Μήλο φιρίκι γλυκό του κουταλιού – Γεύση αυθεντική που δεν ξεχνιέται…

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τον χειμώνα «ξυπνά» ρομαντική διάθεση και το ιδεατό σημείο για χρώματα συναρπαστικά και μήλα.  Η Ζαγορά, η πολιτεία του μήλου, είναι κρυφός Παράδεισος ανέγγιχτης ομορφιάς, με φύση παραμυθένια, γεύσεις αυθεντικές.

Εδώ γεννιέται και μεγαλώνει σε ιδεατό μικροκλίμα το περίφημο μηλαράκι φιρίκι που είναι τόσο νόστιμο και τόσο πολύτιμο. Οι μηλοκαλλιέργειες βρίσκονται ακριβώς εκεί που συναντιούνται οι θαλασσινοί και οι βουνίσιοι αέρηδες,  κάποιες φορές είναι τυλιγμένες στην ομίχλη.  Η παραδοσιακή ποικιλία μήλου Φιρίκι, είναι υψηλής διατροφικής αξίας και ΠΟΠ.  Καλλιεργείται αποκλειστικά με το σύστημα ολοκληρωμένης παραγωγής. Η καλλιέργειά τους έχει βαθιές ρίζες στο χρόνο αφού καλλιεργούνται από το 1860.

Η πλατεία Αγίου Γεωργίου Ζαγοράς
Η πλατεία Αγίου Γεωργίου Ζαγοράς

Οι κυρίες του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς αριστουργηματικά  μεταμορφώνουν το φιρίκι, σε γλυκό του κουταλιού αστεράτο και πετιμέζι που λατρεύω, αφού είναι η μηλομελένια αρμονία για τα τυριά, το κρέας, τα γλυκά.

Επειδή η φιλία μας «κρατά» χρόνια ευχαρίστως μας έδωσαν τη συνταγή που μοιραζόμαστε μαζί σας.

Μήλο φιρίκι γλυκό του κουταλιού 1

Μήλο Φιρίκι γλυκό του κουταλιού Από το Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου

Υλικά

10 φιρίκια

500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 ποτήρι νερό δροσερό

Χυμό από 1 λεμόνι φρέσκο

1 πρέζα αλάτι θαλασσινό

1  ξύλο κανέλας μικρό

3 ολόκληρα γαρίφαλα

15 ολόκληρα αμύγδαλα αποφλοιωμένα

Λίγο αρμπαρόριζα

Μήλο φιρίκι γλυκό του κουταλιού 2

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε καλά τα φιρίκια και τα καθαρίζουμε από τη φλούδα με κοφτερό μαχαιράκι.

Με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι και τους σπόρους ώστε να δημιουργηθεί ένα κενό στην μέση του φιρικιού.

Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, τα γαρύφαλλα και μια πρέζα αλάτι θαλασσινό. Προσθέτουμε τα φιρίκια και τα «σκεπάζουμε» με ένα πιάτο μην διαλυθούν.

Μόλις αρχίσουν να βράζουν τα φιρίκια, χαμηλώνουμε την φωτιά στο μισό και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.

Μόλις περάσουν τα 5 λεπτά σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε να ολοκληρωθεί το βράσιμο.

Αφήνουμε τα φιρίκια να «σταθούν» χωρίς να αφαιρέσουμε το πιάτο για 20 ώρες.

Την επόμενη μέρα βγάζουμε το πιάτο και ξαναβράζουμε το γλυκό για 15-20 λεπτά βάζοντας και λίγο αρμπαρόριζα και ανακινώντας αν χρειαστεί. Αφήνουμε να βράζει μέχρι να δέσει το σιρόπι του. Αφαιρούμε την αρμπαρόριζα.

Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το χυμό λεμονιού, για να μην ζαχαρώσει και να έχει ωραίο φινίρισμα ανακινώντας την κατσαρόλα να πάει ο χυμός παντού.

Αφήνουμε να κρυώσει μέχρι το επόμενο πρωί και να πάρει χρώμα.

Βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα το φιρίκι και το γεμίζουμε μέχρι το στόμιο.

Κλείνουμε ερμητικά και αναποδογυρίζουμε το δοχείο.

Την άλλη μέρα το γυρίζουμε κανονικά και «κλείνουμε» τις γυάλες σε μέρος δροσερό και σκοτεινό για να έχουμε τα πρώτα φρουτένια αρώματα του φθινοπώρου στο ντουλάπι μας…

Μήλο φιρίκι γλυκό του κουταλιού 3

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε να είμαστε σίγουρες ότι το σιρόπι έδεσε, μπορούμε να ρίξουμε μια σταγόνα στο δάχτυλό μας και αν τρέξει και δεν σταθεί καλά σημαίνει ότι το σιρόπι θέλει δέσιμο ακόμα.

Αν δεν μας αρέσει η κανέλα και τα γαρύφαλλα, τότε βάζουμε μόνο αρμπαρόριζα για άρωμα…

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2024
Επόμενο άρθροΑντί παράκλητος …συνταξιούχος της πρώτης γραμμής – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος