να αποφύγετε θερμικό σοκ.
  4. Μην απομακρύνεστε πολύ και κολυμπάτε πάντα οριζόντια με την ακτή.
  5. Μην κάνετε βουτιές σε άγνωστα νερά. Μπορεί να υπάρχουν βράχια ή άλλοι κίνδυνοι.
  6. Τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται πάντα σε κοντινή απόσταση από έναν ενήλικο, ακόμη κι αν χρησιμοποιούν σωσίβιο.
  7. Χρησιμοποιήστε σωσίβιο όταν κάνετε δραστηριότητες όπως κανό ή SUP.
  8. Αν σας παρασύρει ρεύμα, μην πανικοβληθείτε. Κολυμπήστε παράλληλα με την ακτή μέχρι να βγείτε από το ρεύμα και μετά κατευθυνθείτε προς την παραλία.

«Έχουμε δρόμο ακόμα για την καλλιέργεια κολυμβητικής κουλτούρας», τόνισε κλείνοντας η Ελίζα Καραμπετιάν-Νικοτιάν, επισημαίνοντας ότι «έχουν γίνει ήδη αρκετά βήματα, όπως τα μαθήματα κολύμβησης στους μαθητές της Γ’ και της Δ’ Δημοτικού που εισήχθη από το υπουργείο Παιδείας». «Η θάλασσα είναι χαρά και πρέπει να μπορούμε να την απολαμβάνουμε», κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βρετανία: Η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να περάσει στις πιο καθαρές ενέργειες, δηλώνει ο Μπέρναμ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ δήλωσε σήμερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να “αντιμετωπίσει” την “κλιματική αλλαγή” και να περάσει στις “πιο καθαρές ενέργειες”, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του κοντά στο Μπέρνιγχαμ, όπου χθες, Πέμπτη, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά η οποία  τροφοδοτήθηκε από μια ιστορική ξηρασία.

“Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Δεν χρησιμεύει σε τίποτα να αρνούμαστε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε “, δήλωσε στο περιθώριο συνάντησης που είχε με πυροσβέστες στο Στούρμπριτζ, προσθέτοντας  ότι η Βρετανία πρέπει να “επιταχύνει” τη μετάβαση προς τις καθαρές ενέργειες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΑΔΕ: 48ωρα «λουκέτα» και πρόστιμα σε εστιατόρια, mini market και ενοικιαζόμενα δωμάτια σε Σαντορίνη και Νάξο

Συνεχίζονται οι στοχευμένοι έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε περιοχές αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας, με σημαντικά ευρήματα σε Σαντορίνη και Νάξο.

Στη Σαντορίνη, σε τρεις επιχειρήσεις διαπιστώθηκε η μη έκδοση 17 αποδείξεων, συνολικής αξίας 35.154 ευρώ, με αποτέλεσμα την επιβολή 48ωρης αναστολής λειτουργίας. Στο επίκεντρο των ελέγχων βρέθηκε και ιδιαίτερα γνωστό εστιατόριο της Σαντορίνης, σε ειδυλλιακή τοποθεσία και με έντονη παρουσία στη διοργάνωση εκδηλώσεων και events, όπου διαπιστώθηκε μη έκδοση τιμολογίου 19.700 ευρώ. Στην επιχείρηση επιβλήθηκε 48ωρη αναστολή λειτουργίας.

Παράλληλα, σε mini market διαπιστώθηκε μη έκδοση τιμολογίου 15.300 ευρώ, ενώ σε άλλο εστιατόριο δεν εκδόθηκαν 15 αποδείξεις. Και στις δύο επιχειρήσεις επιβλήθηκε 48ωρη αναστολή λειτουργίας.

