Γαλλία: Ιστορική νίκη για την άκρα δεξιά με 33% στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν σημείωσε ιστορικά κέρδη και κατέλαβε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, όμως η τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης θα εξαρτηθεί από τις συμμαχίες που θα συναφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, πριν από το δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοί του έλαβαν 33% των ψήφων και ακολουθούν ο αριστερός συνασπισμός με 28% και οι κεντρώοι του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με μόλις 20%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Πρόκειται για μεγάλη ήττα του Μακρόν, ο οποίος προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές αφού το ψηφοδέλτιό του στις ευρωεκλογές του περασμένου μήνα ηττήθηκε από αυτό του Εθνικού Συναγερμού.

Όμως το αν ο αντιμεταναστευτικός, ευρωσκεπτικιστικός RN θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα εξαρτηθεί από τον αποφασιστικής σημασίας γύρο της επόμενης Κυριακής και από το κατά πόσο τα άλλα κόμματα θα καταφέρουν να εμποδίσουν την Λεπέν συνασπιζόμενα πίσω από αντιπάλους της υποψηφίους σε εκλογικές περιφέρειες σε όλη τη Γαλλία.

Ηγέτες τόσο του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου όσο και της κεντρώας συμμαχίας του Μακρόν ξεκαθάρισαν χθες, Κυριακή, το βράδυ ότι θα αποσύρουν τους δικούς τους υποψηφίους στις περιφέρειες που κάποιος άλλος υποψήφιος βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να νικήσει το RN την ερχόμενη Κυριακή στο δεύτερο γύρο.

Ο Εθνικός Συναγερμός, ένα κόμμα που ήταν για καιρό παρίας για πολλούς στη Γαλλία, βρίσκεται τώρα πιο κοντά απ’ ό,τι ήταν ποτέ στην εξουσία. Η Λεπέν επεδίωξε να καθαρίσει την εικόνα ενός κόμματος γνωστού για ρατσισμό και αντισημιτισμό, μια τακτική η οποία λειτούργησε καθώς οι ψηφοφόροι είναι οργισμένοι με τον Μακρόν και το υψηλό κόστος ζωής, ενώ ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη μετανάστευση.

Μια κυβέρνηση με επικεφαλης το RN θα δημιουργούσε μείζονα ζητήματα αναφορικά με την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δεδομένη την αντίθεσή του σε περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ. Οικονομολόγοι έχουν επίσης αμφισβητήσει αν τα σχέδια του Εθνικού Συναγερμού για δαπάνες έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Το ευρώ κατέγραψε υψηλό επίπεδο δύο εβδομάδων στις σημερινές συναλλαγές στην Ασία, καθώς οι αγορές ανακουφίσθηκαν που ο RN δεν πήγε καλύτερα.

Βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού κάλεσαν σήμερα κεντροδεξιούς πολιτικούς του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR), το οποιο έλαβε λιγότερο από 7% στον πρώτο γύρο, να αποσυρθούν από περιφέρειες όπου μια τέτοια κίνηση θα λειτουργούσε υπέρ του RN.

«Αν ξέρουν πως δεν θα νικήσουν, τους καλώ να αποσυρθούν και να επιτρέψουν να νικήσει η εθνική πλευρά», δήλωσε στο ραδιοσταθμό RTL η βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού Λορ Λαβαλέτ.

Προς το παρόν, Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι είχαν διχαστεί πριν από τις εκλογές με μικρό αριθμό βουλευτών τους να συντάσσεται με τον Εθνικό Συναγερμό, δεν έχουν γνωστοποιήσει ποια στάση θα τηρήσουν.

Οι υποψήφιοι που πέρασαν τον πρώτο γύρο έχουν προθεσμία μέχρι αύριο, Τρίτη, το βράδυ για να επιβεβαιώσουν ότι θα συμμετάσχουν στο δεύτερο γύρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΥγεία – Νοσοκομείο Μεταξά: Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι
Επόμενο άρθροΑλεξάνδρεια : Απεβίωσε ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Δημούλης