ΑΕΑ: Σύστημα Εισόδου- Εξόδου (ΣΕΕ) στην Ελλάδα

Η Ελλάδα έθεσε επιτυχώς το Σύστημα Εισόδου- Εξόδου (ΣΕΕ) σε πλήρη λειτουργία στις 10 Απριλίου 2026 σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα του Κανονισμού της ΕΕ περί θέσπισης του Συστήματος (Κανονισμός 2017/2226).

Με αφορμή δημοσιεύματα στον τύπο περί του τρόπου εφαρμογής του Συστήματος Εισόδου-Εξόδου στην Ελλάδα, διευκρινίζεται ότι οι αρμόδιες Ελληνικές Αρχές λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την ομαλή ροή των επισκεπτών στα συνοριακά σημεία εισόδου-εξόδου της χώρας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η ενωσιακή νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται η δυνατότητα που παρέχει ο Κανονισμός 2025/1534 της ΕΕ στα κράτη-μέλη κατά το πρώτο τρίμηνο πλήρους λειτουργίας του ΣΕΕ, να αναστέλλουν τη διαδικασία λήψης βιομετρικών δεδομένων για περιορισμένα χρονικά διαστήματα και σε συγκεκριμένο σημείο διέλευσης, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για την αποκατάσταση της ομαλής ροής ταξιδιωτών.

9-5-2026 Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών στην Πιερία

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών στην Πιερία


Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, θα πραγματοποιηθούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, λόγω εκτέλεσης εργασιών.

Συγκεκριμένα, θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από τον ανισόπεδο κόμβο Μακρυγιάλου (455 χιλιόμετρο) έως τον ανισόπεδο κόμβο Ν. Αγαθούπολης – Μεθώνης (459 χιλιόμετρο) του αυτοκινητόδρομου, ως εξής:

Στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

  • Από Δευτέρα 11 Μαΐου 2026 και ώρα 08.00 έως Σάββατο 16 Μαΐου 2026 και ώρα 12.00 ή μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών, εάν αυτές ολοκληρωθούν νωρίτερα.

Στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

  • Από Τρίτη 12 Μαΐου 2026 και ώρα 8.00 έως Τετάρτη 13 Μαΐου 2026 και ώρα 20.00 ή μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών, εάν αυτές ολοκληρωθούν νωρίτερα.

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κατερίνης.

Η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Αλεξάνδρεια: Ημερίδα με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της πρώην λίμνης των Γιαννιτσών – Βίντεο – φωτό

Μία άκρως ενδιαφέρουσα ενημερωτική Ημερίδα διοργανώθηκε και παρουσιάστηκε στον χώρο εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Αλεξάνδρειας, το πρωί του Σαββάτου 9 Μαΐου 2026.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιμόπουλος

Την εκδήλωση επιμελήθηκαν το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το Συμβούλιο Βιομηχανικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ.

Το θέμα της Ημερίδας ήταν: “Η πολιτιστική κληρονομιά της πεδιάδας Θεσσαλονίκης: Καταγράφοντας την ιστορία και τα μνημεία της περιοχής της πρώην λίμνης των Γιαννιτσών”.

Με αφορμή τη διοργάνωση της εκδήλωσης προηγήθηκε τριήμερη έκθεση φωτογραφιών επετειακού χαρακτήρα, για τα 100 χρόνια από την αποξήρανση της Λίμνης των Γιαννιτσών. Με την επιμέλεια του δημοσιογράφου Λύσανδρου Αμιτζόγλου και την ευγενική παραχώρηση του Δήμου Πέλλας.

Στην έναρξη της Ημερίδας χαιρετισμό απήυθυνε ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης. Τη σκυτάλη των προλόγων πήραν η πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης ΕΛΛΕΤ Όλγα Δεληγιάννη και το μέλος της ΕΛΛΕΤ Μανώλης Πουρλιώτης. Εκτενής εισαγωγή έγινε από τον Γιάννη Μοσχόπουλο, ιστορικό ερευνητή, συγγραφέα και λαογράφο του Ρουμλουκιού.

Η σειρά των ομιλητών:

-Βαγγέλης Κανσίζογλου, ιστορικός ερευνητής.

-Βίλμα Χαστάογλου, καθηγήτρια.

-Γιώργος Μερτζανίδης, αρχιτέκτονας

-Πάνος Ανδρικόπουλος-Τζούμας, ιστορικός ερευνητής.

-Σταύρος Απότσος, αρχιτέκτων μηχανικός.

Λία Παπαδράγκα, υπεύθυνη επικοινωνίας ΟΦΥΠΕΚΑ.

-Κώστας Βουδούρης, πολ. μηχανικός-αρχαιολόγος.

Δείτε το βίντεο:

Φωτογραφίες:

ΗΜ Λ ΓΙΑΝ 1 ΗΜ Λ ΓΙΑΝ 2 ΗΜ Λ ΓΙΑΝ 3 ΗΜ Λ ΓΙΑΝ 4 ΗΜ Λ ΓΙΑΝ 5 ΗΜ Λ ΓΙΑΝ 6 ΗΜ Λ ΓΙΑΝ 7 ΗΜ Λ ΓΙΑΝ 8 ΗΜ Λ ΓΙΑΝ 9 ΗΜ Λ ΓΙΑΝ 91 ΗΜ Λ ΓΙΑΝ 92 ΗΜ Λ ΓΙΑΝ 93 ΗΜ Λ ΓΙΑΝ 94 ΗΜ Λ ΓΙΑΝ 95 ΗΜ Λ ΓΙΑΝ 96 ΗΜ Λ ΓΙΑΝ 97 ΗΜ Λ ΓΙΑΝ 98 ΗΜ Λ ΓΙΑΝ 99