Στη Νάξο, σε τρεις περιπτώσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, διαπιστώθηκαν συνολικά 97 παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων, συνολικής αξίας 118.795 ευρώ, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, με αξιοποίηση των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων και των δυνατοτήτων διασταύρωσης δεδομένων, για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δ. Δίου-Ολύμπου: Κατάμεστο το ανοιχτό θέατρο Λιτοχώρου στη μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα

Σε μια μουσική βραδιά, γεμάτη νοσταλγία και διαχρονικές μελωδίες, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 13 Αυγούστου 2026 η συναυλία-αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό Γιώργο Ζαμπέτα, με τίτλο «Ήρθα κι απόψε…», στο ανοιχτό θέατρο του δημοτικού πάρκου Λιτοχώρου.

01

Οκτώ ερμηνευτές και έντεκα μουσικοί, με καταγωγή από το Λιτόχωρο, ένωσαν και φέτος τις δυνάμεις τους και παρουσίασαν με μεράκι, αγάπη και σεβασμό στο έργο του μεγάλου δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Γιώργου Ζαμπέτα, ταξιδεύοντας το κοινό σε αγαπημένες μουσικές στιγμές που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στην ελληνική μουσική. Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η ανταπόκριση του κόσμου, καθώς το ανοιχτό θέατρο του πάρκου Λιτοχώρου ήταν κατάμεστο, από δημότες και παραθεριστές, που παρακολούθησαν τη συναυλία με ενθουσιασμό.

02

Κατά το χαιρετισμό του ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιος, καλωσορίζοντας το κοινό στην έναρξη της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στη σημασία της εθελοντικής συμμετοχής των λιτοχωριτών καλλιτεχνών, τη διάθεση και το μεράκι που έδειξαν για τρίτη χρονιά στη σειρά για την πραγματοποίηση της συναυλίας, μετά τις επιτυχημένες αφιερωματικές συναυλίες στον Σταύρο Κουγιουμτζή το 2024 και στον Βασίλη Τσιτσάνη το 2025, δαπανώντας πολύ χρόνο, μεράκι και προσπάθεια.

06

Στη συναυλία συμμετείχαν οι τραγουδιστές Κώστας Βλέτσης, Αναστασία Κυριάκου, Κωστής Μπαλανίκας, Ασπασία Πολυδώρου, Αναστασία Πολυχρονίδου, Κώστας Φέρλιας, Μαρίκα Φωτοπούλου και Γιώργος Χασαμπένης, ενώ μουσική έπαιξαν οι Βαγγέλης Καρακίτσιος (μπουζούκι), Θανάσης Μυλωνέρος (μπουζούκι), Νίκος Καμβίσιος (μπουζούκι), Γιώργος Μπελογιάννης (κιθάρα κλασική & ηλεκτροακουστική), Κώστας Προκόβας (κιθάρα ακουστική & μπαγλαμάς), Βαγγέλης Τσίντσιφας (ακορντεόν), Φωτεινή Φέρλια (πιάνο), Δημήτριος Κρεμμύδας (ηλεκτρικό μπάσο), Θάνος Παπαθανασίου (τύμπανα), Νικόλαος Σκρέττας (κρουστά) και Κώστας Καζακλάρης (κλαρίνο).

23

Στιγμές από τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία του Γιώργου Ζαμπέτα προβλήθηκαν στη γιγαντοοθόνη από το Αρχείο της ΕΡΤ, αναδεικνύοντας πτυχές του έργου του, εμπλουτίζοντας το αφιέρωμα και προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερη νοσταλγική διάθεση στη βραδιά. Την εκδήλωση πλαισίωσαν χορευτές του τμήματος σύγχρονων χορών του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου, σε διδασκαλία της Πόπης Κουρίτα και μικροί χορωδοί, μαθήτριες και μαθητές, υπό τη μουσική διδασκαλία της Μαρίκας Φωτοπούλου.

Την ενορχήστρωση και την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας υπέγραψαν οι Κώστας Προκόβας και Βαγγέλης Τσίντσιφας.

