Ομιλία του βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 Ομιλία του βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας της 3ης Απριλίου 2001 για την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου σχετικά με τη μεταφορά της έδρας».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κοιτάξτε να δείτε, η άμπελος είναι κάτι ιερό. Σε ό,τι αφορά βεβαίως από αρχαιοτάτων χρόνων αν κάνουμε μία ιστορική αναδρομή και πάμε στους κλασικούς ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς, βυζαντινούς ή νεοελληνικούς χρόνους θα το δούμε.

Το έχει η μοίρα να πάμε και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί έχουμε καινούργια φιρμάνια από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν από λίγες ώρες και θα το εξηγήσουμε. Κοιτάξτε να δείτε, η Ελληνική Λύση από την αρχή μέσα στο πρόγραμμα της έχει ως ακρογωνιαίο λίθο την ανάπτυξη, την προώθηση και την ενίσχυση στον πρωτογενή τομέα. Ενθυμούμαι, κύριοι του Υπουργείου, το Γιώργο Σκούρα, όπου το 2019 σε μία έκθεση στο Ντίσελντορφ κατήγγειλε τους Σκοπιανούς που σφετερίζονται τον όρο «μακεδονικό» και ήδη τα κρασιά μας τα μακεδονικά στη βόρεια Ελλάδα κυρίως έχουν τεράστιο πρόβλημα. Χάθηκαν brand name κρασιών και το είχε καταγγείλει τότε σε μια έκθεση του ’19, παρόλο που η Γερμανία δεν δέχεται κρασιά από τα Σκόπια με αυτόν τον όρο και είναι ένα πλήγμα γενικότερα για το brand name στο ελληνικό κρασί.

Έχουν αλλάξει τα πράγματα. Δεν είναι μόνο να έχεις ένα ξηρό ερυθρό κρασί, να έχεις ένα κρασί σαμπανιζέ, είναι και το πρεστίζ, είναι το θέμα μάρκετινγκ. Και σε αυτό πρέπει να βοηθηθούν με κάθετες, τυποποιημένες μονάδες οινοποιείων οι ίδιοι οι οινοπαραγωγοί.

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Αγροδιατροφή», που τρέχει μέχρι το 2027 και προωθεί ελληνικά προϊόντα που έχουν πρόσημο θετικό, δεν ξέρω σε τι κατάσταση είμαστε.

Κύριε Τσιάρα και κύριε Σταμενίτη, θέλω να το δείτε. Τρέχει τώρα αυτό το πρόγραμμα μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Ανάπτυξης. Προβλέπει να επιδοτηθούν οινοπαραγωγοί για να πάνε σε κάθετη οργανωμένη παραγωγή κρασιών με ονομασία προέλευσης; Και το ρωτώ αυτό γιατί πριν από λίγες ημέρες ψηφίσαμε τη γεωγραφική ένδειξη, για να προστατεύσουμε και την ονομασία προέλευσης των ελληνικών προϊόντων, πλην, όμως, ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα», ο όποιος δεν έχει δικαίωμα ψήφου, είναι αυτήν τη στιγμή χωρίς στελέχη, τον έχουν υποβαθμίσει. Δεν μπορείς να ελέγχεις προϊόντα για την ονομασία προέλευσης, για τη γεωγραφική ένδειξη με μια αρμόδια υπηρεσία, όπως ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα”, που τον έχετε υποβαθμίσει, δηλαδή είναι υποστελεχωμένος.

 Η Ελλάδα με το κρασί έχει μια άρρηκτη σχέση. Στο γραφείο αυτό που σήμερα με την κύρωση στην ουσία γίνεται οργανισμός η Ελλάδα συμμετείχε ιστορικά από το 1924, μαζί με το Λουξεμβούργο, τη Γαλλία, την Ιταλία, ακόμη και την Τυνησία τότε. Μετά οι χώρες αυτές αυξήθηκαν, έγιναν σαράντα πέντε κάπου στη δεκαετία του ‘50. Το 1961 έχουμε σαράντα πέντε μέλη. Στην ουσία η κύρωση που συζητούμε σήμερα μετατρέπει το γραφείο σε διεθνή οργανισμό και ζητάει αλλαγή της έδρας από την πόλη του φωτός, από το Παρίσι, στη Ντιζόν. Για ποιους λόγους γίνεται αυτό, εμείς στην Ελληνική Λύση δεν το έχουμε καταλάβει. Στα πρακτικά δεν αναφέρεται. Είναι λόγοι γεωγραφικοί; Είναι λόγοι διοικητικοί; Είναι λόγοι οικονομικοί; Μπορεί να ακούγεται λίγο τυπικό, αλλά πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.

 Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές που έχουμε κάνει, διαβάζω την κ. Aφείδου, η οποία λέει ότι μόνο στη  Βόρεια Ελλάδα είχαμε εκατόν είκοσι χιλιάδες επισκέπτες πριν από έναν χρόνο. Αυτό είναι πολύ θετικό. Ας δούμε τα νούμερα. Έχουμε περίπου 98,251 εκατομμύρια ευρώ κέρδος από εξαγωγές κρασιών το 2023, παρόλο που το 2023 είχαμε τη χειρότερη παραγωγή από το 1961 λόγω κλιματολογικών συνθηκών. Εξάγουμε περίπου 28.000 τόνους στην Κομισιόν και κάπου 7.280 σε τρίτες χώρες. Άρα πρέπει να βοηθήσουμε τον οινοπαραγωγό.

Εμείς ως Ελληνική Λύση κλίνουμε στο «ΠΑΡΩΝ» μόνο και μόνο διότι είναι μια τυπική διαδικασία χωρίς να γίνει μια επεξήγηση, αλλά αν θέλετε είναι συνάμα και μια διαμαρτυρία, διότι πρέπει επιτέλους να προστατευθεί η ονομασία προέλευσης του κρασιού σε σχέση και με αυτήν την επιζήμια, την τραγική για μας Συμφωνία των Πρεσπών, διότι πολλά ελληνικά κρασιά κινδυνεύουν στη Βόρεια Ελλάδα και δεν μπορούν να φέρουν αυτόν τον τίτλο, διότι σφετερίζονται, καπηλεύονται οι Σκοπιανοί το brand name. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει επιτέλους να γίνουν και στην ινστιτούτα έρευνας ακόμη και για τη φυλλοξήρα -είναι η μελίγκρα, γένος  ημιπτέρων που κτυπάει την άμπελο- καθώς υπάρχει και εκεί μεγάλο πρόβλημα.

 Δεν έχουμε βοηθήσει τον οινοπαραγωγό σωστά και γενικότερα την αμπέλο, την επεξεργασία και την προώθηση των κρασιών. Θέλουμε δουλειά ακόμη για να κάνουμε ένα καλύτερο μάρκετινγκ. Εξάλλου το κρασί από αρχαιοτάτων χρόνων, δηλαδή από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν το ποτό της δύναμης. Η ρεσβερατρόλη που περιέχει είναι μια ουσία αντικαρκινική και μπορούμε να καταλάβουμε όλοι μας ότι ως αντιοξειδωτική εντάσσεται στην καλή διατροφή, ακόμη και για θέμα υγείας.

Κύριοι του Υπουργείου, δεν ξέρω επίσης τι ακριβώς συμβαίνει με τον νομό μου. Δεν ξέρω σε αυτήν τη  Μέκκα του καραμανλισμού, που κάποτε έλεγε ο Μιλτιάδης Έβερτ, διότι είναι του ιδρυτή του κόμματος που ιδεολογικά πρεσβεύετε, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μήπως την πληρώνουν τελικά τη νύφη οι Σερραίοι αγρότες, μετά από κάποιους ελέγχους που έγιναν στην Τζια ή στην Κέα για κάτι παράνομα βοσκοτόπια; Ρωτώ.

 Στον ΟΠΕΚΕΠΕ του οποίου έχετε την επιτήρηση, τι κάνετε; Να σας πω κάτι; Κλείστε τον, να τελειώνουμε. Αυτό είναι αμαρτία, είναι σκάνδαλο, είναι διαφθορά είναι «γκράντε καμόρα». Έχει άνοιγμα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρώτο πρόστιμο που φάγαμε στις 14 Αυγούστου από την Ελβετίδα εισαγγελέα Λάουρα Κασάνο είναι 283 εκατομμύρια ευρώ. Τα πρόστιμα καραδοκούν.

Τι κάνει τώρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ; Στέλνει ραβασάκια σε αγρότες Σερραίους στην πατρίδα του Καραμανλή -δεν ξέρω, τον Καραμανλή θέλουν να χτυπήσουν οι μητσοτακικοί; Δεν το ξέρω, γιατί ακούγονται αυτά εκεί πάνω. Μη γελάτε, κύριε Φωτόπουλε. Έτσι είναι τα πράγματα επάνω- και τους λένε φέρτε τίτλους ιδιοκτησίας από αυτούς που νοικιάζετε τα χωράφια. Ακούστε τώρα. Είστε και νομικοί εδώ. Είναι δυνατόν ο άλλος να δώσει διαθήκη; Είναι δυνατόν ο άλλος να δώσει τίτλο ιδιοκτησίας, κύριε Τσιάρα και κύριε Σταμενίτη; Επικαλούνται τα προσωπικά δεδομένα. Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ επικαλείται κάτι καταγγελίες, εισαγγελέα οικονομικής αστυνομίας κλπ.

