Στα χέρια της τρόικας βρίσκεται το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο εστάλη από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με όλες τις αλλαγές που είχαν συμφωνηθεί ανάμεσα στους επικεφαλής των δανειστών και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πριν από λίγες ημέρες. Στις αλλαγές περιλαμβάνεται τελικά και η διαγραφή μέρους των οφειλών από την μη καταβολή του φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ). Πρόκειται ουσιαστικά για την απαίτηση της τρόικας να υπάρξει «κούρεμα» όλων των οφειλών προς το Δημόσιο με εξαίρεση τις εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης μιλώντας στον «Έμβολο» εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο θα επιστραφεί από τους δανειστές, με τις όποιες παρατηρήσεις τους, τις επόμενες δύο εβδομάδες προκειμένου να οδηγηθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Σημειώνεται, ότι ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα για περισσότερες από 300.000 επιχειρήσεις που δυνητικά μπορούν να ενταχθούν στο εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ισχύ 3 μήνες μετά την ψήφισή του στην Βουλή και θα έχει διάρκεια μέχρι τα τέλη του 2016. Δηλαδή ουσιαστικά οι επιχειρήσεις που θα θέλουν να κάνουν χρήση του νόμου θα έχουν προθεσμία 18 μήνες.
Ο προβληματισμός του ΣΕΒ
Την ίδια στιγμή ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) το γεγονός ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών αφορά πολλές επιχειρήσεις που ενδεχομένως να είναι στρατηγικά κακοπληρωτές. Στο εβδομαδιαίο δελτίο του αναφέρει ότι «το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ήταν κατώτερο των προσδοκιών καθώς δεν περιείχε αυστηρές δικλείδες ασφαλείας, σημειώνοντας ότι το σχέδιο αυτό κινδύνευε να μετατραπεί σε μηχανισμό μαζικής επιβράβευσης συστημικών κακοπληρωτών σε βάρος τελικά των συνεπών φορολογουμένων και δανειοληπτών που θα αποδειχθούν για άλλη μια φορά τα «συνήθη κορόιδα».