21b

Η συναυλία, που άνοιξε η Ουρανία Κατσαμάκα, φιλόλογος, ειδική σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα πολιτισμού, και παρακολούθησαν ο βουλευτής Πιερίας, Φώντας Μπαραλιάκος, ο εκπρόσωπος της βουλευτή Πιερίας, Άννας Μάνη-Παπαδημητρίου, οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού, Θανάσης Καλαϊτζής και Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Κουριάτης, δημοτικοί σύμβουλοι και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου, Ευστράτιος Κυριακάκης, αποτελούσε κομμάτι του προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Δίου-Ολύμπου «Καλοκαίρι γεμάτο μουσική!» και υλοποιήθηκε με την εθελοντική συμμετοχή όλων των καλλιτεχνών.

26

Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου ευχαριστεί θερμά όλους τους καλλιτέχνες, εθελοντές ερμηνευτές και μουσικούς, για την εξαιρετική βραδιά και τους εκατοντάδες θεατές, που αγκάλιασαν τη συναυλία με θέρμη, σε αυτή τη μεγάλη μουσική βραδιά κάτω από τον Όλυμπο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε αποσπάσματα της συναυλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου Δίου-Ολύμπου σε facebook & instagram: @dionolympus

35

37 42 43

Η Χριστιανική Δημοκρατία για τα 30 χρόνια από τις δολοφονίες των Τάσσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού

Τριάντα χρόνια κλείνουν από τις στυγερές δολοφονίες των Τάσσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού κατά τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας το 1996 εναντίον της τουρκικής κατοχής της βόρειας Κύπρου, η οποία ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1974, όταν οι δυνάμεις εισβολής από το προγεφύρωμα της Κυρήνειας επεκτάθηκαν σε όλο το βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου.

Ο Τάσσος Ισαάκ δολοφονήθηκε στις 11 Αυγούστου από χτυπήματα συμμορίας τραμπούκων που άνανδρα του επιτέθηκαν, όταν με άλλους διαδηλωτές εισήλθαν στα κατεχόμενα.

Ο Σολωμός Σολωμού εκτελέστηκε εν ψυχρώ στις 14 Αυγούστου, ενώ προσπαθούσε να κατεβάσει την τουρκική σημαία από τον ιστό της σε φυλάκιο των κατοχικών δυνάμεων.

Και οι δύο εισήλθαν στην κατεχόμενη και υπόδουλη κυπριακή γη άοπλοι. Εάν αντιμετώπιζαν ευνομούμενο κράτος, θα είχαν απλώς απωθηθεί και στη χειρότερη περίπτωση θα είχαν συλληφθεί υφιστάμενοι τις συνέπειες παράνομης εισόδου.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, με δεδομένο ότι το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος ήταν εξαρχής και εξακολουθεί να είναι οντότητα ανύπαρκτη και παράνομη και η Τουρκία δύναμη εισβολής και κατοχής, η είσοδος Κυπρίων πολιτών στα κατεχόμενα ήταν είναι απολύτως νόμιμη, ενώ παράνομη ήταν και είναι η παρεμπόδισή τους.

Η θέση αυτή δεν είναι μόνο δική μας, αλλά έχει υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο εκδικάζοντας την προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου το 1998, καταδίκασε την Τουρκία όχι μόνο να της καταβάλει αποζημίωση για τη στέρηση της περιουσίας της στα Κατεχόμενα, αλλά και να άρει κάθε εμπόδιο  να απολαμβάνει την περιουσία της. Ανατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να εποπτεύσει την εκτέλεση του σημαντικού αυτού σκέλους της απόφασης.

Οι δολοφόνοι των Ισαάκ –Σολωμού είχαν πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας αυτής, που επικυρώθηκε και δικαστικώς. Κι έτσι εξηγείται η ασύμμετρη αντίδραση των εισβολέων εις βάρος των δύο νέων. Δεν ήταν επίδειξη ισχύος. Προδίδει, αντίθετα τον φόβο και την ανασφάλεια του καταπατητή της ξένης γης, όταν αυτός έρχεται αντιμέτωπος με τον πραγματικό κύριο.

