Κυρ.Μητσοτάκης: Διαθέτουμε πλέον 18 δορυφόρους σε τροχιά, αναπτύσσουμε το δικό μας οικοσύστημα στον τομέα της κατασκευής δορυφόρων

Ο πρώτος Έλληνας στο διάστημα.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κηρύσσοντας σήμερα στο Παρίσι την έναρξη των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης για το Διάστημα, ξεκίνησε την παρέμβασή του καλώντας πρώτο στο βήμα, μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που ήταν παρόντες, τον  πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Γάλλος Πρόεδρος ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να παρουσιάσει στους περίπου 2000 προσκεκλημένους και στους εκπροσώπους περίπου 90 κρατών τον Έλληνα αστροναύτη Αδριανό Γολέμη. Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Γάλλου προέδρου ο πρωθυπουργός παρουσίασε τον Έλληνα αστροναύτη λέγοντας τα εξής:

«Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι πραγματική χαρά και τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας και να μοιράζομαι τη σκηνή με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος είναι τόσο αφοσιωμένος στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού διαστημικού οικοσυστήματος.

Πριν από μερικά χρόνια, η Ελλάδα δεν είχε καμία παρουσία στο διάστημα. Δεν είχαμε διαστημικό πρόγραμμα, ούτε διαστημική στρατηγική. Τώρα διαθέτουμε 18 δορυφόρους σε τροχιά. Αναπτύσσουμε το δικό μας οικοσύστημα στον τομέα της κατασκευής δορυφόρων. Φέρνουμε πίσω στη χώρα μας νέους Έλληνες, με εμπειρία στον τομέα του διαστήματος.

Σήμερα είμαστε πολύ περήφανοι που ανακοινώνουμε ότι ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης θα σταλεί στο διάστημα, στο πλαίσιο της αποστολής της Vast. Το όνομά του είναι Αδριανός Γολέμης. Είναι μια πολύ ξεχωριστή στιγμή για την Ελλάδα. Και πιστεύω ότι ο Αδριανός, πέρα από τα πολύ ενδιαφέροντα πειράματα που θα διεξάγει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα αποτελέσει επίσης πηγή έμπνευσης για τα μικρά ελληνόπουλα ώστε να στραφούν προς τις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά, να ονειρεύονται ξανά και να απομακρυνθούν από τις οθόνες.

Έχουμε κοινό ενδιαφέρον με τον Γάλλο Πρόεδρο να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας δεν θα είναι υπερβολικά προσκολλημένα στους αλγόριθμους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι πολύ καλύτερο να ονειρεύονται το διάστημα, να κατασκευάζουν μικροδορυφόρους, όπως κάνουν στο σχολείο.

Είμαι σίγουρος ότι ο Αδριανός θα μας κάνει υπερήφανους. Χαίρομαι που βλέπω την ελληνική σημαία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η NASA επιλέγει συνεχώς θεούς της αρχαίας Ελλάδας για τις διαστημικές αποστολές της. Έτσι, μετά τον Απόλλωνα, τώρα είναι η σειρά της Αρτέμιδος. Ποιος ξέρει τι θα ακολουθήσει μετά, όταν αποφασίσουμε να πάμε στον ‘Αρη. Σε ευχαριστούμε πολύ, Αδριανέ. Σου ευχόμαστε τα καλύτερα.»

Όπως ανέφεραν τέλος ελληνικές διπλωματικές πηγές το πλήρωμα της αποστολής PAM-6 προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα είναι τετραμελές  και ότι εκτός από τον Αδριανό Γολέμη, θα περιλαμβάνει επίσης έναν αστροναύτη από τη Γαλλία, ο οποίος θα είναι επικεφαλής, έναν από την Τσεχία και τον εκπρόσωπο μίας ακόμα ευρωπαϊκής χώρας. Η αποστολή θα εκτελεστεί από την εταιρεία Vast, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τη NASA. Ο υφιστάμενος προγραμματισμός προβλέπει την αναχώρηση της PAM-6 το δεύτερο εξάμηνο του 2027.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΗΠΑ: Η χώρα βίωσε φέτος το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία

Οι ΗΠΑ βίωσαν φέτος το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ σε περισσότερα από 130 χρόνια καταγραφής μετεωρολογικών δεδομένων, ανακοίνωσε σήμερα η Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ).

Μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, οι ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες (εκτός της Αλάσκας και της Χαβάης) κατέγραψαν μέση θερμοκρασία 23,6°C , σύμφωνα με την NOAA, ξεπερνώντας τα προηγούμενα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί τα καλοκαίρια του 1936 και του 2021.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιστροφή στα θρανία με υγεία – Οδηγίες του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών για λιγότερη μυοσκελετική επιβάρυνση

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) υπενθυμίζει σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς ότι η πρόληψη για την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος των παιδιών δεν σημαίνει φόβο ή υπερβολική ανησυχία για τη στάση του σώματος. Σημαίνει σωστές καθημερινές συνήθειες: λιγότερο και σωστά κατανεμημένο βάρος στη σχολική τσάντα, κατάλληλη εργονομία στο θρανίο και στο σπίτι, συχνή αλλαγή θέσης, και, πάνω απ’ όλα, καθημερινή κίνηση.

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, κ. Πέτρος Λυμπερίδης «Η νέα σχολική χρονιά είναι μια ευκαιρία να υιοθετήσουμε απλές καθημερινές συνήθειες που συμβάλλουν στην υγεία των παιδιών. Ελαφρύτερες τσάντες, σωστή εργονομία, συχνές αλλαγές θέσης και, πάνω απ’ όλα, καθημερινή κίνηση είναι τα βασικά στοιχεία της πρόληψης. Δεν υπάρχει μία “τέλεια” στάση που πρέπει να διατηρείται για ώρες. Το σημαντικό είναι το παιδί να μην μένει ακίνητο στην ίδια θέση, αλλά να αλλάζει στάση, να σηκώνεται και να κινείται τακτικά. Με απλά λόγια, η καλύτερη στάση είναι αυτή που αλλάζει συχνά, είναι η επόμενη στάση!»

Πέντε βασικά μηνύματα προς γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές

Η σχολική τσάντα: όσο λιγότερο βάρος, τόσο καλύτερα.

Η σχολική τσάντα αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης για την πρόληψη, καθώς πρόκειται για ένα καθημερινό φορτίο που μπορεί σχετικά εύκολα να περιοριστεί. Δεν υπάρχει ένα απόλυτο όριο βάρους που να μπορεί να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα παιδιά. Ως πρακτικός κανόνας, ωστόσο, είναι σκόπιμο να επιδιώκεται το μικρότερο δυνατό φορτίο.

Η American Physical Therapy Association προτείνει ως στόχο περίπου έως το 10% του σωματικού βάρους, ενώ η American Academy of Pediatrics αναφέρει ότι το σακίδιο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 15% του βάρους του παιδιού. Εξίσου σημαντικό είναι να παρατηρούν οι γονείς την αντίδραση του ίδιου του παιδιού. Εάν δυσκολεύεται να σηκώσει την τσάντα, γέρνει έντονα προς τα εμπρός ή αναφέρει πόνο και δυσφορία, το φορτίο θα πρέπει να μειωθεί.

Τσάντα με ρόδες ή σακίδιο;

Όταν το παιδί χρειάζεται να μεταφέρει σχετικά μεγάλο βάρος, η τσάντα με ρόδες μπορεί να αποτελεί πολύ καλή και συχνά προτιμητέα επιλογή, καθώς περιορίζει τη συνεχή φόρτιση της πλάτης και των ώμων. Είναι ιδιαίτερα πρακτική όταν η διαδρομή προς και από το σχολείο είναι σχετικά επίπεδη και το σχολικό περιβάλλον επιτρέπει τη χρήση της.

Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές συνθήκες μετακίνησης του παιδιού. Σε ένα σχολείο με πολλές σκάλες, για παράδειγμα, η τσάντα με ρόδες μπορεί να χρειάζεται να σηκώνεται συχνά, περιορίζοντας το πλεονέκτημά της. Η λαβή θα πρέπει να είναι ρυθμισμένη στο ύψος του παιδιού και η μεταφορά να γίνεται χωρίς παρατεταμένη στροφή του κορμού.

