
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας θα εγκαταλείψει την χαρτογράφηση που βασίζεται στην μερκατορική προβολή θεωρώντας ότι αυτή η απεικόνιση του κόσμου συμβάλλει στην υπερτίμηση ορισμένων χωρών εις βάρος άλλων γεωγραφικών περιοχών, κυρίως της Αφρικής, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό.
Η ανακοίνωσή του συμπίπτει με την υποβολή σήμερα στον ΟΗΕ κειμένου για την προώθηση χαρτογραφικών προβολών δικαιότερων, επιστημονικά ακριβέστερων και πιστότερων ως προς το πραγματικό μέγεθος των ηπείρων, σύμφωνα με διπλωματική πηγή. Το τετρασέλιδο κείμενο προωθείται από το Τόγκο και την Αφρικανική ‘Ενωση και υποστηρίζεται από την Γαλλία.
«Το υπουργείο Ευρώπης και Διεθνών Υποθέσεων θα εγκαταλείψει την προβολή του Μερκάτορ υπέρ χαρτογραφικών απεικονίσεων προσαρμοσμένων στις ανάγκες, πιστότερων στις πραγματικές διαστάσεις και σύμφωνων με τις συστάσεις των χαρτογράφων και των επιστημόνων», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο Sorbonne Nouvelle και τόνισε ότι η απόφαση αυτή εντάσσεται σε μία ευρύτερη θεώρηση του τρόπου με τον οποίο αυτές οι απεικονίσεις επηρεάζουν την αντίληψη για τους διεθνείς συσχετισμούς δύναμης.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα λαμβάνουν οπτικά μία δυσανάλογη σημασία σε σχέση με την Αφρική, την Λατινική Αμερική ή την Νοτιοανατολική Ασία. Η Γροιλανδία μοιάζει σχεδόν το ίδιο τεράστια με την Αφρική, ενώ η Αφρική είναι στην πραγματικότητα περί τις δεκατέσσερις φορές μεγαλύτερη», συνέχισε. «Αυτές οι απεικονίσεις επηρεάζουν διαχρονικά την αντίληψη του κόσμου».
«Οι διαστρεβλώσεις καταλήγουν να εδραιώνονται στις αντιλήψεις. Ήρθε η στιγμή για να διορθωθούν». «Η αλλαγή του χάρτη δεν αλλάζει προφανώς τον κόσμο. Αλλά η διόρθωση μίας απεικόνισης που τον διαστρεβλώνει ήδη εξυπηρετεί την αποκατάσταση της αλήθειας» για τη αποδόμηση των απόψεων περί του κόσμου που βασίζονται σε ιστορικές κατασκευές.
Η εξέλιξη αυτή συμβαδίζει με την βούληση της Γαλλίας να υπερασπισθεί την δική της αντίληψη περί διεθνών σχέσεων απέναντι σε απλουστευτικά κατασκευάσματα, είτε πρόκειται για την αντίθεση σε έναν υποτίθέμενο «Παγκόσμιο Νότο» ή για την κατά το Κρεμλίνο αντίληψη της «Συλλογικής Δύσης», είπε.
Ο Γεράρδος Μερκάτορ (Gerardus Mercator) υπήρξε γεωγράφος, χαρτογράφος, φιλόσοφος και θεολόγος που γεννήθηκε στην Φλάνδρα το 1512. Ο παγκόσμιος χάρτης του σχεδιάσθηκε για την ναυσιπλοΐα και μεγαλώνει τεχνητά τα εδάφη που βρίσκονται σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη (Μερκατορική προβολή).
Το κείμενο που κατατίθεται στον ΟΗΕ ενθαρρύνει τους διεθνείς οργανισμούς και τα κράτη να χρησιμοποιούν χαρτογραφικές απεικονίσεις βάσει προβολών όπως η Equal Earth (προβολή ίσης επιφάνειας) ως προς τις διαφορετικές απεικονίσεις των ηπείρων. Η κίνηση εκφράζει την αλλαγή εποχής που θέλουμε να επισημάνουμε, δήλωσε διπλωματική πηγή. Η μερκατορική δεν είναι παρά μία προβολή ανάμεσα στις άλλες».
ΑΠΕ-ΜΠΕ