Εάν όλοι μας είχαμε το θάρρος και την αποφασιστικότητα των δύο αυτών νέων και η αποφασιστικότητα αυτή είχε μεταφραστεί σε πολιτική βούληση των λαών και των κυβερνήσεων Αθήνας και Λευκωσίας να μην αποδεχτούν τετελεσμένα και να διεθνοποιήσουν το Κυπριακό ως ζήτημα  εισβολής και κατοχής, δύσκολα οι εισβολείς θα μπορούσαν να σταθούν.

Η μνήμη της θυσίας του Τάσσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού θυμίζει και το καθήκον των Κυβερνήσεων της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτικών  δυνάμεων συνολικά να επανατοποθετήσουν το Κυπριακό στη μόνη σωστή του βάση, ως ζήτημα εισβολής, κατοχής και εποικισμού και να αγωνιστούν για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος με την ανάδειξη της Κύπρου ως ενιαίου και κυρίαρχου Κράτους, χωρίς καμία παρέκκλιση από τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου χάριν των συμφερόντων των ισχυρών. Ένα Κράτος ευνομούμενο που θα λειτουργεί στη βάση των αρχών της δημοκρατικής πλειοψηφίας στη λήψη όλων των αποφάσεων και της προστασίας των δικαιωμάτων του κυπριακού Λαού.

Ζητούμε ο κυπριακός λαός, όπως και κάθε λαός, να μπορεί να ορίζει ο ίδιος τις τύχες του και η λύση του Κυπριακού να βασίζεται στο σεβασμό όλων ανεξαιρέτως των αρχών και δικαιωμάτων που προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης του Ο.Η.Ε. για τα κυρίαρχα κράτη και τους λαούς, καθώς και την κατάργηση όλων των καταλοίπων της αποικιοκρατίας: των βρετανικών Βάσεων, του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων με δικαίωμα επέμβασης και της παρουσίας ξένων στρατευμάτων και των εποίκων.

Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις και οι συστημικές πολιτικές δυνάμεις αντί για διεθνοποίηση, υποβαθμίζουν το Κυπριακό σε διμερή διαφορά. Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο, με ευθύνη των δύο Κυβερνήσεων η Τουρκία να αφεθεί σταδιακά να δημιουργήσει τον συσχετισμό που χρειαζόταν στην αρμόδια Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για να κλείσει το Σεπτέμβριο του 2022 η υπόθεση που άνοιξε δικαστικώς η Τιτίνα Λοϊζίδου και για την οποία είχαν δώσει τη ζωή τους ο Τάσσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού: την άρση των τετελεσμένων του 1974 που κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου διχοτομούν την Κύπρο και εμποδίζουν τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να έχουν την ελεύθερη πρόσβαση που δικαιούνται στον τόπο τους.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο 15/8

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Σάββατο 15 Αυγούστου 2026, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Σποράδων)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής και ‘Αγιον Όρος)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Από την πλευρά του το Πυροσβεστικό Σώμα παραμένει σε επιφυλακή, ενώ συνεχίζονται οι μεικτές περιπολίες στο έδαφος και η εναέρια επιτήρηση με drone και αεροσκάφη. Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 59χρονος που έβαζε φωτιές στη Σίνδο

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο 59χρονος ο οποίος συνελήφθη να βάζει φωτιές στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

Ο 59χρονος κατηγορείται για εμπρησμό εκ προθέσεως από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο, κατ’ εξακολούθηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέτσοβο: Προσκύνημα στην Παναγία της Χρυσοβίτσας τον Δεκαπενταύγουστο

