
Με τους καθιερωμένους αγιασμούς στις σχολικές μονάδες ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026, η νέα σχολική χρονιά 2026–2027 στον Δήμο Ηρωικής Πόλεως Νάουσας. Ιδιαίτερη σημασία για τη φετινή έναρξη έχει η λειτουργία του νέου Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Νάουσας, το οποίο συστεγάζεται με το 2ο Γυμνάσιο, προσφέροντας νέες δυνατότητες καλλιτεχνικής έκφρασης και καλλιέργειας των ταλέντων των μαθητών.
Ο Δήμαρχος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας κ. Νίκος Κουτσογιάννης και η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού κα Χριστίνα Ράλλη παραβρέθηκαν στον αγιασμό του 5ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας και στον αγιασμό του 2ου Γυμνασίου και του νέου Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Νάουσας.
Στον χαιρετισμό του στο 5ο Δημοτικό Σχολείο, ο κ. Κουτσογιάννης αναφέρθηκε στον ρόλο του σχολείου τόσο στην απόκτηση γνώσεων όσο και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών. Κάλεσε τους μαθητές να αξιοποιούν όσα τους προσφέρουν οι δάσκαλοί τους, αναγνωρίζοντας την καθημερινή προσπάθεια, την αγάπη και τη φροντίδα με την οποία επιτελούν το έργο τους.
«Να έχετε ανοιχτά τα μάτια, τα αυτιά και την καρδιά σας, ούτως ώστε μέσα από αυτό το ωραίο ταξίδι στο σχολείο να πάρετε γνώσεις, να πάρετε εφόδια και κυρίως να μπορέσετε να διαπλάσετε τον χαρακτήρα σας», ανέφερε ο Δήμαρχος, προτρέποντας τα παιδιά να αγαπούν το σχολείο τους και να σέβονται τους ανθρώπους και τον χώρο του.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις βελτιώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο 5ο Δημοτικό Σχολείο και στην τοποθέτηση νέων κουφωμάτων, συνδέοντας τις παρεμβάσεις με αιτήματα που είχαν διατυπώσει μαθητές της ΣΤ΄ τάξης σε συμβούλιο παιδιών την προηγούμενη χρονιά. Ευχαρίστησε, επίσης, τον δραστήριο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για τη συμβολή του στις βελτιώσεις του σχολείου και για το παράδειγμα συμμετοχής που δίνει.
Ο κ. Κουτσογιάννης υπογράμμισε ότι η φροντίδα των σχολικών υποδομών αποτελεί ευθύνη όλων, ώστε να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και για τις επόμενες γενιές μαθητών. Αναφερόμενος στη σχέση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, τόνισε ότι η διεκδίκηση δικαιωμάτων πρέπει να συνοδεύεται από συνέπεια στις υποχρεώσεις μας, φέρνοντας ως συγκεκριμένο παράδειγμα τον σεβασμό και την προστασία του σχολικού χώρου από φθορές.
«Αυτόν τον χώρο, για να τον χαιρόμαστε, για να μπορούμε να κάνουμε το μάθημά μας με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να τον προσέχουμε», επισήμανε, ολοκληρώνοντας με ευχές για ένα σχολικό έτος με γνώσεις, χαρές, ζωντάνια και ενέργεια.
Η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού κα Χριστίνα Ράλλη, στον χαιρετισμό της στο 5ο Δημοτικό, αναφέρθηκε στις δικές της παιδικές μνήμες από το προαύλιο του σχολείου και στη χαρά που φέρνει η επιστροφή των παιδιών στις σχολικές αυλές. Απευθυνόμενη στους μαθητές, ανέφερε:
«Να αγαπάτε το σχολείο σας, τον χώρο σας. Να σεβόμαστε αυτόν τον χώρο, να διαβάζουμε, να κάνουμε φίλους, να αγαπάμε τους εκπαιδευτικούς και να μη φοβάστε να προσπαθείτε. Στους εκπαιδευτικούς να ευχηθώ καλή δύναμη στο πολύ σημαντικό έργο που έχετε και στους γονείς να είναι κοντά στα παιδιά τους, δίπλα τους σε κάθε βήμα. Καλή σχολική χρονιά με υγεία».
