Porto Carras: Η «γέννηση» και η πτώση ενός μεγάλου τουριστικού εγχειρήματος

Το 1963, ο εφοπλιστής Γιάννης Καρράς, εν πλώ για το Άγιον Όρος, ανακαλύπτει τη Σιθωνία και ερωτεύεται το παρθένο τοπίο στον Τορωναίο Κόλπο .

  • Το 1965 ξεκινούν το φύτεμα των πρώτων αμπελώνων και ελαιώνων στην έκταση των περίπου 17.630 στρ., που ανήκε στη Μονή Γρηγορίου.
  • Το οινοποιείο, σε σχέδια του Bauhaus αρχιτέκτονα Walter Gropius, ολοκληρώνεται το 1970, σηματοδοτώντας την καινοτομία στη ελληνική αμπελουργία.

Το πρώτο επενδυτικό κύμα & αγροτουριστική ανάπτυξη

  • Από το 1976 έως το 1980 διαδοχικά ανοίγουν: το συγκρότημα Village Inn (σήμερα Marina Village), το ξενοδοχείο Meliton (1979) και το Sithonia (1980).
  • Παράλληλα, φυτεύονται 4.750 στρέμματα αμπελώνων και περίπου 45.000 ελαιόδεντρα — μια πρώιμη μορφή αγροτουρισμού πολύ πριν γίνει διεθνής τάση.
  • Η οινοποιία Porto Carras αποκτά το καθεστώς ΠΟΠ (Slopes of Meliton) το 1982, ενώ το οινοποιείο και οι αμπελώνες του θεωρούνται σταθμός της ελληνικής οινοβιομηχανίας.

Διαβάστε το άρθρο: thesspost.gr


Προηγούμενο άρθροΟ Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει το πρόγραμμα κίνησης συνεργείων του Προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών για την εβδομάδα 11 έως 14 Αυγούστου 2025
Επόμενο άρθροΦεστιβάλ κινηματογράφου Μελβούρνης με άρωμα Ελλάδας