Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος: Οι υλοτόμοι είναι οι προστάτες του δάσους

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η εργασία στο δάσος, μπορεί για τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων, να φαντάζει ιδανική, αλλά στην πραγματικότητα είναι σκληρή, επίπονη και χωρίς ωράριο!

Την Κυριακή 11/08/2024 – μετά τον εκκλησιασμό, συνάντησα στη Θέση Υλοτομίας:

” Γλυκό Νερό ” – Τοπική Κοινότητα Καροπλεσίου ( Δήμος Καρδίτσας ), τους αδελφούς Γιώργο και Δημήτρη Γ. μέλη του Δασικού Συνεταιρισμού Ανθηρού – Καροπλεσίου.

Κάτω από το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου, συγκέντρωναν με την βοήθεια των αλόγων τους, κορμούς, που υλοτόμησαν από αρχές Μαΐου μέχρι το τέλος Ιουλίου και προορίζονται για ” πριστή ξυλεία “.

Δύσκολη και επικίνδυνη εργασία η υλοτομία, με πολλά απρόβλεπτα – ξαφνικές αλλαγές του καιρού, ατυχήματα στο προσωπικό ή στα ζώα εργασίας…

Η αγάπη των υλοτόμων για τα ζώα τους ( άλογα, ημίονοι ) είναι παροιμιώδης.

Οι υλοτόμοι και οι δασεργάτες, ” ζουν ” από το δάσος, γι΄αυτό το σέβονται και το προστατεύουν!

Η παρουσία τους σε κάθε Δασικό σύμπλεγμα, αποτρέπει κάθε ενέργεια που είναι αντίθετη με την Δασική Νομοθεσία, όπως λαθροϋλοτομία, λαθροθηρία, λαθραλιεία, παράνομη βόσκηση, παράνομες αμμοληψίες από ποτάμια και αντιλαμβάνοναι πρώτοι, την έναρξη δασικής πυρκαγιάς, από φυσικά ή άλλα αίτια!

Με την υπόδειξη την Δασικής Υπηρεσίας, πραγματοποιούνται όλες οι δασοτεχνικές εργασίες, και ” σημαδεύονται ” τα δέντρα που υλοτομούνται, σε όλες τις φάσεις επεξεργασίας.

Σε περίπτωση εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, υλοτόμοι από Δασικούς Συνετερισμούς, πραγματοποιούν κοπές δέντρων, για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, κάτι που έγινε και στην πρόσφατη πυρκαγιά της Β/Α Αττικής 11-12 /08 /2024, όταν υλοτόμοι που εργάζονται στο ” Πρόγραμμα προστασίας δασών AntiNero “, με την καθοδήγηση υπαλλήλων του Δασαρχείου Πεντέλης, συμμετείχαν όπου αυτό ήταν εφικτό, και με την συνδρομή Μηχανημάτων Έργου, στην δημιουργία αντιπυρικών ζωνών ( Ραπεντώσα Διόνυσος ).

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, που εορτάζει σε λίγες ημέρες – 24 Αυγούστου, είναι προστάτης της Δασικής Υπηρεσίας και των εργαζομένων στα δάση.

Φωτ. Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος P1017651.jpeg
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Φωτ. Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος P1017618.jpeg
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Φωτ. Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος P1017615.jpeg
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Φωτ. Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος P1017633.jpeg
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Φωτ. Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος P1017626.jpeg
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Φωτ. Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος P1017621.jpeg
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κείμενο – Φωτογραφίες: Σπύρος  Θεοδ. Κουτσοχρήστος

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Ρόκος: ΌΧΙ ΑΠΕ σε Δάση και Περιοχές Natura βάση των Άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος
Επόμενο άρθροΚαμποχώρι Ημαθίας: 1η εθελοντική αιμοδοσία