Η κα Ράλλη επανέλαβε ότι η Δημοτική Αρχή βρίσκεται δίπλα στη σχολική κοινότητα και στα παιδιά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της στήριξης που προσφέρουν καθημερινά οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς.
Στον αγιασμό του 2ου Γυμνασίου και του νέου Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Νάουσας, ο Δήμαρχος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην έναρξη λειτουργίας της νέας σχολικής μονάδας και καλωσόρισε τους πρώτους μαθητές της.
«Σήμερα έχουμε μια ιστορική μέρα, μια σπουδαία μέρα για τον τόπο μας, γιατί ξεκινάει τη λειτουργία του το Καλλιτεχνικό Σχολείο. Να καλωσορίσουμε τους πρώτους μαθητές», σημείωσε ο κ. Κουτσογιάννης.
Αναφέρθηκε στην αξία της καλλιέργειας του ταλέντου και της αγάπης για τις τέχνες, εκφράζοντας την επιθυμία αυτή η δημιουργική διάθεση να μεταδοθεί σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα. Τόνισε ότι το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και το 2ο Γυμνάσιο μπορούν, μέσα από τη συνεργασία τους, να αποτελέσουν ένα κόσμημα για την τοπική εκπαίδευση.
Παράλληλα, κάλεσε τους μαθητές να είναι κοντά ο ένας στον άλλον, να εμπιστεύονται τους εκπαιδευτικούς τους και να αξιοποιούν τη σχολική ζωή για να αποκτούν εφόδια και να διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους.
«Εδώ είμαστε και πρέπει να είμαστε όλοι μια οικογένεια. Δεν υπάρχει τίποτα που να μας χωρίζει. Αντίθετα, υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία μπορούμε να τα κάνουμε καλύτερα όταν τα κάνουμε μαζί», ανέφερε, ευχόμενος καλή δύναμη και κουράγιο στους εκπαιδευτικούς και καλή σχολική χρονιά με υγεία σε όλα τα παιδιά.
Στους αγιασμούς σχολικών μονάδων της πόλης και των κοινοτήτων του Δήμου παραβρέθηκαν επίσης αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Ταμάρα Λογγινίδου παραβρέθηκε στους αγιασμούς στο Γυμνάσιο και στο Δημοτικό Σχολείο Κοπανού Νάουσας.
Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Δημοτικής Αστυνομίας κ. Αντώνης Μπέζος παραβρέθηκε στον αγιασμό στο 1ο και στο 2ο Γενικό Λύκειο Νάουσας.
Ο Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας κ. Άγγελος Σαββίδης παραβρέθηκε στον αγιασμό στο Γυμνάσιο Επισκοπής.
Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού κ. Λάζαρος Χατζηιωαννίδης παραβρέθηκε στους αγιασμούς στο Ειδικό Νηπιαγωγείο και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Νάουσας, στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Νάουσας, στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας, στο 3ο Γυμνάσιο Νάουσας και στο ΕΠΑΛ Νάουσας.
Η ειδική δημοτική σύμβουλος σε θέματα κοινωνικής κατοικίας και διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Νάουσας κα Άννα Ασλανίδου παραβρέθηκε στους αγιασμούς στο Ειδικό Νηπιαγωγείο και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Νάουσας, στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Νάουσας, στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας και στο 3ο Γυμνάσιο Νάουσας, καθώς και στον αγιασμό του 2ου Γυμνασίου και του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Νάουσας.
Η δημοτική σύμβουλος Νάουσας κα Άννα Βασιλειάδου παραβρέθηκε στον αγιασμό στο Λάππειο Γυμνάσιο Νάουσας.
Ο δημοτικός σύμβουλος Νάουσας κ. Στέλιος Δάγγας παραβρέθηκε στους αγιασμούς στο Νηπιαγωγείο Αγγελοχωρίου και στο Γυμνάσιο Ειρηνούπολης.
Στους αγιασμούς των σχολείων των κοινοτήτων τους παραβρέθηκαν, με τη σειρά τους, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων και τοπικοί σύμβουλοι.
Ο Δήμος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας εύχεται σε όλες τις μαθήτριες και σε όλους τους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στις οικογένειές τους καλή σχολική χρονιά, με υγεία, πρόοδο και δημιουργία.












