Pricefox: Έως και 129€ εξοικονομεί ετήσια ένα νοικοκυριό που άλλαξε ρεύμα το 2024

Φτάσαμε στα μισά του έτους και έχουμε πλέον αρκετά στοιχεία για να δούμε πώς πήγε η αγορά της ενέργειας με τα νέα είδη τιμολογίων που ανακοινώθηκαν στην αρχή του έτους.

2

Το Pricefox, οι ειδικοί στην ενέργεια και η μεγαλύτερη πλατφόρμα αλλαγής παρόχου ενέργειας στην Ελλάδα, ανέλυσε όλα τα προγράμματα του 2024 για να δει κατά πόσο ένα νοικοκυριό ωφελήθηκε από την αλλαγή παρόχου και προγράμματος.

Η ανάλυση περιλαμβάνει 4 υποθετικά νοικοκυριά και συγκρίνει το λογαριασμού του ρεύματος μεταξύ των νοικοκυριών για τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Όλα τα νοικοκυριά υποθέτουμε ότι καταναλώνουν 300 κιλοβατώρες το μήνα.

Αυτά είναι τα 4 νοικοκυριά:

Το νοικοκυριό 1 δεν άλλαξε πρόγραμμα και έπεσε στο ειδικό (πράσινο) τιμολόγιο του παρόχου του (υποθέσαμε ότι το νοικοκυριό ανήκει στο δημοφιλεστερο πάροχο).

Το νοικοκυριό 2 άλλαξε ρεύμα πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2024 επιλέγοντας το φθηνότερο τιμολόγιο της αγοράς (κίτρινο). Δεν άλλαξε ξανά πρόγραμμα.

Το νοικοκυριό 3 άλλαξε πρόγραμμα πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2024 επιλέγοντας το φθηνότερο σταθερό (μπλε) τιμολόγιο. Δεν άλλαξε ξανά πρόγραμμα.

Το νοικοκυριό 4 άλλαζε ρεύμα κάθε μήνα το 2024.

Τι όφελος στο λογαριασμό του ρεύματος είδαν τα νοικοκυριά που άλλαξαν πάροχο;

3

Το νοικοκυριό 1 πλήρωσε για την κατανάλωση του ρεύματος που έκανε τους πρώτους 6 μήνες του έτους 201,3 €.

Το νοικοκυριό 2 πλήρωσε για την κατανάλωση του ρεύματος που έκανε τους πρώτους 6 μήνες του έτους 153,8 €.

Το νοικοκυριό 3 πλήρωσε για την κατανάλωση του ρεύματος που έκανε τους πρώτους 6 μήνες του έτους 194,25 €.

Το νοικοκυριό 4 πλήρωσε για την κατανάλωση του ρεύματος που έκανε τους πρώτους 6 μήνες του έτους 168,4 €.

Βλέπουμε ότι το νοικοκυριό που δεν άλλαξε πάροχο ούτε μία φορά το 2024 πλήρωσε τα περισσότερα χρήματα για την κατανάλωση του ρεύματός του, ξεπερνώντας τα 200 €.

Τη μεγαλύτερη μείωση στο λογαριασμό του ρεύματός του την είδε το νοικοκυριό που άλλαξε ρεύμα τον Ιανουάριο στο φθηνότερο τιμολόγιο που βρήκε γλυτώνοντας 53,8 € συνολικά, 22% πιο χαμηλά.

Την αμέσως μεγαλύτερη μείωση στο λογαριασμό του, την είδε το νοικοκυριό που άλλαζε ρεύμα κάθε μήνα, εξοικονομώντας 41,4 €, 16% χαμηλότερα. Εδώ όμως να σημειώσουμε, πώς στην πραγματικότητα ένα νοικοκυριό δεν μπορεί να έχει επωφεληθεί όλες τις μέρες του μήνα από το εκάστοτε χαμηλότερο τιμολόγιο, διότι η διαδικασία της αλλαγής προγράμματος και παρόχου απαιτεί μερικές ημέρες. Έτσι αυτή η εξοικονόμηση δεν είναι στην πραγματικότητα εφικτή.

Τέλος το νοικοκυριό που επέλεξε ένα σταθερό πρόγραμμα στην αρχή του έτους είδε τη μικρότερη μείωση στο λογαριασμό του, 9,4 €, που αντιστοιχεί σε 3.5% έκπτωση.