Ν. Δένδιας: Σε μια περίοδο πολλαπλών προκλήσεων, η ΕΕ οφείλει να είναι «ασπίδα» απέναντι σε κάθε απειλή κατά των κρατών – μελών της

Σε μια περίοδο πολλαπλών προκλήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να είναι «ασπίδα» απέναντι σε κάθε απειλή κατά των κρατών – μελών της, με την επιχειρησιακή εφαρμογή του άρθρου 42 παρ. 7 της Συνθήκης της ΕΕ.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στα 76 χρόνια από τη Διακήρυξη Σουμάν, την ιδρυτική πράξη της Ενωμένης Ευρώπης με ανάρτηση που πραγματοποίησε στο κοινωνικό δίκτυο Χ.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ακόμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Είναι ένα μοναδικό για την Ιστορία της ανθρωπότητας εγχείρημα διακρατικής συνεργασίας, που γεννήθηκε μέσα από τα ερείπια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και δημιούργησε έναν ενιαίο χώρο Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

«Η Ελλάδα, υπερήφανο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας από το 1981, αποτελεί πυλώνα ασφάλειας στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ και στηρίζει ενεργά το εγχείρημα δημιουργίας ενιαίου αμυντικού βραχίονα και την ενδυνάμωση του γεωπολιτικού της ρόλου» υπογράμμισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ΗΠΑ πλήττουν δυο δεξαμενόπλοια του Ιράν, «περιμένουν» απάντηση

Ο στρατός των ΗΠΑ έπληξε χθες Παρασκευή δυο ιρανικά δεξαμενόπλοια, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος είπε πως περίμενε εντός ωρών την απάντηση της Τεχεράνης στην πιο πρόσφατη πρόταση της κυβέρνησής του για να υπάρξει διαρκής τερματισμός των εχθροπραξιών.

Τα δυο πλοία, που είχαν άδειες δεξαμενές κατά τον αμερικανικό στρατό, «εξουδετερώθηκαν» από μαχητικό αεροσκάφος στον Κόλπο του Ομάν, από όπου αποκτάται πρόσβαση στο στρατηγικής σημασίας στενό του Ορμούζ.

Αποσπάσματα ασπρόμαυρων βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») εικονίζουν πυκνό καπνό να βγαίνει από την πρύμνη των δυο τάνκερ, που δεν είχαν πλέον πηδάλια.

Η κατάσταση των δυο ακυβέρνητων πλοίων δεν ήταν σαφής χθες βράδυ.

Η Τεχεράνη κατήγγειλε στον ΟΗΕ την «κατάφωρη παραβίαση» της κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή έναν μήνα νωρίτερα.

Στρατιωτική πηγή, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, έκανε σαφές ότι οι Ιρανοί δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. «Έπειτα από περίοδο ανταλλαγών πυρών, οι εχθροπραξίες έχουν σταματήσει και έχει αποκατασταθεί η ηρεμία», είπε η πηγή αυτή.

Ανταλλαγές πυρών είχαν ήδη εκτυλιχτεί την Πέμπτη.

Η Τεχεράνη έχει ουσιαστικά κλείσει το στενό του Ορμούζ, καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο υδρογονανθράκων και όχι μόνο, αφότου άρχισε η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν την 28η Φεβρουαρίου. Ο πόλεμος, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους στο Ιράν και στον Λίβανο, προκαλεί επίσης σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία.

Εν είδει αντιποίνων οι ΗΠΑ επέβαλαν αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια.

«Πολύτιμο» στενό

Στην Ουάσιγκτον, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε χθες πως ανέμενε «απόψε» (ως τις 08:00 ώρα Ελλάδας) απάντηση των Ιρανών στην πιο πρόσφατη αμερικανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου, πέραν της ανακωχής.

«Περιμένω γράμμα (σ.σ. από το Ιράν) απόψε, θα δούμε πώς θα πάει αυτό», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωνε επίσης ότι η Ουάσιγκτον ανέμενε απάντηση από το Ιράν «εντός της ημέρας».

«Ακολουθούμε τις δικές μας διαδικασίες και δεν δίνουμε προσοχή στις προθεσμίες αυτές», αντέτεινε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Εσμαΐλ Μπαγαεΐ, προσθέτοντας ότι το Ιράν ακόμη μελετά την αμερικανική πρόταση.

Ο κ. Ρούμπιο κάλεσε εξάλλου για άλλη μια φορά τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν τις ΗΠΑ για να ανοίξει με ασφάλεια το στενό του Ορμούζ. Αυτοί οι τελευταίοι αρνούνται μέχρι τώρα να δεσμευτούν, όσο δεν έχει συναφθεί συμφωνία των Αμερικανών και των Ιρανών.

Πετρελαιοκηλίδα 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων που μεγεθύνεται εντοπίστηκε στον Κόλπο, ανοικτά του νησιού Χαργκ του Ιράν, του σημαντικότερου πετρελαιοεξαγωγικού κόμβου της χώρας, ανέφερε χθες Παρασκευή η New York Times.

Το μπραντεφέρ μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον έχει αποτέλεσμα την παράλυση της θαλάσσιας κίνησης και την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Το βαρέλι του Μπρεντ Βόρειας Θάλασσας έκλεισε πάντως την εβδομάδα κάτω από τα εκατό δολάρια.

Σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν έκρινε χθες ότι το στενό του Ορμούζ αποτελεί για την Τεχεράνη «ευκαιρία εξίσου πολύτιμη με ατομική βόμβα».

