Ευκαρπία Σερρών, το χωριό της μπουγάτσας – Ετοιμάζεται γιορτή με χιλιάδες καλεσμένους

Τα τραπέζια έχουν αρχίσει να στρώνονται στην Ευκαρπία Σερρών και οι περίπου τριακόσιοι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι πανέτοιμοι να υποδεχτούν τους χιλιάδες επισκέπτες τους και να τους κεράσουν μπουγάτσα… με τυρί, με κρέμα, με σπανάκι, με κιμά, με κρέμα κακάο ακόμη και με κάστανο.

Αύριο, Σάββατο, στις 9 το βράδυ, θα στηθεί στο χωριό μια μεγάλη «Γιορτή Μπουγάτσας» από τους περίφημους μπουγατσατζήδες της περιοχής και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Ευκαρπίας. Η ιδιαίτερη και άκρως γευστική εκδήλωση θα συνοδεύεται από μουσική και χορό, ενώ ήδη από τις προκρατήσεις των τραπεζιών φαίνεται πως θα δώσουν το «παρών» πάνω από 3.500 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη γιορτή ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια από τους Ευκαρπιώτες, οι οποίοι όμως στη συνέχεια άρχισαν να εγκαταλείπουν το παραδοσιακό χωριό στις πλαγιές του Παγγαίου όρους και να μετακομίζουν για τις μεγάλες κοντινές πόλεις. Άλλοι βρέθηκαν στις Σέρρες κι άλλοι στη Θεσσαλονίκη μεταφέροντας μαζί τους τα μυστικά της μπουγάτσας. Η αναβίωση της γιορτής ξεκίνησε και πάλι πριν από τρία χρόνια, μετά την πανδημία, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών και τελείται υπό την αιγίδα του δήμου Βισαλτίας.
«Ευελπιστούμε ότι φέτος θα ξεπεράσουμε τους 3.500 επισκέπτες που είχαμε στην περσινή μας εκδήλωση», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm» η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Ευκαρπίας, Δόμνα Καφετζή.
Κατά τη διάρκεια της γιορτής μπουγατσατζήδες θα μιλήσουν για τα μυστικά του επαγγέλματος, θα ανοίξουν φύλλο και θα κάνουν επίδειξη με τις γεμίσεις, ενώ θα υπάρχει ένας φούρνος, όπου θα ψήνονται επιτόπου και οι μυρωδιές θα πλημμυρίζουν τον χώρο.
Για να δοκιμάσουν, όμως, όλοι θα υπάρχουν και αρκετές έτοιμες μπουγάτσες οι οποίες θα μοιραστούν στα τραπέζια και θα σερβιριστούν σε όλους τους καλεσμένους. Είναι χαρακτηριστικό πως η σχέση του χωριού με την μπουγάτσα είναι τόσο στενή, όπου έχει αποφασιστεί να ονομαστεί σε «Χωριό Μπουγάτσας».
Μάλιστα, όπως ανέφερε η κ. Καφετζή τις ενέργειες κίνησε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής, η οποία έλαβε τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έχει έτοιμη και την ταμπέλα που θα μπει στην είσοδο του χωριού. Το μόνο που απομένει είναι η τοποθέτησή της!
Α.Καρυπίδου / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΦρ. Μπελέρης: «Το παζλ μεθοδεύσεων -που εμπνεύστηκε και εκτέλεσε ο κ. Ράμα- ολοκληρώθηκε σήμερα»
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Στο «Παπάφειο» Ίδρυμα ο 12χρονος που κατηγορείται ότι βίασε 9χρονο στα Διαβατά