
«Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα τετραετές πρόγραμμα με γνώμονα και σημείο αφετηρίας την εντολή που λάβαμε από τον ελληνικό λαό στις διπλές εκλογές το 2023», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.
Επεσήμανε ότι στο προγραμματισμό της κυβέρνησης υπάρχει η δρομολόγηση και η παράδοση πολλών έργων υποδομής για τα οποία είχε δεσμευθεί. «Ο Ε65 είναι ο τελευταίος μεγάλος ηπειρωτικός αυτοκινητόδρομος που παραδίδεται από αυτήν την κυβέρνηση και πιστεύω ακράδαντα ότι θα αλλάξει τη μοίρα της Δυτικής Μακεδονίας, ταυτόχρονα θα συνδέσει τρεις περιφέρειες, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία και θα δώσει μία εναλλακτική δίοδο πρόσβασης από τη νότια προς τη βόρεια Ελλάδα και αντίστροφα». «Από τώρα μέχρι την εξάντληση της θητείας μας θα εξακολουθούμε να υλοποιούμε το πρόγραμμά μας», τόνισε.
Ως προς την κινητικότητα που εκλαμβάνεται πολλές φορές ως πρόβα τζενεράλε για ενδεχόμενες εκλογές που επανέλαβε ότι δεν θα γίνουν το φθινόπωρο επεσήμανε ότι «δεν σταματάει μια κυβέρνηση το έργο της επειδή εισήλθαμε στον τέταρτο χρόνο της θητείας. Έχουμε ακόμα έναν πλούσιο προγραμματισμό κυβερνητικού έργο. Πολλά έργα που σχεδιάζονται σήμερα θα υλοποιηθούν στην επόμενη τετραετία». Υπογράμμισε ότι η κινητικότητα δεν είναι ασυνήθιστη και «η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές του 2023».
Σχετικά με τις εξαγγελίες για θέματα οικονομίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στη ΔΕΘ θα παρουσιάσουμε και τον οικονομικό προγραμματισμό για τον επόμενο χρόνο κι ένα πρόγραμμα τετραετίας». Εξήγησε ότι σε μια χώρα που έχει τραυματιστεί πολλαπλά από υπερβάσεις δαπανών, μεγάλα ελλείμματα και μεγάλα χρέη κι έχει βιώσει στο πετσί τις κάλπικες υποσχέσεις θεωρεί υποχρέωση να παρουσιάσει ένα σοβαρό σχέδιο και κοστολογημένες δεσμεύσεις. Είναι και αστείο να τσακωνόμαστε για τη 13η σύνταξη, είπε, και ζήτησε από τον κ. Ανδρουλάκη να κάνει το προφανές και να ρωτήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή το αρμόδιο Συμβούλιο της Βουλής πόσο θα κοστίσει.
«Είναι πολύ εύκολο στην παρούσα συγκυρία να υπόσχεσαι μέτρα τα οποία ξέρεις ότι δεν θα κληθείς να υλοποιήσεις. Εγώ δεν θα μπω στον πειρασμό να ανοίξω το πουγκί ή να υπόσχομαι πράγματα τα οποία ξέρω ότι δεν θα υλοποιήσω. Έτσι εκλέχτηκα δύο φορές πρωθυπουργός και μ’ αυτόν τον τρόπο χτίζω σχέσεις εμπιστοσύνης που προσδοκά η ελληνική κοινωνία από τον πρωθυπουργό», είπε.
Για την επιτεινόμενη ακρίβεια αναγνώρισε ότι είναι μια μεγάλη δοκιμασία για την ελληνική οικονομία και για πολλά ελληνικά νοικοκυριά. Πολλές από τις αυξήσεις που δόθηκαν και πολλές από τις μειώσεις φόρων που νομοθετήθηκαν, σε έναν βαθμό τις έχει απορροφήσει η αύξηση των τιμών. Υπογράμμισε ότι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος είναι κεντρική προτεραιότητα. «Πέρσι στη ΔΕΘ στηρίξαμε νέους και οικογένειες με παιδιά. Δεν θα ανοίξω τα χαρτιά μου για τη ΔΕΘ αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες ότι θα μοιράσουμε και το τελευταίο ευρώ που διαθέτουμε. Άρα η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται επί φαντασιακών προσδοκιών. Προφανώς θα ήθελα να έχω παραπάνω πόρους να μπορώ να κατανείμω. Περιμένω από την αντιπολίτευση να μας πει πώς θα κατανείμει τα χρήματα ή αν ακολουθήσει διαφορετική πολιτική να μας πει ποιους φόρους θα αυξήσει. Και ειδικά για τον κύριο Τσίπρα οι πολίτες θυμούνται την εμπειρία της φοροεπιδρομής», είπε.