«Το να έχουμε στα χέρια μας μια τοποθεσία που επιτρέπει να επηρεάσουμε την παγκόσμια οικονομία με μία και μόνη απόφαση, είναι μεγάλη ευκαιρία», υποστήριξε ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ, σύμβουλος του Μοτζταμπά Χαμενεΐ.

Άλλοι δέκα νεκροί στον Λίβανο

Παράλληλα, από τη 2η Μαρτίου, ο Λίβανος έχει μετατραπεί στο άλλο μείζον θέατρο του πολέμου, σε αυτή την περίπτωση ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και το σιιτικό κίνημα Χεζμπολά, το οποίο πρόσκειται στο Ιράν.

Παρά την κατάπαυση του πυρός που εφαρμόζεται στη θεωρία από τη 17η Απριλίου το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς του, κυρίως στον νότο της μικρής χώρας.

Αεροπορικά πλήγματα σκότωσαν χθες δέκα ανθρώπους, ανάμεσά τους δυο παιδιά και τρεις γυναίκες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Βηρυτό.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολά ανέλαβε την ευθύνη για δυο επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο βόρειο Ισραήλ.

Νέος κύκλος συνομιλιών ανάμεσα στις κυβερνήσεις του Ισραήλ και του Λιβάνου, στις οποίες εναντιώνεται η Χεζμπολά, βλέποντας «παράδοση» άνευ όρων, προβλέπεται να διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη 14η και την Παρασκευή 15η Μαΐου.

Η «εδραίωση της κατάπαυσης του πυρός» είναι ανάμεσα στους κύριους «στόχους» που θέλει η κυβέρνηση του Λιβάνου στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας Γιούσεφ Ράτζι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΗΠΑ: Τρεις αναφορές για θεάσεις UFO στην Ελλάδα περιλαμβάνονται στους αποχαρακτηρισμένους φακέλους του Πενταγώνου

Τουλάχιστον τρεις αναφορές για θεάσεις Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων ή μη αναγνωρισμένων ανώμαλων φαινομένων σε ελληνικό χώρο περιλαμβάνονται στην πρώτη ομάδα αποχαρακτηρισμένων εγγράφων που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο ‘Αμυνας.

Τα έγγραφα αναρτήθηκαν σε ειδική ιστοσελίδα του Πενταγώνου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης Τραμπ για μεγαλύτερη διαφάνεια γύρω από αρχεία που επί χρόνια παρέμεναν περιορισμένης πρόσβασης. Η πρώτη δέσμη περιλαμβάνει 162 φακέλους. Aνάμεσά τους βρίσκονται έγγραφα ομοσπονδιακών υπηρεσιών, παλαιά διπλωματικά τηλεγραφήματα και απομαγνητοφωνήσεις από επανδρωμένες αποστολές της NASA.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, δύο από τις αναφορές που σχετίζονται με την Ελλάδα καταγράφηκαν στα τέλη Οκτωβρίου του 2023. Στην πρώτη, στις 27 Οκτωβρίου, γίνεται λόγος για μικρό, φαινομενικά κυκλικό αντικείμενο που εντοπίστηκε να κινείται πολύ χαμηλά πάνω από τη θάλασσα, ενώ φέρεται να έκανε απότομους ελιγμούς πριν χαθεί από το σύστημα παρακολούθησης.

Η δεύτερη περίπτωση, στις 29 Οκτωβρίου, αφορά επίσης μικρό κυκλικό αντικείμενο, το οποίο, σύμφωνα με την αναφορά, κινήθηκε πάνω από τη θάλασσα με κατεύθυνση προς την ξηρά και στη συνέχεια χάθηκε από την εικόνα. Στα ίδια αρχεία περιλαμβάνεται και τρίτη, μη επιλυθείσα αναφορά UAP, η οποία καταχωρίστηκε τον Ιανουάριο του 2024. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν προκύπτουν περισσότερες πληροφορίες για τις συνθήκες της παρατήρησης ή για τη φύση του αντικειμένου.

Σε κάθε περίπτωση, το αμερικανικό Πεντάγωνο διευκρινίζει ότι οι περιγραφές που περιλαμβάνονται στα έγγραφα αντανακλούν την αντίληψη και την εκτίμηση των προσώπων ή των συστημάτων που κατέγραψαν τα περιστατικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούνται στις αναφορές, όπως επισημαίνεται, δεν πρέπει να θεωρούνται οριστική ένδειξη για τη φύση, την προέλευση ή τις δυνατότητες των αντικειμένων.

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο ‘Αμυνας σημειώνει ότι ορισμένα στοιχεία έχουν αφαιρεθεί για την προστασία αυτοπτών μαρτύρων, κυβερνητικών εγκαταστάσεων ή ευαίσθητων πληροφοριών που αφορούν στρατιωτικές υποδομές. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι δεν έχουν αποκρυφθεί πληροφορίες που σχετίζονται με τη φύση ή την ύπαρξη περιστατικών τα οποία είχαν αναφερθεί ως UAP ή συναφή φαινόμενα.

Ο υπουργός ‘Αμυνας Πιτ Χέγκσεθ ανέφερε ότι έγγραφα που χαρακτηρίζονταν για χρόνια ως απόρρητα είχαν συμβάλει στη συντήρηση εικασιών και ότι οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει πλέον να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτό το υλικό.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο ότι θα ζητούσε από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να εντοπίσουν και να δημοσιοποιήσουν φακέλους που σχετίζονται με εξωγήινη ζωή και μη αναγνωρισμένα ανώμαλα φαινόμενα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας PURSUE για μέγιστη διαφάνεια.