«Το προσκύνημα στην Παναγία της Χρυσοβίτσας, πρέπει να ξέρετε, ήταν εφάμιλλο με εκείνο της Τήνου και της Παναγίας της Σουμελά», αφηγείται στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Χρήστος Γαλάνης, ψάλτης, ο οποίος από μικρό παιδί βρίσκεται μέσα στον Ιερό Ναό του Μοναστηρίου, που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και δεσπόζει στην καρδιά του χωριού Χρυσοβίτσα Μετσόβου.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, τα θαύματα που μεταδίδονταν από στόμα σε στόμα, όπως σημειώνουν και οι χρονογράφοι διαφόρων εποχών, οδηγούσαν τα βήματα των πιστών στη Χρυσοβίτσα. Ο κ. Γαλάνης αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως από το πρωινό της παραμονής του Δεκαπενταύγουστου έφταναν στον χωρίο από όλες τις περιοχές της Ηπείρου, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, πιστοί για να προσευχηθούν, να εκπληρώσουν το τάμα τους, αλλά και να διασκεδάσουν στο πανηγύρι που κρατούσε δύο ημέρες, ένα έθιμο που τηρείται έως σήμερα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

Το πανηγύρι πάντα είχε ξεχωριστή θέση σε όλη την Ήπειρο. Έρχονταν από τα Γιάννενα με τα πόδια και έκαναν 10 ώρες, το ίδιο από την  Καλαμπάκα, τη Μηλιά Μετσόβου, από τα Γρεβενά. Ο Χρήστος Γαλάνης θυμάται από τα παιδικά του χρόνια τον κόσμο από τη Μηλιά, από την Κρανιά. «Όταν έφταναν στο αγνάντι του χωριού, άρχιζαν τα μοιρολόγια της Παναγίας… Ακούτε..  εμείς όλοι στο χωριό λέγαμε ακούτε, ήρθαν οι προσκυνητές… τότε τους περιμέναμε να ‘ρθουν, κάθε παραμονή.

1 3

Έφερναν και στρωσίδια τους μαζί τους. Κάτω στην πλατεία έπιαναν τα πλατάνια και ξέραμε, για παράδειγμα, αυτό το πλατάνι είναι για τον κόσμο από Τρίστενο, σε εκείνο το άλλο το δίπλα είναι από τα Γρεβενά, στο παρακάτω από τη Μηλιά… Κάθε περιοχή δηλαδή είχε τον τόπο της», σημειώνει με μεγάλη νοσταλγία και προσπαθώντας να μας μεταφέρει παραστατικά τον Δεκαπενταύγουστο αλλοτινών εποχών και προσθέτει:

«Κάθε χωριό τότε είχε και τους δικούς του οργανοπαίκτες. Ήταν οι κομπανίες με 6 έως 7 μουσικούς και γλεντούσαν με παραδοσιακούς χορούς με ηπειρώτικα. Ήταν μία γνήσια παραδοσιακή ηπειρώτικη γιορτή, επίσης υπήρχαν μικροπωλητές που έστηναν τους πάγκους και εμείς τότε, τα φτωχά παιδιά, πηγαίναμε εκεί και θαυμάζαμε τα γλυκά, χορταίναμε με το μάτι… ωραία… ».

Όσον αφορά την ιστορία της εικόνας της Παναγίας, σύμφωνα με την παράδοση, έφυγε με θαυματουργό τρόπο από το χωριό Στριγγανία της Επαρχίας Τριχωνίδας και τον ναό της «Χρυσοβίτζης», όπου για πρώτη φορά βρέθηκε το 533 μ.Χ. Αφού περιπλανήθηκε πηγαίνοντας -πάντα με θαυματουργό τρόπο- στη Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων και στη συνέχεια στη Μονή Βουτζά, που βρίσκεται στο χωριό Γρεβενίτι, έφτασε στο δάσος του χωριού το οποίο τότε, πριν την εμφάνισή της, ονομαζόταν Παλαιόμυλος.

Τη θαυματουργή εικόνα βρήκε μέσα στο δάσος μία γυναίκα, η Λαμπρινή, περίπου το 1486, όταν πήγε για να κόψει ξύλα, και ενημέρωσε αμέσως τον παπα-Μιχάλη, ιερέα του χωριού. Εκεί κτίστηκε και ο Ιερός Ναός που υπάρχει μέχρι σήμερα. Το χωριό ονομάστηκε Χρυσοβίτσα επειδή στην εικόνα ήταν γραμμένη η λέξη «Χρύσοβα».

3 1

Σύμφωνα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρυσοβίτσας «ένα συγκλονιστικό γεγονός συνέβη το 2015 στο χωριό. Ένας κάτοικος οδηγούσε το αυτοκίνητό του έξω από το χωριό, στη θέση “Πολιτσές” όπου καλλιεργείται η φημισμένη πατάτα της Χρυσοβίτσας. Στις 12 Ιουνίου του 2015, περίπου στις 11:30, εμφανίστηκε μπροστά του ως φωτεινή νεφέλη μία μαυροφορεμένη γυναίκα, με ένα βλέμμα γλυκύτατο και ταυτόχρονα αυστηρό, και τον ρώτησε: “Με γνωρίζεις;” Εκείνος ταραγμένος της απάντησε: “Είσαι η Παναγία της Χρυσοβίτσας”. Και εκείνη του είπε: “Είμαι η Παναγία όλου του κόσμου. Να πεις στους χωριανούς σου και στους κατοίκους της γύρω περιοχής να μετανοήσουν” και αμέσως εξαφανίστηκε».

Η Χρυσοβίτσα βρίσκεται σε υψόμετρο 920 μέτρων, απέχει 43 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων και 16 χιλιόμετρα από το Μέτσοβο. Στην Ήπειρο, στους δρόμους της Παναγίας, υπάρχουν εκατοντάδες ιεροί ναοί αφιερωμένοι στη Θεοτόκο. Οι Ηπειρώτες που βίωσαν σκλαβιά, ξενιτιά, στήριξαν τις ελπίδες τους στη Παναγία, ήταν προστάτιδα και αρωγός σε κάθε δύσκολη στιγμή τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εμπρησμός Marfin: Προσφυγή κατά της προφυλάκισής της κατέθεσε η 46χρονη, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του συνηγόρου της

Προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησής της κατέθεσε στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο η κατηγορούμενη στην υπόθεση της φονικής βομβιστικής επίθεσης στην Marfin που οδηγήθηκε στη φυλακή μετά την απολογία της, την Τρίτη 11 Αυγούστου.

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο συνήγορος της 46χρονης, Κώστας Παπαδάκης, αναφέρει τα εξής: «Κατατέθηκε σήμερα προσφυγή εναντίον του εντάλματος προσωρινής κράτησης της κατηγορούμενης για την υπόθεση Μarfin, που προφυλακίστηκε χωρίς η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας που την αποφάσισαν να λάβουν υπόψη τους το απαλλακτικό δεδικασμένο του 2022, την ομολογημένη από τη ΔΕΕ/ΕΛΑΣ έλλειψη ταυτοποίησής της με το πρόσωπο που εικονίζεται ως ύποπτο και την τεράστια καταστροφή -στη ζωή της ίδιας και της πεντάχρονης κόρης της- που προξενείται.

Η προσφυγή θα κριθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών τις επόμενες εβδομάδες αφού πρώτα υπάρξει σχετική εισαγγελική πρόταση. Ελπίζω αποκλειστικό κριτήριο να είναι τα – ανύπαρκτα για την εντολέα μου- στοιχεία της δικογραφίας και όχι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. ‘Αλλωστε η τελευταία έχει υποχωρήσει σημαντικά αφού όλες αυτές τις ημέρες δεν υπήρξε κάποιος από την κυβέρνηση ή την αστυνομία για να διαψεύσει όσα έχω καταγγείλει.

Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση αρχίζει να σιωπά καθώς έρχεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα που αναδύεται πλέον από τα στεγανά, αφού όμως επί ένα μήνα έχει τροφοδοτήσει την κοινή γνώμη με το ότι “ταυτοποιήθηκε μια γυναίκα”, είδηση ψευδής που μέχρι πριν μια εβδομάδα μονοπωλούσε τα Μ.Μ.Ε, διαμόρφωσε κλίμα και φυσικά άσκησε την αντίστοιχη πίεση στους αρμόδιους εισαγγελείς και δικαστές. Είμαι βέβαιος ότι η επόμενη κυβερνητική τοποθέτηση για το θέμα θα αποθέτει όπως συνήθως την αρμοδιότητα -και βέβαια την ευθύνη- στην “ανεξάρτητη δικαιοσύνη”. Αλλά ούτως η άλλως η τελευταία καλείται όντως να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ας ελπίζουμε να γίνει όσο το δυνατό συντομότερα. Έως τότε η κατηγορούμενη έχει μεταχθεί στον Κορυδαλλό έχοντας ως πρόσθετο δείγμα της κρατικής περιποίησης τα εξανθήματα από τους κοριούς στα κρατητήρια της Γ.Α.Δ.Α. Οφείλω να εξάρω τη σπάνια ευγένεια των αστυνομικών του κρατητηρίου, που τη μετέφεραν αμέσως στο νοσοκομείο Συγγρού για την απαραίτητη διάγνωση και φαρμακευτική αγωγή. Αλλά αυτό δεν αναιρεί τη ντροπή για τους κοριούς στο κρατητήριο της Γ.Α.Δ.Α., όπως και στο Α.Τ. Ομόνοιας πρόσφατα. Όσοι επαίρονται για τη φιλοδοξία να νικήσουν τους καρχαρίες και τις τίγρεις, ας τα καταφέρουν πρώτα με τους κοριούς».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μ. Χαρακόπουλος: Ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι αντικειμενικά εφικτός

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ, έπειτα από επτά χρόνια εξουσίας, εξακολουθεί να είναι μακράν το πρώτο κόμμα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις μετρήσεις για την καταλληλότητα του πρωθυπουργού, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αντίπαλο.

Αυτό δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου και αποδεικνύει δύο πράγματα: Αφενός, την απουσία εμπιστοσύνης των πολιτών προς την αντιπολίτευση, που εμφανίζεται κατακερματισμένη, χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα. Αφετέρου, την αποδοχή του κυβερνητικού έργου και την αίσθηση ασφάλειας σε έναν κόσμο αβεβαιότητας. Ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι αντικειμενικά εφικτός». Αυτά υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή».

Αναφερόμενος στα δύο στοιχεία που, κατά τη γνώμη του, θα κλειδώσουν μια τρίτη αυτοδύναμη νίκη της ΝΔ, τόνισε: «Είναι η επιτυχία του κυβερνητικού έργου στην τελευταία στροφή πριν από την εκλογική αναμέτρηση, αλλά και η αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων μας προ της κάλπης, έχοντας μπροστά τους απειλητικό το φάσμα της ακυβερνησίας».

Ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ακόμη ότι «η μάχη της καθημερινότητας των πολιτών πρέπει να κερδηθεί, εν μέσω πρωτοφανών πιέσεων που ασκούν οι διεθνείς αναταράξεις», ενώ ενόψει της ΔΕΘ σημείωσε: «Μακριά από τους τυχάρπαστους και καταστροφικούς λαϊκισμούς -που επανεμφανίζονται με άλλο όνομα- η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει έναν δημοσιονομικό χώρο που επιτρέπει την αύξηση του κοινωνικού μερίσματος».

Τέλος, ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε: «Η χώρα, για να διατηρήσει την πορεία ανάπτυξης και ασφάλειας, πρέπει να έχει σταθερή, αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η ακυβερνησία και η πολιτική αβεβαιότητα πλήττουν την οικονομία αλλά και το ειδικό βάρος της χώρας, κάτι που μπορεί να έχει ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες σε ένα διεθνές περιβάλλον με πολέμους, κρίσεις και αναθεωρητικές δυνάμεις που καιροφυλακτούν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