Ν. Ανδρουλάκης: «Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι μήνυμα αισιοδοξίας για μια σοβαρή, αξιόπιστη πολιτική δύναμη, αλλά και μήνυμα απέναντι στην ασυδοσία του Μεγάρου Μαξίμου»

Ν. Ανδρουλάκης: «Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι μήνυμα αισιοδοξίας για μια σοβαρή, αξιόπιστη πολιτική δύναμη, αλλά και μήνυμα απέναντι στην ασυδοσία του Μεγάρου Μαξίμου»

Στο πλαίσιο συνέντευξης στο in.gr και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Μανιάτη και Τζίνα Μοσχολιού, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ανέδειξε τη σημασία των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Να είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ μήνυμα αισιοδοξίας για μια σοβαρή, αξιόπιστη πολιτική δύναμη. Αλλά και μήνυμα απέναντι στην ατιμωρησία, απέναντι στην αλαζονεία, απέναντι στην ασυδοσία του Μεγάρου Μαξίμου», σημείωσε, προσδιορίζοντας ως βασικό στόχο «να τελειώσει το άλλοθι του 41%. Κι εύχομαι να εκφραστεί μέσα από τη δική μας άποψη, τις θέσεις μας, το πρόγραμμα μας».

«Η ακρίβεια είναι το μνημείο αποτυχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι ως ακραιφνής νεοφιλελεύθερος επιμένει ότι η αγορά αυτορυθμίζεται, παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού στα τρόφιμα. «Υπήρχαν κάποιοι υπουργοί που έλεγαν “τι νομίζετε, ότι είμαστε κομμουνιστές; Να βάλουμε περιορισμούς στα κέρδη;”. Και να τα αποτελέσματα. Τον Μάρτιο υπερτετραπλάσιος πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα από τον μέσο όρο στην Ευρώπη, τον Απρίλιο υπερτριπλάσιος, από την ιδεοληψία τους και από την ανοχή τους στα συμφέροντα», επισήμανε.

Ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά στα πρότυπα της Ισπανίας, χωρίς μηδενισμό του. «Έδειξα ότι υπάρχουν υπερέσοδα από τον προϋπολογισμό ύψους 1,6 δισ. Άρα, μπορούν τα 500 εκατομμύρια να πάνε εκεί και άλλα 600 σε ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, χωρίς να πλήττεται ο προϋπολογισμός», ανέφερε.

«Την τελευταία εβδομάδα αντί να συζητάμε ότι αυξήθηκε το τιμολόγιο του ρεύματος ως και 70%, αποδεικνύοντας την αποτυχία του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας και το χάδι σε μεγάλους ενεργειακούς παίκτες εις βάρος των καταναλωτών, αντί να συζητάμε για την ακρίβεια η οποία καλπάζει, το ΕΣΥ που καταρρέει, το ότι κάθε ψήφος στη Νέα Δημοκρατία μπαίνει στο σακούλι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο αφήνει ανοιχτή τη συνεργασία με τη Μελόνι και την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, συζητάμε πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να είναι θέματα προ μηνών», είπε σχετικά με την ιδιότυπη παρουσίαση της περιουσιακής κατάστασης του κ. Κασσελάκη.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του κ. Κασσελάκη στον Ανδρέα Παπανδρέου από το Ηράκλειο, απάντησε: «Ο κ. Κασσελάκης αυτοτρολάρεται γιατί την ώρα που έλεγε αυτά δίπλα του ήταν ο κ. Αντώναρος, ο υπουργός του κ. Καραμανλή. Σύμβουλό του έχει και ένα άλλο υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή, τον κ. Σπηλιωτόπουλο, ενώ παραδίπλα του ήταν και ο ναύαρχος Αποστολάκης, ο οποίος είχε ανακοινωθεί υπουργός του κ. Μητσοτάκη. Αλλά θα μου πείτε, εδώ ο ίδιος ήταν ante portas να γίνει υπουργός το 2019, κατά τα λεγόμενα του ίδιου και του στενού του συνεργάτη».

«Ήταν σουρεαλιστικό το σκηνικό. Πάνω από τις κόκκινες σημαίες ήταν η οθόνη με τα εκατομμύρια, τα πανάκριβα αυτοκίνητα, τις offshore εταιρείες, τους φορολογικούς παραδείσους», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσει η Ευρώπη την επόμενη πενταετία, για επενδύσεις στα δίκτυα ενέργειας, δίκαιη μετάβαση με κανόνες, κοινή άμυνα και κοινή εξωτερική πολιτική, κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία. «Δίκτυα, ευρωστρατός και ένα ταμείο οικονομικής ευρωπαϊκής κυριαρχίας, που θα επενδύσει σε κομμάτια της παραγωγικής βάσης που έχουν πάει στην Κίνα και σε άλλες χώρες, ώστε να δημιουργήσει συνθήκες παραγωγικής ασφάλειας», σημείωσε.

«Για να ξαναπάμε στην εποχή της σύγκλισης και να φύγουμε από την εποχή της απόκλισης μεταξύ κρατών, κοινωνιών, λαών, θέλουμε μόνιμο Ταμείο Ανάκαμψης. Δηλαδή το ευρωομόλογο, άμεσα συνδεδεμένο με το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να υπάρχουν πόροι στήριξης επενδύσεων στα κράτη μέλη του Νότου αλλά και σε μικρότερες χώρες, που να αφορούν τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, την έρευνα», είπε, εστιάζοντας στην άμβλυνση των ανισοτήτων.

«Άποψη μου είναι ότι χρειάζεται μια εμπνευσμένη ηγεσία της Ευρώπης. Δεν μιλώ για την κυρία Φον ντερ Λάιεν, δεν μπορεί», επισήμανε σχετικά με τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ερωτηθείς για το μετεκλογικό τοπίο και το ενδεχόμενο συγκλίσεων, απάντησε πως «το αποτέλεσμα θα είναι κλειδί για τα επόμενα βήματα». Έθεσε ως προϋπόθεση «να υπάρξει μια προοδευτική χάρτα σύγκλισης για κοινές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες αλλά και κοινές δράσεις προς όφελος της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων», εστιάζοντας στα θέματα του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης, του κοινωνικού κράτους, των ανισοτήτων, στα οποία υπάρχει κοινός τόπος με ανθρώπους από το προοδευτικό κέντρο και από την προοδευτική αριστερά.

Ως προς τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, επέστησε την προσοχή στις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας, όπως το να βάλει στα σχολικά βιβλία το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» καλλιεργώντας έναν νέο εθνικισμό και τα συνεχή υπονοούμενα του κ. Ερντογάν για τη διχοτόμηση της Κύπρου. «Η Ελλάδα πρέπει να έχει μια συμπαγή πολιτική και να αφήσει τα περί ευρωπαϊκής προοπτικής Τουρκίας, γιατί είναι μια χίμαιρα. Κάποια στιγμή θα πάμε σε μια ειδική σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας», σημείωσε, θέτοντας ως στόχο να ταυτιστεί το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.

Τέλος, αναφερόμενος στην υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να συγκαλύψει το παρακράτος που δημιούργησε με τον ανιψιό του. Υπάρχει απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, του ΣτΕ, που ορίζει ότι πρέπει να ενημερωθώ για την τυπική αιτιολόγηση και όχι στο αυτί, όπως ήθελαν. Γιατί η ΕΥΠ δεν εφαρμόζει την απόφαση; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης, που παραμένει πολιτικός της προϊστάμενος δεν πιέζει την ΕΥΠ να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει με σαφήνεια, γιατί είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να την οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια άλλων χωρών με παρηκμασμένες δημοκρατίες».

Ως προς τις αήθεις αναφορές του Σ. Κασσελάκη, υπογράμμισε: «Αν έκανα μήνυση στον κ. Μητσοτάκη η υπόθεση θα πήγαινε απευθείας στη Βουλή και η κυβερνητική πλειοψηφία θα τον έβγαζε λάδι, όπως έγινε και στην περίπτωση του κ. Καραμανλή. Δηλαδή ο κ. Κασσσελάκης με συμβουλεύει να κάνω κάτι για να βγει λάδι ο κ. Μητσοτάκης. Επειδή έχει καλούς δικηγόρους ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το λένε μόνο ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Βαξεβάνης. Ο κ. Δημητριάδης έχει κάνει αγωγή στον κ. Κούλογλου, στους Reporters United, στην Εφημερίδα των Συντακτών αλλά όχι στον κ. Βαξεβάνη. Ο κ Κασσελάκης και ο κ. Βαξεβάνης εξυπηρετούν εμμονικά το αφήγημα να εργαλειοποιήσουν εις βάρος μου την υπόθεση που αποκάλυψα».

Προηγούμενο άρθροΓΕΠΑΔ Κεντρικής Μακεδονίας: 7-6-2024 Ενημερωτικό Δελτίο τελευταίου 24ωρου
Επόμενο άρθροΓιορτή του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου και της Αριστείας στο Σχεδιασμό στο Τόκιο με τον Διεθνή Διαγωνισμό JOOP 2024