Αντιμέτωποι με νέους έμμεσους φόρους που θα επιβαρύνουν ακόμη τους προϋπολογισμούς τους θα βρεθούν από τις αρχές του έτους όλοι οι φορολογούμενοι.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο θα αυξηθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα και το υγραέριο κίνησης, οι φόροι που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας, τον καφέ και τα τσιγάρα. Ενώ περισσότερους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν στην πλειονότητα τους και οι επιχειρήσεις. Φόροι που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από φορολογούμενους και εκπροσώπους των επιχειρηματικού κόσμου
Ειδικότερα, από τις αρχές του χρόνου θα αυξηθούν οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης κατά 3 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη, κατά 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και 10 λεπτά το λίτρο στο υγραέριο κίνησης Επίσης αυξάνεται φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά μισό έως 1 ευρώ ανά πακέτο.
Ακόμη θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Προβλέπεται η επιβολή φόρου στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στο στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.
Παράλληλα, θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα με αποτέλεσμα την αύξηση κατά 10 λεπτά ανά ml υγρού ενώ θα επιβληθεί και φορολογικό τέλος 5% σε κάθε λογαριασμό σταθερής τηλεφωνίας με αποτέλεσμα η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς να αγγίξει το 6%.
Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις εκτός από την οικονομική κρίση θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και το δεύτερο πακέτο φόρων που επιβάλλει το συμπληρωτικό μνημόνιο και αφορά την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 26% στο 29% για τις επιχειρήσεις με κέρδη έως 50.000 ευρώ καθώς επίσης και την αύξηση της προκαταβολής φόρου που φτάνει πλέον το 100% για το φορολογικό έτος 2016 (δηλαδή για τις δηλώσεις του 2017) από 75% που ήταν για το φορολογικό έτος 2015 δηλαδή για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
Τέλος, οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες θα αντιμετωπίσουν και την αύξηση του φόρου επί των κερδών που διανέμουν από το 10% που είναι σήμερα στο 15%. Άραγε με αυτούς τους φόρους θα έρθει η ανάπτυξη;