Οι δραχμιστές του υπουργείου Ανάπτυξης – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος.

Όσα αποκάλυψε το grpost.blogspt.com την Κυριακή (στήλη «Στο Καλντερίμι»), αναφορικά με τη στελέχωση της «Επιστημονικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Συμβουλίου» του υπουργείου Ανάπτυξης από λογής λογής κήνσορες της δραχμής και πήραν τεράστια δημοσιότητα, ασφαλώς δημιουργούν τεράστιους προβληματισμούς. Και δη σε με μια περίοδο που οι δραχμιστές έχουν αρχίσει πάλι να ξιφουλκούν υπέρ του διπλού νομίσματος και ο υπουργός Ανάπτυξης είναι ένας εξ αυτών, όσο κι αν αποσιωπά αυτή τη συστηματική του θέση.

Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Τι αποκαλύφθηκε λοιπόν; Αποκαλύφθηκε ότι μόνο με τα πρόσωπα που διορίστηκαν σε αυτή την επιτροπή η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει ατζέντα δραχμής ή και διπλού νομίσματος που είναι ο προθάλαμος επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.

Κι εδώ δεν μιλάμε για απλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκουν απλώς τον χώρο να εκφράζουν τις όποιες ιδέες τους ή έστω να διοριστούν σε μια επιτροπή και να απολαμβάνουν του μισθού τους. Εδώ μιλάμε για πρόσωπα με ξεκάθαρες πεποιθήσεις υπέρ της δραχμής. Εδώ μιλάμε για πρόσωπα που ενώ στην ουσία θα ορίζουν και θα επεξεργάζονται τα δεδομένα για την ανάπτυξη της χώρας, εκείνα έχουν ως κορυφαίο τους δόγμα την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και την ανάπτυξή της μέσω άλλων κατευθύνσεων. Εδώ μιλάμε για πρόσωπα που πρεσβεύουν παντελώς αντίθετα πράγματα από τους κανόνες της νομισματικής ένωσης. Κι η κυβέρνηση οφείλει ξεκάθαρα ν’ απαντήσει αν τα συμμερίζεται.

Ας δούμε ποιο διορίστηκαν σ’ αυτή την Επιτροπή:

Πρόεδρος διορίστηκε ο Jan Kregel, από το ίδρυμα Levy, που από το 2013 υποστηρίζει τη λύση του διπλού νομίσματος.

Καθαρά πολιτική επιλογή του υπουργού Ανάπτυξης. Κι εξ αυτού ιδιαιτέρως σημαντική.

Άραγε, ο πρωθυπουργός ασπάζεται όσα λέει ο Jan Kregel; Ότι δηλαδή, «η εισαγωγή του διπλού νομίσματος στην Ελλάδα είναι ένα μέτρο που θα αποτρέψει την έξοδο από την ευρωζώνη ή ακόμη και τη διάλυσή της, δεδομένου ότι αναβάλλει την ημέρα που το εισόδημα και η απασχόληση θα έχουν πλήρως καταρρεύσει και η μόνη λύση θα είναι η έξοδος»;

Αντιπρόεδρος της επιτροπής, διορίστηκε κι ο Νίκος Θεοχαράκης. Δεξί χέρι του Βαρουφάκη κι όσοι γνωρίζουν ισχυρίζονται ότι ήξερε τα πάντα και συμφωνούσε για τα σχέδια του. Για τις υποκλοπές των ΑΦΜ και τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος με εικονικούς λογαριασμούς και όλο το σχέδιο επιστροφής στη δραχμή. Σήμερα

διατηρεί τη θέση του στο ΚΕΠΕ και παραμένει συνομιλητής του Πρωθυπουργού στον οποίο αρέσουν οι θεωρίες του για τις «εναλλακτικές πολιτικές» που μπορεί να εφαρμόσει η Ελλάδα για να ανακάμψει η οικονομία της.

Μέλος της επιτροπής διορίστηκε κι ο Θωμάς Μούτος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο οποίος από το 2011 ισχυρίζεται και διδάσκει ότι  …δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει!

Μέλος της επιτροπής διορίστηκε κι ο Κωστής Βαϊτσος. Ο πρώην διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας στα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου, ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας (υπουργός ο Αρσένης), ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας (πάλι με Αρσένη υπουργό). Χαρακτηριστικό του οποίου είναι η «ερωτική σχέση του» με το λατινοαμερικανικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο αρέσει σε πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέλος, επίσης, διορίστηκε ο Λευτέρης Τσουλφίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και υπέρμαχος του «Σχεδίου Β» του Αλαβάνου, περί δραχμής.

Μέλος, κι η Mariana Mazzucato, Ιταλίδα οικονομολόγος και πρόσωπο της άμεσης επήρειας του Τζορτζ Σόρος και του… Βαρουφάκη.

Επαναλαμβάνω, ότι τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και αρκούντως σοβαρά.

Τι στο καλό θέλουν όλοι αυτοί σε μια σε μια Επιστημονική Επιτροπή του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, που επεξεργάζεται –θεωρητικά- την ανάπτυξη του τόπου;

Και τι ρόλο παίζει τελικά αυτός ο καθηγητής που είναι υπουργός Ανάπτυξης;

Θα απαντήσει κάποιος;

Κάτι τελευταίο: Η θεωρία του διπλού νομίσματος είχε συνδεθεί και με την αρχική πρόταση του Δημήτρη Παπαδημητρίου για την πρόσληψη 400.000-500.000 υπαλλήλων στο Δημόσιο οι οποίοι θα πληρώνονταν τον μισό μισθό του σε «Geuro» μια παραλλαγή της οποίας συναντάμε σήμερα ως βασικό σκέλος του αναπτυξιακού σχεδίου που εισηγείται η κυβέρνηση.  Την περαιτέρω υποστήριξη αυτής της πρότασης του Ινστιτούτου Levy έχει αναλάβει μεταξύ άλλων η σύζυγος του Δ. Παπαδημητρίου, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία έχει συνδέσει την υλοποίησή της με την χορήγηση ενός δανείου 3 δισ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθεί ένα τριετές ή πενταετές πρόγραμμα προσλήψεων έως και 450.000 υπαλλήλων στο Δημόσιο…

Κι υπενθυμίζουμε απλώς, ότι τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας οι ενέργειες της κυβέρνησης για χορήγηση δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Μοιραία οι συνειρμοί μεγεθύνονται…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδα εφημερίδων της Τρίτης 14 Μαρτίου 2017
Επόμενο άρθροΠνιγμένες στα χρέη οι επιχειρήσεις – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.