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τιμ Μπάρτσετ, ο οποίος έχει πιέσει για τη δημοσιοποίηση τέτοιων αρχείων, ευχαρίστησε τον πρόεδρο Τραμπ επειδή, όπως είπε, τήρησε τη δέσμευσή του. Πρόσθεσε, πάντως, ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να αποδεσμευθεί το σύνολο του σχετικού υλικού.

Η δημοσιοποίηση των φακέλων για τα UAP έρχεται μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να ανοίξει και άλλα ιστορικά αρχεία υψηλού δημόσιου ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων έγγραφα που συνδέονται με τις δολοφονίες του Τζον Κένεντι, του Ρόμπερτ Κένεντι και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Fitch: Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒΒ+

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα BBB+ με σταθερές προοπτικές.

Ο Fitch είχε αναβαθμίσει τον περασμένο Νοέμβριο την Ελλάδα εντός της επενδυτικής βαθμίδας.

Στην ανακοίνωσή του, ο οίκος αναφέρει ότι η αξιολόγησή του βασίζεται στο υψηλότερο επίπεδο του κατά κεφαλήν εισοδήματος της Ελλάδος σε σχέση με  τον μέσο όρο των χωρών στη βαθμίδα «BBB» και στους δείκτες διακυβέρνησης που είναι ελαφρά υψηλότεροι πάνω από αυτόν, καθώς και σε ένα αξιόπιστο πλαίσιο πολιτικής που ενισχύεται από τη συμμετοχή στην ΕΕ και στην ευρωζώνη.

«Η δημοσιονομική και μακροοικονομική προσαρμογή έχουν επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας τα θεμελιώδη μεγέθη και την αξιοπιστία της πολιτικής. Αυτά τα πλεονεκτήματα σταθμίζονται με τις συνέπειες της κρίσης του δημόσιου χρέους, ιδίως το πολύ υψηλό αλλά σταθερά μειούμενο βάρος του δημόσιου χρέους, τη σημαντική απώλεια οικονομικής παραγωγής, τις επίμονες εξωτερικές ανισορροπίες και τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις του τραπεζικού τομέα», αναφέρει ο Fitch.

Κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αξιολόγηση

-Ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη: Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παρέμεινε σταθερή σε επίπεδα ελαφρά πάνω από το 2% την περίοδο 2023-2025, παρά τα διάφορα γεωπολιτικά και εμπορικά σοκ.

«Προβλέπουμε ελαφρώς χαμηλότερη ανάπτυξη το 2026, κυρίως λόγω των αρνητικών επιπτώσεων από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αλλά η οικονομία θα επωφεληθεί από το τελευταίο έτος του επενδυτικού προγράμματος της ΕΕ «Next Generation EU». Μεσοπρόθεσμα, αναμένουμε σταδιακή σύγκλιση των εισοδημάτων με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, με βάση εκτιμώμενο ρυθμό δυνητικής ανάπτυξης 2%. Η εγχώρια ζήτηση θα παραμείνει ο βασικός μοχλός ανάπτυξης, υποστηριζόμενη από τη σταδιακή βελτίωση των ισολογισμών των νοικοκυριών, τη σταθερή αύξηση της απασχόλησης και τις υψηλότερες επενδύσεις», σημειώνει ο Fitch.

-Σημαντικά πλεονάσματα στον προϋπολογισμό: Η Ελλάδα πέτυχε πλεονάσματα στους προϋπολογισμούς του 2024 και του 2025, μια εξαιρετική δημοσιονομική επίδοση σε σύγκριση με τις άλλες χώρες στη βαθμίδα «ΒΒΒ» και τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Το τρέχον μέσο έλλειμμα των χωρών με αξιολόγηση «BBB» ανέρχεται στο 3,1% του ΑΕΠ, ενώ το συνολικό έλλειμμα της ευρωζώνης ανήλθε σε 2,9% του ΑΕΠ το 2025. Η ισχυρή δημοσιονομική επίδοση υποστηρίχθηκε από τα διαρθρωτικά υψηλότερα έσοδα, λόγω της βελτιωμένης είσπραξης φόρων και του αυστηρού ελέγχου των δαπανών. «Προβλέπουμε μικρότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2026, λόγω κάποιας δημοσιονομικής χαλάρωσης, συμπεριλαμβανομένων προσωρινών και κυρίως στοχευμένων μέτρων στήριξης από την ενεργειακή κρίση. Δεν αναμένουμε η κυβέρνηση να εφαρμόσει μεγάλη δημοσιονομική χαλάρωση πριν από τις εκλογές, παρά το σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο».

-Συνετό και αξιόπιστο δημοσιονομικό πλαίσιο: Τα πρόσφατα δημοσιονομικά αποτελέσματα και τα σχέδια για τον προϋπολογισμό του 2026 υπογραμμίζουν τη ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική σύνεση. «Θεωρούμε αυτή τη δέσμευση ως ιδιαίτερα αξιόπιστη, καθώς έχει σημειώσει ισχυρό προηγούμενο κατά την περίοδο μετά την πανδημία και στηρίζεται από την ευρεία κοινωνική συναίνεση για υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές. Τον Ιούλιο του 2025, το κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία έναν εγχώριο δημοσιονομικό κανόνα που καθιστά υποχρεωτικό μία ισοσκελισμένη πρωτογενή δημοσιονομική θέση».

-Μείωση Χρέους: Ο λόγος του ακαθάριστου χρέους γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ μειώθηκε σχεδόν κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες το 2024 και 2025, υποχωρώντας στο 146% του ΑΕΠ, λόγω της ανθεκτικής οικονομικής ανάπτυξης και των πλεονασμάτων του προϋπολογισμού. Ωστόσο, είναι ακόμα 2,5 φορές υψηλότερος από τη διάμεση τιμή των χωρών με βαθμίδα ‘BBB’, που είναι 58%. «Αναμένουμε ότι το χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται γρήγορα μεσοπρόθεσμα, προσεγγίζοντας το 120% έως το 2030 στο βασικό μας σενάριο, με στήριξη από τη σταθερή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2027. Τα ταμειακά μαξιλάρια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ, επιτρέποντας την πρόωρη αποπληρωμή διμερών ομολόγων και την κάλυψη χρέους που λήγει κατά τα επόμενα τρία χρόνια».

-Χαμηλοί Κίνδυνοι Χρηματοδότησης: Το ευνοϊκό προφίλ χρέους της Ελλάδας, με μέσο όρο ωρίμανσης 19 ετών και ευνοϊκά επιτόκια, καθώς και τα πολύ μεγάλα ταμειακά αποθέματα, μειώνουν σημαντικά τους κινδύνους της αγοράς και λειτουργούν ως «μαξιλάρι» έναντι ενδεχόμενων σοκ από τη μεταβλητότητα της αγοράς ομολόγων. Η υποκείμενη διαφορά ρυθμού ανάπτυξης και επιτοκίου είναι ευνοϊκή, με το μέσο επιτόκιο του χρέους να ανέρχεται σε περίπου 1,5%, πολύ κάτω από τον εκτιμώμενο ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 4%.

– Μεγάλο και επίμονο έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε το 2025, αλλά οι υψηλές τιμές ενέργειας θα οδηγήσουν σε διεύρυνσή του φέτος. Ο μέσος όρος του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών από το 2023 και μετά είναι περίπου 6% του ΑΕΠ, σημαντικά υψηλότερος από τον τρέχοντα μέσο όρο των χωρών με βαθμίδα ‘BBB’ που είναι 0,2%. Δομικά, το χαμηλό ποσοστό αποταμίευσης είναι ο κύριος λόγος για το σημαντικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, με τις επενδύσεις με έντονο εισαγωγικό περιεχόμενο να αναμένεται να εντείνουν την πίεση μεσοπρόθεσμα. «Η συμμετοχή στην Ευρωζώνη μετριάζει τους εξωτερικούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους και δεν αναμένουμε καμία διαταραχή στις εξωτερικές κεφαλαιακές ροές», αναφέρει ο Fitch.

-Ενισχυμένος Τραπεζικός Τομέας: O Fitch αναβάθμισε τo αξιόχρεο των συστημικά σημαντικών τραπεζών σε επενδυτική βαθμίδα το 2025, αντανακλώντας τις βελτιώσεις στο λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας και στα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγαλύτερης περιόδου σταθερής δημιουργίας κερδών, την ολοκλήρωση των περισσότερων διαδικασιών εξυγίανσης του ενεργητικού, τη θωράκιση των κεφαλαιακών θέσεων και τη σταθερή καταθετική βάση χρηματοδότησής τους. Ο Fitch αναμένει ότι ο τραπεζικός τομέας θα ωφεληθεί από την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη, τη διατηρούμενη επιχειρηματική ανάπτυξη και τη σταδιακή ανάκαμψη στον λιανικό τομέα.

-Σχέση Τραπεζών-Κράτους: Ένα ζήτημα που αποτελεί κατάλοιπο του παρελθόντος είναι ο στενός δεσμός μεταξύ του δημοσίου και των τραπεζών λόγω του μεγάλου μεριδίου των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs) στο κεφάλαιο των τραπεζών (41% του κύριου κεφαλαίου Tier 1). Οι DTCs παραμένουν ενδεχόμενη υποχρέωση για το δημόσιο, που δεν υπάρχει στις άλλες χώρες της ευρωζώνης, παρά τα πρόσφατα σχέδια των τραπεζών να επιταχύνουν την απόσβεση τους, γεγονός που θα βοηθήσει στην ομαλοποίηση των κεφαλαιακών τους δομών. Επιπλέον, οι εγγυήσεις του Δημοσίου για τα ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής», που στοχεύουν στην επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα, ανέρχονταν σε περίπου 18 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ στο τέλος του 2025.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην έναρξη του Διεθνούς Θεολογικού Συμποσίου για τον προσφορά του Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου στον μοναχισμό

Την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Θεολογικού Συμποσίου με θέμα «Μνήμη και Τιμή Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου: Μάρτυς της δόξης του Θεού και οδηγός εν Πνεύματι», το οποίο διοργανώνουν η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, κήρυξε, το απόγευμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στη σημασία και την πνευματική διάσταση του Συμποσίου, ενώ, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ο Γέρων Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης υπήρξε, «όντως, καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του, Μάρτυς της δόξης του Θεού και οδηγός εν Πνεύματι», όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνεται και στον τίτλο του Συνεδρίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος, σημείωσε, ακόμη, πως «θα μπορούσε κάποιος να τον θεωρήσει μοναχό και ιερέα ακόμη και πριν από τη μοναχική του απόκαρση και τη χειροτονία του» και επισήμανε ότι η φωτεινή προσωπικότητα του Γέροντος, η συνέπεια λόγων και έργων, η ειρήνη της καρδιάς του, καθώς και το πατερικό και εκκλησιαστικό του φρόνημα, συνέβαλαν καθοριστικά, σε ιδιαίτερα δύσκολες εποχές, στην άνθηση του μοναχισμού.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σημείωσε ότι χαρακτηριστικό γνώρισμα της μοναχικής πολιτείας του μακαριστού Γέροντος ήταν «ο καθημερινός κόπος και μόχθος για την πνευματική προκοπή τόσο του ιδίου όσο και των αδελφοτήτων και των πιστών που εποίμανε», ενώ πρόσθεσε ότι «έκανε πάντοτε αρχή, φρόντιζε να παρουσιάζει καθημερινά τον εαυτό του, όπως όφειλε να είναι ενώπιον του Θεού».