Στην περίπτωση του κλασικού σακιδίου πλάτης: είναι σημαντικό να διαθέτει δύο φαρδείς και ρυθμιζόμενους ιμάντες, να φοριέται και στους δύο ώμους, να εφαρμόζει κοντά στο σώμα και να μην κρέμεται χαμηλά. Τα βαρύτερα αντικείμενα είναι προτιμότερο να τοποθετούνται όσο γίνεται πιο κοντά στην πλάτη, ενώ οι διαφορετικές θήκες μπορούν να χρησιμοποιούνται για καλύτερη κατανομή του φορτίου. Η μόνιμη μεταφορά του σακιδίου στον έναν ώμο δεν αποτελεί καλή συνήθεια.

Ο καθημερινός έλεγχος της τσάντας είναι μια απλή, αλλά σημαντική παρέμβαση.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, προτείνει στους γονείς και στα παιδιά να αφιερώνουν λίγα λεπτά στον έλεγχο της σχολικής τσάντας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να απομακρύνονται βιβλία, τετράδια και αντικείμενα που δεν είναι απαραίτητα για το ημερήσιο πρόγραμμα.

Σημαντική είναι, παράλληλα, και η συμβολή του σχολικού περιβάλλοντος. Όπου είναι εφικτό, η δυνατότητα φύλαξης βιβλίων και σχολικού υλικού, η ορθολογική οργάνωση των μαθημάτων και ο περιορισμός της άσκοπης καθημερινής μεταφοράς φορτίου μπορούν να μειώσουν ουσιαστικά την επιβάρυνση των μαθητών.

Στο θρανίο δεν υπάρχει η έννοια της «τέλειας στάσης»

Η σωστή θέση στο θρανίο δεν είναι μια άκαμπτη ή «στρατιωτική» στάση που πρέπει να διατηρείται για ώρες. Το ζητούμενο είναι μια άνετη και υποστηριζόμενη θέση: η πλάτη να στηρίζεται, οι ώμοι να παραμένουν χαλαροί, οι αγκώνες να βρίσκονται σε άνετη θέση και τα πέλματα να πατούν σταθερά στο δάπεδο (ή, όταν χρειάζεται, σε υποπόδιο). Παράλληλα, το κάθισμα και το θρανίο, θα πρέπει, όσο είναι δυνατόν, να ανταποκρίνονται στο ύψος και στις ανάγκες του παιδιού.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι να μην καλλιεργείται η αντίληψη ότι υπάρχει μία και μοναδική στάση που πρέπει να διατηρείται συνεχώς. Τα παιδιά πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν θέση, να μετακινούνται στην καρέκλα, να σηκώνονται και να περπατούν στα διαλείμματα. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο να αποφεύγεται, είναι η παρατεταμένη ακινησία.

Ίδια λογική και για την μελέτη στο σπίτι

Η καρέκλα και το γραφείο πρέπει να επιτρέπουν στο παιδί να κάθεται άνετα, χωρίς να σηκώνει τους ώμους ή να σκύβει υπερβολικά. Εξίσου σημαντικό είναι η μελέτη να μην πραγματοποιείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς διακοπή. Μικρά και τακτικά διαλείμματα, κατά τα οποία το παιδί σηκώνεται, περπατά ή κινείται για λίγα λεπτά, είναι πιο χρήσιμα από την προσπάθεια να διατηρεί επί ώρες μια υποτιθέμενη «τέλεια» στάση.

Οθόνες: λιγότερη παρατεταμένη κάμψη, περισσότερες αλλαγές θέσης

Η χρήση tablet, laptop και κινητού μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη κάμψη του αυχένα, ιδιαίτερα όταν το παιδί κοιτάζει συνεχώς προς τα κάτω. Όπου είναι δυνατόν, η οθόνη θα πρέπει να τοποθετείται πιο κοντά στο ύψος των ματιών, ενώ είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η παρατεταμένη χρήση tablet ή laptop πάνω στα γόνατα. Και στην περίπτωση των οθονών, η βασική αρχή παραμένει η ίδια: συχνή αλλαγή θέσης και τακτικά διαλείμματα κίνησης.

Το διάλειμμα είναι χρόνος για κίνηση

Το σχολικό διάλειμμα δεν θα πρέπει να αποτελεί απλώς συνέχεια της καθιστικής ζωής του θρανίου, ούτε να αναλώνεται εμπρός από μία οθόνη. Είναι μια σημαντική ευκαιρία για περπάτημα, παιχνίδι, κίνηση και κοινωνική δραστηριότητα. Η καθημερινή κίνηση δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βασικό στοιχείο της υγείας και της ανάπτυξης του παιδιού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά για παιδιά και εφήβους ηλικίας 5-17 ετών κατά μέσο όρο τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα μέσα στην εβδομάδα. Η δραστηριότητα αυτή δεν χρειάζεται να έχει τη μορφή οργανωμένου αθλητισμού. Μπορεί να περιλαμβάνει παιχνίδι, περπάτημα, ποδήλατο, τρέξιμο ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που κρατά το παιδί ενεργό.

