Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης: «Άστεγοι, μία κοινωνική μάστιγα στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει αναφορά και ζητά λύσεις για το μείζον κοινωνικό πρόβλημα των αστέγων, ένα κοινωνικό φαινόμενο που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια έντονες αυξητικές τάσεις καθώς χιλιάδες συνάνθρωποί μας παραμένουν άστεγοι την Ευρώπη χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης ζώντας σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η στέγαση αποτελεί ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Παρόλα αυτά κάθε βράδυ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τα δεδομένα της FEANTSA της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας για την αστεγία τουλάχιστον 895.000 συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν έλλειψη στέγης. Ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για την Ελλάδα είναι κατά προσέγγιση 40.000, με ιδιαίτερη έμφαση στο «κατά προσέγγιση» καθώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός αστέγων παραμένει μη καταγεγραμμένος. Οι άστεγοι έχουν δραματικά αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Η έλλειψη στέγης δεν αποτελεί πλέον ένα κοινωνικό φαινόμενο που παρουσιάζει επικίνδυνες αυξητικές τάσεις αλλά τείνει να μετεξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αστεγία συνιστά μία από τις πιο ακραίες μορφές φτώχειας και στέρησης που οφείλουμε όλοι μας να συμβάλουμε μέσω της υιοθέτησης στοχευμένων και ολοκληρωμένων πολιτικών στην απάλειψή της. Οι άστεγοι δεν βιώνουν μόνο τον κοινωνικό αποκλεισμό αλλά συχνά πέφτουν θύματα εγκλημάτων μίσους και βίας. Ενώ η έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και εγκαταστάσεις υγιεινής των αστέγων μεγιστοποιούν τον κίνδυνο. Μεταξύ των χωρών της ΕΕ μόνο η Φινλανδία η οποία έχει επενδύσει πολλά κονδύλια στην κατασκευή κατοικιών εφαρμόζοντας την πολιτική «Πρώτα η Στέγαση» για τη χορήγηση κατοικιών σε αστέγους έχει καταγράψει μείωση στον αριθμό των αστέγων της.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

–          Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να συμβάλουν στην εξάλειψη του κοινωνικού φαινομένου της έλλειψης στέγης που μαστίζει χιλιάδες συνανθρώπους μας;

–          Τι λύσεις προτείνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση;»

Προηγούμενο άρθροΓρηγόρης: Νέα καταστήματα σε Κύπρο και Ρουμανία
Επόμενο άρθροΤο πιο πολυβραβευμένο μουσείο της χώρας-19 νέα βραβεία το 2024