NaCl είναι η χημική σύνθεση του χλωριούχου νατρίου, του βασικότερου συστατικού της ανθρώπινης διατροφής, του κοινού αλατιού.
Το αλάτι είναι ένα υλικό που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος από την αρχαία εποχή έως και σήμερα, έχει δε ιδιαίτερη αξία αν σκεφτεί κανείς πως σε μερικές περιοχές της γης το χρησιμοποιούσαν σαν νόμισμα που το αντάλλασαν ακόμα και με δούλους για λίγα κομμάτια αλατιού.
Με το αλάτι επισφράγιζαν τις συμφωνίες τους οι Αρχαίοι Έλληνες, το έκαναν προσφορά στους θεούς και συμβόλιζε τη φιλία και την αλληλεγγύη, ενώ αναφέρεται σε πολλές Ελληνικές παροιμίες: «μαζί φάγαμε ψωμί κι αλάτι», «τον έκανα τ’ αλατιού». Στην Καινή Διαθήκη αναφέρεται: «υμείς εστέ το άλας της γης».
Πολλοί λαοί πολεμούσαν μεταξύ τους για να κατακτήσουν περιοχές με αλατούχες πηγές μια και το αλάτι ήταν κάτι σαν τον χρυσό της εποχής. Το αλάτι το παίρνουμε από τις θαλάσσιες αλυκές σε ποσοστό 2,7 – 3,8% από το θαλασσινό νερό, αλλά και από την γη σαν ορυκτό κρυσταλλικό αλάτι.
Το αλάτι χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των τροφίμων, των αλίπαστων από τα αρχαία χρόνια και αυτός είναι ο λόγος της αξίας του, γιατί χρησιμοποιείτο σαν τρόπος συντήρησης τροφίμων μια και έχει την ιδιότητα να εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών, ενώ το θαλασσινό αλάτι θεωρείται ωφελιμότερο από το ορυκτό και χρησιμοποιείται στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου.
Εκτός του γεγονότος πως το αλάτι νοστιμίζει το φαγητό και χρησιμοποιείται για την συντήρηση τροφίμων, υπάρχουν περιπτώσεις που απαγορεύεται η χρήση του γιατί η υπερβολική χρήση του μπορεί να καταστρέψει τα νεφρά και η κατάχρησή του στη διατροφή είναι δυνατό να προκαλέσει διάφορες παθήσεις.
Το αλάτι διευκολύνει την πέψη, ανοίγει την όρεξη, συντελεί στην έκκριση των γαστρικών υγρών, εμποδίζει τις ζυμώσεις στο στομάχι και στο έντερο, δρα σαν καθαρτικό, συντελεί στην αύξηση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τα βοηθά να προσλαμβάνουν ευκολότερα το οξυγόνο.
Μελέτες αναφέρουν πως οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν το διπλό αλάτι από όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας καθημερινά, ενώ η πρόσληψη μείωσης του αλατιού από τη διατροφή μας καθημερινά μειώνει κατά 25% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή πάθηση.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερβολική λήψη αλατιού αφού δεν είναι μόνο από αυτό που βάζουμε στο φαγητό μας, αλλά το λαμβάνουμε και από τα έτοιμα και τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα που καταναλώνουμε ενώ στην πραγματικότητα πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερο από 5 γρ. αλάτι καθημερινά αν θέλουμε να έχουμε υγιή καρδιά.
Διατροφικά στοιχεία του αλατιού
- Ποσότητα ανά 100 g
- Θερμίδες (kcal) 0
- Λιπίδιο 0 g
- Χοληστερόλη 0 mg
- Νάτριο 38.758 mg
- Κάλιο 8 mg
- Υδατάνθρακες 0 g
- Φυτικές ίνες 0 g
- Ζάχαρη 0 g
- Πρωτεΐνη 0 g
- Βιταμίνη A 0 IU Βιταμίνη C 0 mg
- Ασβέστιο 24 mg Σίδηρος 0,3 mg
- Βιταμίνη D 0 IU Βιταμίνη B6 0 mg
- Βιταμίνη B12 0 µg Μαγνήσιο 1 mg