Η κατάρριψη ενός μύθου: η βαριά σχολική τσάντα δεν προκαλεί σκολίωση

Η σχολική τσάντα δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί σκολίωση ή μόνιμη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Ωστόσο, μια υπερβολικά βαριά τσάντα ή η λανθασμένη χρήση της μπορεί να συνδέεται με πόνο ή ενόχληση στην πλάτη, τον αυχένα και τους ώμους. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών τονίζει την ανάγκη να μην αναπαράγονται μύθοι που προκαλούν αδικαιολόγητη ανησυχία σε γονείς και παιδιά.

Πότε χρειάζεται αξιολόγηση

Ο πόνος στην πλάτη, στον αυχένα, στους ώμους ή στα άκρα δεν θα πρέπει να αγνοείται, όταν επιμένει, όταν επανέρχεται συχνά, ή περιορίζει την δραστηριότητα του παιδιού. Ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται αξιολόγηση από τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας.

Το μήνυμα του Π.Σ.Φ. προς γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς: η πρόληψη είναι ευθύνη όλων

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών απευθύνει ένα απλό μήνυμα προς γονείς, μαθητές και σχολεία: «Δεν θέλουμε παιδιά που φοβούνται να κινηθούν ούτε γονείς που αγχώνονται για κάθε αλλαγή στάσης. Θέλουμε ελαφρύτερες τσάντες, καλύτερη οργάνωση του σχολικού φορτίου, κατάλληλα θρανία και καθίσματα, περισσότερες ευκαιρίες για κίνηση και παιδιά που μαθαίνουν από μικρά να φροντίζουν το σώμα τους».

Η πρόληψη δεν είναι μόνο ατομική υπόθεση ή υπόθεση της οικογένειας του μαθητή. Είναι και ευθύνη του σχολικού περιβάλλοντος. Όπου είναι εφικτό, χρειάζεται να προβλέπονται χώροι φύλαξης ή ερμάρια, να υπάρχει ορθολογική διαχείριση των βιβλίων που μεταφέρονται καθημερινά και να χρησιμοποιείται εξοπλισμός που ανταποκρίνεται στις εργονομικές ανάγκες των μαθητών διαφορετικών ηλικιών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Είκοσι μήνες με εξαγορά για εργαζόμενη σε Κέντρο Υγείας που έκλεβε χρήματα από την προϊσταμένη της

Σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 20 μηνών καταδικάστηκε εργαζόμενη σε Κέντρο Υγείας της Θεσσαλονίκης, η οποία συνελήφθη με την κατηγορία ότι έκλεψε 50 ευρώ από την τσάντα της προϊσταμένης της.

Η 36χρονη κρίθηκε ένοχη για κλοπή κατ’ εξακολούθηση, καθώς από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι είχε προβεί σε αλλεπάλληλες κλοπές το διάστημα από τον περασμένο Μάρτιο σε βάρος της ίδιας παθούσας, με τη “λεία” της ανέρχεται σε περίπου 1.000 ευρώ,

Όπως κατέθεσε η παθούσα, η ίδια διαπίστωσε πως ανά τακτά χρονικά διαστήματα έλειπαν χρήματα από το πορτοφόλι της, κατά το ωράριο εργασίας. Θέλοντας να εντοπίσει το πρόσωπο που αφαιρούσε τα χρήματα, η παθούσα, έπειτα από συμβουλή αστυνομικού, προσημείωσε ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ και το άφησε στο γραφείο της έχοντας ανοιχτή την πόρτα από την οποία έχουν πρόσβαση μόνο ορισμένοι εργαζόμενοι.

Λίγη ώρα αργότερα, όπως κατέθεσε η καταγγέλλουσα, εντόπισε την 36χρονη μέσα στο γραφείο της- κοντά στο συρτάρι όπου είχε αφήσει τα χρήματα και προσποιείτο ότι μιλούσε στο κινητό της τηλέφωνο.

