Στα ύψη βρίσκονται οι φορολογικοί συντελεστές με τους οποίους φορολογούνται οι επιχειρήσεις στην χώρα μας, καθώς είναι οι δεύτεροι μεγαλύτεροι μετά από αυτούς που ισχύουν στο Βέλγιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την ειδική έκθεση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για τη φορολογία επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ειδικότερα, οι φόροι που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά είναι υψηλότεροι από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και άλλες, χωρίς μάλιστα υφίσταται η αντίστοιχη ανταποδοτικότητα. Μάλιστα, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, σε συνδυασμό μάλιστα με την θεσμική ασάφεια και αστάθεια αποθαρρύνει τις επενδύσεις στη χώρα μας.
Την ίδια στιγμή με τη δεύτερη μεγαλύτερη φορολόγηση επιβαρύνονται και τα στελέχη των εταιρειών(ασφαλιστικές εισφορές, φόροι και ειδικές εισφορές), η οποία είναι μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΣΕΒ, που επιμελήθηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Συνδέσμου Μιχάλης Μασουράκης, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο φορολογίας των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένο, καθώς οι φορολογικοί νόμοι και οι φορολογικές διαδικασίες διαφέρουν σημαντικά στα 28 κράτη μέλη. Η διαφοροποίηση αυτή, πέρα από τους φορολογικούς συντελεστές αναφοράς, εισάγει θεσμική αβεβαιότητα, ασάφεια και συχνά αδιαφάνεια στο φορολογικό πλαίσιο που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ως όμιλοι σε περισσότερα από ένα κράτος μέλος, ειδικά όταν οι εταιρείες είναι μικρότερου μεγέθους.
Ωστόσο, ακόμη και πέρα από τους ονομαστικούς συντελεστές, το φορολογικό πλαίσιο της χώρας μας προφέρει ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα των επιβαρύνσεων που μπορεί να προκύψουν για τις επιχειρήσεις από τεχνικές λεπτομέρειες και τον τρόπο εφαρμογής τους. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η δυνατότητα συμψηφισμού ζημιών με μελλοντικά κέρδη στη χώρα μας περιορίζεται στα 5 έτη, την ώρα που στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. χωρίς τόσο βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση δεν υπάρχει αντίστοιχος περιορισμός . Επίσης, η έλλειψη σαφήνειας ως προς τις δαπάνες που εκπίπτουν δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες συχνά βρίσκονται αντιμέτωπες με απροσδόκητα μεγάλες φορολογικές διαφορές μετά από τους φορολογικούς ελέγχους,.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεισήγαγε προς συζήτηση στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης νέα αναθεωρημένη πρόταση για την Κοινή Ενοποιημένη Βάση Φορολογίας Επιχειρήσεων, σύμφωνα με την οποία, τα εταιρικά κέρδη θα υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη. Στόχος της είναι η σταδιακή εναρμόνιση του ευρωπαϊκού φορολογικού περιβάλλοντος, ώστε να μειωθούν ορισμένες διαφορές που υπάρχουν σήμερα στον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.