Το λιανεμπόριο τροφίμων αντέχει στην κρίση – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Ισχυρές αντιστάσεις εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης εμφανίζει το λιανεμπόριο τροφίμων. Σε αντίθεση με τους περισσότερους κλάδους, το οργανωμένο λιανεμπόριο παρουσιάζει την πιο ήπια συρρίκνωση, ενώ όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για σταθεροποίηση από το 2017.

Παράλληλα, το λιανεμπόριο τροφίμων αποτελεί έναν από τους ελάχιστους κλάδους της οικονομίας που διατηρεί και αυξάνει την απασχόληση στην Ελλάδα.
dimitris_christoulias
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Εξάλλου, ο κλάδος των σούπερ μάρκετ, αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους της ελληνικής οικονομίας, στον οποίο δραστηριοποιούνται γνωστές και εδραιωμένες αλυσίδες καταστημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας την περίοδο 2010-2016 η εγχώρια αγορά σούπερ μάρκετ και cash and carry παρουσίασε συρρίκνωση κατά 2,4% κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο. Ωστόσο, παρά τη μείωση των πωλήσεων το εμπόριο συνεχίζει να είναι ο μεγάλος εργοδότης της ελληνικής οικονομίας.

Εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου τονίζουν ότι το μέγεθος των σούπερ μάρκετ που αντιστέκονται στη συρρίκνωση της κατανάλωσης είναι τα μεσαίου τύπου καταστήματα από 400 έως 1.000 τ.μ. (συμμετέχουν με 33,3% στον συνολικό τζίρο της αγοράς) τα οποία εμφανίζουν μείωση των πωλήσεων μόνο κατά 1%, σε αντίθεση με τα υπερμάρκετ των 2.500 τ.μ. που καταγράφουν μείωση -27,2%.

Το μέλλον όμως του λιανεμπορίου προδιαγράφεται καλύτερο από ότι στο παρελθόν. Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς το 2017 η κατάσταση στην αγορά θα σταθεροποιηθεί και με βάση αυτή την εκτίμηση ήδη διαμορφώνονται επενδυτικές και επιχειρηματικές στρατηγικές μεγάλων εταιρειών. Το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών καταγράφει συγκρατημένη αισιοδοξία για τις πωλήσεις στο λιανεμπόριο.

Προηγούμενο άρθροΗ κυβέρνηση, το ΔΝΤ και οι συντάξεις – Γράφει Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΜε τους αγαπημένους φίλους και συμπαίκτες του Τάσου
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