Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει μέτρα για την ενίσχυση του ρόλου των Ομάδων Παραγωγών για φρούτα και λαχανικά. Οι Ο.Π. θα επωφεληθούν με απλούστερους κανόνες, ελαφρύτερο διοικητικό φορτίο, και μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να κάνει την ένταξη παραγωγών πιο ελκυστική στον τομέα των φρούτων και λαχανικών για τους παραγωγούς που δεν είναι ακόμη μέλη, σε Ομάδες Παραγωγών. Αυτό ειπώθηκε από μια δήλωση που κυκλοφόρησε στις 13 Μαρτίου 2017. Πώς θα προσελκύσει τους παραγωγούς στις Ομάδες Παραγωγών; Αλλάζοντας τους κανόνες, που ισχύουν σήμερα. Ο στόχος είναι επίσης να βελτιωθεί η λειτουργία του υπάρχοντος συστήματος, και της διαχείρισης της αγοράς.
Οι νέοι κανόνες:
Ενίσχυση της στήριξης των Συνεταιρισμών, και των Ομάδων Παραγωγών, για να κρατηθεί σταθερή τη τιμή της αγοράς.
Βελτίωση της ελκυστικότητας των Ο.Π. με ένα πιο σαφή καθορισμό των μέτρων, που είναι επιλέξιμα για χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ και τη ρύθμιση σε 25% το μέγιστο ποσοστό των προϊόντων που θα μπορούν να διαθέσουν στην αγορά εκτός του οργανισμού.
Απλοποίηση και αποσαφήνιση της νομοθεσίας για τις Ο.Π., και τις Ενώσεις.
- Παρά το γεγονός ότι τα μέλη μιας Ομάδας Παραγωγών, υποχρεούνται να παραδίδουν το σύνολο της παραγωγής τους στον Συνεταιρισμό και στην Ένωση τους, πολλοί πωλούν απευθείας, ένα μεγάλο ποσοστό στους καταναλωτές.
Μια από τις βασικές προτάσεις της Επιτροπής είναι να μπλοκάρει ουσιαστικά, την «εκτός» πώληση, και να ενθαρρύνει τους παραγωγούς να παραδίδουν το μεγαλύτερο ποσοστό στον συνεταιρισμό. Τα ποσοστά των προϊόντων, που πωλήθηκαν εκτός των οργανώσεων, ήταν 30%-40% μέσου όρου, τα τελευταία πέντε χρόνια. Ενθαρρύνοντας τους παραγωγούς να παραδίδουν στις οργανώσεις τους τα προϊόντα οι τιμές της αγοράς θα μπορέσουν να διατηρηθούν σταθερές.
Ωστόσο, ο ισχύων κανονισμός προβλέπει μόνο ένα ελάχιστο όριο «διαρροής προϊόντων»και, επί του παρόντος, κάθε κράτος μέλος καθορίζει τους δικούς του κανόνες. Οι νέοι κανόνες, ωστόσο, θα επιτρέψουν μια πιο συνεκτική προσέγγιση.
Μετά το κείμενο που εγκρίθηκε εχθές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο έχουν τώρα δύο μήνες για να ψηφίσουν τον κατ ‘εξουσιοδότηση κανονισμό, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ.