Ίσως πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο ζωής μας σήμερα και να μελετήσουμε τι έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες γιατροί που γνώριζαν καλά την Ελληνική γη και μελετούσαν τα φυτά την εποχή εκείνη, θεωρούσαν δε ότι “το καλύτερο φάρμακο είναι κανένα φάρμακο”, ενώ χρησιμοποιούσαν για τις θεραπείες ότι τους προσέφερε η φύση.
Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί ο μεγάλος γιατρός ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε κυρίως φυτικά φάρμακα και γιατί οι γιατροί στις περιγραφές του Ομήρου για την αντιμετώπιση των διάφορων παθήσεων χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακα φυτικά σκευάσματα από την φύση.
Την εποχή που δεν υπήρχαν φαρμακοβιομηχανίες, εργαστήρια για πειράματα σε ζώα και εμβόλια ο Ασκληπιός χρησιμοποιούσε τα βότανα για να θεραπεύσει πολλές παθήσεις, προτείνοντας για κάθε πάθηση και πρόβλημα την άριστη δυνατή λύση αφού γνώριζε τα μυστικά της υγείας που βρίσκονταν καλά κρυμμένα μέσα στα βότανα της Ελληνικής γης.
Θα μιλήσουμε για την αληθινή Ελληνική ρίγανη που στη βοτανική ονομάζεται Origanum vulgaris hirtum is the true Greek Oregano. Είναι αυτοφυές φυτό, τη βρίσκουμε στα πιο άνυδρα και ανεμοδαρμένα βουνά και νησιά της χώρας μας, έχει βαθυπράσινο χρώμα στα φύλα της με απαλό βελούδινο άγγιγμα που αφήνει μια δροσερή σπιρτάδα στη γεύση τόσο έντονη που μουδιάζει το τέλος της γλώσσας, τα άνθη της ελληνικής ρίγανης είναι λευκά.
Οι αρχαίοι Έλληνες την είχαν ως σύμβολο χαράς και ευτυχίας έφτιαχναν γαμήλια στεφάνια που περιείχαν κλαδιά ρίγανης, την χρησιμοποιούσαν και σαν καρύκευμα στην μαγειρική αλλά και σαν ένα από τα βασικότερα και ισχυρότερα ιάματα.
Φύεται σαν θάμνος κοντός όπως τα φρύγανα, τα κλαδιά της είναι λεπτά και τρυφερά σχηματίζουν ανθοφόρα κεφάλια στις άκρες, τα φύλλα έχουν σχήμα αυγοειδές και είναι σκούρο πράσινο χρώμα και χνουδωτά.
Περίπου το 75% των ειδών της ρίγανης συναντάται στην ανατολική Μεσόγειο και το όνομα της προέρχεται από τις λέξεις «όρος» και «γάνος»
γάνος – η λαμπρότητα, το φυτό που λαμπρύνει το βουνό ενώ διαφέρει από όλα τα είδη η Ελληνική ρίγανη που είναι γνωστή εδώ και χιλιάδες-χιλιάδες χρόνια, σαν η καλύτερη στον κόσμο,
Μετά από πολλές έρευνες στα εργαστήρια σήμερα επαναπροσδιορίζουν και επιβεβαιώνουν τους Αρχαίους Έλληνες Θεραπευτές πως η ρίγανη έχει:
Ανθεκτική αντιβιοτική δράση στην πνευμονία, στα βρογχικά, στην γρίπη, στα κρυώματα, στον βήχα, στις τροφικές δηλητηριάσεις και πολλά άλλα, ενώ έχει αποδειχθεί σε εργαστηριακές δοκιμές ότι τα “μικρόβια” που προκαλούν κοινές ασθένειες δε αντέχουν στο πέρασμά της.
Η ξερή ρίγανη περιέχει 3 έως 7% αιθέριο έλαιο και περιέχει δύο κύριες ουσίες στις οποίες αποδίδονται οι βιολογικές ισχυρές της δράσεις και αυτές είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη που δρουν συνδυαστικά, επιπλέον σε μικρότερες ποσότητες ανιχνεύονται και πολλές άλλες ουσίες, ενώ είναι ένα από τα βότανα με το μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
Την ρίγανη μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε:
- Με τη μορφή εγχυμάτων
- Με τη μορφή γαργάρας
- Εξωτερικά με μορφή εμπλάστρων ή με πλυσίματα ή με την μορφή λαδιού
- Υπό την μορφή ριγανέλαιου
- Για αρωματικό στο φαγητό και τις σαλάτες
- Στην γλάστρα σαν διακοσμητικό φυτό στη βεράντα μας
Φτιάχνουμε το θεραπευτικό ριγανέλαιο στο σπίτι με Ελληνική ρίγανη:
Θα χρειαστούμε:
- Μία κούπα Ελληνική ρίγανη φύλλα και άνθη ή σπόρους 3 μέρη ελαιόλαδο (3 κούπες)
Εκτέλεση:
- Περνάμε τη ρίγανη από το μούλτι (αντικαθιστούμε το παραδοσιακό γουδί)
- Την βάζουμε σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε το λάδι.
- Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας πολύ χαμηλά και το αφήνουμε να βράσει στη φωτιά 6 ώρες
- Προσοχή μετράμε με θερμόμετρο να μην περάσει τους 100 βαθμούς
- Αφού κρυώσει θα το στραγγίζουμε καλά πιέζοντάς το σε πολύ ψιλό σουρωτήρι ή πανί για βγουν όλες οι ουσίες.
- Το φυλάμε σε ένα γυάλινο μπουκάλι σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Διαρκεί χωρίς να αλλοιωθεί και να χάσει τις ιδιότητές του περίπου 6-8 μήνες