Στο τέλος του χαιρετισμού του, ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τους καθηγουμένους των Ιερών Μονών Βατοπαιδίου και Σίμωνος Πέτρας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του Συμποσίου, το οποίο αποτελεί σημαντική ευκαιρία ανάδειξης της ζωής, της διδασκαλίας και της πνευματικής παρακαταθήκης του Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου.

Ο Γέροντας Αιμιλιανός ο Σιμωνοπετρίτης, υπήρξε, όπως επισημάνθηκε, σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη γενεά, αφιερώνοντας τη ζωή του στην άσκηση, την προσευχή και την πνευματική καθοδήγηση των πνευματικών του τέκνων. Ο λόγος του, δοξολογικός προς τον εν Τριάδι Θεό και ελπιδοφόρος για κάθε ψυχή, αποτέλεσε πηγή εμπνεύσεως για πλήθος ανθρώπων, μοναχών και λαϊκών.

Σκοπός του Συμποσίου είναι η ανάδειξη και η περαιτέρω μελέτη της προσωπικότητας, του πνευματικού, ποιμαντικού και θεολογικού έργου του Γέροντος Αιμιλιανού, καθώς και της πνευματικής του παρακαταθήκης και της σημασίας της για τον σύγχρονο κόσμο.

Στην έναρξη του Συμποσίου παρευρέθησαν μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων, ο οποίος εκπροσώπησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό, ο μητροπολίτης Διοσπόλεως Εμμανουήλ, εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου, ο μητροπολίτης Βύλου και Βορτύων Σιλβέστρος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, καθώς και ο μητροπολίτης εν Δυτική Αμερική Μαξιμος, ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Σερβίας Πορφυρίου. Παρέστησαν, ακόμη, ιεράρχες, καθηγούμενοι Ιερών Μονών, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Αλκιβιάδης Στεφανής, εκπρόσωποι της πολιτικής, ακαδημαϊκής και κοινωνικής ζωής του τόπου, μοναχοί και μοναχές, καθώς και πλήθος κόσμου.

Το Συμπόσιο πραγματοποιείται από 8 έως τις 10 Μαΐου, με την επίσημη έναρξη στο Christmas Theater, ενώ οι επόμενες συνεδρίες φιλοξενούνται στο Wyndham Grand Hotel.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΟΣΑ: Ρεκόρ Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα το 2025

Σε επίπεδο-ρεκόρ κινήθηκαν οι Ξένες ‘Αμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα το 2025, με βάση στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ, φτάνοντας τα 12,8 δισ. δολάρια, το υψηλότερο με διαφορά ποσό για τα τελευταία 20 χρόνια.

   Οι ΞΑΕ πέρυσι ήταν κατά 69% υψηλότερες σε σχέση με το 2024 και περισσότερο από 50% υψηλότερες σε σχέση με το 2022, όταν είχε καταγραφεί το προηγούμενο ρεκόρ (8,4 δισ. δολάρια).

   Το άλμα στις επενδύσεις από το εξωτερικό, οι οποίες έχουν σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη της οικονομίας, σημειώθηκε σε μία περίοδο που οι γεωπολιτικές αναταράξεις και ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ είχαν αυξήσει έντονα την αβεβαιότητα.

   Στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώθηκε μείωση των ΞΑΕ κατά 6% το 2025, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν κατά 15% σε 1,66 τρισ. δολάρια, αλλά ουσιαστικά η αύξηση ήταν 6%, αν εξαιρεθούν μεγάλες διακυμάνσεις που σημειώθηκαν σε ορισμένες ευρωπαϊκές οικονομίες.

   Η ανάλυση των στοιχείων του ΟΟΣΑ δείχνει ότι οι ΞΑΕ πραγματοποιήθηκαν κυρίως με απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου. Οι επενδύσεις αυτού του τύπου ανήλθαν σε 10,5 δισ. δολάρια ή περίπου στο 82% όλων των εισροών, ενώ οι επανεπενδύσεις κερδών ανήλθαν σε 2 δις. δολάρια ή στο 15,5% και οι επενδύσεις με τη μορφή δανεισμού από τη μητρική επιχείρηση σε μόλις 321 εκατ. δολάρια ή το 2,5%.

   Όσον αφορά τους κλάδους στους οποίους κατευθύνονται οι ΞΑΕ, κυριαρχούν οι υπηρεσίες και έπεται με μικρότερα ποσοστά η μεταποίηση, ενώ οι εισροές στον αγροτικό τομέα είναι ελάχιστες.

   Στην τριετία 2022-2024, για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα σχετικά στοιχεία, οι επενδύσεις στον τομέα των υπηρεσιών αφορούσαν από το 59% έως το 85% των συνολικών, ενώ στον τομέα της μεταποίησης κυμάνθηκαν από 7% έως 19%. Τη μερίδα του λέοντος στον τομέα των υπηρεσιών είχαν ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, με εισροές πάνω από 2,5 δισ. δολάρια το 2022 και το 2024 καθώς και ο κλάδος των δραστηριοτήτων real estate με εισροές από 973 εκατ. δολάρια το 2022 έως 2,1 δισ. δολάρια το 2024. Παράλληλα, υπήρξαν υψηλές εισροές, από 855 εκατ. δολάρια έως 1 δισ. δολάρια, για ιδιωτικές δραστηριότητες real estate στο διάστημα αυτό. O κλάδος πληροφορικής-επικοινωνιών προσέλκυσε επίσης σημαντικά κεφάλαια, από 320 έως 500 εκατ. δολάρια στην τριετία. Oι επενδύσεις στον τομέα των υπηρεσιών έγιναν με αγορά μετοχικού κεφαλαίου σε ποσοστό 58% για το 2024 και το 2023.