Χθες μιλούσα με έναν φίλο γεωπόνο και οικονομολόγο συνάμα. Και ρωτούν οι Σερραίοι επάνω. Ο εσωτερικός κανονισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ, το νομό Σερρών, την πατρίδα των Καραμανλήδων, του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας βρε αδερφέ, σε τι βαθμό επικινδυνότητας είναι; Δεν είναι. Γιατί γίνεται αυτός έλεγχος; Για άλλους λόγους; Και πού θα βρουν τους τίτλους ιδιοκτησίας; Δεν είναι δηλαδή ότι απλά τους ζητάνε αχρεωστήτως καταβληθέντα από λάθη που έκανε μια εταιρεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία ποια είναι κύριοι;

Είναι αυτή που ο Μαρινάκης είναι αντίθετος με αυτήν και θίγονται τα συμφέροντά του. Ξέρετε πώς λέγεται η εταιρεία; NEUROBUBLIC DATA ADMINISTRATION. Πού έχει έδρα; Στον Πειραιά. Ποια εταιρεία είναι η εταιρεία που έκανε το λάθος με τους δύο τεχνικούς συμβούλους; Είναι της τράπεζας Πειραιώς.

Άρα λοιπόν οι αγρότες θα πληρώσουν τώρα που τους ζητάει περίπου 61 εκατομμύρια ευρώ πίσω, κύριε Τσίαρα και κύριε Σταμενίτη -όχι εσείς προσωπικά, είναι φιλότιμη η προσπάθειά σας- ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τα λάθη που έκανε; Και τώρα μείωσε το ποσό, το πήγε κάπου στα 53. Γιατί το έκανε αυτό; Δίνει Κοινοτικές ενισχύσεις 30 Ιουνίου του 2023 για ενισχύσεις του 2022 με στοιχεία από το 2021. Πώς το ακούτε αυτό, κύριε Βιλιάρδο, που είστε και οικονομολόγος; Ωραίο ε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ολοκληρώστε, κύριε Μπούμπα, επί του θέματος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Ολοκληρώνω, επί του θέματος.

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Μπούρα είστε και φυσικός καθηγητής και καλά κάνετε. Στη φυσική είμαι, στα φυσικά πλαίσια του νομοσχεδίου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ο χρόνος δεν είναι σε φυσικά πλαίσια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Ακούστε. Χαίρομαι για τη φιλότιμη προσπάθεια του κ. Τσιάρα όπου μου υποσχεθήκατε, κύριε Υπουργέ…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Στη Φυσική υπάρχει και η έννοια του χρόνου. Γι’ αυτό κλείστε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο χρόνος είναι σχετικός, τον δημιουργήσαμε εμείς. Δεν υπάρχει.

 Ακούστε λίγο. Για την αξιοποίηση της περιουσίας τα λέγαμε, κύριε Τσιάρα. Μπράβο σας, αλλά κάντε το. Ο νόμος Βορίδη έλεγε να τελειώνουμε με τους συνεταιρισμούς, να αξιοποιηθούν οι περιουσίες, να εκποιηθούν επιτέλους για να τις δουλέψουν αγρότες. Είναι έτσι; Το έχετε υποσχεθεί να το κάνετε αυτό. Βέβαια με τον συνεταιρισμό κάνατε ένα τεράστιο λάθος. Μπορείτε να το αλλάξετε και τώρα. Δεν μπορεί στο διοικητικό συμβούλιο ενός συνεταιρισμού, κύριε Τσιάρα και κύριε Σταμενίτη, να συμμετέχει ιδιώτης. Δεν συνάδει με το ισχύς εν τη ενώσει και το συνεταιριστικό κίνημα. Και μάλιστα ανάλογα τι μερίδα έχει, έχει και τις περισσότερες ψήφους. Αυτό δεν γίνεται.

Θα πούμε λοιπόν «Παρών» στο νομοσχέδιο για να προστατέψουμε τον Έλληνα οινοπαραγωγό. Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα επανέλθουμε φυσικά όπως και για τον ΕΛΓΑ.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΥπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και της συνέχισης της στήριξης στην Ουκρανία τάχθηκαν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας
Επόμενο άρθροΔράσεις κοινωνικής φροντίδας της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας με αιμοδοσία και εκδηλώσεις αφιερωμένες σε ζητήματα ψυχικής υγείας, σακχαρώδους διαβήτη, καρδιακής ανεπάρκειας & στεφανιαίας νόσου