Κατά την απολογία της, η κατηγορούμενη αρνήθηκε τις κλοπές που της αποδίδει το κατηγορητήριο. Υποστήριξε ότι μπήκε στο γραφείο της προϊσταμένης της για να τακτοποιήσει κάποιους φακέλους, ενώ για το επίμαχο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ ανέφερε ότι το βρήκε εκτεθειμένο και το έβαλε στην τσέπη της με σκοπό να το παραδώσει στην προϊσταμένη της. «Δεν έχω ανάγκη τα 50 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά στην απολογία της.

Το Δικαστήριο – ωστόσο – την έκρινε ένοχη χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικού, ενώ αποφάσισε να μετατρέψει την ποινή των 20 μηνών προς 10 ευρώ ημερησίως.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισραήλ: Το καθεστώς του Ιράν είναι “στα πρόθυρα της κατάρρευσης” λέει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε σήμερα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι στα πρόθυρα «κατάρρευσης» ενώ οι εχθροπραξίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Τεχεράνης εντείνονται.

«Απομένει ακόμη να γίνει δουλειά, η κύρια αποστολή είναι να πέσει το τρομοκρατικό καθεστώς του Ιράν» είπε ο Νετανιάχου κατά την επίσκεψή του σε Ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία. «Είμαστε πολύ κοντά. Ξέρουμε ότι όλος αυτός ο άξονας (σ.σ. μαζί με τους συμμάχους του Ιράν) στο τέλος θα καταρρεύσει», πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, έκανε αυτές τις δηλώσεις ενώ βρισκόταν στη συριακή πλευρά του όρους Ερμών, στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Ισραήλ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αύριο σε Πύργο και Ιωάννινα οι κηδείες των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας

Οι κηδείες των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας που έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο κατά την αεροπορική επίδειξη Athens Flying Week στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, μετά την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους F-4 Phantom, θα πραγματοποιηθούν αύριο.

Πιο συγκεκριμένα, η κηδεία του επισμηναγού Ιωάννη Μπλέσια θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 το πρωί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Πύργο Ηλείας.

Το απόγευμα αύριο, στις 16:30, θα τελεστεί η κηδεία του σμηναγού Δημήτρη Πέτρου στον Κατσικά Ιωαννίνων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: «Άδειαζαν» τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω Dark Web, κάθειρξη έως 11 χρόνια σε 7 άτομα

Χρηματικά ποσά από τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών αποσπούσαν μέλη κυκλώματος, παρακάμπτοντας τα συστήματα ασφαλείας των τραπεζών με τη χρήση κλεμμένων διαπιστευτηρίων και προσωπικών δεδομένων, τα οποία προμηθεύονταν μέσω του λεγόμενου «σκοτεινού δικτύου» (Dark Web).

Η πολυσχιδής δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία έδρασε κατά την περίοδο 2018-19, προκάλεσε οικονομική ζημία άνω των 175.000 ευρώ, ενώ δεκάδες ήταν τα θύματα των απατών.

Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, έπειτα από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βόρειας Ελλάδας. Το Δικαστήριο επέβαλε ποινές από φυλάκιση 10 μηνών έως 11 έτη κάθειρξης σε επτά από τους συνολικά δέκα κατηγορούμενους, ενώ τρεις αθωώθηκαν.

Ιερέας, ο ανιψιός του και αστυνομικός μεταξύ των καταδικασθέντων

Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι ένας 26χρονος, στον οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη 10 ετών, κι ο 42χρονος θείος του, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών. Οι δύο άνδρες εμφανίζονται στη δικογραφία ως πρόσωπα με πρωταγωνιστικό ρόλο στη δράση της ομάδας. Ο 26χρονος εκτίει ήδη πολυετή ποινή κάθειρξης για ανάλογες απάτες που αποκαλύφθηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο, ενώ ο 42χρονος είναι πρώην ιερέας (έχει καθαιρεθεί) και κρατείται προσωρινά για εμπλοκή σε άλλη υπόθεση που αφορά διακίνηση μεταναστών.

Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκε και αστυνομικός στον οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη 7 ετών για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στις απάτες. Αντίθετα, δεύτερος αστυνομικός που κατηγορείτο για την ίδια υπόθεση αθωώθηκε. Για όσους τιμωρήθηκαν με ποινές κάθειρξης, οι δικαστές αποφάσισαν ότι η έφεση δεν θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής.

Στο Dark Web αναζητούσαν τα «κλειδιά» των τραπεζικών λογαριασμών

Σύμφωνα με τη δικογραφία, βασικό «εργαλείο» για την τέλεση των ηλεκτρονικών απατών  ήταν η πρόσβαση των «πρωταγωνιστών» της υπόθεσης στο Dark Web. Από εκεί φαίνεται πως αγόραζαν ψηφιακά αρχεία που περιείχαν διαπιστευτήρια πρόσβασης (password/username), προσωπικά δεδομένα κι άλλα στοιχεία τραπεζικών πελατών που αποτελούσαν προϊόν υποκλοπής από άγνωστους δράστες.

Με τη χρήση τεχνικών, όπως η εκτροπή τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων από τα τηλέφωνα των ανυποψίαστων θυμάτων σε «επιχειρησιακά» τηλέφωνα των δραστών και λαμβάνοντας επιπρόσθετους κωδικούς ασφαλείας, φαίνεται πως παρέκαμπταν δικλίδες ασφαλείας αποκτώντας πρόσβαση σε υπηρεσίες web- banking και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων.

Πλήρωναν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Εφορία, ΔΕΗ, κινητή τηλεφωνία 

Όπως περιγράφεται στην ίδια δικογραφία, από τους λογαριασμούς αυτούς εκδίδονταν προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες με τις οποίες προέβαιναν σε αγορές ηλεκτρονικών συσκευών, τις οποίες είτε χρησιμοποιούσαν είτε πουλούσαν, αποκομίζοντας κέρδος. Επιπλέον, πλήρωναν βεβαιωμένες οφειλές προς την Εφορία, τη ΔΕΗ, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας χρεώνοντας μέσω web-banking τους λογαριασμούς των θυμάτων.

Για το συγκεκριμένο σκέλος της δράσης, μέλη του κυκλώματος αναζητούσαν μέσω γνωστών και σε διάφορους χώρους, άτομα που ενδιαφέρονταν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, έναντι αμοιβής. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, προκειμένου να συσκοτίσουν τις χρηματικές ροές προέβαιναν και σε αγορές κρυπτονομισμάτων, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Αρνήθηκαν τις κατηγορίες

Κανένας από τους καταδικασθέντες δεν παρέστη αυτοπροσώπως στη δίκη κι όλοι εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιους δικηγόρους, αρνούμενοι τις κατηγορίες- σχεδόν στο σύνολό τους. Ο 26χρονος, πάντως, δια του συνηγόρου του, αποδέχθηκε το πλημμέλημα της παράνομης πρόσβασης σε σύστημα πληροφοριών, ενώ επικαλέστηκε πάθηση, που όπως υποστήριξε η υπεράσπισή του, επηρεάζει τη δυνατότητα πλήρους καταλογισμού των πράξεων του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόγραμμα Νίκου Ανδρουλάκη, για την Πέμπτη 10/9

Πρόγραμμα Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στις 18:30 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης θα συναντηθεί με την επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρσία Πέρεθ στο γραφείο του στη Βουλή.

Πρόγραμμα Ρένας Δούρου για την Πέμπτη 10/9

Πρόγραμμα της Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένας Δούρου για την Πέμπτη 10/09/2026

12:00 – 13:00 – Συνάντηση με Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας, στα Γραφεία της ΣΕΤΕ. HUB (Γεωργίου Ανδρέα 46 – Θεσσαλονίκη).

19:30 – Συνάντηση Αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα “Iason Hall“ (ισόγειο) του Capsis Hotel” (Μοναστηρίου 16 – Θεσσαλονίκη).

Χωρίς νερό την Πέμπτη,10/9, ο συνοικισμός Ραψομανίκης

Η Δ.Ε.Υ.Α Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι  στις 10/09/2026 ημέρα  Πέμπτη και ώρα από 08:30 π.μ έως και 13:00 μ.μ ο συνοικισμός Ραψομανίκης  δεν θα έχει νερό λόγω αποκατάστασης βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης  από τα τεχνικά συνεργεία της επιχείρησης.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας .

Εκ της Τεχνικής

Υπηρεσίας της ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας