Διευκρινίσεις ΟΠΕΚΕΠΕ για ορθοφωτοχάρτες

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υποδομές εθνικής ασφάλειας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διευκρινίζει ότι η χρήση ορθοφωτοχαρτών στην εφαρμογή ΕΑΕ-ΟΣΔΕ 2024 του ΟΠΕΚΕΠΕ (http://eae2024.opekepe.gov.gr/) είναι ζωτικής σημασίας για την ακριβή καταγραφή και διαχείριση των αγροτικών εκτάσεων.

 Οι ορθοφωτοχάρτες του 2017 και του 2023 παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για διαφορετικούς λόγους. Οι ορθοφωτοχάρτες του 2017, καλύπτουν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, προσφέροντας μια πλήρη εικόνα για όλες τις περιοχές. Οι ορθοφωτοχάρτες του 2023, αν και δεν καλύπτουν όλη τη χώρα, παρέχουν πιο πρόσφατα δεδομένα για συγκεκριμένες περιοχές, επιτρέποντας την ενσωμάτωση πρόσφατων αλλαγών στο αγροτικό τοπίο.

Η εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν μεταξύ των υποβάθρων του 2017 και του 2023. Αυτό παρέχει τη δυνατότητα στους αγρότες  και στους εμπλεκόμενους φορείς για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ, να χρησιμοποιούν τα πιο κατάλληλα δεδομένα για την περιοχή τους. Εάν η περιοχή ενδιαφέροντος τους, διαθέτει ορθοφωτοχάρτες του 2023, οι χρήστες θα πρέπει να προτιμούν αυτούς για πιο ακριβή και ενημερωμένα στοιχεία. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χάρτες του 2023, για μια συγκεκριμένη περιοχή, οι χρήστες θα πρέπει να χρησιμοποιούν τους χάρτες του 2017. Η διαθεσιμότητα χαρτών από δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους επιτρέπει τη σύγκριση και την παρακολούθηση αλλαγών στις αγροτικές εκτάσεις με την πάροδο του χρόνου, βελτιώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα του συστήματος ΟΣΔΕ.

Σε ό,τι αφορά στην απεικόνιση τόσο των αεροδρομίων όσο και του συνόλου των εγκαταστάσεων στρατιωτικού ενδιαφέροντος, αυτές πριν την ενσωμάτωσή τους στο υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, διαβαθμίζονται από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ), αποτυπώνονται επεξεργασμένες ως προς την εικόνα και εν συνεχεία παρέχονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ με ευθύνη της παραπάνω υπηρεσίας, χωρίς να δίνεται καμία δυνατότητα στον Οργανισμό παρέμβασης, τροποποίησης, ή αξιολόγησης και αναρτώνται ως έχουν. Η διαβάθμιση της ΓΥΣ, ενδέχεται να περιλαμβάνει και τμήμα της ευρύτερης περιοχή.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανάλογα με τον ρυθμό που παραλαμβάνει τους διαβαθμισμένους, από το ΓΥΣ ορθοφωτοχάρτες, τους ενσωματώνει και επικαιροποιεί το χαρτογραφικό του υπόβαθρο.

Διαφορετικές απεικονίσεις οι οποίες εντοπίζονται στα υπόβαθρα που διατηρούν άλλες υπηρεσίες ή και άλλες διαδικτυακές εφαρμογές, οφείλονται στον διαφορετικό χρόνο ενσωμάτωσης των διαβαθμίσεων και στην διαφορετική πολιτική που ακολουθούν.

Σχετικά με αναφορές για την διαγραφή των προσωρινών μεριδίων της κατανομής  της τεχνικής λύσης των βοσκοτόπων, διευκρινίζεται ότι πρόκειται για μία ετήσια προβλεπόμενη διαδικασία ρουτίνας, η οποία πραγματοποιείται βάσει των αιτημάτων των παραγωγών για την ενεργοποίηση των βοσκοτοπιών δικαιωμάτων.  Να τονιστεί ότι αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται αφού ληφθεί υπόψη η επιλεξιμότητα  και η διαθεσιμότητα των εκτάσεων.

Προηγούμενο άρθροΤάσος Μπαρτζώκας: Δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στην Ημαθία
Επόμενο άρθροΚατερίνη: Κάθειρξη 7 ετών σε δύο αδέλφια για τον θάνατο 52χρονου ιδιοκτήτη γραφείου τελετών ύστερα από καβγά επειδή το θύμα τάιζε αδέσποτα ζώα