
Το 1963, ο εφοπλιστής Γιάννης Καρράς, εν πλώ για το Άγιον Όρος, ανακαλύπτει τη Σιθωνία και ερωτεύεται το παρθένο τοπίο στον Τορωναίο Κόλπο .
- Το 1965 ξεκινούν το φύτεμα των πρώτων αμπελώνων και ελαιώνων στην έκταση των περίπου 17.630 στρ., που ανήκε στη Μονή Γρηγορίου.
- Το οινοποιείο, σε σχέδια του Bauhaus αρχιτέκτονα Walter Gropius, ολοκληρώνεται το 1970, σηματοδοτώντας την καινοτομία στη ελληνική αμπελουργία.
Το πρώτο επενδυτικό κύμα & αγροτουριστική ανάπτυξη
- Από το 1976 έως το 1980 διαδοχικά ανοίγουν: το συγκρότημα Village Inn (σήμερα Marina Village), το ξενοδοχείο Meliton (1979) και το Sithonia (1980).
- Παράλληλα, φυτεύονται 4.750 στρέμματα αμπελώνων και περίπου 45.000 ελαιόδεντρα — μια πρώιμη μορφή αγροτουρισμού πολύ πριν γίνει διεθνής τάση.
- Η οινοποιία Porto Carras αποκτά το καθεστώς ΠΟΠ (Slopes of Meliton) το 1982, ενώ το οινοποιείο και οι αμπελώνες του θεωρούνται σταθμός της ελληνικής οινοβιομηχανίας.
Διαβάστε το άρθρο: thesspost.gr












