ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας – Παρουσίαση προγράμματος ERASMUS+ 2024

ΕΠΑΛ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ – ΠΠαρουσίαση προγράμματος ERASMUS+ 2024

με τίτλο «ΑΣΦΑΛΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ»

 

«ΑΣΦΑΛΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ» είναι ο τίτλος του Προγράμματος ERASMUS+ του ΕΠΑΛ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ που ολοκληρώνεται στις 31-8-2024 και υλοποιήθηκε σε διάστημα 14 ημερών στο ΜΟΝΑΧΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, 3-16 Απριλίου 2024. Στο Πρόγραμμα συμμετείχαν 18 μαθητές, 9 από την ειδικότητα «Τεχνικός Οχημάτων» και 9 από την ειδικότητα «Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων» και 3 συνοδοί εκπαιδευτικοί. Φορέας υποδοχής, όπου έγινε και η βασική εκπαίδευση, ήταν ο οργανισμός Duakademie Ausbildung Services UG. Η χρηματοδότηση έγινε εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Εθνική Μονάδα Συντονισμού στην Ελλάδα, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

Το Πρόγραμμα ανήκει στις «Βραχυχρόνιες Κινητικότητες Σπουδαστών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» της Βασικής Δράσης ΚΑ1 και συμπεριλάμβανε παρακολούθηση εργασίας στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων και μαθήματα επαγγελματικής επιμόρφωσης. Οι μαθητές μας παρακολούθησαν εισηγήσεις με θέμα το ηλεκτρικό αυτοκίνητο και τους σταθμούς φόρτισης, είδαν στην πράξη τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες και τα πρότυπα ασφαλείας για τη συντήρηση, την επισκευή και τον έλεγχό τους και εκπαιδεύτηκαν εργαστηριακά στους αυτοματισμούς και τα μέτρα ασφαλείας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επισκέφτηκαν επιχειρήσεις και φορείς στην ευρύτερη περιοχή του Μονάχου, όπως:

  • το Εργοστάσιο παραγωγής οχημάτων της AUDI
  • το Εργοστάσιο παραγωγής οχημάτων της BMW
  • τα Μουσεία των αντίστοιχων αυτοκινητοβιομηχανιών
  • το Τεχνολογικό Μουσείο Επιστημών του Μονάχου
  • τον Προσομοιωτή της εταιρείας μεταφορών του Μονάχου MVG
  • τους Υπερυπολογιστές στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου
  • τον εκπαιδευτικό φορέα Duakademie Ausbildung Services UG.

Παράλληλα με την εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές επισκέψεις για τη γνωριμία με τον πολιτισμό και την ιστορία του Μονάχου:

  • στην κεντρική πλατεία της πόλης (MARIENPLATZ), όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα μερικά από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα όπως το επιβλητικό νέο-γοτθικό δημαρχείο Neue Rathaus και το διάσημο ρολόι Glockenspiel
  • στον Αγγλικό κήπο (Englischer Garten), έναν από τους μεγαλύτερους αστικούς κήπους παγκοσμίως.
  • στην πολυσυλλεκτική υπαίθρια αγορά του Μονάχου, Viktualienmarkt.
  • στο μπαρόκ παλάτι Schloss Nymphenburg.
  • στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου.
  • στον ζωολογικό κήπο Hellabrun.

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές και περιβάλλοντα εργασίας και να γνωρίσουν επαγγελματίες του κλάδου, αποκόμισαν γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες, που αποτελούν εφόδια για να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις του τομέα τους και να βελτιώσουν τις προοπτικές της σταδιοδρομίας τους. Παράλληλα, τους δόθηκε μια μοναδική ευκαιρία για πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. Βελτίωσαν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και τις γλωσσικές τους ικανότητες, εξερεύνησαν νέους πολιτισμούς, καλλιέργησαν την πολιτιστική τους κουλτούρα, απέκτησαν την εμπειρία διαβίωσης σε μια ευρωπαϊκή χώρα και ενισχύθηκε η αίσθηση του Ευρωπαίου πολίτη.

Με το πέρας της κινητικότητας, έλαβαν Βεβαίωση Παρακολούθησης του Προγράμματος από τον Οργανισμό Duakademie Ausbildung Services UG, αλλά και το Πιστοποιητικό Europass από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), που ενισχύουν το βιογραφικό τους σημείωμα και μπορούν να αξιοποιηθούν για εύρεση εργασίας σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα.

Αλλά και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί, μετέφεραν στο σχολείο την τεχνογνωσία της Ηλεκτρικής Αυτοκίνησης και των Αυτοματισμών, εμπλουτίζοντας τη διδασκαλία τους με σύγχρονες τεχνολογίες και εφαρμογές. Ταυτόχρονα, το σχολείο ως οργανισμός, δημιούργησε κανάλια επικοινωνίας με φορείς στην Ευρώπη με την προοπτική μελλοντικών συνεργασιών.

Συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν: η κ. Σιδηροπούλου Καλλιρρόη- Συντονίστρια του Προγράμματος, η κ. Βουλγαράκη Ευθυμία και ο κ. Στογιαννόπουλος Δημήτριος.

Την αξέχαστη αυτή εμπειρία τους, παρουσίασαν οι μαθητές στην Ημερίδα Διάχυσης των Αποτελεσμάτων του Προγράμματος στις 4 Ιουλίου 2024 στο σχολείο, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Αλατζόγλου Αθανάσιος.

Ακολουθεί βίντεο από την παρουσίαση στο σχολείο, στον σύνδεσμο:

Προηγούμενο άρθρο«Υποβολή αιτήσεων για νέες αμπελοφυτεύσεις για το έτος 2025, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του ΥΠΑΑΤ»
Επόμενο άρθροΗ Υποψήφια Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπουλου στην Βέροια Ημαθίας το Σάββατο 31/8