Σήμερα η παράδοση θέλει να κάνουμε φανουρόπιτα, σας δίνουμε την συνταγή για την καλύτερη φανουρόπιτα και μάλιστα κρητική, αφού ο ΄Αγιος Φανούριος στην Κρήτη δοξάζεται. Άλλωστε λέγεται ότι ο Αγιος είναι προστάτης των αγροτών και των βοσκών και τους φανερώνει τα κλεμμένα ζώα…
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει ότι « όποιος επικαλείται τον Άγιο Φανούριο πρέπει πάντα να λέει Θεός σχωρέσ΄την μητέρα του Αγίου, Θεός σχωρέσ΄την». Λέγεται ότι η πίτα προσφέρεται για να σωθεί η μητέρα του Αγίου που ήταν σκληρή, τσιγκούνα και αμαρτωλή… η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε και πολλά για την ζωή του.
Σήμερα ακόμα συνηθίζουμε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε ή για να μας φανερώσει ο ΄Αγιος κάτι σημαντικό στην ζωή μας. Κάποιοι άλλοι θεωρούν, ότι η παράδοση δημιουργήθηκε επειδή το όνομα προέρχεται από το «φαίνω», που σημαίνει αποκαλύπτω.
Στην φανουρόπιτα χρησιμοποιούνται αυστηρά 7 ή 9 υλικά και αυτό δίνει δύναμη στην πραγμάτωση της επιθυμίας μας αφού οι αριθμοί αυτή είναι ιεροί από την εποχή των Πυθαγορείων..
Όπως και να έχει είναι έθιμο γλυκό… και σκέφτηκε να φτιάξω και εγώ μια φανουρόπιτα με την ευχή να μου φανερώνονται ωραίες συνταγές στα ταξίδια μου και να τις μοιράζομαι μαζί σας…
Φανουρόπιτα Κρητική
Από την περίφημη φουρνάρισσα Γεωργία Περράκη, της Cretan Bakery Φουρνές Χανίων
1 κούπα ελαιόλαδο
3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι
1 κ.γ. σόδα
1 κούπα καρύδι χονδροκομμένο
Μισό κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
1 ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
2 σφηνάκια ρακί ή κονιάκ ή λικέρ πορτοκαλιού
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα ποτήρι διαλύουμε την σόδα με τον χυμό πορτοκαλιού ανακατεύοντας με ένα πιρούνι.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα το ελαιόλαδο με την ζάχαρη μέχρι να λιώσει.
Τότε στο μείγμα ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού με την σόδα.
Συνεχίζουμε να χτυπάμε με το σύρμα για 3 λεπτά.
Σε μια μπασίνα έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι και προσθέτουμε το γαρύφαλλο, την κανέλα και το καρύδι και ανακατεύουμε τα υλικά με το χέρι.
Ρίχνουμε αργά το μίγμα αλεύρου στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε δυνατά με το εξάρτημα για την ζύμη.
Το μείγμα πρέπει να είναι αέρινο, δεν χρειάζεται πολύ χτύπημα γιατί μπορεί να σκληρύνει.
Ρίχνουμε το μείγμα σε ελαφρά, μόλις λαδωμένο ταψί και απλώνουμε το γλυκό μας στρώνοντας την επιφάνεια.
Αφήνουμε για 35 λεπτά να «φουσκώσει» και να αναδυθούν τα αρώματα.
Βάζουμε το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C και ψήνουμε για 40 λεπτά.
Κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 160ο C και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα.
Βγάζουμε την φανουρόπιτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 2 ώρες και κόβουμε σε κομμάτια μπακλαβαδωτά ή τετράγωνα.
Την βάζουμε σε ωραία πιατέλα και την πάμε την παραμονή της γιορτής του Αγ.Φανουρίου για να την διαβάσει ο παπάς και την μοιράζουμε στην εκκλησία ή σε φίλους για να πιάσει η ευχή.
Σε κάποια μέρη της Κρήτης κάτω από την πιατέλα που πάνε στην εκκλησία κολλάνε την ευχή που έχουν γράψει σε χαρτί με μπλε μελάνι για το γρήγορο της πραγμάτωσης…