Γιατί Νέα Αριστερά | Έφη Αχτσιόγλου

ΓΙΑΤΙ ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΦΩΝΗ ΟΣΩΝ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ

Της Έφης Αχτσιόγλου

 

Η Νέα Αριστερά συγκροτήθηκε για να απαντήσει σε ένα υπαρκτό πολιτικό κενό, στο κενό της εκπροσώπησης των κοινωνικών δυνάμεων που πλήττονται από τις δεξιές πολιτικές. Τι σημαίνει αυτό;

Καθημερινά συναντάμε πολίτες σε όλη τη χώρα που μας εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την ασφυκτική οικονομική κατάσταση που βιώνουν λόγω της μεγάλης ακρίβειας και των χαμηλών εισοδημάτων τους. Μας λένε ότι η εργασία τους δεν ανταμείβεται επαρκώς, ώστε να μπορούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους να καλύπτουν βασικές τους ανάγκες.

Μας μιλούν με απόγνωση για τα μεγάλα προβλήματα στα νοσοκομεία, μας καταγγέλλουν τις ελλείψεις, την υποβάθμιση, τους αποκλεισμούς στο δημόσιο σύστημα παιδείας. Για τα ποσά που πρέπει να δαπανούν για να έχουν αυτά τα αυτονόητα, που είναι δημόσια αγαθά.

Μας εκφράζουν την οργή που νιώθουν για το έγκλημα των Τεμπών και τη συγκάλυψή του από την κυβέρνηση. Μας δηλώνουν απογοητευμένοι από την παραβίαση του κράτους δικαίου και ότι τους κυριεύει ένα γενικευμένο αίσθημα αδικίας.

Και η λίστα δεν έχει τελειωμό.

Το κρίσιμο ερώτημα, λοιπόν, είναι πώς θα εκφραστεί αυτό πολιτικά;

Όσοι ευνοούνται από την πολιτική της κυβέρνησης -μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες, υψηλά εισοδήματα, μεγάλες περιουσίες κ.λπ.- είναι συγκροτημένοι μαζί με τα παραδοσιακά δεξιά και συντηρητικά ακροατήρια, με μία κυρίαρχη πολιτική έκφραση, αυτή της ΝΔ.

Η κοινωνική πλειοψηφία πού είναι; Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, όσοι βρίσκονται σε επισφάλεια, οι αγρότες και οι επαγγελματίες που επιβιώνουν από τον κόπο τους, οι επιστήμονες, οι ενεργοί πολίτες, οι κινήσεις πολιτών, τα μεμονωμένα προοδευτικά άτομα. Πού βρίσκονται όλοι αυτοί;

Το πρόβλημα είναι ότι δεν εκφράζονται πολιτικά κυρίαρχα, ενιαία και συσπειρωμένα. Και αυτό συμβαίνει γιατί λείπει η σοβαρή αντιπολίτευση στον τόπο. Κι αυτό είναι επίσης κάτι που μας το λένε οι πολίτες.

Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αδυνατούν να εκφράσουν πολιτικά αυτή την κοινωνική πλειοψηφία. Ο λόγος είναι ότι έχουν ενσωματώσει την ατζέντα της Δεξιάς σε βασικά ζητήματα. Δεν μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση στη Δεξιά, προτείνοντας ένα φορολογικό σύστημα που ελαφραίνει ακόμη περισσότερο τα υψηλά εισοδήματα και περιουσίες, που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, που είναι ακόμη πιο άδικο από αυτό της ΝΔ, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση στη Δεξιά όταν τάσσεσαι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεν μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση στη Δεξιά με το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» ή με την αντιπολιτική. Αυτό διευκολύνει τον κ. Μητσοτάκη.

Εδώ έρχεται η Νέα Αριστερά, με πλήρως αντιπαραθετική πολιτική προς τη Δεξιά, στέρεες θέσεις και ξεκάθαρη κοινωνική απεύθυνση.

Δεν είμαστε για όλους. Επιλέγουμε τις κοινωνικές εκπροσωπήσεις μας και τις θέσεις μας. Γνωρίζουμε ότι κάποιων τα συμφέροντα πλήττονται από αυτά που υποστηρίζουμε.

Φέρνουμε την ουσία της πολιτικής στο προσκήνιο και το κάνουμε υψώνοντας τη φωνή μας, αλλά και εμπνέοντας στους πολίτες την πεποίθηση ότι τα πράγματα μπορούν και πρέπει να πάνε αλλιώς.

Θέλουμε να δουλεύουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια. Αυτό σημαίνει 35ωρο και συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους. Σημαίνει ίση εργασία και ίσα δικαιώματα για όλους, όχι μπλοκάκια, εργολαβικοί και ένα σωρό διακρίσεις που διευκολύνουν να μην τηρούνται τα στοιχειώδη. Σημαίνει να πληρώσουν οι πλούσιοι, με αύξηση της φορολογίας στα κέρδη και στα μερίσματα. Γιατί δεν μπορείς να λες να ενισχυθούν τα νοσοκομεία, να ενισχυθεί η δημόσια παιδεία, αλλά να μην λες ποτέ ποιοι θα φορολογηθούν. Σημαίνει ότι θέλουμε στο τέλος του μήνα οι οικογένειες να μπορούν να βάζουν και κάτι στην άκρη, άρα να υπάρξουν κανόνες στην αγορά, έλεγχος και πλαφόν στις τιμές.

Θέλουμε προσιτή στέγη και αυτό σημαίνει πλαφόν στα ενοίκια, κατάργηση της Golden Visa και αυστηρό περιορισμό στο Airbnb.

Θέλουμε οι τράπεζες να εξυπηρετούν τους πολίτες και τις μικρές επιχειρήσεις και όχι να τους απομυζούν. Αυτό σημαίνει αυστηρούς κανόνες και φορολόγηση κατά 90% της υπερβάλλουσας κερδοφορίας τους που τη συγκέντρωσαν εξαιτίας της διαφοράς επιτοκίου χορηγήσεων δανείων και καταθέσεων. Επειδή, δηλαδή, τιμολογούν πολύ ψηλά το ευρώ που δανείζουν αλλά πολύ χαμηλά το ευρώ που αποταμιεύεται.

Θέλουμε να υπάρχει πραγματική ασφάλεια και αυτό σημαίνει κατοχύρωση του νομικού όρου γυναικοκτονία, εκπαίδευση της αστυνομίας και σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία.

Θέλουμε καλύτερη δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία και αυτό σημαίνει προσλήψεις στα νοσοκομεία και στα σχολεία.

Θέλουμε να ζούμε σε μία χώρα που αγωνίζεται για την ειρήνη και αυτό σημαίνει δράση για να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα και αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Για όλα αυτά, η Νέα Αριστερά είναι η πολιτική δύναμη που δίνει τη μάχη. Είναι η δύναμη που μπορεί να αποτελεί την σοβαρή αξιόπιστη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο τόπος σήμερα, και είναι προϋπόθεση για την κυβερνητική αλλαγή αύριο.

Για να οδηγηθούμε σε ένα μέλλον με μεγαλύτερη ασφάλεια, με περισσότερη δικαιοσύνη, με περισσότερη δημοκρατία.

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Π. Μαρινάκη στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ στον ΣΚΑΪ
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας στη Ροδόπη