Μάλιστα, σε ετήσια βάση, η εξοικονόμηση είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Το νοικοκυριό που άλλαξε πρόγραμμα από την αρχή του χρόνου μπορεί να κερδίσει έως και 129 € μέχρι τέλους του έτους σε σύγκριση με το νοικοκυριό που παρέμεινε στο ειδικό πρόγραμμα του κύριου παρόχου.

Ενώ το νοικοκυριό που άλλαζε κάθε μήνα πρόγραμμα, θα εξοικονομήσει μέχρι τέλος του χρόνου 99 €. Ακόμη και με ένα σταθερό τιμολόγιο για όλο το έτος, ένα νοικοκυριό μπορεί να γλυτώσει 23 € στο λογαριασμό του.

Επομένως, βλέπουμε ότι ένα νοικοκυριό που αλλάζει ρεύμα μια φορά στους 6 μήνες να επωφελείται στο μέγιστο από τις εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος και να πραγματικά να εξοικονομεί χρήματα στο λογαριασμό του.

Τι πρέπει να κάνει ένα νοικοκυριό για να μειώσει το λογαριασμό του ρεύματος;

Βλέπουμε ότι ένα νοικοκυριό που δεν έχει κάνει καμία ενέργεια αλλαγής προγράμματος στο ρεύμα και έχει παραμείνει στον κύριο πάροχο, τότε θα πληρώσει τα περισσότερα χρήματα.

Δηλαδή, ακόμα και αν ένα νοικοκυριό είχε διαλέξει από την αρχή του χρόνου ένα σταθερό τιμολόγιο, προσπαθώντας να γλυτώσει τις ανατιμήσεις, είχε μεγαλύτερο όφελος. Άρα η παραμονή στο ειδικό τιμολόγιο του κύριου παρόχου δεν είναι η ασφαλέστερη επιλογή.

Χρειάζεται όμως να αλλάζεις κάθε μήνα πάροχο για να έχεις τη μέγιστη εξοικονόμηση στο ρεύμα σου;

Όχι. Καταρχάς, διότι δεν γνωρίζεις εκ των προτέρων ποιο θα είναι το φθηνότερο πρόγραμμα σε κάθε μήνα και κατά δεύτερον, η διαδικασία αλλαγής παρόχου είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και έτσι δεν σου επιτρέπει να επωφεληθείς στο μέγιστο κάθε μήνα από το φθηνότερο τιμολόγιο. Μάλιστα, στην ανάλυση που έκανε το Pricefox.gr, φάνηκε ότι όσοι άλλαζαν πρόγραμμα κάθε μήνα είχαν μικρότερη εξοικονόμηση από τα νοικοκυριά που άλλαξαν μια φορά το εξάμηνο.

Εξάλλου, δεν θες κάθε μήνα να ξοδεύεις χρόνο μελετώντας όλα τα προγράμματα και να κάνεις τη διαδικασία αλλαγής παρόχου για να πας στο φθηνότερο.

 

Τι πρέπει να κάνω για να μειώσω το λογαριασμό ρεύματος ΚΑΙ να ξενοιάσω;

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να επιλέξεις τώρα το φθηνότερο πρόγραμμα (συνήθως είναι ένα κυμαινόμενο) και να αλλάξεις σε αυτό, παραμένοντας εκεί τουλάχιστον 6 μήνες. Έτσι και θα ξενοιάσεις και θα έχεις τη μέγιστη εξοικονόμηση στο ρεύμα σου.

Για να βρεις το φθηνότερο πρόγραμμα, χωρίς κόπο, μπορείς να ρωτήσεις τους ειδικούς στο Pricefox.gr που θα σε καθοδηγήσουν στο καλυτερο πρόγραμμα σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Κάλεσε τους στο 210 3000 777.

Προηγούμενο άρθροΕλληνική Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών: Ενστάσεις και βολές ενστάσεις κατά του ΝΕΕ για την ανάγκη ανανέωσης του στόλου- Γράφει ο Χρήστος Παγώνης
Επόμενο άρθροΤαινίες Πρώτης Προβολής: Τα ζόμπι, η MaXXXine και στο βάθος Κουροσάβα και Χίτσκοκ