Η Δημιουργία στηρίζει τα αιτήματα των εργαστηριακών ιατρών

Η Δημιουργία #Κοινότητα Πολιτών, στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών, θεωρώντας τόσο τα αιτήματά τους δίκαια όσο και τον ρόλο τους ζωτικής σημασίας για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Πόσο παράδοξο είναι να απεργούν αυτοαπασχολούμενοι εργαστηριακοί ιατροί;
Μήπως στην πραγματικότητα κλείνουν τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια για να τα διασώσουν;
Από ποιόν;
Η κυβέρνηση αποδεικνύει για άλλη μια φορά την εχθρική της στάση προς την επιχειρηματικότητα μέσω του ΕΟΠΥΥ.
Ενώ ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, χρησιμοποιεί τα ιδιωτικά εργαστήρια για να «παρέχει» υπηρεσίες στους ασφαλισμένους πολίτες,  αρνείται να καταβάλλει το αντίτιμο των υπηρεσιών τους.

Οι συμβεβλημένοι ιδιώτες ιατροί, υποχρεούνται νομικά να εκτελούν τα παραπεμπτικά των ασφαλισμένων με απειλή την εξόντωσή τους (το λένε «αυτοδίκαιη» λύση της σύμβασης για 18 μήνες!) σε περίπτωση άρνησης.  Από την άλλη όμως ο ΕΟΠΥΥ αρνείται εκ των υστέρων να αποζημιώσει τις ήδη παρασχεθείσες υπηρεσίες επικαλούμενος δικαιολογίες όπως υπερσυνταγογράφηση, αδυναμία ελέγχου, κλειστό προϋπολογισμό και clawback με περικοπές που φτάνουν ως και το 70%. Είναι προφανές ότι η πρακτική αυτή που ξεκίνησε την εποχή των μνημονίων και συνεχίζεται, δεν είναι βιώσιμη ειδικά για τα μικρά εργαστήρια της περιφέρειας.

Η κυβέρνηση που θεωρεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα απάτη λειτουργεί η ίδια ως απατεώνας κακοπληρωτής, με μονοπωλιακό εκβιαστικό τρόπο. Το κράτος αντί να ελέγχει και να προστατεύει τις επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, δρα ως πρωταγωνιστής του.

Ο φιλελευθερισμός δεν είναι ιδεολογία είναι τρόπος διακυβέρνησης. Μια φιλελεύθερη κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να κρατά δέσμιους και εξαρτημένους τους επιχειρηματίες.

Η Δημιουργία στέκεται στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών και απαιτεί τον σεβασμό των συμβάσεων τους.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση “Ομάδας Δράσεων Ενεργών Πολιτών ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ” στα Καβάσιλα 14/5/2024
Επόμενο άρθροΝίκος Ανδρουλάκης: «Η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να ανοίξει την πόρτα εξόδου της Νέας Δημοκρατίας»