   Στη μεταποίηση, οι επενδύσεις σε μετοχικό κεφάλαιο ήταν πολύ μικρές, ενώ οι κλάδοι, στους οποίους πραγματοποιήθηκαν το 2024 ήταν κυρίως των τροφίμων (206 εκατ.) και των μετάλλων και μηχανολογικού εξοπλισμού (επίσης 206 εκατ.).

   Οι αυξημένες εισροές ξένων επενδύσεων τα τελευταία χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά και το απόθεμά τους, αν και παραμένει ακόμη σχετικά χαμηλό σε διεθνή σύγκριση. Το απόθεμα των ΞΑΕ ήταν διπλάσιο το 2024 σε σχέση με το 2018 και τριπλάσιο σε σχέση με το 2016. Ειδικότερα, το 2024 διαμορφώθηκε κοντά στα 72 δισ. δολάρια ή στο 28% του ΑΕΠ έναντι 35,7 δισ. το 2018 και 24,6 δισ. το 2016. Μεταξύ των 38 χωρών του ΟΟΣΑ και των χωρών της G20, την πρώτη θέση σε απόθεμα ΞΑΕ είχε το Λουξεμβούργο με 300% του ΑΕΠ και ακολουθούσαν η Ολλανδία και η Ιρλανδία με ποσοστά πάνω από 200%.

   Αναφορικά με το ποσοστό απόδοσης των ΞΑΕ στην Ελλάδα, το 2023 ήταν μεγαλύτερο από το 6%, όσο περίπου και στη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ελλάδα γίνεται κόμβος των ασφαλών δορυφορικών επικοινωνιών της Ευρώπης

 Το ελληνικό GOVSATCOM Hub φέρνει τη χώρα στον πυρήνα της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για άμυνα, κυβερνοασφάλεια και διαστημική αυτονομία.

Η εικόνα του Ευρωπαίου επιτρόπου Άμυνας και Διαστήματος Άντριους Κουμπίλιους να περιηγείται σε μια μέχρι πρότινος ανενεργή στρατιωτική εγκατάσταση στην Αττική, εκεί όπου μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχε μια υποδομή περιορισμένης επιχειρησιακής αξίας και σήμερα κατασκευάζεται ένα από τα πλέον κρίσιμα ευρωπαϊκά κέντρα ασφαλών δορυφορικών επικοινωνιών, δείχνει με σαφή τρόπο πού μετατοπίζεται πλέον το ενδιαφέρον της Ευρώπης στον τομέα της ασφάλειας και των κρίσιμων υποδομών. Και αποτυπώνει μια αλλαγή με μεγάλες γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Η Ελλάδα δεν συμμετέχει απλώς σε ένα ακόμη ευρωπαϊκό τεχνολογικό πρόγραμμα. Με το GOVSATCOM Hub αποκτά ρόλο στην ίδια την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε έναν τομέα που συνδέεται πλέον άμεσα με την άμυνα, τη διαχείριση κρίσεων, την κυβερνοασφάλεια και τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Η πρόσφατη επίσκεψη του επιτρόπου Κουμπίλιους στις εγκαταστάσεις του έργου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, λειτούργησε ως σαφές πολιτικό μήνυμα για τη σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική συμμετοχή. Το έργο υλοποιείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα GOVSATCOM (Governmental Satellite Communications), το οποίο δημιουργεί ένα δίκτυο ασφαλών και οικονομικά αποδοτικών δορυφορικών επικοινωνιών για κυβερνητικές και επιχειρησιακές ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της.

Το πρόγραμμα προβλέπεται να παραμείνει ενεργό έως το 2051 και έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει κρυπτογραφημένες και ανθεκτικές σε παρεμβολές επικοινωνίες για κρίσιμες αποστολές ασφάλειας και προστασίας. Οι υποδομές του θα χρησιμοποιούνται από ένοπλες δυνάμεις, υπηρεσίες ασφαλείας, αρχές πολιτικής προστασίας, φορείς διαχείρισης κρίσεων και κυβερνητικές υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη.

Η επιλογή τής Ελλάδας μόνο τυχαία δεν θεωρείται στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την Εκτελεστική Απόφαση 2024/3195 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα και η Γερμανία επιλέγησαν ως οι δύο χώρες που θα φιλοξενήσουν τις επίγειες υποδομές του ευρωπαϊκού συστήματος GOVSATCOM.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε ότι «η ανάπτυξη του ελληνικού GOVSATCOM Hub αποτελεί ένα στρατηγικό βήμα για τη χώρα και την Ευρώπη στον τομέα των ασφαλών κυβερνητικών επικοινωνιών. Σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων και σύνθετων απειλών, η ενίσχυση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας των κρίσιμων υποδομών επικοινωνίας καθίσταται καθοριστική για τη διασφάλιση της συνέχειας και της αξιοπιστίας των υπηρεσιών».