Για τη μείωση του ΦΠΑ τόνισε ότι έχει γίνει στοχευμένα σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, επεσήμανε ότι από τη μείωση του ΦΠΑ ωφελείται και ο πλούσιος και ο αδύναμος και τόνισε ότι προτιμά να στηρίξει αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη. Υπενθύμισε ότι και η Ισπανία πήρε πίσω το μέτρο.
Κυρ. Μητσοτάκης : Για ΟΠΕΚΕΠΕ και Τέμπη
Τονίζοντας ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αρνήθηκε ότι ήταν ένα σκάνδαλο, ένα διαχρονικό σκάνδαλο. «Αναγκαστήκαμε να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό και να περάσει η αρμοδιότητα υπολογισμού και καταβολής των αγροτικών αποζημιώσεων στην ΑΑΔΕ. Εξαιρετικά δύσκολη μεταρρύθμιση και δεν την στήριξε κανένα κόμμα. Στην αρχή υπήρχε επιφύλαξη από τον αγροτικό κόσμο, έγιναν οι πληρωμές τέλη Ιουνίου και έγιναν σωστά και σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι πήραν και περισσότερα. Αυτή ήταν η μεγάλη μεταρρύθμιση. Αργήσαμε να την κάνουμε, αλλά αν γύριζα τον χρόνο πίσω θα την έκανα ξανά αυτή τη μεταρρύθμιση. Αυτή είναι η πραγματική πτυχή του σκανδάλου αλλά από αυτό το πρόβλημα μέχρι να βαφτίσουμε μια ολόκληρη κυβέρνηση ως κυβέρνηση υποδίκων επειδή 13 βουλευτές μας προσφέρθηκαν οι ίδιοι να αρθεί η ασυλία τους και τώρα διαπιστώνουμε ότι για 9 στους 13 δεν υπάρχει κανένα θέμα και 4 θα πάνε στο ακροατήριο για πλημμελήματα με ταχείες διαδικασίες υπάρχει μια πολύ μεγάλη απόσταση. Υπήρχε από την αντιπολίτευση μία συστηματική στοχοποίηση μιας ολόκληρης παράταξης. Δεν υπήρχε για 9 υποθέσεις πραγματικό ζήτημα».
Για τα Τέμπη «θα πω ότι έχω μάθει να σέβομαι τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και να έχω εμπιστοσύνη. Δεν θα πω τίποτα παραπάνω γιατί νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι η οριζόντια θέση την οποία πρέπει όλοι να υιοθετούν. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί εισαγγελείς. Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι θα περιμένει την τελική κρίση της Δικαιοσύνης.
Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία τόνισε πως πρόκειται για έναν πολύ χρήσιμο θεσμό. «Την στηρίξαμε ως θεσμό. Αν εκ των υστέρων χειρίστηκε σωστά αυτή την υπόθεση θα το κρίνει η ίδια η ζωή. Δικαιώθηκαν αυτοί που έλεγαν ότι μπορεί να έγιναν βιαστικοί χειρισμοί. Εγώ αναγκάστηκα να απομακρύνω τρεις υπουργούς μου και τελικά οι υποθέσεις τους μπήκαν στο αρχείο. Είναι ένας νέος θεσμός που τον στηρίζουμε αλλά πρέπει να βρει τα πατήματά της. Ασκώ δικαιολογημένη κριτική, όταν ορισμένες φορές έχει υποπέσει σε σφάλματα. Δεν μπορώ να καταλογίσω σε καμιά περίπτωση σκοπιμότητα», τόνισε.
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΑΠΕ-ΜΠΕ