Όπως ανέφερε, «η Ελλάδα αποκτά έναν ουσιαστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλών επικοινωνιών, φιλοξενώντας μια κρίσιμη υποδομή που θα λειτουργεί ως κόμβος δορυφορικών υπηρεσιών για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη. Το έργο αυτό αξιοποιεί υφιστάμενες δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και τις συνδυάζει με σύγχρονες τεχνολογίες, ενισχύοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».

Παράλληλα, σημείωσε ότι το GOVSATCOM Hub «εντάσσεται σε μια ευρύτερη εθνική στρατηγική της κυβέρνησης που αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας στις κρίσιμες ψηφιακές και διαστημικές υποδομές, με στόχο τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας, της ασφάλειας και της συνεχούς λειτουργίας των επικοινωνιών ακόμη και σε συνθήκες κρίσης».

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Άμυνας και Διαστήματος Άντριους Κουμπίλιους ανέφερε μετά την επίσκεψή του ότι «η Ελλάδα δείχνει πραγματικά ένα πολύ ισχυρό παράδειγμα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ για το πώς μπορούν να αναπτυχθούν αμυντικές δυνατότητες, τόσο επίγειες όσο και διαστημικές».

Όπως τόνισε, οι νέες εγκαταστάσεις για τις υπηρεσίες GOVSATCOM «αρχίζουν να λειτουργούν και φέρνουν νέες υπηρεσίες στους στρατούς και στις υπηρεσίες ασφαλείας», προσθέτοντας ότι «χτίζουμε ένα νέο σύστημα ασφαλών δορυφορικών επικοινωνιών που θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο και η Ελλάδα θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό».

Το ελληνικό Hub αναπτύσσεται σε υφιστάμενη ανενεργή στρατιωτική υποδομή στην Αττική και χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους. Το έργο περιλαμβάνει πλήρη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, ανάπτυξη νέων ασφαλών δικτύων επικοινωνιών, συστημάτων φυσικής ασφάλειας και κυβερνοασφάλειας, καθώς και την κατασκευή νέων υποδομών υψηλής επιχειρησιακής προστασίας.

Στην πράξη, το GOVSATCOM Hub θα λειτουργεί ως κόμβος ασφαλών επικοινωνιών για την Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη και σε συνθήκες κρίσης, φυσικών καταστροφών ή υβριδικών επιθέσεων. Πρόκειται για υποδομή που σχεδιάζεται ώστε να διατηρεί επιχειρησιακή συνέχεια σε περιβάλλον αυξημένων απειλών, εκεί όπου τα συμβατικά δίκτυα μπορεί να καταρρεύσουν ή να δεχθούν παρεμβολές.

Η σημασία του έργου συνδέεται άμεσα και με το μελλοντικό ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα IRIS² (Infrastructure for Resilience, Interconnection and Security by Satellite), το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει την ευρωπαϊκή απάντηση στις ανάγκες ασφαλούς και κυρίαρχης διαστημικής συνδεσιμότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, το ελληνικό GOVSATCOM Hub μπορεί να εξελιχθεί σε βασικό κέντρο διαχείρισης ασφαλών δορυφορικών υπηρεσιών για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η γεωγραφική θέση της χώρας προσδίδει επιπλέον στρατηγικό βάρος στο έργο. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημείο όπου διασταυρώνονται κρίσιμες ενεργειακές, αμυντικές και γεωπολιτικές ζώνες, ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανάπτυξη ασφαλών δορυφορικών υποδομών σε αυτή την περιοχή ενισχύει την επιχειρησιακή ανθεκτικότητα και περιορίζει εξαρτήσεις από τρίτους παρόχους και μη ευρωπαϊκά συστήματα.

Κατά την επίσκεψη του επιτρόπου παρουσιάστηκαν οι κατασκευαστικές εργασίες και η τελική επιχειρησιακή εικόνα του έργου, ενώ πραγματοποιήθηκε ξενάγηση τόσο στις εγκαταστάσεις της υφιστάμενης στρατιωτικής υποδομής όσο και στο Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ), όπου παρουσιάστηκαν οι υφιστάμενες δυνατότητες ασφαλών στρατηγικών επικοινωνιών και η μελλοντική διασύνδεσή τους με το GOVSATCOM Hub.

Το έργο εντάσσεται παράλληλα σε μια ευρύτερη στρατηγική αναβάθμισης της χώρας στις κρίσιμες ψηφιακές και διαστημικές υποδομές. Η Ελλάδα επενδύει πλέον σε υποθαλάσσια καλώδια, data centers, δίκτυα νέας γενιάς και δορυφορικές υποδομές, επιδιώκοντας να εξελιχθεί σε περιφερειακό κόμβο συνδεσιμότητας και ασφάλειας.

Όπως τονίζεται και από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πίσω από το GOVSATCOM αποτυπώνεται και μια βαθύτερη ευρωπαϊκή μετατόπιση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να δημιουργήσει δικές της κυρίαρχες υποδομές ασφαλών επικοινωνιών, μειώνοντας την εξάρτησή της από τρίτες χώρες και εξωευρωπαϊκά δίκτυα. Οι ασφαλείς δορυφορικές επικοινωνίες αντιμετωπίζονται πλέον ως κρίσιμος παράγοντας άμυνας, πολιτικής προστασίας και τεχνολογικής κυριαρχίας. Και όπως διαφαίνεται, μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο, η Ελλάδα αποκτά ρόλο που υπερβαίνει τη φιλοξενία μιας ευρωπαϊκής εγκατάστασης. Μετατρέπεται σε κρίσιμο επιχειρησιακό και γεωστρατηγικό κόμβο της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής ασφαλών επικοινωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΦΩΤΟ: Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΑΠΕ-ΜΠΕ